Σύστημα αυτόματης αναγνώρισης αποτυπωμάτων

Μια μικρή ενημέρωση και ιδέες για συζήτηση

Σε λίγη ώρα, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και ο υπουργός Διοικητής Μεταρρύθμισης, θα "προβάρουν" το νέο μοντέλο έκδοσης ταυτοτήτων, για το οποίο το bloko.gr σας ενημέρωσε στις 9 Ιουλίου.

Το πρόγραμμα που τρέχει όμως και αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2015, θα βελτιώσει κατά πολύ και την εικόνα της αστυνομίας, αλλά και τη σχέση της με τον πολίτη.

Όπως σημειώνουν έγκυρες πηγές ενημέρωσης του bloko.gr τα νέα επτεύγματα αναμένεται να προέλθουν μέσα από την αγορά του νέου ΑΣΑΔΑ (αυτόματο σύστημα αναγνώρισης δακτυλικών αποτυπωμάτων) σε συνδυασμό με την ψηφιοποίηση των βάσεων δεδομένων της ΕΛ.ΑΣ και κυρίως αυτών που διατηρεί η διεύθυνση εγκληματολογικών ερευνών.

 

Το παράπανω είναι ένα από τα άρθρα για την hi tech αναβάθμιση της ελ.ας. Σαρωτές δακτυλικών αποτυπωμάτων. Η λογική είναι ότι όλο το αρχείο των εγκληματολογικών εργαστηριών της ελ.ας θα φηφιοποιηθεί ( πράγμα που πιστεύουμε έχει γίνει ήδη αλλά τέσπα) και κάθε μπάτσος που θα σε σταματάει στον δρόμο θα σου πέρνει αποτυπώματα αντί για ταυτότητα.

 

Κατά κάποιο τρόπο, αυτό συμβαίνει από το 2009 με τα διαβατήρια. Τα καινούργια διαβατήρια περιλαμβάνουν ψηφιοποιημένα τα αποτυπώματα μέσα σε ένα τσιπάκι που υπάρχει στο διαβατήριο, και είναι κρυπτογραφημένο. Η μεγάλη διαφορά όμως είναι  ότι (θεωρητικά πάντα) δεν υπάρχει βάση δεδομένων αποτυπωμάτων μιας και υπάρχει ρητή απόφαση του ευρωπαικού δικαστηρίου ότι αυτό παραβένει τα ανθρώπινα δικαιώματα κτλ, αλλά ότι οι υπηρέσιες έχουν δικαίωμα να σε σκανάρουν, και να ξεκλειδωσουν το τσιπάκι στο διαβατήριο σου ώστε να δουν αν όντως είσαι εσύ ( δηλαδή υπάρχει βάση δεδομένων των κλειδιών της κρυπτογράφησης).

 

Με βάση τα δημοσιεύματα αυτό αλλάζει πλήρως ( έστω και τυπικά πλέον). Το θέμα είναι ότι αν αυτό συνοψίζεται στην επίσημη βάση δεδομένων των εγκληματολογικών εργαστηρίων ( δηλαδή το αν εκρεμμεί κάποιο ένταλμα εις βάρος σου) ίσως και να μην αλλάζει τόσο αυτό που συνέβαινε μέχρι σήμερα. Η ψηφιοποίηση όμως θα σταματήσει εκεί? Τι θα γίνει με όλο το ανεπίσημο και εμφανώς παράνομο database της ελ.ας? Πόσες φορές κάνουν λήψη αποτυπωμάτων από σπίτια αγωνιστών που εισβάλουν που είτε τελικά κατηγορούνται για τρομοκρατία είτε όχι. Από νόμιμα σπίτια ( εννοούμε που δεν χαρακτηρίζονται ως γιάφκες) πόσες φορές η ελ.ας πέρνει απότυπώματα? Αποτυπώματα που δεν μπορούν να καταλήξουν σε κατηγορία αλλά έχουν την βαρύτητας τους για τα σενάρια που κάθε φορά το κινηματογραφικό επιτελείο τους φτιάχνει. Επειδή έχουμε κάθε λόγο πως και αυτή η ανεπίσημη βάση δεδομένων θα μπει και αυτή στο παιχνίδι ας ανοίξουμε μια κουβέντα για καινούργιους τρόπους αντίστασης απέναντι στην νέα πραγματικότητα.

 

Οποιαδήποτε συνεισφορά στην κουβέντα αναγκαία

 

 

 

 

από ... 23/09/2014 1:03 μμ.


Υπάρχει στο αρχείο του μέσου εγχειρίδιο του FBI για δακτυλικά αποτυπώματα.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License