Ρέθυμνο : Ενημέρωση από την πορεία του Πολυτεχνείου (17/11)

Summary

Μεγάλη συμμετοχή είχε η φετινή πορεία για το Πολυτεχνείο συγκεντρώνοντας ίσως και πάνω από 500 διαδηλωτές.

Το κυρίως κάλεσμα ήταν από τους φοιτητικούς συλλόγους του κατειλημμένου πανεπιστημίου Κρήτης και αυτός ο χώρος αποτέλεσε και το κυρίως σώμα της πορείας με τους περισσότερους συμμετέχοντες και ακολουθούσαν η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ο ΣΥΡΙΖΑ και στην ουρά της πορείας περίπου 30 πασπίτες, που κρύβονταν πίσω από το μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ.

Η πορεία ξεκίνησε λίγο μετά από τις 19:00. Ό όγκος του κόσμου ήταν μεγάλος και γέμιζε ολόκληρη την κεντρική λεωφόρο, ενώ υπήρχε και έντονη περιφρούρηση από όλους τους χώρους. . Όταν η πορεία έφτασε στην πλατεία τεσσάρων μαρτύρων, βρέθηκε απέναντι με την συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, που κοίταζαν σα χαμένοι τον όγκο της πορείας, ενώ ακουγόταν το σύνθημα από το α/α χώρο : «Το πολυτεχνείο δεν ήτανε γιορτή, οι ΚΝίτες δεν το ξέρουνε, δεν ήταν εκεί».

Εκεί λόγω κακής συνεννόησης αντί να στρίψει προς την παλιά πόλη έκανε τον κύκλο της πλατείας που ήταν η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, δημιουργώντας αναστάτωση τόσο στους αστυνομικούς, όσο και στα μέλη του ΠΑΜΕ, και ξαναβγήκε στη λεωφόρο και συνέχισε προς την νομαρχία και το αστυνομικό τμήμα.

Σε όλη την διάρκεια της πορείας φωνάζονταν συνθήματα για το πολυτεχνείο, ενάντια της αστυνομίας και της αστυνομικής βίας, εργατικά κ.α. Ήταν τέτοιος ο όγκος της πορείας που χώραγαν 2-3 συνθήματα ταυτόχρονα. Επίσης πετάγονταν πολλά τρικάκια από τον α/.α χώρο, ενώ μοιραζόταν και το κείμενο του συντονιστικού της κατάληψης.

Όταν οι διαδηλωτές έφτασαν μπροστά από το αστυνομικό τμήμα, δονούνταν όλοι η πλατεία από τα συνθήματα και τις ειρωνείες προς τους παραταγμένους αξιωματικούς που κοίταζαν την πορεία.

Μετά ακολούθησε διαδρομή μέσα στην πολιά πόλη του Ρεθύμνου για να επιστρέψει στο δημαρχείο και να λήξει η πορεία.

Ενώ ο κόσμος ήταν ακόμα συγκεντρωμένος στο δημαρχείο, οι 30 πασπίτες που ήταν στην ουρά της πορείας, πέρασαν μπροστά του και έκαναν διάφορες χειρονομίες προκαλώντας. Αυτό δημιούργησε ένταση και λεκτικούς διαξιφισμούς, ενώ κάποια μέλη της πασπ προσπάθησαν τραμπουκίσουν μεμονωμένους διαδηλωτές. Μόλις έγινε αντιληπτό το γεγονός, έτρεξαν αλληλέγγυοι και εκδίωξαν τους πασπίτες που αποχώρησαν και κρύφτηκαν πίσω από την αστυνομία.

Ήδη από την προσυγκέντρωση παρατηρήσαμε μεγάλο αριθμό αστυνομικών και ασφαλιτών να παρατηρούν τον κόσμο. Με το που ξεκίνησε η πορεία, μοιράστηκαν μπροστά και πίσω από τους διαδηλωτές, ενώ κάποιοι τραβούσαν και φωτογραφίες. Ακόμα και όταν τελείωσε η πορεία περικύκλωσαν τους γύρω δρόμους μέχρι να διαλυθεί ο κόσμος. Δεν αναφέρθηκαν προσαγωγές.

Πρέπει να αναφερθεί ακόμα πως πριν ξεκινήσει η πορεία μέλη των φοιτητικών συλλόγων ενημερώθηκαν από την περιφρούρηση του κατειλημμένου πανεπιστημίου ότι 2 καθηγητές μπήκαν μέσα και κλειδώθηκαν στα γραφεία τους.

Άμεση ήταν η κινητοποίηση και κάποιου φοιτητές πήγαν στο πανεπιστήμιο για να ενισχύσουν την περιφρούρηση του.

Όπως μας ενημέρωσαν, οι καθηγητές κατάφεραν να μπουν με διάφορούς τρόπους. Συγκεκριμένα, όπως καταγγέλλουν οι φοιτητές ,ο Αναστασιάδης καθηγητής του ΠΤΔΕ, μπήκε μέσα στο πανεπιστήμιο αφού απείλησε και τραμπούκισε 3 κοπέλες που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στην είσοδο ως περιφρούρηση. Ο δεύτερος καθηγητής που κατάφερε να μπει ονομάζεται Ματσόπουλος του τμήματος προσχολικής αγωγής. Αυτός  κλειδώθηκε στο γραφείο του και πήρε τηλέφωνο την αστυνομία για να εισβάλει στο πανεπιστήμιο.

Και οι δυο μετά την παρέμβαση των φοιτητών απομακρύνθηκαν από το χώρο του κατειλημμένου πανεπιστημίου.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License