ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΕΣΕ ΑΘΗΝΑΣ ΜΕ ΤΗ ΣΟΥΗΔΙΚΗ SAC: ΕΝΑΣ ΑΙΩΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΦΟΝΟ ΤΟΥ JOE HILL, Ο ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ ΣΗΜΕΡΑ

Η ΕΣΕ ΑΘήνας με αφορμή τη συμπλήρωση ενός αιώνα από την κρατική δολοφονία του σουηδικής καταγωγής επαναστάτη συνδικαλιστή Joe Hill διοργάνωνει εκδήλωση με τη γενική γραμματέα του αναρχοσυνδικαλιστικού συνδικάτου της Σουηδίας SAC, Liv Marend για την ιστορία του Joe Hill και τη σημασία του επαναστατικού συνδικαλισμού στις μέρες μας. ΠΕΜΠΤΗ 11/12 8:30 Μ.Μ. στο Αυτόνομο Στέκι (Ζ. Πηγής 97)

Η ΕΣΕ ΑΘήνας με αφορμή τη συμπλήρωση ενός αιώνα από την κρατική δολοφονία του σουηδικής καταγωγής επαναστάτη συνδικαλιστή Joe Hill διοργάνωνει εκδήλωση με τη γενική γραμματέα του αναρχοσυνδικαλιστικού συνδικάτου της Σουηδίας SAC, Liv Marend   για την ιστορία του  Joe Hill και τη σημασία του επαναστατικού συνδικαλισμού στις μέρες μας. 

Ο Joe Hill ήταν μέλος  των «Βιομηχανικών Εργατών του Κόσμου» (IWW, γνωστοί και ως «Wobblies»), της πρώτης σημαντικής οργάνωσης του ταξικού εργατικού κινήματος στις ΗΠΑ. Ήταν μετανάστης από τη Σουηδία και ήρθε σε επαφή με τους Wobblies γύρω στο 1910, όταν δούλευε στις αποβάθρες στο Σαν Πέντρο της Καλιφόρνια. Ήταν γνωστό στέλεχος των IWW, αλλά και τραγουδοποιός, με τραγούδια όπως «The preacher and the slave /Ο ιεροκήρυκας και ο σκλάβος», «There is Power in a Union /Υπάρχει δύναμη στο σωματείο», «Workers of the world awaken! /Εργάτες όλου του κόσμου, ξυπνήστε!» κ.ά. Κατηγορήθηκε για τη δολοφονία ενός μπακάλη και του γιου του, άτομα τα οποία ούτε καν γνώριζε. Ο Hill αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι συμμετείχε στη δολοφονία.Έτσι κι αλλιώς κανείς στην πραγματικότητα, ούτε οι κατήγοροί του, πίστευαν ότι θα μπορούσε να έχει οποιαδήποτε σχέση. Η δίκη ήταν πολιτική και υπήρξε  τεράστια διεθνής κινητοποίηση για την απελευθέρωσή του.
Ο Joe Hill εκτελέστηκε στις 19 Νοεμβρίου του 1915. Το σώμα του στάλθηκε στο Σικάγο όπου αποτεφρώθηκε. Οι στάχτες του τοποθετήθηκαν σε εξακόσιους μικρούς φακέλους και στάλθηκαν σε σωματεία σε όλον τον κόσμο. Κάποιοι από αυτούς τους φακέλους ανοίχτηκαν στις Πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις του 1916 και οι στάχτες του  σκόρπισαν πάνω από τα επαναστατικά λάβαρα των συντρόφων του.
Η παρακαταθήκη τουκαταγράφεται στο τελευταίο γράμμα του προς τον Μπιλ Χέιγουντ, επίσης μέλος των IWW: «Αντίο Μπιλ. Πεθαίνω σαν αληθινός επαναστάτης. Μην χάσετε χρόνο σε θρήνους. Οργανωθείτε..!».
 
ΕΣΕ ΑΘΗΝΑΣ
http://ese.espiv.net/
 

από @ 10/12/2014 7:55 μμ.


Ο Joe Hill εκτελέστηκε στις 19 Νοεμβρίου του 1915

99 χρόνια από το θάνατο του, του χρόνου τον Νοέβριο θα είναι 100. Μάλλον βιαστήκατε.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License