Η αντιφασιστική διαδήλωση για τα Ίμια

Μετά τα Ίμια ώρα για αντικαπιταλιστική αντιφασιστική αντεπίθεση

Η ήττα του μνημονιακού στρατοπέδου στις εκλογές με την συνεχιζόμενη ποινική δίωξη στην ηγεσία της Χρυσής Αυγής έχει φέρει σε κρίση στρατηγικής το αστικό μπλοκ εξουσίας. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα τη διαφορετική στάση των δυνάμεων καταστολής στη διαδήλωση των Ιμίων σε σχέση με αυτές του Κερατσινίου και του Πολυτεχνείου. Οι τριπλές ζώνες ΜΑΤ στη Μεγάλη Βρετάνια το Νοέμβρη και η επιθετική μανία με τις δεκάδες συλλήψεις του Σεπτεμβρίου, έδωσαν τη θέση τους στις άδειες κλούβες στα λουλουδάδικα και την εξαφάνιση των μπάτσων από οποιοδήποτε ορατό σημείο της πορείας.

Οι χιλιάδες διαδηλωτές που ανταποκρίθηκαν στα καλέσματα των αντιφασιστικών οργανώσεων, απέδειξαν πως ο «φόβος» έχει αρχίσει να μεταφέρεται στην απέναντι μεριά. Η συγκέντρωση της Χρυσής Αυγής καλέστηκε στα μουλωχτά την τελευταία εβδομάδα, ήταν η μικρότερη των τελευταίων χρόνων χωρίς ποτέ να διεκδικήσει από τον εαυτό της ένα μεγαλύτερο συμβολισμό (αντικυβερνητικό ή αντικομμουνιστικό) πέρα από τον φολκλορικό – επετειακό.

Στην αντιφασιστική συγκέντρωση της 31/1 ηγεμόνευσαν οι απόψεις της παράλληλης συνύπαρξης με τη φασιστική συγκέντρωση υπό την εγγύηση του δημοκρατικού κράτους. Όλα τα μπλοκ κινήθηκαν με πανομοιότυπο σχέδιο χωρίς κανένα να δοκιμάσει να αμφισβητήσει με οποιονδήποτε τρόπο τη φασιστική συγκέντρωση. Δεν μπόρεσε να υλοποιηθεί καμιά διαφορετική στρατηγική που να δοκιμάσει τα εύθραυστα όρια ισορροπίας του αστικού μπλοκ.

Η μετατροπή των Ιμίων σε διεθνιστική – αντιπολεμική γιορτή, η εκδίωξη των φασιστών από την Εργατική Πρωτομαγιά, η περιθωριοποίηση τους στις γειτονιές και σε όλους τους κοινωνικούς χώρους είναι κάποιοι από τους στόχους του επόμενου διαστήματος. Οι φασίστες και το αστικό μπλοκ δε θα παραμείνουν σαστισμένοι στη γωνία για πολύ καιρό. Είναι απόλυτα κρίσιμο, λοιπόν, η ενίσχυση των αντιφασιστικών δυνάμεων που αντιλαμβάνονται την ιστορική ευκαιρία που παρουσιάζεται για την ανατροπή των υπαρχουσών συσχετισμών. Το αντιφασιστικό κίνημα μπορεί να πετύχει νίκες που ούτε μπορούσαμε να σχεδιάσουμε ακόμα και την περίοδο των παχιών αγελάδων του κινήματος `09 - `11.

 

5 Φεβρουαρίου 2015-02-05

Οργάνωση Μαχητικού Αντιφασισμού

ormantifa.wordpress.com | orma@riseup.net www.facebook.com/pages/ORMA/482978925180070

 

από Αναρχικός 05/02/2015 5:21 μμ.


Για την περίπτωση που δεν είστε επαρκώς ενημερωμενοι παιδιά τα κόμματα ΑΝΕΛ και Σύριζα είναι αστικοδημοκρατικά κόμματα που έχουν αναλάβει τη διαχείριση του καπιταλιστικού συστήματος.Κατά συνέπεια δεν προκύπτει διαχωρισμός τους από το 'αστικό μπλοκ' καθώς αποτελούν έκφρασή του και δη την εναλλακτική-ρεφορμιστική.

από καπου καποτε 05/02/2015 6:58 μμ.


"Στην αντιφασιστική συγκέντρωση της 31/1 ηγεμόνευσαν οι απόψεις της παράλληλης συνύπαρξης με τη φασιστική συγκέντρωση υπό την εγγύηση του δημοκρατικού κράτους. Όλα τα μπλοκ κινήθηκαν με πανομοιότυπο σχέδιο χωρίς κανένα να δοκιμάσει να αμφισβητήσει με οποιονδήποτε τρόπο τη φασιστική συγκέντρωση. Δεν μπόρεσε να υλοποιηθεί καμιά διαφορετική στρατηγική που να δοκιμάσει τα εύθραυστα όρια ισορροπίας του αστικού μπλοκ."

 

Μπορείτε να το αναλύσετε λίγο τα παραπάνω? Υπήρχαν δηλαδή απόψεις για μη παράλληλη συνύπαρξη οι οποίες καταπιέστηκαν? Υπήρχε κάποια διαφορετική στρατηγική η οποία δεν έγινε εφικτό να υλοποιηθεί? Έχετε κάτι να πείτε για αυτά ή απλά θα αερολογείτε αφήνοντας υπόνοιες για επαναστάσεις που σχεδιάζατε και καταπνίγηκαν?

Γιατί ωραίες είναι οι αερολογίες αλλά πραγματικά εγώ δεν παρατήρησα καμία επιβολή εξουσίας.. Επίσης αν δεν κάνω λάθος ήσασταν συνδιοργανωτές? Οπότε προς ποιον απευθείνεται η μουρμούρα αφού ήσασταν συνδιοργανωτές (το όνομά σας ήταν στην αφίσα του συντονισμού) ?

από @ 05/02/2015 7:28 μμ.


Στην αντιφασιστική συγκέντρωση της 31/1 ηγεμόνευσαν οι απόψεις της παράλληλης συνύπαρξης με τη φασιστική συγκέντρωση υπό την εγγύηση του δημοκρατικού κράτους. Όλα τα μπλοκ κινήθηκαν με πανομοιότυπο σχέδιο χωρίς κανένα να δοκιμάσει να αμφισβητήσει με οποιονδήποτε τρόπο τη φασιστική συγκέντρωση. Δεν μπόρεσε να υλοποιηθεί καμιά διαφορετική στρατηγική που να δοκιμάσει τα εύθραυστα όρια ισορροπίας του αστικού μπλοκ.

 

 

σας προβληματίζει καθόλου αυτό, ή απλά το αναφέρετε?


Το αστικο μπλοκ εξουσίας είναι το σύστημα που ΚΑΘΟΡΙΖΕΙ - ΧΑΡΑΖΕΙ τις κατευθύνσεις όλης της κοινωνίας με βαση τα συμφέροντα του στρατοπέδου του. Αστικοι θεσμοι μπορεί να είναι κομματα (ρεφορμιστικα ή μη), συνδικατα, συνεργατικές επιχειρησεις, κοινωνικές οργανωσεις.

Καλό είναι να μη ταυτιζουμε πχ την κυβέρνηση του Βοριδη με το σωματειο Μετρο που βρισκοταν σε επιστρατευση ή το Σωματειο Βιβλίου Χαρτου, τη Χρυση Αυγή με μια Ενωση Μεταναστων με ενα γενικό αφορισμο "αστικοί θεσμοι που αποτελουν εκφραση του ιδιου πραγματος".

Το κείμενο, πάντως, αυτο που ισχυρίζεται είναι πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν στις βασικές κατευθύνσεις του αστικου μπλοκ εξουσιας (μνημονιακα κομματα, αστυνομία, στρατος, ΕΕ, τραπεζες, media). Δεν υπάρχει στρατηγικη "ταξικης συνεργασιας" από τη μεριά των αστων. Ο ΣΥΡΙΖΑ εχει προκύψει σαν παραβαση, σαν πείραμα και γι` αυτό προκύπτουν αυτα τα καθήκοντα για μας.

από άλφα 05/02/2015 10:02 μμ.


1) Δεν είδα κανέναν να χαρακτηρίζει τον βιβλίο χάρτου ως κομμάτι του αστικού μπλοκ ή να τους ταυτίζει με τον Βορίδη, άρα δεν καταλαβαίνω τι θες να πεις με το παράδειγμα ούτε τι νόημα έχει.

2) Μην είσαι και τόσο σίγουρος/η ότι ο συριζα είναι "παράβαση". Κι αν δεχτούμε ότι είναι, το ίδιο θα πεις και για τους ανελ;

3) Τα ερωτήματα που έβαλε ο κάπου κάποτε είναι και δικά μου. Συνδιοργανωτές δεν ήσασταν;

από αντιφασιστας 05/02/2015 10:08 μμ.


@καπου καποτε, απ` ότι εχω ακούσει φυσικα και κατατεθηκαν διαφορετικές προτασεις.. και σε συνελευσεις και σε διμερης συναντησεις.Και υποτίθεται υπήρχαν διαπραγματευσεις.. γι` αυτο δεν πήραν δημοσιοτητα.Εχω ακούσει λχ πως η ΟΡΜΑ κατεθεσε προταση (από αρχες Γεναρη) να καλεσουμε πρωτοι και να εξαναγκασουμε τους Χρυσαυγίτες να κανουν αντισυγκεντρωση αλλού... αλλά και διαφορετικη στρατηγικη αντιδιαδηλωσης.

Το προβλημα είναι (αφου απορρίφθηκε αυτη η ιδεα) πως η αντιδιαδηλωση και το καλεσμα της αφισας "στηνόταν" πριν από τις εκλογες. Επρεπε να εξασφαλιστει ένα καλεσμα σε διαδηλωση (τουλαχιστον). Άσχετα με τις αναγκες που θα προεκυπταν μετα τις εκλογες... και που αποκαλυφθηκαν διαφορετικες εκτιμησεις από τους συνδιοργανωτες.

Μην ονομαζουμε "μουρμουρα" μια κριτικη αναλυση μιας καταστασης και μιας ευκαιρίας χαμένης. Επίσης, δεν εχει νοημα να κουβεντιαζουμε περι σεναριων και εκδοχών για ενα λήξαν γεγονος. Αν ειπώθηκε κατι "ανοιχτα", διακυρηκτικα ή κατ` ιδιαν. Μονο κουτσομπολιο και γκρινια θα αναπαραγει.Ας δουμε τα συμπερασματα για την επομενη μερα...

Το ερωτημα που θετει η ΟΡΜΑ παραμενει επικαιρο... Ειναι καταλληλη περίοδος για Αντιφασιστικη Αντεπίθεση με βαση την κατασταση του αντιπαλου; Και ποιες συλλογικότητες είναι διατεθημενες να εμπλακουν; Γιατί πχ μπορούμε σήμερα να "βαψουμε" τα γραφεια της ΧΑ στο σταθμο Λαρισης, ενώ μεσα στο μεγαλο κίνημα του 09-11 δεν περναγαμε την Αχαρνων;

Αν είναι ευκαιρία τοτε πρεπει να οργανωθουμε ΠΡΟΣ αυτη την κατευθυνση. Αλλιώς και χιλιάδες καλοοργανωμενοι να είμαστε, θα πρεπει να περιμένουμε καποια καλύτερη στιγμη... και ποια ειναι αυτη; με πχ Κασιδιαρη - Μπαλτακο υπουργο;

από καπου καποτε 06/02/2015 12:05 πμ.


Εγώ δεν είδα καμία αναλυτική κριτική. Είδα μια ενημέρωση με υπόνοιες για εξουσιαστικές συμπεριφορές και κυβερνητικές συσπειρώσεις.

Γιατί αν καλούσαμε πρώτοι, τι σε κάνει να πιστεύεις:

1) Πως οι φασίστες θα καλούσαν τη συγκεκριμένη μέρα

2) Πως οι φασίστες θα καλούσαν αναγκαστικά αλλού

3) Πως αν οι φασίστες καλούσαν άλλη μέρα, θα μπορούσες να συσπειρώσεις τον ίδιο κόσμο ώστε να αποτρέψεις μια συγκεντρωσή τους

4) Πως εσύ σε ενδεχόμενη απαγόρευση και των 2 συγκεντρώσεων στο ίδιο σημείο, θα μπορούσες να προσεγγίσεις εσύ το σημείο και να σπάσεις την απαγόρευση

Επίσης καλώντας σε αντισυγκέντρωση στο ίδιο σημείο ποντάρεις στην ασφάλεια των μπάτσων, ότι αυτοί για εσένα θα φροντίσουν να απαγορεύσουν και τις 2 συγκεντρώσεις και το καλό κράτος θα φροντίσει για την ασφάλεια των πολιτών του.

Και φυσικά ξεχνάς ότι σε ενδεχόμενη απαγόρευση και των 2 συγκεντρώσεων θα κατέληγες να έχεις απλά 2 συγκεντρώσεις σε άλλο σημείο η καθεμία. Όπως επίσης μάλλον αγνοείς τη δυναμική και τα αντανακλαστικά του κόσμου και νομίζεις πως αν καλούσες 2 συνεχόμενες μέρες θα είχες χιλιάδες κόσμου και τις 2 μέρες και δεν θα κατέληγες να είσαι μια σταθερή βάση 200 ατόμων

Αυτό τι είδους στρατηγική θα ήταν? Επιθετική?

 

Αν νομίζεις ότι πήγε μια ευκαιρία χαμένη όταν κατεβάζεις 5.000+ κόσμο σε αντιφασιστική πορεία που αντιφασιστική όμοια της σε πλήθος έχεις να δεις πολλά χρόνια πριν και που είχε την ψυχραιμία να αντιληφθεί ποιους πραγματικά θα οφελούσε να γινόταν όπα το κέντρο της αθήνας ελάχιστες μέρες μετά τις εκλογές, τότε μάλλον εσύ μουρμουράς επειδή η φάση δεν ήταν με το φαντασιακό της ΟΡΜΑ (της οποίας είσαι προφανώς μέλος αλλά δεν τολμάς να το πεις) και ξεχνάς συν τοις άλλοις ποια πολιτική συσπείρωση είναι αυτή η οποία μπορεί και διαφημίζει την εγγύηση του κράτους ασφάλειας.. Την επόμενη φορά λοιπόν που σε ακροδεξιό κράτος -με σταθερή φασιστική τάση της κοινωνίας- εκλεγεί αριστερή κυβέρνηση, εσύ τράβα κάψε το κέντρο να επιστρέψεις στο παλιό κράτος ασφάλειας την ίδια μέρα. Τα ακροδεξιά κράτη ήταν σύμφωνα με την ιστορική σου γνώση η μητέρα που γέννησε τον καρπό όλων των κοινωνικών επαναστάσεων?

από @toliati 06/02/2015 10:17 πμ.


Από βερμπαλισμούς και «υπερ»επαναστάτες χόρτασε το κίνημα. Όπως λέει και ο λαός «όλο μέλι μέλι και από τηγανίτα τίποτα». Όποιος θέλει να κάνει πραγματικά πολιτική και να συμβάλει στην ανάπτυξη του αντιφασιστικού κινήματος ας το κάνει σε πραγματικές συνθήκες και με υπαρκτούς όρους, τα υπόλοιπα είναι για τα καφενεία.

Υ.Γ Ελπίζω η ορμα να συνειδητοποιεί μετά από αυτή την δημόσια ανακοίνωση ότι στην καλύτερη θα μπορεί να κάνει συνδιαμόρφωση και συγκεντρώσεις με το ΣΕΚ, που είναι άλλωστε και ο φυσικός της χώρος.

από @ξεφτίλες 06/02/2015 11:17 πμ.


Η μεγαλοστομία έχει και τα όρια της. Έλεος!

από αντιφασιστας 06/02/2015 12:26 μμ.


@ καπου καποτε

εχεις μπλεξει την "επιθετικη" πολιτικη με το μανουριασμα και τις σφαλιάρες..

α) υπαρχει πολιτική διαφορα να εχεις την κυριαρχη διαδηλωση και οι φασιστες να μεταφερουν τα Ιμια πχ το 15αυγουστο στη Μανη ή να προσπαθησουν να μαζεψουν 300 ατομα στα γραφεια τους να διαμαρτυρονται την ώρα που θα παιζουν κοκκινομαυρες σημαιες στη Ρηγίλης,

β) θεωρεις δεδομενη την ευκολία της κυβερνησης ΣΥΡΙΖΑ να απαγορεψει μια καλεσμενη αντιφασιστικη συγκεντρωση (επαναλαμβανω... ΟΧΙ αντισυγκεντρωση και προσεγγιση ) .. ουτε η ΝΔ δεν το εχει κανει.

γ) αν η μετατροπη των Ιμιων σε διεθνιστικη διαδηλωση είναι "με την ανοχη των μπατσων".. το να αποδεχεσαι ΚΑΘΕ περιορισμό που σου θετουν πως λεγεται αυτο; κολλητηληκι; ραγιαδισμός; Με βαση τη λογικη σου καθε στεκι - διαδηλωση - απεργια "γινεται με την ανοχη των μπατσων" (αρα κακο) αφου δεν τις απαγορευουν/κλεινουν

δ) το να κατεβαινουν 5000 διαδηλωτες είναι θετικο. Μόνο που αυτο γινεται χαρις ενα πλαίσιο που ο ΣΥΡΙΖΑ να μπορει να ΚΑΙ να συμμετεχει με τις αντιφασιστικές οργανωσεις του ΚΑΙ να αφηνει ανεξοδα τη Χρυση Αυγη να διαδηλωνει ΚΑΙ να επιβαλλει ταξη και ασφαλεια για το πολιτικο σκηνικο. Η διαδηλωση εγινε στο πανηγυρικο κλιμα της νικης του ΣΥΡΙΖΑ (ισως και λιγο πιο φοβικα).. ούτε ποντο πιο πιεστικα στις ισορροπιες που επιθυμουσε η κυβερνηση. Αν για σενα αυτος ειναι ο Μαχητικος Αντιφασισμος, παω πασο..

ε) Παρεξηγεις το κειμενο της ΟΡΜΑ που μιλα για ηγεμονια του αμυντισμου/πασιφισμου. Αυτη η ηγεμονια υπάρχει σε ολη τη γκαμα του κινηματος και δεν γινεται με "εξουσιαστικες μεθοδους" αλλά με πολιτικους ορους. Δηλ με την αποδοχη και εσωτερικευση αυτων των αντιληψεων. 

Οπως αντιλαμβανομαστε ολοι, υπηρχαν και ΥΠΑΡΧΟΥΝ διαφορετικες εκτιμησεις/προσεγγισεις για την περιοδο και την τακτικη που πρεπει να ακολουθησουμε. Κατα την αποψη σου ειναι "αερολογιες".. θεμιτο. Για την ΟΡΜΑ (και δεν εχει σημασια αν ειμαι μελος και ποσο "μεσα" είμαι) υπήρχε δυνατοτητα διαφορετικης εξελιξης των πραγματων.

Γι` αυτο και υπαρχουν διαφορετικες συλλογικοτητες με διαφορετικες στρατηγικες.

 

 

από @Emma 06/02/2015 4 μμ.


Αντιφασίστα η στρατηγική δεν είναι σλόγκαν. Είναι ξεδίπλωμα σχεδίων, μέτρημα δυνάμεων, ξεκλείδωμα δυνατοτήτων, επίθεση & άμυνα όποτε χρειαστεί. Μπορεί δηλαδή το πρωί να κρατάς το ξεσκονόπανο και το βράδυ το ρόπαλο. Τα έχει αυτά ο αγώνας.

Κάτι πιο συγκεκριμένο δεν διάβασα από εσένα πέρα από το ότι «θα μπορούσαμε να». Καλύτερα κιόλας δηλαδή γιατί διαβάζουν και φασίστες τις υπέροχες συζητήσεις μας. Χώροι και μέρη για να κατατεθούν σκεπτικά υπάρχουν... Και το παρόν και το μέλλον θεώρατα μπροστά μας για να γράψουμε τις ιστορίες μας. Όλα τα άλλα, όταν η μνήμη εκλείπει, μπορεί και να ακούγονται απλές εξαγγελίες.

Όταν η ιστορία σου είναι μικρή, το να μιλάς για το παρελθόν χρησιμοποιώντας ειρωνίες για «παχιές αγελάδες του κινήματος» ή ότι «δεν περνάγαμε την αχαρνών», μόνο σε εκθέτει.

Και αυτό όχι τόσο γιατί δείχνει ότι μάλλον στις όποιες απόπειρες δεν ήσουν εκεί (για αυτό και τις υποτιμάς ή δεν τις γνωρίζεις-παρ'οτι συνοδεύτηκαν με συλλήψεις, συγκρούσεις, σκάγια, μαχαιρώματα, πρωινές ή βαρδινές βάρδιες στα πέριξ, επιτυχημένες συγκεντρώσεις ή λαχανιασμένες επιστροφές / όλα αυτά που τώρα επικαλείσαι/στε)... Η άγνοια ή η υποτίμηση σε εκθέτει περισσότερο λοιπόν, γιατί χωρίς τη γνώση της ιστορίας δεν μπορείς να προετοιμαστείς για το μέλλον. Και μπορεί να κάνει τις λέξεις σου να πέφτουν βαρύγδουπα στο πάτωμα-δυστυχώς όχι τους εχθρούς σου. Υποτιμώντας όσους είχαν ξαναεπιχειρήσει αυτά που θεωρείς ότι πρωτο-πρωτείνεις μάλλον κάτι χάνεις. Μελλοντικές συμπράξεις σίγουρα. Προσπαθώντας να χτίσεις το μύθο σου πατώντας επί συντρόφων ή καταγγέλοντας βιαστικά καταστάσεις που έχεις εμπλακεί μάλλον κάτι χάνεις. Την αξιοπιστία σου σίγουρα.

Συντροφικές σχέσεις πώς φτιάχνονται θα μας πεις; Γιατί έτσι ατσαλώνονται τα οδοφράγματα...

υ.γ. Καλό θα ήταν να τελειώσει σύντομα αυτή η ψηφιακή κουβέντα. Δεν έχει και «χεράκι» να κάνουμε Like...

 

 

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License