Σκουριές: Για μια ρήξη…

Κάποιες σκέψεις σχετικά με την πορεία στις Σκουριές στις 15/2/15.

                                                                   Σκουριές: Για μια ρήξη…
                                                     ________________________________________

Είμαστε αλληλέγγυοι με τους κατοίκους που αντιστέκονται κατά της εξόρυξης χρυσού από τις Σκουριές. Όχι επειδή πιστεύουμε πως το δικό τους κομμάτι βουνού έχει περισσότερη οικολογική αξία από άλλα μέρη που είναι υπό καταστροφή σε αυτόν τον πλανήτη. Αλλά επειδή εκεί συναντήσαμε ανθρώπους που αρνούνται να λαμβάνονται αποφάσεις για αυτούς, που επιχειρούν να οργανωθούν χωρίς αρχηγούς και να δράσουν απευθείας ενάντια αυτού που καταστρέφει τις ζωές τους.
Αυτός ο αγώνας ενάντια στην κυριαρχία είναι ένας πολύ μακρύς δρόμος, στον οποίο συναντιούνται πολλές σχέσεις συντροφικότητας, καταστάσεις αλληλεγγύης αλλά και συμμαχίες και προδοσίες όπως και πολύτιμες στιγμές αλήθειας. Για να μην είναι οι άρχοντες οι μόνοι που προετοιμάζονται καλύτερα  μαθαίνοντας από τις συγκρούσεις για τις οποίες θα γράψουν την Ιστορία, πιστεύουμε πως είναι απαραίτητο να πάρουμε θέση και να αφήσουμε ξεκάθαρα σημάδια.
Αυτό το κείμενο είναι μια συμβολή ανάμεσα σε άλλες, με την υποκειμενική αλλά οξεία του οπτική γωνία.

Δεν περιμένουμε δεν αναθέτουμε;
Αυτό ακριβώς απέδειξε και η πορεία στις Σκουριές στις 15 Φεβρουαρίου με την αποτυχία της, μια ολόκληρη μέρα που περάσε περιμένοντας τις διαπραγματεύσεις με την εξουσία στην οποία ανατέθηκε εξολοκλήρου η μοίρα της δικής μας διαδήλωσης στο βουνό. Παρόλο που δεν ξαφνιάζει το γεγονός ότι ο εχθρός βρήκε την νικηφόρα στρατηγική για να τα καταφέρει, η ημέρα αυτή βρωμάει απάτη και ήττα.

Ο εχθρός στον οποίο αναφερόμαστε έχει πολλά πρόσωπα, εχει το πρόσωπο της Τρόικας και του ΔΝΤ, της εταιρείας ELDORADO GOLD και της HELLAS GOLD, των μονάδων με τα κράνη και τα γκλοπ και των πολιτικών στην κυβέρνηση, είτε είναι της Νέας Δημοκρατίας είτε είναι του Σύριζα, που παίζουν με τις ζωές μας. Αυτούς τους πολιτικόυς δεν τους βρίσκουμε μόνο στη βουλή, αλλά λαμβάνουν υπόσταση και μέσα στο κίνημα που αγωνίζεται ενάντια στα μεταλλεία στις Σκουριές, όπως όταν στις προγενέστερες της διαδήλωσης συνελεύσεις επιχείρησαν σε πρώτη φάση να ακυρώσουν την πορεία και να την μετατρέψουν σε μια διαδήλωση υποστήριξης του ΣΥΡΙΖΑ, σε μιά δεύτερη φάση  να αλλοιώσουν τα χαρακτηριστηκά της και τέλος την ημέρα της πορείας προσπάθησαν να την απονοηματοδοτήσουν πλήρως.
Είναι ισχυρή η στρατηγική αυτών των πολιτικών οι οποίοι αναλαμβάνουν τον ρόλο των διαμεσολαβητών με την εξουσία, καταστέλλοντας τον θυμό με υποσχέσεις και πολιτικά παιχνίδια, δημιουργώντας ρόλους και δευτερεύοντα πρόσωπα που με τη σειρά τους υιοθετούν αυταρχικές συμπεριφορές μέσα στο κίνημα όπως αυτές των φερέφωνων, των ειρηνοποιών και των ελεγκτών (περιφρούριση που καταντάει μια κατασταλτική υπηρεσία).

Την Κυριακή, παρόλο που οι μεταλλωρύχοι είχαν κρυφτεί καλά με τις οικογένειες τους μέσα στο ορυχείο, εμείς είδαμε για ακόμη μια φορά το απαίσιο πρόσωπο του καπιταλισμού : “ O άνθρωπος θήτης του εαυτού του” ή ο πόλεμος μεταξύ των φτωχών. Για να δώσουν μια όμορφη εικόνα και για να “προστατέψουν” αυτές τις οικογένειες  οι πρώτες γραμμές των παρατεταγμένων μπάτσων ποζάρανε για τα φλάς των δημοσιογράφων  χωρίς κράνη ενώ 700 ΜΑΤ έτοιμα να επέμβουν μένουν εκτός πλάνου.
Η περίφημη δημοκρατική μηχανή σε δράση για να εξασφαλίσει την κοινωνική ειρήνη, την τόσο χρήσιμη για την ομαλή εξέλιξη και αναπαραγωγή του καπιταλισμού, για την καταναλωτική κοινωνία και για την ψευδαίσθηση αλλαγής.

Αυτή η μέρα ήταν ένα ωραίο παράδειγμα για το πώς λειτουργεί ο κόσμος τον οποίο εχθρευόμαστε και ενάντια στον οποίο αγωνιζόμαστε. Καθώς προβάλλονται θεαματικές σκληρές διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των μεγάλων αφεντικών, δίνοντας στην κοινωνία την περηφάνεια να ξεπουληθεί στην καλύτερη τιμή, τελικά θα έρθει η στιγμή που θα συνειδητοποιήσει πως εξαγοράζεται.
Αντί να βλέπουμε λοιπόν τη νίκη του Σύριζα ως μια στιγμή δύναμης για τους αγώνες, τη βλέπουμε ως μια στιγμή πιθανής καπήλευσής τους απο αυτόν ή ως μια στιγμή αδρανοποίησης τους. Νιώθουμε την επιτακτική ανάγκη να αρνηθούμε κάθε συμβιβασμό με τους από τα πάνω και ιδίως με αυτούς που βρίσκονται τώρα στην κυβέρνηση και προσποιούνται πως είναι με το μέρος μας.
Αυτός ο αγώνας πρέπει να είναι αδιαμεσολάβητος και οργανωμένος απο τα κάτω μακριά από τους δήθεν σωτήρες που θέλουν “το καλό μας”.
                                                                                                 
                                                                                                                        ΑΝΑΡΧΙΚ-Χ ΑΛΛΗΛΕΓΓΙ-Χ           21/02/2015

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License