Στις 18 Δεκέμβρη στις 6.00 το πρωί, δέκα χιλιάδες διαδηλωτές προσπάθησαν να εμποδίσουν τα εγκαίνια του καινούργιου ουρανοξύστη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Το πομπώδες κτίριο αποτελεί μια πρόκληση για τους λαούς της Ευρώπης, θύματα των πολιτικών της κρίσης και της λιτότητας που έχει επιβάλλει τα τελευταία χρόνια η ΕΚΤ. Ένας γερμανός σύντροφος μας εξηγεί τις προκλήσεις που αντιμετώπισε η οργάνωση του Blockupy: μπορούμε να κινητοποιήσουμε 10,000 άτομα στους δρόμους της Φρανκφούρτης 6 η ώρα το πρωί ημέρα Τετάρτη και εργάσιμη; Μπορούμε να μπλοκάρουμε τους δρόμους που οδηγούν στο καινούργιο κτίριο της ΕΚΤ; Μπορούμε να διοργανώσουμε μια ογκώδη διεθνιστική διαδήλωση στην μέση της εβδομάδας; Οι απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις ήταν ‘ναι, περίπου, ναι’…

Στην Γερμανία οι πορείες αναρχικών και αντιεξουσιαστικών ομάδων Σάββατο απογευματάκι είναι ένας θεσμός που λειτουργεί για πολλά χρόνια σχετικά καλά. Το Blockupy 2015 ήταν ένα πείραμα το οποίο βασίστηκε σε πολλών ετών προετοιμασίες. Όταν η ιδέα για το Blockupy γεννήθηκε το 2012 αποτέλεσε μια εξέλιξη του λεγόμενου κόνσεπτ της Δρέσδης: μια ευρεία συμμαχία η οποία συμπεριελάμβανε από εκκλησίες, σωματεία, και κόμματα μέχρι αντιεξουσιαστές. Το κόνσεπτ αυτό λειτούργησε στο πλαίσιο των αντιφασιστικών διαδηλώσεων στην Δρέσδη όπου διάφορα κοινωνικά κινήματα μπλόκαραν τις συγκεντρώσεις των ναζί. Το κόστος αυτής της άτυπης συμμαχίας ήταν ο πασιφιστικός χαρακτήρας, τουλάχιστον στα καλέσματα, των διαδηλώσεων (κάτι όμως που κατέρρευσε κατά την διάρκεια των μαχητικών αντιφασιστικών διαδηλώσεων της Δρέσδης).

Σχεδόν από την αρχή, η οργάνωση του Blockupy αποτέλεσε αντικείμενο κριτικής από ριζοσπαστικές ομάδες, γεγονός που επιβράδυνε τις προετοιμασίες και τις προπαγανδιστικές κινητοποιήσεις τα πρώτα χρόνια. Η απεύθυνση του εγχειρήματος στην τοπική εξωκοινοβουλευτική σκηνή της Φρανκφούρτης ήταν αρκετά ασθενής μιας και οι μεγαλύτερες οργανώσεις, όπως η Autonoma Antifa (f), μετέπειτα Kritik & Praxis Frankfurt, δεν συμμετείχαν στο Blockupy. Προοδευτικά όμως αυτό άλλαξε και όλο και περισσότερες οργανώσεις και ομάδες του αντιεξουσιαστικού χώρου συμμετείχαν στην δικτύωση για την οργάνωση του Blockupy. Παρόλα αυτά ο σκεπτικισμός από πολλούς χώρους παρέμενε, όπως πχ εξηγούν ιταλοί σύντροφοι από το “Infoaut”: «ο κόσμος ήταν πολύ αρνητικός ως προς τον ρεφορμισμό του Blockupy». Οι ίδιες σκέψεις εκφράστηκαν και από άλλες ριζοσπαστικές ομάδες. Έστω και έτσι, οι οργανωτές κατάφεραν να κινητοποιήσουν ένα μεγάλο κομμάτι του Ευρωπαϊκού ανταγωνιστικού κινήματος. Είναι δύσκολο να αξιολογήσεις και να μετρήσεις τις διαφορετικές δικτυώσεις και συμμαχίες όπως διαμορφώθηκαν κατά την διάρκεια και στο πλαίσιο του Blockupy. Το σίγουρο είναι ότι όλες οι τάσεις του αντιεξουσιαστικού χώρου της Γερμανίας βρέθηκαν στην Φρανκφούρτη. Πρέπει να σημειωθεί ότι το εξεγερσιακό κομμάτι της γερμανικής αναρχίας κατέβηκε στην Φρανκφούρτη με το μότο/κάλεσμα “Destroika”, χωρίς όμως να συνεργαστεί με τους διοργανωτές του Blockupy. Η προπαγάνδιση του “Destroika” μήνες πριν την διαδήλωση στην Φρανκφούρτη έγινε με σπάσιμο τραπεζών και άλλων καπιταλιστικών στόχων σε όλη την Γερμανία και ανάληψη ευθύνης στο γερμανικό ιντιμίντια.

Βερολίνο: επίθεση σε καπιταλιστικούς στόχους από το Destroika

Μια μορφή νίκης είχε ήδη επιτευχθεί μέρες πριν την ημέρα δράσης της 18ης Μαρτίου. Τα εγκαίνια της ΕΚΤ είχαν υποβαθμιστεί σε μια απλή τελετή με 30 καλεσμένους, οι οποίοι θα πέταγαν με ελικόπτερα στο κτίριο για να αποφύγουν ενδεχόμενα μπλόκα διαδηλωτών, όπως είχε γίνει και στην συνάντηση των G8 στο Ροστόκ της βόρειας Γερμανίας το 2007. Τις ημέρες πριν το Blockupy τα καθεστωτικά μέσα έκαναν επανειλημμένες επιθέσεις στην οργάνωση της διαδήλωσης ενώ οι διοργανωτές/ριες ήταν αβέβαιοι/ες για την αντίδραση του κράτους. Η αβεβαιότητα εντατικοποιήθηκε τις ώρες πριν τις κινητοποιήσεις όταν όλο και περισσότεροι/ες διαδηλωτές/ριες κατεύθαναν στην πόλη της Φρανκφούρτης και γινόταν πια εμφανές ότι η διαδήλωση θα εξελισσόταν σε μια μαζική παρέμβαση.

Τα μπλόκα είχαν σχεδιαστεί σύμφωνα με τη γερμανική δακτυλιοειδή στρατηγική όπου πολλοί «δάκτυλοι» με διαφορετικά χρώματα, δηλαδή ένα μπλοκ διαδηλωτών, πήραν θέση σε προαποφασισμένα σημεία της πόλης ώστε να δημιουργήσουν οδοφράγματα. Η συμφωνία προέβλεπε μια αρχική στάση αναμονής χωρίς μαχητική κλιμάκωση. Η στρατηγική αυτή όμως απέτυχε βασικά από την αρχή. Σπασίματα ξεκίνησαν αμέσως και ακολούθησαν οδομαχίες σώμα με σώμα με τους μπάτσους. Οι οδομαχίες ήταν μεγάλης έντασης και έπιασαν εξαπίνης και τους ίδιους τους μπάτσους, κατά ομολογία τους. Πεζοδρόμια ξηλώθηκαν, τουλάχιστον 7 περιπολικά και βανάκια/κλούβες κάηκαν ολοκληρωτικά, ενώ σπάστηκε και το κεντρικό αστυνομικό τμήμα της Φρανκφούρτης. Και όλα αυτά πριν τις 8.00 το πρωί. Μεταξύ 6.00 και 9.00, οι δρόμοι του κέντρου της Φρανκφούρτης άνηκαν στους/ις διαδηλωτές/ριες, ενώ οι μπάτσοι φαίνονταν ανήμποροι. Επικεντρώθηκαν στο να κρατήσουν τον κόσμο μακριά από τον δρόμο μπροστά από το κτίριο της ΕΚΤ αλλά στους παράλληλους δρόμους σημειώνονταν συνεχείς και ανεξέλεγκτες επιθέσεις από συντρόφους/ες.

Καθώς περνούσε η ώρα, οι μπάτσοι ανέκτησαν τον έλεγχο του κέντρου ενώ κύκλωσαν και προσήγαγαν 200 συντρόφους/ες από την Ιταλία. Οι οδομαχίες σταμάτησαν και η προσπάθεια των διαδηλωτών επικεντρώθηκε στο να σπάνε τις κυκλωτικές κινήσεις των μπάτσων και να απελευθερώνουν συντρόφους/ες. Σε μία από τις επιθέσεις, η συντρόφισσα Βικτώρια βρέθηκε κυκλωμένη από μπάτσους οι οποίοι άρχισαν να την χτυπούν ασταμάτητα στο κεφάλι. Η Βικτώρια είπε στο provo:

«Πήγα στην Φρανκφούρτη γιατί είμαι αντικαπιταλίστρια. Ήταν ιδιαίτερα σημαντικό για μένα να βρεθώ και στην Φρανκφούρτη για να δείξω αλληλεγγύη στους συντρόφους και στις συντρόφισσες μου σε άλλες χώρες της Ευρώπης που μαστίζονται από τις ευρωπαϊκές πολιτικές της λιτότητας. Γνωρίζαμε ότι θα έρχονταν πολλοί διαδηλωτές από όλη την Ευρώπη. Ακούγαμε για 10,000 συντρόφους και συντρόφισσες. Ξέραμε όμως ότι θα ήταν εκεί και 10,000 μπάτσοι για να μας σταματήσουν και να προστατεύσουν την ΕΚΤ με κάθε μέσο… Όλοι γνωρίζουμε τι σημαίνει γερμανός μπάτσος. Επρόκειτο για μια άνιση μάχη ενάντια σε ένστολα γουρούνια εφοδιασμένα με όπλα, γκλομπ, δακρυγόνα, αύρες και ειδικά γάντια»

Το provo δημοσιεύει τις φωτογραφίες αυτές μετά από παράκληση της Βικτώρια

Η Βικτώρια στην προσπάθεια της να ξεφύγει από τον κλοιό και την θολούρα των χημικών έπεσε θύμα βίαιης καταστολής από δεκάδες μπάτσους:

«Άρχισα να τρέχω μακριά από ένα δακρυγόνο που στριφογύριζε δίπλα μου. Τα μάτια μου έκαιγαν και έχασα από την αρχή το αίσθημα του προσανατολισμού, ενώ δεν αναγνώριζα κανέναν γύρω μου. Άρχιζα να φωνάζω προς τους συντρόφους αλλά δεν έβλεπα τίποτε. Άκουγα μόνο φωνές πανικόβλητες. Κάποιος με έπιασε από το χέρι και αρχίσαμε να τρέχουμε πάλι. Ξαφνικά τον έχασα και τότε όλα έγιναν μαύρα. Μπάτσοι παντού γύρω μου οι οποίοι ουρλιάζουν και με χτυπούν συνεχώς. Καταλαβαίνω ότι τρέχει αίμα από το κεφάλι μου και προσποιούμαι ότι έχω λιποθυμήσει για να σταματήσουν τα χτυπήματα. Με σέρνουν προς ένα περιπολικό. Ανοίγω τα μάτια και αρχίζω να ουρλιάζω. Τους βρίζω και τους εξηγώ ότι είμαι τραυματισμένη. Χρειαζόμουν ασθενοφόρο. Αρχίζουν να με ψάχνουν και επιχειρούν να με σύρουν ξανά. Βάζω πάλι τις φωνές! Ένα ασθενοφόρο ήρθε και τραυματιοφορείς άρχισαν να με περιποιούνται. Οι μπάτσοι εξαφανίστηκαν».

Οι μπάτσοι αφού συνειδητοποίησαν ότι είχαν τραυματίσει άσχημα την Βικτώρια την παρατούν και φεύγουν. Το ασθενοφόρο την μεταφέρει στον νοσοκομείο όπου ασφαλίτες επιχειρούν εκ νέου να την συλλάβουν για συμμετοχή σε βίαια επεισόδια. Τότε επεμβαίνουν οι γιατροί οι οποίοι καλούν την νομική ομάδα του Blockupy. Δύο δικηγόροι καταφθάνουν, βοηθούν την Βικτώρια και απομακρύνουν τους μπάτσους από το δωμάτιο της. Η Βικτώρια μεταφέρθηκε με ασφάλεια στην χώρα όπου διαμένει μετά από κινητοποίηση αλληλέγγυων από όλη την Ευρώπη και χωρίς καμία νομική εκκρεμότητα.

Γύρω στις 12 το μεσημέρι, η ένταση εκτονώθηκε και το κέντρο της Φρανκφούρτης θύμιζε σκηνικό μεγάλων συνόδων κορυφής και αντισυγκεντρώσεων: διαδηλωτές/ριες, κυρίως μη γερμανοί, συνέρρεαν σε infopoints, out of action-centers κλπ ενώ φήμες διέρρεαν συνεχώς. Στις 13.00 ξεκίνησε η κεντρική ομιλία στην κεντρική πλατεία της πόλης ενώ στις 17.00 ξεκίνησε η προσυγκέντρωση για την κύρια πορεία.

Οι διοργανωτές αποφάσισαν η πορεία να μην έχει συγκρουσιακό χαρακτήρα και δημιούργησαν μπλοκ με κλειστές αλυσίδες. Οποιαδήποτε απόπειρα για την συγκρότηση μπλακ μπλοκ δέχτηκε κριτική γεγονός που οδήγησε σε αρκετές αψιμαχίες. Οι μπάτσοι κύκλωσαν όλο το αντικαπιταλιστικό μπλοκ με διπλά κορδόνια, χωρίς να σημειωθεί όμως η παραμικρή ένταση κατά την διάρκεια της πορείας. Στο τέλος της διαδήλωσης, σημειώθηκαν μικρο-αντεγκλήσεις με τους μπάτσους. Την πορεία ακολούθησαν περίπου 20,000 διαδηλωτές.

Περισσότερες πληροφορίες στα αγγλικά εδώ

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License