130.000 Βάσκοι απαιτούν σεβασμό στους πολιτικούς κρατούμενους

Η σύλληψη μιας ομάδας δικηγόρων υπεράσπισης φυλακισμένων Βάσκων αυτονομιστών λίγες μέρες πρίν, καθώς και η απαγόρευση από την κυβέρνηση της Ισπανίας , μίας διαδήλωσης συμπαράστασης προς τους κρατούμενους βρίκε την απάντησή της από 130.000 Βάσκους που κατέκλεισαν εχθές Σάββατο τους δρόμους του Μπιλμπάο.

Euskal Herria – Χώρα των Βάσκων

Η Βασκική κοινωνία, τα συνδικάτα και τα πολιτικά κόμματα ανταποκρίθηκαν στο σημερινό κάλεσμα αντίστασης και στήριξης των δικαιωμάτων των φυλακισμένων Βάσκων αυτονομιστών από το οποίο απουσίασαν τα Ισπανικά PP, PSOE, IU και το UPyD.

Ακολουθώντας ένα πανό που έγραφε στην γλώσσα των Βάσκων «Ανθρώπινα δικαιώματα, ειρήνη και συμφωνία», μία ανθρώπινη θάλασσα από γυναίκες και άντρες πορεύτηκε  σιωπηλή στο κέντρο της πόλης ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα των  κομμάτων Sortu, Alternativa, EA καιPNV, κκάλεσμα που στηρίχθηκε και από την πλειοψηφία των Βασκικών συνδικάτων. Κατά πολλούς θεωρείτε η μεγαλύτερη διαδήλωση των τελευταίων χρόνων στην Βασκική γη.

 

Η ένωση των πολιτικών και συνδικαλιστικών δυνάμεων έγινε χάριν της κατασταλτικής δράσης του ισπανικού κράτους που κυβερνάτε σήμερα από το ακραίο Λαϊκό κόμμα. 8 δικηγόροι οδηγήθηκαν στην Μαδρίτη από αστυνομικές δυνάμεις κατηγορούμενοι ότι οικοδομούσαν ένα παρακλάδι της ΕΤΑ η οποία εδώ και 2 χρόνια έχει εγκαταλείψει την ένοπλη δράση.

Εκτός της επιχείρησης σύλληψης των δικηγόρων, η Ισπανική κυβέρνηση διέταξε την απαγόρευση μίας διαδήλωσης αλληλεγγύης στους φυλακισμένους Βάσκους αυτονομιστές που είχε εξαγγελθεί για αυτό το Σαββατοκύριακο. Η απάντηση της Βασκικής κοινωνίας ήταν άμεση. Αντιστεκόμενη και αρνούμενη να συμβιβαστεί με το καθεστώς απαγόρευσης και καταστολής σύσσωμη η κοινωνική, πολιτική και εργατική κοινότητα (κάτι που πριν λίγο καιρό θα φάνταζε αδύνατο) απαίτησε τον σεβασμό στα δικαιώματα των αυτονομιστών πολιτικών κρατουμένων που κρατούνται στις Ισπανικές φυλακές.

 

http://www.diarioliberdade.org/artigos-em-destaque/408-direitos-nacionais-e-imperialismo/45083-resposta-multitudin%C3%A1ria-do-povo-basco-%C3%A0-repress%C3%A3o-do-pp-espanhol.html

 

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License