Η επίθεση στην ιστοσελίδα του Ποταμιού και η διαπόμπευση του ανηλίκου

Όταν η αθλιότητα για hits διαπομπεύει ανηλίκους προ όφελος των συστημικων κομμάτων.

Το θέμα το αλίευσα από την σελίδα osarena.net. Αν και πολύ σωστά δίνει διάσταση στο "ηθικό" του πράγματος, δεν είναι μόνο αυτό καθώς αποτελεί καθαρά πολιτικό και κοινωνικό θέμα (γίνεται και μια σχετικη συζήτηση στα σχόλια):

Αυτή την στιγμή που συντάσσεται το παρόν άρθρο, το μόνο που νοιώθω είναι οργή και αηδία. Χθες (24/12/14), αργά τη νύχτα, μας ενημέρωσαν για ένα συμβάν που προέκυψε πριν κάποιους μήνες και συγκεκριμένα το διάστημα Σεπτέμβρη και Οκτώβρη του 2014.
Προσπαθώντας, όσο γίνεται (και δεν είναι καθόλου εύκολο) να παραμερίσω αυτά τα συναισθήματα θυμού και αηδίας, θα εξιστορήσω με λίγα λόγια το τι ακριβώς συνέβη:

Την 6η Σεπτέμβρη του 2014 -όπως τουλάχιστον έγινε γνωστό- η ιστοσελίδα του κόμματος Ποτάμι δέχθηκε ένα είδος επίθεσης. Όχι κάτι σοβαρό, μα απλά μια τεχνική που καλύπτει την αρχική σελίδα, παρουσιάζοντας στην θέση της ένα άλλο μήνυμα που αναρτούν οι επιτιθέμενοι.
Εν τάχει η "είδηση" ήταν αυτή:

E και;

 

θα σκεφτείτε και προφανώς θα έχετε δίκιο. Τέτοιες χαζές επιθέσεις, χωρίς ουσιαστικό αντίκρυσμα, γίνονται μυριάδες κάθε μέρα και σε μυριάδες ιστοσελίδες. Το γιατί μια τέτοια άνευ σημασίας είδηση για μια δικτυακή που κράτησε και πολύ λίγο, έγινε θέμα στα ελληνόφωνα μέσα, σας αφήνω να το συμπεράνετε μόνοι σας.


Το θέμα όμως είναι αυτά που συνέβησαν μετά, κάπου έναν μήνα (Οκτώβρη 2014), μετά από το πιο πάνω συμβάν. Και αυτό που συνέβη ήταν πως κάποια λαγωνικά, ανακάλυψαν και παρουσίασαν τον ένοχο της συγκεκριμένης "επίθεσης".
Πριν περάσουμε σε αυτή την "αποκλειστική αποκάλυψη", να αναφέρουμε πως οι ιστοσελίδες του κόμματος Ποτάμι, χρηματοδοτήθηκαν από το συγκρότημα Μπόμπολα, δημιουργήθηκαν και συντηρούνται από επαγγελματίες του χώρου. Μα παρ' ολ' αυτά, όπως αναφέρει η "αποκλειστική αποκάλυψη", κατάφερε να την σπάσει ένα 15χρονο που όχι μόνο έκανε αυτό, αλλά έχει - σύμφωνα πάντα με την "αποκλειστική αποκάλυψη"- και ένα πολύ βαρύ εγκληματικό παρελθόν (ναι, για το 15χρονο λένε) και τόσο πλούσια δραστηριότητα που θα την ζήλευαν ιστορικοί hackers/crackers.

Θα τα πάρουμε ένα-ένα, μα πιο πριν δείτε την συγκεκριμένη δημοσίευση που έγινε η οποία έφερε και τον τίτλο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ και με ύφος λες και αποκάλυπτε ποιοι σούφρωσαν το "ιερό δισκοπότηρο":

Θέλω να πιστεύω πως ήδη αρκετοί από εσάς που διαβάζετε τα πιο πάνω, βρισκόσαστε σε μια κατάσταση γέλιου και θυμού. Αν ορισμένοι δεν έχετε καταλαβει ακόμα, ελάτε να το δούμε πιο αναλυτικά: Το πιο πάνω άρθρο έχει όλα αυτά τα στοιχεία που αρκούν για να σε κάνουν πολύ σίγουρο ότι πρόκειται για μια hoax ή όπως αλλιώς θέλετε πείτε την, είδηση. Αυτό φαίνεται από τον τίτλο ακόμα.
Είναι πλέον γνωστό και αποδεδειγμένο, ότι αναρτήσεις που περιέχουν λέξεις όπως: "ΔΙΑΔΩΣΤΕ, ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ, ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ" και άλλα τέτοια, είναι μούφες και σκοπό έχουν τα hits και το like-farming.
Αοριστίες και καμία απολύτως πηγή που να επιβεβαιώνει. Αοριστίες περί "ελλήνων ερευνητών" (sic) που σαν σταυροφόροι και υπερασπιστές της domain κατάληξης gr, αποφάσισαν να γίνουν κυβερνομπάτσοι, δρώντας ωστόσο προς αποκλειστικότητα μιας και μόνο ιστοσελίδας, αντί για παράδειγμα να δώσουν την συγκεκριμένη αποκάλυψη στις ιστοσελίδες και ΜΜΕ -οι οποίες και ανέδειξαν το θέμα της "επίθεσης". Προτίμησαν, αντί αυτού, να την δώσουν αποκλειστικά και μόνο σε μια ιστοσελίδα χαμηλής επισκεψιμότητας και αξιοπιστίας.
Αναρωτιέμαι πραγματικά, τι νοημοσύνης άνθρωποι θα πίστευαν μια τέτοια πρόταση:

“Αν και πολιτικά δεν σχετιζόμαστε σε καμία περίπτωση με τον πολιτικό χώρο που εκπροσωπεί το ΠΟΤΑΜΙ θεωρήσαμε χρέος μας να υποδείξουμε τον δράστη, μιας και η στόχευση αφορούσε ιστοσελίδα στο Ελληνικό .gr domain.
Όπως έχουμε κάνει και στο παρελθόν πολλάκις,για όποια στοιχεία τυγχάνουν σε γνώση μας αναφορικά με εγκληματικές πράξεις θα ενημερώνουμε το κοινό και τις αρμόδιες αρχές, ανεξαρτήτως ιστοσελίδας που δέχεται επίθεση, άσχετα με την πολιτική τοποθέτηση που εκφράζει”

 

Προχωρώντας είναι αδύνατο, να παραβλέψει κάποιος το στυλ του άρθρου, ένα στυλ που σίγουρα θα ζήλευε ο Αρτέμης Μάτσας, ακόμα και οι μπάτσοι:

Το προφίλ του δράστη

 

Ψαρωτικό έτσι; "Το προφίλ του δράστη".... Τςςςς, μιλάμε και για γαμώ τις έρευνες. To καταλάβατε όμως, πως εκτός των πιο πάνω οι συγκεκριμένοι -που δεν μπορώ να βρω λέξη ικανή να τους χαρακτηρίσει- διαπομπεύουν έναν ανήλικο;
Ένα 15χρονο παιδί, που τον παρουσιάζουν σαν έναν έμπειρο κυβερνοεγκληματία ο οποίος το μόνο που κάνει και έχει μάθει στην ζωή του (προφανώς στο σχολείο που πάει, όπως μας ενημερώνουν οι "ερευνητές") είναι ότι διατηρεί ένα site τ' οποίο περιέχει κακόβουλο λογισμικό, φτιάχνει λογισμικά τα οποία εμπεριέχουν malware, διαβόλια και τριβόλια, ανεβάζει βίντεο στο YouTube τα οποία επίσης είναι κακόβουλα καθώς εμπεριέχουν λογισμικό (που μολύνεται όποιος τα δει), κάνει επιθέσεις σε ιστοσελίδες, διατηρεί προφίλ σε Facebook, Twitter, GPlus, όπου επίσης ανεβάζει στοιχεία της εγκληματικής του δράσης, όλα τα κατορθώματά του τα δημοσιεύει στο Pastebin. Και όλα αυτά ενώ συγχρόνως είναι μαθητής και έχει και όλες τς υπόλοιπες υποχρεώσεις της καθημερινότητας.

Προφανώς αυτό το παιδί από τα 5 του θα έχει αρχίσει να προετοιμάζεται για να γίνει κυβερνοεγκληματίας. Μάλλον και στα δημοτικά, στην δημοκρατία της μακεδονίας, τα διδάσκουν κάτι τέτοια τα παιδιά. Βέβαια, εγώ με τα πιο πάνω, δεν βλέπω κανέναν εγκληματία μα ένα πανέξυπνο παιδί, με φοβέρες προοπτικές.
Τα ερωτήματα όμως που προκύπτουν είναι αρκετά:

1. Ακόμα και αν υποθέσουμε πως πράγματι έγινε αυτή η επίθεση, από τον συγκεκριμένο νεαρό, είναι γεγονός πως δεν ήταν σημαντική, ούτε από αυτές που σκοπό έχουν να καταστρέψουν. Άλλωστε το αναφέρουν και τα λαγωνικά, πως κράτησε ελάχιστα. Είναι ηθικά σωστό να διαπομπεύεις έτσι ένα 15χρονο παιδί; Να βγάζεις φάτσα κάρτα φωτογραφίες του, λες και είναι ο Billy the Kid;

2. Είναι πράγματι όλα όσα διαβάσαμε αληθινά; Η απάντηση είναι πως όχι, ΔΕΝ είναι αληθινά, είναι ψέματα και προκάτ. Σκοπός είναι απλά, να αναδειχθεί μια σελίδα -οι άνθρωποι της μάλλον- και να περαστεί έμμεσα το μήνυμα πως αποτελεί τον πυλώνα της τεχνολογικής ενημέρωσης ασφαλείας στο ελληνόφωνο web. Ενημερωτικά σε αυτό να πω, ότι παρά τις όποιες ιδεολογικές και τεχνολογικές διαφορές μπορεί να έχουμε με την λεγόμενη τεχνολογική κοινότητα στην ελλάδα, οι άνθρωποι οι οποίοι πραγματικά ασχολούνται και κατέχουν, θεωρούν την συγκεκριμένη ιστοσελίδα που έκανε την πάνω δημοσίευση, σκουπίδι και παράσιτο.
Και άκρως επικίνδυνη, θα συμπληρώσω, με τον ακραίο λαϊκισμό και το διαρκές γλύψιμο προς την δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος. Μια γεύση από την σοβαρότητά της, μπορείτε να βρείτε, στις ανάλογες κατηγορίες του forum μας: [Τεχνολογικές «Ειδήσεις» που στα @@ μας] και [Hoax και Εξαπατήσεις στο web]

Πριν συνεχίσω, στο γιατί αυτό το δημοσίευμα είναι ψέμα και προς μικροοφέλη των υπεύθυνων της σελίδας, επιτρέψτε μου να τεκμηριώσω τα όσα έγραψα στην ακριβώς πιο πάνω πρόταση, με κάτι που είναι ένα σαφέστατο δείγμα λαϊκισμού και προσωπικών μικροεπιδιώξεων:
Ήταν 14 Ιουλίου του 2013, όταν άρχισαν να πέφτουν καταιγιστικά τα links προς διάφορες σελίδες, οι οποίες ανέφεραν ένα άνευ προηγουμένου χτύπημα στα χρονικά του κυβερνοχώρου στους servers του ελληνικού κοινοβουλίου. Η "είδηση" αυτή είχε έλθει και πάλι από την συγκεκριμένη ιστοσελίδα, ξανά με το βαρύγδουπο [ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ] στον τίτλο της:

[ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ] Η ισχυρότερη κυβερνοεπίθεση στην Ελλάδα! Οι Anonymous εναντίον της Βουλής των Ελλήνων!

 

Διαβάζοντας κάποιος το συγκεκριμένο άρθρο, έβλεπε κατ' αρχάς τις αντιφάσεις από πρόταση σε πρόταση και τις γενικές και αόριστες "πληροφορίες" από "ερευνητές". Προσέξτε τώρα τον ακραίο λαϊκισμό και την άκρατη κινδυνολογία:

Πρόσβαση σε e-mails Βουλευτών αλλά και δεδομένα της Βουλής! Σοβαρές υπόνοιες για νέα καταστροφικά χτυπήματα!

 

"Σοβαρές υπόνοιες για νέα καταστροφικά χτυπήματα", μας τονίζουν οι δαιμόνιοι συντάκτες που κινούνται στα σκοτάδια του διαδικτύου και έχουν "άκρες" παντού. Όπως ανάφερα, η πιο πάνω δημοσίευση έγινε 14/6/13. Σήμερα που συντάσσεται το παρόν, έχουμε 25/12/14. Παρακαλώ, όποιος γνωρίζει για όλα αυτά τα "καταστροφικά χτυπήματα" από τότε μέχρι σήμερα (18 μήνες μετά) ας ενημερώσει και εμάς. Αν δεν θυμάστε την περίπτωση, ορίστε το σχετικό άρθρο μας εκείνη ακριβώς την μέρα: Η επίθεση στην Βουλή και η Κοκκινοσκουφίτσα.

Ας δούμε τώρα, γιατί η αρχική δημοσίευση με τον δεκαπεντάχρονο είναι μούφα: Παραβλέπουμε αυτά που ήδη αναφέραμε, πως δηλαδή το άρθρο αυτό φωνάζει από μακρυά hoax και το πως ήδη γνωρίζουμε ότι η συγκεκριμένη ιστοσελίδα κινείται στα όρια του γραφικού με του ακραίου γραφικού (κάτι που την καθιστά και επικίνδυνη) και στεκόμαστε στα του άρθρου:
Ένα από τα πρώτα που κάναμε ήταν να κατεβάσουμε τις φωτογραφίες του νεαρού που έχουν δημοσιευμένες και να τις αναζητήσουμε στο διαδίκτυο με την μηχανή εικόνων της Google μα και άλλες, σε browsers με καθαρή cashe, μα και σε διάφορες γλώσσες. Τελικά, μετά την αναζήτηση καταλάβαμε πως πρέπει να συμβαίνουν δυο πράγματα:

Α) είτε ο νεαρός κατάφερε και εξαφάνισε κάθε ίχνος του στο διαδίκτυο, όχι μόνο το δικό του μα και τρίτων που ήταν "δεμένοι" με το προφίλ του και έμειναν μόνο κάποια social και games προφίλ του
Β) είτε κάτι άλλο. Οτιδήποτε άλλο (είσαστε ελεύθεροι να κάνετε όποια υπόθεση θέλετε).

Αυτό το λέω επειδή η πιο συχνή αναφορά στις εικόνες του, είναι για μαντέψτε ποια! Να, ένα τυχαίο παράδειγμα από την πολωνική μηχανή αναζήτησης εικόνων της Google:

Το nick-name "kkk1337", είναι υπαρκτό και πολύ εύκολα μπορεί να το βρει κάποιος κάνοντας μια απλή αναζήτηση για hacks σε ιστοσελίδες, είτε επισκεπτόμενος μια σελίδα του είδους των "κακών" γειτόνων και να διαλέξει κάποιο τυχαίο nick-name (τα ίδια ισχύουν περίπου και για το nick-name "filipkufalov" που αναφέρουν στο άρθρο).

Η Twitter-page του συγκεκριμένου nick-name, είναι αυτή: https://twitter.com/kkk1337

Η Gplus-page του, αυτή: https://plus.google.com/113025913039945611065/posts

Αυτό που λένε σαν Fake profile στο Facebook, δεν πρόκειται για ατομικό προφίλ αλλά για μια χαζό-page, από αυτές που κατά κόρον συναντάτε στο FB, με τίτλο: You got trolled και με μόλις 107 fans, εδώ: https://www.facebook.com/x0exploite

Η ιστοσελίδα του, φιλοξενείται στο Blogspot της Google, έχει μόλις 26.343 επισκέπτες (και προφανώς δεν είναι όλοι μοναδικοί), πάρα πολύ χαμηλά στα ranks, ώστε να βγαίνει στις μηχανές αναζήτησης και είναι αυτή: http://umbrella-security.blogspot.gr

Στο δε link με τις επιθέσεις, που στο άρθρο δίνουν και αναφέρουν πως έχει κάνει, ΔΕΝ υπάρχει πουθενά η επίθεση στο site του Ποταμιού. Υπάρχουν άλλες σε διάφορες ιστοσελίδες, ανάμεσά τους και ιστοσελίδες του ελληνικού δημοσίου. Μπορείτε να το επιβεβαιώσετε και εσείς: http://pastebin.com/u/KkK1337

Δε νομιζω πως έχει νόημα να το αναλύσουμε περισσότερο. Τα στοιχεία είναι πιο πάνω, ο καθένας μπορεί να τα επιβεβαιώσει και μόνος του, ακόμα και χρησιμοποιώντας το wayback.

Δεν ξέρω αν το συγκεκριμένο άρθρο (που με έκανε και δάκρυσα εμετό), με τις φωτογραφίες και την διαπόμπευση του ανηλίκου, είναι νόμιμο, άλλωστε μέχρι τώρα στην ζωή μου, ο νόμος ήταν εχθρός μου και δεν τον χρειάστηκα ποτέ. Αυτό προφανώς θα το κρίνουν οι... φύλακες, έτσι δεν είναι; Θέμα κρίσης λοιπόν. Κρίσης και τίποτε άλλο.
Φυσικά και είναι ηλίθια τα χτυπήματα σε μικρές ιστοσελίδες και blogs, όταν εκεί έξω υπάρχουν τόσο πιο ενδιαφέροντες στόχοι, όπως τράπεζες, κρατικές υπηρεσίες, πολυεθνικές, πολιτικά κόμματα και άλλα. Σίγουρα είναι ανόητο το χτύπημα για εθνικιστικούς σκοπούς. Ο εθνικισμός είναι και φασισμός, Τα σύνορα κάνουν κακό και φυλακίζουν ελεύθερους ανθρώπους. Από την άλλη, η hacker/cracker σκηνή, δεν έχει χρώματα, σύνορα, θρησκείες διαχωρισμούς. Ο εχθρός είναι το σύστημα και οι πυλώνες του.

Kαι σίγουρα οι εγκληματίες, ρε οροθετικοί εγκέφαλοι, δεν είναι τα δεκαπεντάχρονα. Πρέπει να γίνει σαφές, πως κανείς μας δεν θα ανεχτεί άλλους Κορκονέους. Και ακόμα να γίνει κατανοητό ότι όταν μιλάμε για ένα καλύτερο διαδίκτυο, τέτοιες ιστοσελίδες μα και άλλες ειδησιο-γραφικές κλπ, μόνο κακό κάνουν. Δεν είναι ότι μόνο προσβάλλουν τη νοημοσύνη, είναι ο χείριστος λαϊκισμός, η κινδυνολογία και η προπαγάνδα που σέρνουν μαζί τους -και όλα αυτά έχουν μια αφόρητη μπόχα.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License