«Σοσιαλισμός» από τα πάνω. «Κοινοτική διακυβέρνηση» στην Βενεζουέλα.

Summary

Από άκρο σε άκρο της Βενεζουέλας, ακτιβιστές των κοινοτήτων δημιουργούν Προεδρικά συμβούλια κοινοτικής διακυβέρνησης, με σκοπό να παίξουν αυτά, αυξημένο ρόλο στις εσωτερικές υποθέσεις των επαρχιών, σε συνεργασία με τις εθνικές αρχές.

Αυτή η εξέλιξη έγινε μετά από το ταξίδι του προέδρου Μαντούρο στη δυτική πολιτεία της Λάρα τον περασμένο μήνα με σκοπό την δημιουργία και τοποθέτηση ενός τέτοιου συμβουλίου. Τα συμβούλια θα πρέπει να απαρτίζονται από εκπροσώπους της κάθε κοινότητας της κάθε περιφερειακής πολιτείας, συμπληρωματικά των εκπροσώπων των θεσμών της εθνικής κυβέρνησης και των κοινωνικών προγραμμάτων.

Σύμφωνα με το υπουργείο κοινοτήτων, τα συμβούλια θα είναι αγωγοί της διαβούλευσης και συζήτησης, ώστε να επηρεάζουν την εθνική εκτελεστική εξουσία στην λήψη αποφάσεων. Επίσης, ο ρόλος τους θα είναι να βοηθήσουν στην σχεδίαση στρατηγικών και δράσεων με σκοπό τη μετάβαση σε ένα "κοινοτικό κράτος", όπου αρμοδιότητες και ευθύνες, μεταφέρονται από τις δημοτικές και περιφερειακές κρατικές κυβερνήσεις σε κοινοτικά συμβούλια και κοινότητες.

Ένα Εθνικό Προεδρικό Συμβούλιο Κοινοτικής Διακυβέρνησης και ένα Ανεξάρτητο Εθνικό Συμβούλιο Κοινοτήτων δημιουργήθηκαν νωρίτερα αυτό το χρόνο.

Κατά την εγκατάσταση του πρώτου περιφερειακού προεδρικού συμβουλίου, ο Μαντούρο υποστήριξε ότι η δημιουργία «κοινοτικού κράτους» σκοπό έχει να μετατρέψει το υπάρχον γραφειοκρατικό κράτος.

"Δουλεύω πολύ σε ένα σχέδιο για το συνολικό μετασχηματισμό του κράτους και των υπολειμμάτων της γραφειοκρατίας που είναι ακόμα εκεί, τη διαφθορά, τη νωθρότητα, την βραδύτητα και την εγκατάλειψη", δήλωσε σε εκπροσώπους των 470 δήμων σε μια τηλεοπτική προσφώνηση.

"Έχουμε να τα αλλάξουμε όλα αυτά και ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό είναι με συνειδητοποιημένους ανθρώπους …αυτό το προεδρικό συμβούλιο θα είναι ένας κυβερνητικός οργανισμός όπου οι κοινότητες θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε σημαντικά θέματα όπως η δημόσια, κοινωνική και οικονομική πολιτική, για να προχωρήσουμε στην οικοδόμηση του σοσιαλισμού," πρόσθεσε ο Maduro.

Οι κοινότητες στη Βενεζουέλα, αποτελούνται από ομάδες  μικρότερων δημοτικών συμβουλίων, τα οποία είναι οργανώσεις άμεσης συμμετοχής που διαδραματίζουν ένα ρόλο στη διαχείριση των κοινοτικών υποθέσεων. Οι κοινότητες καλύπτουν μία μεγαλύτερη εδαφική έκταση από τα δημοτικά συμβούλια και μπορούν να λαμβάνουν δημόσιες χρηματοδοτήσεις για έργα μεγαλύτερης κλίμακας και διοικητικές ευθύνες.

Υπάρχουν αυτή τη στιγμή 778 κοινότητες που είναι εγγεγραμμένες στα μητρώα της χώρας, καθώς και πάνω από 40.000 περίπου δημοτικά συμβούλια, με τον αριθμό των εγγεγραμμένων κοινοτήτων να έχουν αυξηθεί ραγδαία κατά το τελευταίο έτος.

Από τότε που δημιουργήθηκε το πρώτο περιφερειακό Προεδρικό Συμβούλιο της Κοινοτικής Διακυβέρνησης στα μέσα Ιουλίου, μια σειρά από συναντήσεις που μετείχαν  περίπου 2,600 ακτιβιστές εκπρόσωποι δήμων έχουν διεξαχθεί, με αποτέλεσμα το σχηματισμό παρόμοιων συμβουλίων στις 21 από τις 24 περιφέρειες.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Aporrea.org, κατά την διάρκεια αυτών των συναντήσεων οι ακτιβιστές των κοινοτήτων, ασχολήθηκαν με τρείς κύριες προτεραιότητες του κινήματος στήριξης του κοινοτικού κράτους, που είναι η εμβάθυνση και ισχυροποίηση των λαϊκών οργανώσεων, η μεταφορά των λειτουργιών, των υπευθυνοτήτων και της κρατικής ιδιοκτησίας στις κοινότητες, και η προώθηση της κοινοτικής οικονομικής δραστηριότητας.

 απο το http://zcomm.org/znetarticle/communal-governance-in-venezuela/

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License