Ηράκλειο Κρήτη Συγκέντρωση αλληλεγγυης στα δικαστήρια Πέμπτη 9/01 9 π.μ.

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στα δικαστήρια Ηρακλείου 9 π.μ.

 

Την Πέμπτη 9/1/2014 και έπειτα από 4 αναβολές, γίνεται σε Α’ βαθμό η δίκη των δύο συλληφθέντων από την πορεία στις 31/3/2009 στο Ηράκλειο Κρήτης.

Τα γεγονότα εκείνων των ημερών…

Στις 31 Μάρτη 2009 πραγματοποιείται πορεία αλληλεγγύης στους συλληφθέντες της εξέγερσης από την Ανοιχτή Συνέλευση των Εξεγερμένων του Δεκέμβρη, στο πλαίσιο ενός 4ήμερου εκδηλώσεων (συναυλία, θεατρικά, εκθέσεις) και συζητήσεων (για την εκπαίδευση, τους εργατικούς αγώνες, την κρατική καταστολή) που έλαβαν χώρα στο κατειλημμένο κτίριο της Βασιλικής του Αγ. Μάρκου.

Η πορεία ακολούθησε το γνωστό δρομολόγιο (Λιοντάρια - Καλοκαιρινού - Αγ. Μηνά - Αβέρωφ - πλ. Ελευθερίας - Λιοντάρια). Την ώρα που διασχίζαμε τη λεωφόρο Δικαιοσύνης, στο ύψος των δικαστηρίων, δυνάμεις των ΜΑΤ που μας ακολουθούσαν ήδη από την οδό Αβέρωφ, χωρίς να έχει προκληθεί οποιαδήποτε υλική ζημιά από μέρους μας, μας επιτέθηκαν με γκλοπιές, χημικά και χειροβομβίδες κρότου λάμψης αγνοώντας την παρουσία κόσμου (περαστικών και μικρών παιδιών) που βρίσκονταν εκείνη τη στιγμή στο δρόμο. Αποτέλεσμα 3 αρχικά προσαγωγές, εκ των οποίων οι 2 μετατράπηκαν σε συλλήψεις με κατηγορίες: φθορά, αντίσταση, οπλοκατοχή, εξύβριση και σωματικές βλάβες.

Αμέσως μετά, σύσσωμη η πορεία κατέλαβε το δημαρχείο στο κέντρο της πόλης με άμεση απαίτηση την απελευθέρωση των συλληφθέντων και την απόσυρση όλων των κατηγοριών. Έχοντας ως δεδομένο την ένταση που δημιουργούσε το αστυνομοκρατικό κλίμα που είχε επιβληθεί στην πόλη εν όψει του ποδοσφαιρικού αγώνα Ελλάδας – Ισραήλ την επόμενη μέρα (χακί διμοιρίες ΜΑΤ από την Αθήνα οι οποίες χτύπησαν και την πορεία, ακροβολισμένες δυνάμεις ΕΚΑΜ γύρω από το γήπεδο, αποκλεισμένα τετράγωνα και σκοπευτές σε ταράτσες που φύλαγαν την ισραηλινή αποστολή), ο εισαγγελέας αποφάσισε αργά την ίδια νύχτα να αφήσει προσωρινά ελεύθερους τους συλληφθέντες με σκοπό να εκτονώσει την κατάσταση, και άσκησε τις διώξεις λίγους μήνες αργότερα.

Μετά την εξέγερση του Δεκέμβρη, το κράτος είχε εξαπολύσει μια ευρείας κλίμακας κατασταλτική πολιτική (που κρατάει και εντείνεται μέχρι και σήμερα), με στόχο να χτυπηθούν τα πιο απείθαρχα κοινωνικά κομμάτια που είχαν πρωταγωνιστήσει στην εξέγερση, είχαν διαταράξει την «ομαλότητα» της χώρας, και που «έπρεπε» να περιοριστούν. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν ότι ο αναρχικός χώρος, έχοντας ενδυναμωθεί αρκετά μετά την εξέγερση, να αποτελεί κόκκινο πανί για τους κυβερνώντες. Η επίθεση των ΜΑΤ στην πορεία δεν ήταν ούτε τυχαία ούτε ένα μεμονωμένο περιστατικό, τα τελευταία χρόνια έχουν σημειωθεί εκατοντάδες τέτοια περιστατικά σε όλη τη χώρα, επιβάλλοντας ένα δόγμα μηδενικής ανοχής σε καταλήψεις, πορείες, αντιφασιστικές περιπολίες και οτιδήποτε κρίνεται ως πυρήνας «ανομίας».

Η είσοδος της χώρας στην εποχή των μνημονίων και της οικονομικής εξόντωσης και φτωχοποίησης του μεγαλύτερου μέρους της κοινωνίας απαιτεί ησυχία, τάξη και ασφάλεια, μια νεκρική σιγή για να μπορούν οι άρχοντες να κάνουν τη δουλειά τους: κατάργηση εργατικών κεκτημένων και κοινωνικού κράτους, φόροι, κατασχέσεις, ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας, ιδιωτικοποίηση κοινωνικών αγαθών και υπηρεσιών πάνε πακέτο με μια αυξανόμενη αυταρχικοποίηση του κράτους και ένα όργιο καταστολής από μια στρατιωτικοποιημένη αστυνομία, που στο ενεργητικό της καταγράφονται βασανιστήρια, δολοφονικής αγριότητας ξυλοδαρμοί, καθώς και άμεση σχέση και συνεργασία με τους νεοναζί της χρυσής αυγής.

Από παλιά αναφέραμε ότι η καταστολή δεν είχε στόχο μόνο τους αναρχικούς, αλλά ολόκληρη την κοινωνία. Σήμερα και ο τελευταίος πολίτης αυτής της χώρας που έχει διεκδικήσει τα δικαιώματα του στους δρόμους μαχητικά, έχει γευτεί τα δακρυγόνα και τα γκλομπ τους, και σε πολλές περιπτώσεις έχει οδηγηθεί στην «ανεξάρτητη δικαιοσύνη». Σε αυτούς τους καιρούς, εκτός από τη συνέχιση και την ενίσχυση του αγώνα ενάντια στο καθεστώς, οφείλουμε να σταθούμε και δίπλα σε ανθρώπους που έχουν βρεθεί στο στόχαστρο του κράτους.

Στους καιρούς της βαρβαρότητας κανένας μόνος του απέναντι στο κράτος

Αλληλεγγύη στους διωκόμενους συντρόφους

Κανένας όμηρος στα χέρια του κράτους

Όλοι/ες στα δικαστήρια Ηρακλείου 9 το πρωί

“Sine Dominis”

Αναρχική συλλογικότητα από την κατάληψη Ευαγγελισμού

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License