Ενισχύει τον κυβερνητικό έλεγχο στο διαδίκτυο η Τουρκία

Ενισχύει τον κυβερνητικό έλεγχο στο διαδίκτυο η Τουρκία Οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος υπερψήφισαν την διάταξη για τον περιορισμό της πρόσβασης σε ιστότοπους

Η τουρκική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε την Πέμπτη διάταξη, η οποία επιτρέπει στην τουρκική κυβέρνηση να απαγορεύει την πρόσβαση σε έναν ιστότοπο χωρίς να έχει προηγηθεί δικαστική απόφαση, όπως μετέδωσε σήμερα ο τουρκικός Τύπος. 

Ενσωματωμένη σε ένα γενικότερο νομοσχέδιο που κατατέθηκε προς συζήτηση από το κυβερνών κόμμα, η διάταξη αυτή επιτρέπει στην τουρκική Αρχή Τηλεπικοινωνιών (TIB), ενεργώντας με εντολή του πρωθυπουργού ή του αρμόδιου υπουργείου, να απαγορεύσει προληπτικά την πρόσβαση σε έναν ιστότοπο, αρκεί να υπάρξουν υποψίες ότι το περιεχόμενό του «παραβιάζει την ιδιωτικότητα» ή είναι «προκατειλημμένο ή προσβλητικό».

Όπως ορίζει η διάταξη, οι πάροχοι πρόσβασης έχουν 4 ώρες προκειμένου να συμμορφωθούν με την εντολή του ΤΙΒ. Έπειτα εντός των επόμενων 24 ωρών κατατίθεται προσφυγή ενώπιον ενός δικαστή προκειμένου να αποφασίσει εάν θα επικυρώσει ή θα ακυρώσει αυτό το μέτρο. Εάν το δικαστήριο δεν αποφασίσει μέσα σε 48 ώρες η απαγόρευση της πρόσβασης ανακαλείται αυτομάτως.

Τον Σεπτέμβριο του 2014 το κοινοβούλιο είχε υπερψηφίσει νομοσχέδιο που προέβλεπε τις διατάξεις που εγκρίθηκαν σήμερα. Ωστόσο, το Συνταγματικό Δικαστήριο είχε ακυρώσει αυτήν τη διάταξη, καθώς θεωρούσε ότι καταπατά τις ατομικές ελευθερίες.

Πέρυσι ο «μέγας λογοκριτής» Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πυροδότησε τη διεθνή κατακραυγή, μετά την απόφασή του μπλοκάρει το Twitter και το YouTube, φορείς μετάδοσης των πληροφοριών σχετικά με την πληθώρα σκανδάλων στα οποία είναι μπλεγμένος.

http://www.efsyn.gr/arthro/enishyei-ton-kyvernitiko-elegho-sto-diadiktyo-i-toyrkia

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License