Το αιγυπτιακό καθεστώς αρνείται την είσοδο στη Γάζα, σε ιατρική αποστολή από την Ευρώπη

Το αιγυπτιακό καθεστώς αρνείται την είσοδο στη Γάζα, σε ιατρική αποστολή από την Ευρώπη – Άνοιξε προς μια κατεύθυνση η Ράφα, μόνο για τραυματίες σε κρίσιμη κατάσταση

 

 

 

Οι αιγυπτιακές αρχές αρνήθηκαν το Σάββατο την είσοδο στο Αλ Αρίς, πόλη στο βόρειο Σινά, μιας ιατρικής αποστολής από την Ευρώπη, που κατευθυνόταν προς τη Γάζα για να παράσχει επείγουσα ιατρική περίθαλψη.

 
Ο Αμπντίν Φαγιέζ, συντονιστής του ιατρικού κονβόι, είπε στο πρακτορείο SAFA, ότι οι αιγυπτιακές αρχές ξαφνικά τους σταμάτησαν στο στρατιωτικό τσεκπόιντ Ταλούζα, 150 χιλιόμετρα μακριά από το Αλ Αρίς, παρά τις συνεννοήσεις που είχαν προηγηθεί.

 
Η αποστολή, που αποτελείται από 4 ειδικούς αναισθησιολόγους και χειρούργους, αναγκάστηκε να επιστρέψει στο Κάιρο, μετά την αυθαίρετη απαγόρευση της πρόσβασης.

 
Ο Φαγιέζ επέκρινε την απόφαση της απαγόρευσης, αναρωτώμενος: «Γιατί το συνοριακό πέρασμα της Ράφας είναι μπλοκαρισμένο για ανθρωπιστικές και επείγουσες περιπτώσεις; Ποιος είναι ο λόγος πίσω από την άρνηση να επιτραπεί η είσοδος στη Γάζα, σε μια ιατρική ομάδα, που έχει ως στόχο να παράσχει στους κατοίκους της Γάζας την αναγκαία ιατρική βοήθεια;»

 
Πρόσθεσε πως ο Παλαιστινιακός Ιατρικός Σύλλογος στην Ευρώπη, που οργάνωσε την αποστολή, έχει προσφύγει σε αιγύπτιους διαμεσολαβητές για να αρθεί η απαγόρευση εισόδου.

 
Ο Φαγιέζ κάλεσε τις αραβικές κυβερνήσεις και τις διεθνείς οργανώσεις υγείας συμπεριλαμβανομένου του Ερυθρού Σταυρού και των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, να παρέμβουν άμεσα ώστε να επιλυθεί το ζήτημα της απαγόρευσης και να παρασχεθούν στη Λωρίδα της Γάζας οι ιατρικές προμήθειες και το προσωπικό που φυσικά χρειάζεται σε αυτό το κρίσιμο στάδιο.

 


Στο μεταξύ το πρακτορείο Μαάν μεταδίδει πως οι αιγυπτιακές αρχές άνοιξαν το συνοριακό πέρασμα της Ράφας το Σάββατο το πρωί για να επιτρέψουν την είσοδο σε τραυματισμένους κατοίκους της Γάζας για περίθαλψη στην Αίγυπτο και για να επιτραπεί η φυγή κατόχων αιγυπτιακών και ξένων διαβατηρίων από τη Λωρίδα της Γάζας.

 

 

Αξιωματούχοι στο παλαιστινιακό τμήμα συνόρων και περασμάτων επεσήμαναν πως το πέρασμα είναι ανοιχτό μόνο προς μια κατεύθυνση. Είπαν πως χιλιάδες ειδικές περιπτώσεις συμπεριλαμβανομένων φοιτητών και ασθενών περιμένουν στην Αίγυπτο ελπίζοντας πως το πέρασμα θα ανοίξει για αυτούς ώστε να επιστρέψουν στη Γάζα.

 
Το πέρασμα άνοιξε την Πέμπτη και 4 λεωφορεία που μετέφεραν κατόχους αιγυπτιακών διαβατηρίων έφυγαν για την Αίγυπτο. Επιπλέον επτά ασθενοφόρα επιτράπηκε να βγουν προς την Αίγυπτο την Πέμπτη, μεταφέροντας μόνο έναν τραυματία σε κρίσιμη κατάσταση και έναν συνοδό το καθένα.

 
Πηγές: PIC, Maan

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License