η επάνοδος της αριστεράς στη Γεωργία

Για το εργατικό και LGTB κίνημα στη Γεωργία

Μετάφραση-Εισαγωγή A ruthless critique

Μεταφράσαμε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη για την αριστερά και το αναρχικό κίνημα στη Γεωργία. Αν και σε μερικά σημεία διαφωνούμε κάθετα με τον συνεντευξιαζόμενο, το κείμενο παραμένει ενδιαφέρον για τις πληροφορίες που δίνει για το εκκλησιαστικό ζήτημα στη χώρα αλλά και για το πως αντιλαμβάνεται το κίνημα εκεί το ζήτημα της «εδαφικής ακεραιότητας» , και του «σοβιετικού παρελθόντος». Φαίνεται ότι καμιά πολιτική θέση και αντίληψη δεν δομείται ανεξάρτητα από το ιστορικό της συγκείμενο και ότι ανεξαρτήτως συμβόλων είμαστε σε μεγάλο βαθμό επηρεασμένοι από την κοινωνική κατάσταση που έχει διαμορφώσει η ταξική πάλη, το κράτος μέσα στο πλαίσιο των οποίων υπάρχουμε. Ο συγγραφές εδώ με τον όρο αριστερά εννοεί το πολιτικό φάσμα από τους αριστερούς φιλελεύθερους ως τον αναρχικό χώρο.

Αριστερή άνοιξη στην Γεωργία και η ασυνήθιστη σοσιαλδημοκρατία

Μέχρι πρόσφατα στη Γεωργία δεν υπήρχε αριστερό κίνημα.Αλλά πρόσφατα ακούμε όλο και περισσότερο για απεργίες και πορείες στη χωρά. Ο Dmitry Ryder μίλησε με τον Nikoloz Kobuladze, αριστερό ακτιβιστή και μέλος του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος Γεωργίας.

- Τι αριστερές οργανώσεις υπάρχουν στη Γεωργία και πόσο δυνατές είναι;

Οι αριστερές οργανώσεις στη Гεωργία είναι κάτι πολύ νέο. Υπήρχαν βέβαια κόμματα που τοποθετούσαν τον εαυτό τους στα αριστερά, αλλά ήταν περισσότερο συντηρητικά όπως το Κ.Κ.Γεωργίας παρά αριστερά με τη σύγχρονη έννοια. Οι πρώτες τέτοιες αριστερές οργανώσεις εμφανίστηκαν το 2008 2009. Ήταν μικρές φοιτητικές οργανώσεις. Η πρώτη τέτοια οργάνωση ήταν το «Εργαστήριο 1918» που δημιουργήθηκε το 2010. Σκοπός του ήταν να αντισταθεί στην ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων και στις φιλοκυβερνητικές φοιτητικές οργανώσεις.

Στην αρχή αυτή η ομάδα ήταν μικρή, αλλά σύντομα έγινε η πιό δυνατή αριστερή φοιτητική ομάδα και απέκτησε διασυνδέσεις. Κατά τις φοιτητικές διαδηλώσεις του 2012 αυτή η ομάδα ήταν η αιχμή του δόρατος. Πέρα από αυτό, υπάρχει το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα,που ξεκίνησε το 2010. Είναι ένα μικρό κόμμα που στο κοινοβούλιο έχει έναν μόνο βουλευτή, την Gia Zhorzholiani. Πρόσφατα έγιναν και άλλες οργανώσεις. Νέοι πράσινοι, νέοι σοσιαλιστές.Υπάρχουν και ομάδες που παλεύουν ενάντια στις αρχές της Τυφλίδας που θέλουν να ιδιωτικοποιήσουν και να πουλήσουν πάρκα.

Νομίζω ότι η πιο ισχυρή ομάδα είναι το «εργαστήριο 1918″. Σε αυτή συμμετείχαν τότε μέλη του σοσιαλιστικού κόμματος, αναρχικοί, ελευθεριακοί και γενικά φοιτητές που παλεύουν ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις. Μετά αρχίσαμε να παλεύουμε ενάντια στις βιαιότητες των αρχών και η οργάνωση μεγάλωσε όταν ξεκίνησαν οι φοιτητικές αναταραχές του 2012. Μετά από αυτά, άλλαξαν δύο υπουργοί της κυβέρνησης και έχασαν τις επόμενες εκλογές. Το περασμένο καλοκαίρι έγινε μια σύγκρουση με την αστυνομία και από τότε εμείς(μέλη του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος) αποφασίσαμε ότι δεν μπορούμε να δουλέψουμε άλλο μαζί. Πολλής κόσμος από το κόμμα μας προέρχεται από αυτή την οργάνωση.

- Είναι αλήθεια να πούμε ότι το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα έχει μέσα κόσμο μαρξιστικών πιστεύω και σοσιαλιστικών κτλ;

Ναι βέβαια, αν και είναι δύσκολο να τους ξεχωρίσεις, η Γεωργία είναι πίσω σε αυτά τα πράγματα.

-Μπορείς να σκιαγραφήσεις την Γεωργιανική αριστερά; Ποιός στη Γεωργία πάει στα αριστερά;

Η μεσαία τάξη των πόλεων. Εκπρόσωποι της ριζοσπαστικής διανόησης, φοιτητές και εργαζόμενοι. Οι εργαζόμενοι όμως πρέπει να παραδεχτώ ότι είναι πολύ λίγοι. Ο πληθυσμός γενικά δεν είναι τόσο αριστερός. Υποστηρίζουν πιο πολύ μια λαϊκίστικη ρητορική που αυτοαποκαλείται αριστερή. Και η κυβέρνηση επίσης θεωρεί τον εαυτό της αριστερά

-Ποιά είναι η θέση σας για την Αχμπαζία και την Οσετία; Τι θέσεις έχουν πάρει για αυτό  το γεγονός οι αριστεροί στην χώρα, από το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα μέχρι τους αναρχικούς;

Στη Γεωργία, αυτό είναι ένα θέμα που έχει λήξει. Αυτές οι περιοχές θεωρούνται γεωργιανές και δεν διαφωνεί κανένας για αυτό. Η δική μας θέση είναι η εξής: Να εγκαθιδρύσουμε δίκτυα επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων και να αποφασίσουν αυτοί για το αν θέλουν να είναι στη χώρα ή όχι. Από την άλλη η υπόλοιπη αριστερά, οι αναρχικοί ή οι φιλελεύθεροι είναι αρκετά «εθνικιστές» σε αυτό το ζήτημα. Ειδικά οι φιλελεύθεροι θα έλεγα ότι είναι οι πιο φανατικοί από όλους.

Όσο για την δική μου θέση, νομίζω ότι όταν η Γεωργία γίνει ένα σύγχρονο κράτος και ο κόσμος δεν φεύγει εξώ για να ζήσει, τότε θα μπορούμε να μιλάμε και για αυτές τις περιοχές.

- Ποια είναι η κατάσταση με την ακροδεξιά και τις διάφορες παραστρατιωτικές οργανώσεις; Είναι δυνατές ή έχουν ηττηθεί και περάσει στο περιθώριο;

Γενικά έχουν ηττηθεί αν και έχουμε τεράστιο πρόβλημα με την εκκλησία και τους ακτιβιστές της που κάθε χρόνο στις 17 Μαΐου ακυρώνει το Gay Pride.

- Υπάρχουν στη γεωργία τα τυπικά κοινωνικά φαινόμενα της μετασοβιετικής εποχής; Η χώρα έχει κάνει στροφή προς την εκκλησία και τον συντηρητισμό;

Ναι νομίζω ότι όχι μόνο έγινε αυτό, αλλά έχουμε και την πρωτιά.Κυρίως στο ζήτημα της θρησκείας τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά. Περίπου το 89% του κόσμου θεωρεί τον εαυτό του θρησκευόμενο, και το 96% θεωρεί τον πατριάρχη  ως τον ισχυρότερο άντρα της χώρας.Αλλά γενικά είμαι σκεπτικός. Νομίζω ότι η εκκλησία, που εδώ λειτουργεί κανονικά σαν επιχειρηματικός οργανισμός, έχει  λιγότερη δύναμη απ όσο την προβάλλουν.

- Ναι αλλά αυτό που λες σημαίνει ότι ο κόσμος τελικά δεν είναι τόσο θρήσκος;

Είναι θρησκευόμενοι, αλλά νομίζω ότι είναι για κοινωνικούς λόγους επίδειξης παρά πραγματικό αίσθημα.

- Μια διπλή ερώτηση τώρα: τι νιώθουν οι Γεωργιανοί για το σοβιετικό παρελθόν και κυρίως η νεολαία, και πως αξιολογεί η σύγχρονη αριστερά στη Γεωργία αυτό το παρελθόν.

Για όλα μας φταίει η Ρωσία. Με έχει κουράσει αυτό. Ή η Ρωσία ή η ΕΣΣΔ. Ακόμα και για το αν μοναχοί δέρνουν gay ακόμα και γιαυτό φταίει η ΕΣΣΔ. Υπάρχει επίσημη άποψη ότι η ΕΣΣΔ ήταν ότι χειρότερο για την Γεωργία και ότι όλοι μαζί πρέπει να αποκηρύξουμε το Σοβιετικό παρελθόν. Η πλειοψηφία των νέων έχει ανάλογη άποψη

Για εμένα η ΕΣΣΔ είναι η πρώην πατρίδα μου.Αν και δεν ήταν κομμουνιστική η σοσιαλιστική εξακολουθώ να την θεωρώ μια πολύ κοντινή ιδέα. Οι άνθρωποι που μοιράζονται ανάλογες απόψεις δεν είναι πολλοί. Είναι κυρίως ή ηλικιωμένοι που αναπολούν την ασφάλεια της ΕΣΣΔ ή συντηρητικοί πατριώτες για τους οποίους δεν έχω και την καλύτερη άποψη.

Πηγή

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License