βιβλία για θεωρία της οριακής χρησιμότητας

....

Χαιρετώ,

Ψάχνω, όποιος μπορεί να βοηθήσει,  βιβλιογραφία που να ασκεί κριτική στη θεωρία της οριακής χρησιμότητας της νεοκλασικής θεωρίας. 

από Μήτσος 20/04/2014 10:54 μμ.


Αν εννοείς την θεωρία προσδοκώμενης χρησιμότητας υπάρχει αρκετό υλικό.Υπάρχει ευρεία κριτική σχετικά με τη μαθηματική συνάρτηση που χρησιμοποιείται αλλά και σχετικά με τα αξιώματα  από τα οποία απαιτείται να διέπεται μια λογική σχέση προτίμησης σύμφωνα με τη θεωρία.

Βέβαια η πιο πρόσφατη τάση κριτικής στη θεωρία προσδοκώμενης χρησιμότητα γίνεται απο το ρεύμα των συμπεριφορικών οικονομολόγων που δεν καταφέρνουν να ξεφύγουν απο το δόγμα που υπαγορεύουν τα  mainstream economics (μεθοδολογικός ατομισμός - κατασκευή μοντέλων). Στην ουσία οι συμπεριφορικοί οικονομολόγοι απο τη δεκατια του 80 και μετά (Kahneman- Tversky-Thaler-Rabin-Camerer-Smith και άλλοι) αποδέχονται οτι οι δρώντες δεν μπορούν να κρίνουν ορθολογικά,θεωρούν τη μαθηματική συνάρτηση της θεωρίας προσδοκώμενης χρησιμότητας ελλειπή, καταρρίπτουν σχεδόν όλα τα αξιώματα που έθεσαν οι Von Neumann & Morgenstern ( Το 1953 οι οικονομολόγοι Von Neumann και Morgenstern στη προσπάθεια τους να ορίσουν την ορθολογική συμπεριφορά του ατόμου σε συνθήκες αβεβαιότητας, χρησιμοποίησαν σαν βάση το έργο του Daniel Bernoulli. Το αποτέλεσμα ήταν να  καταλήξουν στην θεωρία προσδοκώμενης χρησιμότητας όπως διατυπώνεται στα περισσότερα ακαδημαϊκά βιβλία μικροοικονομικής) αλλά δεν καταφέρνουν να κάνουν μια εις βάθος κριτική γιατί όπως ανέφερα και ανωτέρω, κάνουν μια κριτική εκ των έσω  αποδεχόμενοι τις βασικές μεθοδολογικές προσεγγίσεις των  mainstream economics. Επίσης δεν κατακεραυνώνουν την νεοκλασσική οικονομική για τις άποψεις της για την ορθολογικότητα-την μεγιστοποίηση της ωφέλειας και την αποτελεσματικότητα. Διατηρούν τις συγκεκριμένες έννοιες,αποδέχονται οτι υπάρχουν αποκλίσεις απο ότι ορίζει το μοντέλο και προσπαθούν να τις διορθώσουν (βλέπε choice architecture). Προσπαθούν να τις διορθώσουν με τρόπο που γεννά αρκετές απορίες για τον πατερναλιστικό τους τρόπο( δες Nudge βιβλίο που γράφτηκε απο έναν απο τους πιο καθιερωμένους συμπεριφορικούς οικονομολόγους, ο οποίος έχει διατελέσει σύμβουλος του Κάμερον στο Η.Β. σε συνεργασία με τον Sunstein σύμβουλο του OBama) Γενικά αυτό χαρακτηρίζεται ως το δεύτερο συμπεριφορικό ρεύμα που κάνει "κριτική" στη νεοκλασική οικονομική, στην ουσία όμως δεν είναι κριτική είναι μια προσπάθεια για αναθεώρηση των βασικών αρχών της νεοκλασικής. Κατα την άποψή μου μια ψευτο κριτική. Δεν είναι τυχαίο οτι το δεύτερο ρεύμα συμπεριφορικής προσέγγισης στα οικονομικά λαμβάνει τεράστια αναγνώριση και αποδοχή- καθώς επίσης μεγάλο ποσοστό δημοσιεύσεων στα γνωστώτερα journals των mainstream economics και αρκετές θέσεις για τους συμπεριορικούς στα "καλά" πανεπιστήμια.

Το πρώτο ρεύμα κριτικής μπορεί να θεωρηθεί πιό ριζοσπαστικό,αφού προσπαθούσε να βρει εναλλακτικές προσεγγίσεις σε σχέση με την νεοκλασσική προσέγγιση περι ορθολογικότητας-μεγιστοποίησης οφέλειας- αποτελεσματικότητας και όχι  διορθώσει την υπάρχουσα προσέγγιση. Δεν έτυχε μεγάλης προσοχής αφού θεωρήθηκε ετερορθόδοξο ρεύμα. Μπορείς όμως να ανακαλύψεις αρκετά μέσα απο τη μελέτη του πρώτου ρεύματος σχετικά με το πόσο κενές είναι οι παραδοχές που κάνουν τα νεοκλασικά οικονομικά για τον άνθρωπο. Μπορείς να δείς Veblen-Katona-Polanyi-Amartya Sen- και όπωσδήποτε Herbert Simon (εξαιρετικά άρθρα σχετικά με τον αλτρουισμό και την αμοιβαιότητα στην ανθρώπινη συμπεριφορά και πώς μπορεί να λειτουργήσει ως μια σταθερά εξελικτική στρατηγική γεγονός που η νεοκλασική παραβλέπει) Επίσης υπάρχει αρκετό υλικό απο πολιτικούς οικονομολόγους που κάνουν κριτική στο δεύτερο ρεύμα των συμπεριφορικών για τον τρόπο που προσεγγίζουν το θέμα ( Ana C. Santos-Bruno Frey-Mirowski-Esther Mirjam Sent)

Αν όντως ψάχνεις για την expected utility theory, η κριτική γίνεται απο τις συμπεριφορικές προσεγγίσεις, με αρκετές διαφορές ανάεσα στις προσεγγίσεις, όπως αναφέρω επιγραμματικά ανωτέρω. Αν χρειάζεσαι και άλλες πληροφορίες γιατί σίγουρα η αναφορά μου είναι αρκετά ελλειπής, μπορώ να σου προωθήσω αρκετό υλικό.

από marxist 21/04/2014 1:07 μμ.


Για μια ριζοσπαστική κριτική νεοκλασσικών και νεορικαρδιανών οικονομικών δες το αρθρο

Bob Rowthorn, Neoclassicism, Neo-ricardianism and Marxism απο το βιβλίο Capitalism, conflict and inflation 

από . 21/04/2014 3:17 μμ.


Για την κριτική του (νομπελίστα οικονομολόγου) Amartya Sen, δες αυτό το άρθρο:

 

http://philosophy.unc.edu/people/faculty/geoffrey-brennan/sen%20rational%20fools.pdf

από @ 21/04/2014 7:28 μμ.


τα άρθρα της Amartya Sen προσφέρουν μια διαπλανητικού επιπέδου κατανόηση στα πιο εφήμερα κοινωνικά προβλήματα της πολιτικής αντι-βίας και της μαρξιστικής αναθεώρησης της προλεταριακής συστηματοποιημένης ενορχήστρωσης της δημοκρατικής αντιπαράθεσης των τάξεων. Όπως έγραψε και ο γκερίλας Αλέξανδρος Ορφανόπουλος: "η ζωή δεν ολίγει εις την ξεπεσμό του βρωμοελιτιστή αλλά δε αναπαύεται εις τον θόριον του πολυσήμαντου αγωνιστή."

Και καλά η μελέτη και η θεωρία προς τις συμπεριφορές και επιλογές του ατόμου έχουν κάποια πολιτική αξία. Να προσθέσω κι εγώ την υπόθεση ότι κάθε άτομο στη κοινωνία, δηλαδή όλα, θα κάνουν κάποιες επιλογές και θα συμπεριφερθούν πολύ διαφορετικά απ'την καθημερινότητα. Θεωρούμε ότι ο καπιταλισμός και το κράτος θα ανατραπεί; Θα μιλάμε για κάποιου είδους επανάσταση μήπως; Η δική μου υπόθεση είναι ότι τίποτα μα τίποτα δε θα αλλάξει πολιτικά. Ο μόνος τρόπος για να μπορεί να έρθει σημαντική κοινωνική αλλαγή, δηλαδή αλλαγή σχέσεων παραγωγής και κατανάλωσης, είναι όταν οργανωμένα και συντονισμένα μεγάλα τμήματα της κοινωνίας κάνουν κάτι που έχει προσυμφωνηθεί, και σαν κίνηση και σαν χρονική στιγμή. Μια χαρά τα πάει ο καπιταλισμός επιδοτώντας όλες αυτές τις ψευτο-επιστήμες ώστε να αντλεί και στοιχεία χειραγώγησης το κάθε αφεντικό.

!!

από Φοιτητής 22/04/2014 12:04 πμ.


Ευχαριστώ για τα λινκς και τα σχόλια! Εξαιρετικά χρήσιμα!! ΜΗΤΣΟΣ πως θα μπορούσες να μου προωθήσεις επιπλέον υλικό;

από Μήτσος 22/04/2014 3:31 πμ.


Όχι δεν μπορώ να σου δώσω επιπλέον υλικό, πρέπει να μάθεις να ψάχνεις μόνος σου τις γνώσεις που χρειάζεσαι και να μην εκμεταλλεύεσαι τον χρόνο των άλλων.

από DJ COKE 22/04/2014 7:42 πμ.


Μια καλή ανάλυση των ζητημάτων που αναφέρεις είχε κάνει ένας στη πτυχιακή του εργασία στο Αριστοτέλειο, ψάξε για αυτή τη βιβλιογραφική αναφορά: * Ιωάννης Α. Βιόλος, Δεκέμβριος 2013, "Προς μια διελεύκανση των σχέσεων της υπερπαραγωγής με τη κοινωνική ανισότητα στη μετασοβιετική εποχή", πτυχιακή εργασία ΑΠΘ

από Μήτσος Originale 22/04/2014 12:08 μμ.


Φοιτητή δεν ξέρω ποιός απάντησε εξ ονόματός μου και σε προώθησε στο google. Μπορούμε να βρεθούμε απο κοντά αν μένεις αθήνα να σου δώσω αρκετό υλικό που μπορεί να σε βοηθήσει.

Τέλος θα ήθελα να διευκρινίσω σχετικά με τα σχόλια των προηγούμενων οτι το να επεξεργάζεσαι κριτικά την οικονομική επιστήμη δεν είναι κάτι κατακριτέο. Συγκεκριμένα σε οτι αφορά τα συμπεριφορικά οικονομικά υπάρχουν αξιόλογες μελέτες απο ριζοσπάστες οικονομολογους που βλέπουν την επιστήμη τους κοινωνικά ενσωματωμένη και ιστορικά προσδιορισμένη με αποτέλεσμα να παράγουν έργο υψηλή αξίας για όποιον θέλει να αναζητήσει λύσεις στο έργο τους. Εργο που καταδεικνύει το πόσο έχει αλλάξει ο γνωστικός χάρτης μας και πως το καπιταλιστικό σύστημα παραγωγής μα έχει αλλοτριώσει παρουσιάζοντας κάτι που στην πραγματικότητα δεν αντιπροσωπεύει το ανθρώπινο είδος . Οι αφοριστικές φωνές που βλέπουν παντού δαίμονες που κυνηγούν το αγνό επαναστατικό κίνημα καλό θα ήταν να επεξεργαστούν ιδέες που είναι λίγο πιο επίκαιρες.  

από Μήτσος Originale 22/04/2014 7:21 μμ.


Ένα καλό βιβλίο με το οποίο θα μπορούσες να ξεκινήσεις είναι το Η Εργοληπτηκή Ικανότητα Του Κεφαλαίου του Δημήτρη Κουτσουβέλη (του γνωστού πασοκτζή οικονομολόγου και ζωγράφου που έτρεχε και στο ράλλι και είχε κάνει δώρο έναν πίνακά του της ελληνικής επανάστασης στον Σημίτη). Παρόλο που είναι γραμμένο από τη πλευρά του συστήματος, περιέχει πολλές αναλύσεις και παραπομπές που είναι χρήσιμες. Αυτό το βιβλίο το έχω και μπορώ να το δανείσω.

από Μιχάλης 22/04/2014 7:46 μμ.


Αν όντως ψάχνεις για την expected utility theory, η κριτική γίνεται απο τις συμπεριφορικές προσεγγίσεις, με αρκετές διαφορές ανάεσα στις προσεγγίσεις, όπως αναφέρω επιγραμματικά ανωτέρω. Αν χρειάζεσαι και άλλες πληροφορίες γιατί σίγουρα η αναφορά μου είναι αρκετά ελλειπής, μπορώ να σου προωθήσω αρκετό υλικό.

από Μήτσος Originale 22/04/2014 8:26 μμ.


Δεν μπορώ να καταλάβω ποιός γράφει εξ ονόματός μου και ποιό είναι το πρόβλημα του. Θέλω να αναφέρω στον αρχικό (φοιτητής) οτι δικά μου σχόλια είναι μόνο το 1523015 και το 1522890. Τα υπόλοιπα που έιτε χρησιμοποιούν αποσπάσματα απο αυτά που αναφέρω είτε κάνουν αναφορές σε "άκυρα σκηνικά"βλέπε Βιβλίο Κουτσουβέλη που προτείνει ένας τύπος που χρησιμοποιεί το ίδιο όνομα με μένα, δεν ξέρω τι να πω "μακαριοι οι πτωχοι τω πνευματι".

από φοιτητής 22/04/2014 10:42 μμ.


ΜΗΤΣΟΣ εγώ ήμουνα με συγχωρείς έκανα λάθος με τη φόρμα. Μπορείς να μου πείς κατά πόσον η ανάλυση του Μπιλ Φάηνερσιζ αντιπροσωπεύει τη σχολή του Σικάγο στα οικονομολογικά;

η πιο πρόσφατη τάση κριτικής στη θεωρία της καινοφανούς χρησιμότητας γίνεται απο το ρεύμα των συμπεριφορικών οικονομολόγων που δεν καταφέρνουν να ξεφύγουν απο το δόγμα που υπαγορεύουν τα οικονομικά της σχολής του Χάϊντερμπεργκ (μεθοδολογικός ατομισμός - κατασκευή μοντέλων). Στην ουσία οι συμπεριφορικοί οικονομολόγοι απο τη δεκατια του 80 και μετά (Kahneman- Tversky-Thaler-Rabin-Camerer-Smith και άλλοι) αποδέχονται οτι οι δρώντες δεν μπορούν να κρίνουν τη μεταφυσική έννοια του ατομισμού, θεωρούν τη μαθηματική συνάρτηση της θεωρίας προσδοκώμενης χρησιμότητας ελλειπή, καταρρίπτουν σχεδόν όλα τα αξιώματα που έθεσαν οι Von Neumann & Morgenstern ( Το 1953 οι οικονομολόγοι Von Neumann και Morgenstern στη προσπάθεια τους να ορίσουν την ορθολογική συμπεριφορά του ατόμου σε συνθήκες αβεβαιότητας, χρησιμοποίησαν σαν βάση το έργο του Daniel Bernoulli) και γενικά έχουν μιά εντελώς διαφορετική προοπτική που απορρέει από τη Πλατωνική. Δεν νομίζω οτι είναι χρήσιμο να αναλύσουμε σε τόσο βάθος αυτά τα ζητήματα, που μόνο οικονομολόγους αφορούν. Αυτό που έχει σημασία είναι οτι η νεοκλασσική θεώρηση είναι γενικά μια ταξική θεώρηση εναντίων του προλεταριάτου.

από Μήτσος Originale 22/04/2014 10:55 μμ.


Εξαιρετικά άρθρα σχετικά με τον αλτρουισμό και την αμοιβαιότητα στην οικονομική συμπεριφορά και πώς μπορεί να λειτουργήσει ως μια σταθερά εξελικτική στρατηγική γεγονός που η νεοκλασική παραβλέπει) Επίσης υπάρχει αρκετό υλικό απο πολιτικούς οικονομολόγους που κάνουν κριτική στο πρώτο ρεύμα των συμπεριφορικών για τον τρόπο που προσεγγίζουν το θέμα ( Ana C. Santos-Bruno Frey-Mirowski-Clinton Mirjam Sent)

από φοιτητής 23/04/2014 1:22 πμ.


Όταν αναφέρεσαι στην θεωρία των δυο άνισων διαταραχών, εννοείς τη θεωρία που βγήκε από τους νεοκλασσικούς για να καλύψουν τα κενά του Ρόντριγκς;

από Μήτσος 23/04/2014 3:36 πμ.


Όχι, αυτή η θεωρία, των άνισων διαταραχών, έχει να κάνει με το πώς οι νεοκλασσικοί βλέπουν το θέμα τιμής προς εργατικό κόστος. Είναι ένας τρόπος που σκέφτηκαν οι νεοκλασσικοί για να εξηγήσουν γιατί η τιμή δεν κατεβαίνει όταν μειώνεται το εργατικό κόστος. Σαν θεωρία γενικά έχει δεχτεί πολύ κριτική από μαρξιστές.

από crossover 23/04/2014 5:01 πμ.


Να ρωτήσω με τη σειρά μου για μαρξιστική βιβλιογραφία που να ασκει κριτική στη νεοκλασική θεωρία της χρησιμότητας με βάση την εργασιακή θεωρια της αξίας; 


Επειδή βλέπω ότι είναι πολύ ανεβασμένη η συζήτηση και δε σας πιάνουμε εμείς οι αδιάβαστοι, όταν λέτε "συμπεριφορική" ή οτιδήποτε έχει τη ρίζα της συμπεριφοράς, μιλάμε για ατομική ή για συλλογική, και πως διαφέρει; Τι είναι δηλαδή η συμπεριφορά χωρίς την αναφορά στο άτομο; Ένα στατιστικό στοιχείο περιγραφής του μέσου; Χωρίς καμιά οργάνωση και χωρίς συσχέτιση εξουσιών (που πηγάζουν από την οργάνωση αλλά ελπίζουμε ότι δεν είναι και απαραίτητο) έχει καμιά πολιτική ουσία η ατομική συμπεριφορά; Μια απ'τα ίδια και για την ελευθερία, την επιθυμία, κι όλες αυτές τις έννοιες που έχουν έρθει απ'τις επιστήμες του ατόμου.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License