Ουγγαρία: Η κυβέρνηση πήρε πίσω σχέδιο νόμου περί φορολόγησης του διαδικτύου

Summary

Η κυβέρνηση πήρε πίσω σχέδιο νόμου περί φορολόγησης του διαδικτύου μετά από πορείες 100.000 ατόμων στη Βουδαπέστη.

Τη 31η Οκτώβρη ανακοινώθηκε ότι οι ουγγρικές αρχές εγκαταλείπουν τα σχέδια για την καθιέρωση ενός φόρου για τη χρήση του Διαδικτύου. Μετά τις πρώτες διαμαρτυρίες, στην πρωτεύουσα έγινε πορεία 100,000 ατόμων ενάντια στην προτεινόμενη νομοθεσία, και στη συνέχεια ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν απέσυρε το νομοσχέδιο από το Κοινοβούλιο, αναφερόμενος στην κοινωνική αντίδραση και σε κριτικές που δέχτηκε το σχέδιο από εκπροσώπους επαγγελματιών στο τομέα της πληροφορικής.

Συλλαλητήριο κατά του λεγόμενου φόρου στο Διαδίκτυο πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής, 26 Οκτωβρίου, στο κτίριο του Υπουργείου Οικονομικών Ουγγαρίας στη πλατεία Ναντόρ. Η δράση οργανώθηκε  μέσα σε λίγες ημέρες με τη βοήθεια μιας ομάδας που δημιουργήθηκε από ακτιβιστές στο Facebook.

Συγκεντρωμένοι στην πλατεία, οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα ζητώντας από τις αρχές να εγκαταλείψουν τα σχέδια για την καθιέρωση φόρου στο Διαδίκτυο. Μετά οι συμμετέχοντες έθεσαν τα κινητά τους σε λειτουργία φακού και τα σήκωσαν ψηλά όλοι μαζί.

Στην πλατεία επίσης έγινε ψήφισμα που έδινε στους βουλευτές 48 ώρες να αποσύρουν το νόμο από το κοινοβούλιο. Σε αντίθετη περίπτωση, οι κάτοικοι της πρωτεύουσας υποσχέθηκαν να βγουν και πάλι στους δρόμους.

“Αυτό που προτείνουν είναι ουσιαστικά διπλή φορολογία, καθώς έχω πληρώσει ήδη όλο το ΦΠΑ που χρειάζεται όταν πλήρωσα το ρούτερ μου, τη σύνδεση μου και τον υπολογιστή μου. Είναι μια καλή ευκαιρία για όλους μας να βγούμε στους δρόμους και να δείξουμε ότι είμαστε δυσαρεστημένοι με την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.. και τους πολλούς φόρους !”- Ατίλα Σος, διαδηλωτής

Λίγες ώρες αργότερα μετά την πορεία στη Ναντόρ, έγινε αυθόρμητη πορεία μέσα στο ιστορικό κέντρο της Βουδαπέστης. Μέρος των διαδηλωτών πήγε στην πλατεία των Ηρώων, ενώ άλλο μέρος των ακτιβιστών βρισκόταν κοντά στην έδρα του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος “Fidesz”.

Στην έδρα του κόμματους η πορεία εξελίχθηκε σε ταραχές. Ακτιβιστές πέταξαν μέσα στο σπασμένο κτίριο του “Fidesz” παλιά πληκτρολόγια υπολογιστών και έσπασαν πολλά παράθυρα, και τελικά ξεκίνησαν συγκρούσεις με την αστυνομία.

Το σχέδιο νόμου για την εισαγωγή στην Ουγγαρία από το 2015 φόρου επί του Διαδίκτυου εισήχθη στο Κοινοβούλιο στις 22 Οκτωβρίου. Το έγγραφο αναφέρει ότι από το 2015 θα ξεκινούσε επιβολή ειδικών τελών 150 φιορίνια (περίπου 50 λεπτά του ευρώ ) ανά gigabyte της κυκλοφορίας. Το ειδικό τέλος θα έπρεπε να το πληρώνουν οι παροχείς .

Παρά το γεγονός ότι ο φόρος δεν ισχύει άμεσα για τους χρήστες, πολλοί κάτοικοι της Ουγγαρίας έκριναν ότι οι εταιρίες θα μεταφέρουν την φορολογική επιβάρυνση σε αυτούς, κάτι που έρχεται να προστεθεί στην ήδη υψηλή φορολογία για την κατοικία και το κινητό ίντερνετ.

πηγή και βίντεο

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License