Πάτρα: Διπλές εκδηλώσεις και μικροσυμπλοκές

Δύο διαφορετικές πορείες για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου έλαβαν χώρα στην Πάτρα. Μικροσυμπλοκές μεταξύ μελών της ΚΝΕ και αναρχικών.

Στην Πάτρα τα τελευταία 5 χρόνια, ο εορτασμός του Πολυτεχνείου δεν είναι ενιαίος. Με πρωτοβουλία φοιτητικών και σπουδαστικών συλλόγων καταλαμβάνεται το (παλιό) παράρτημα του Πανεπιστημίου Πατρών, στο κέντρο της πόλης, που ήταν ο χώρος εξέγερσης των φοιτητών της Πάτρας τον Νοέμβρη του 1973. Ο χώρος αυτός (που τώρα ο δήμος Πατρών προσπαθεί να μετατρέψει σε συνεδριακό κέντρο) αποτελεί το κέντρο των εκδηλώσεων, το σημείο εκκίνησης και τερματισμού της μίας πορείας (στην οποία συμμετέχουν φοιτητικοί σύλλογοι, εξωκοινοβουλευτικές αριστερές οργανώσεις, αναρχικοί, αυτόνομοι).

Ο δεύτερος πόλος εορτασμού (Εργατικό Κέντρο, ΚΚΕ, ΠΑΜΕ και άλλες επιτροπές/συνδικάτα ελεγχόμενα από το ΚΚΕ, μαζί με φοιτητικούς συλλόγους όπου επικρατεί η -προσκείμενη στο ΚΚΕ- Π.Κ.Σ.) οργανώνει συγκέντρωση στην (κεντρική) πλατεία Γεωργίου και πορεία από κει. Τα τελευταία χρόνια, με τις διπλές εκδηλώσεις, το ΚΚΕ έβγαζε ανακοινώσεις που κατήγγειλαν τις άλλες εκδηλώσεις ως προβοκατόρικες, με χαρακτηρισμούς για «νεροκουβαλητές στο μύλο της κυβέρνησης», «ασφαλίτες» κ.ά.

Φέτος, οι περί-το-ΚΚΕ δυνάμεις, βλέποντας ότι η πλειοψηφία του κόσμου συμμετείχε στις εκδηλώσεις του Παραρτήματος, αποφάσισε να συμμετάσχει και αυτό στις εκδηλώσεις του Παραρτήματος, και να προπαγανδίζει από τη μικροφωνική εγκατάσταση τη (δική του) συγκέντρωση στην πλατεία Γεωργίου, με προσυγκέντρωση στο Παράρτημα. Το γεγονός αυτό, η πολιτική οργάνωση Α/συνέχεια το θέωρησε «υποχώρηση» του ΚΚΕ και «νίκη του Παραρτήματος» και αποφάσισε να ακολουθήσει το ΚΚΕ στη δική του πορεία.

Στην πραγματικότητα, δεν ήταν τίποτα άλλο από μια προσπάθεια του ΚΚΕ να καπελώσει το «Παράρτημα» και να επιβάλλει τους όρους του. Στο πλαίσιο αυτό, δημιουργήθηκαν μικροσυμπλοκές, κυρίως μεταξύ μελών της ΚΝΕ και αναρχικών, την Πέμπτη 15 και Παρασκευή 16 Νοέμβρη. Έτσι φτάσαμε το Σάββατο 17 Νοεμβρίου, λίγο πριν την έναρξη των πορειών, οι ομάδες περιφρούρησης του ΚΚΕ, σχηματίζοντας αλυσίδες, να μην επιτρέπουν στο μπλοκ των αυτόνομων, αντιεξουσιαστών, αναρχικών να πλησιάσει στο Παράρτημα. Το μπλοκ των αναρχικών, σχημάτισε αλυσίδες σε γειτονικό δρόμο, σε απόσταση 10-20 μέτρων, περιμένοντας να αποχωρήσει η «πρώτη» πορεία (ΚΚΕ, ΠΑΜΕ, Α/συνέχεια, κ.λπ.) για να συμμετάσχει, όπως είχε αποφασίσει, στη δεύτερη.

Η πρώτη πορεία έφτασε στην πλατεία Γεωργίου, όπου ενώθηκε με τους λιγοστούς που βρίσκονταν ήδη εκεί. Η δεύτερη πορεία, στην οποία συμμετείχαν με μεγάλα μπλοκ φοιτητικοί σύλλογοι με εναίο πανώ (κυρίως φοιτητές προσκείμενοι στα ΕΑΑΚ), το ΝΑΡ και οι αναρχικοί, και με μικρότερα η ΠΑΣΠ (ΑΕΙ) και το ΕΑΜ, ξεκίνησε λίγο αργότερα, πέρασε από την πλατεία Γεωργίου, όπου ήταν συγκεντρωμένοι οι υπόλοιποι, έφτασε μέχρι το κτιριακό συγκρότημα Τεμπονέρα (όπου δολοφονήθηκε τον Γενάρη του 1991 ο καθηγητής Νίκος Τεμπονέρας από τραμπούκους της ΟΝΝΕΔ) και επέστρεψε στο Παράρτημα.

Λίγη ώρα αργότερα επέστρεψε στο Παράρτημα και η άλλη πορεία. Εκεί βρέθηκαν πάλι αντιμέτωποι οι αναρχικοί και οι ομάδες περιφρούρησης του ΚΚΕ. Οι αναρχικοί προσπάθησαν να αποχωρήσουν ειρηνικά, πλην όμως τα «ΚΝΑΤ» προσπάθησαν να τους κηνυγήσουν, με αποτέλεσμα νέες μικροσυμπλοκές.

Οι δύο πορείες είχαν περίπου 1000-1200 διαδηλωτές καθεμιά.

Η στάση του ΚΚΕ δεν πρέπει να προκαλεί εντύπωση. Είναι γνωστή η πάγια (σεχταριστική) στάση του να καπελώνει, να καταγγέλει και να επιχειρεί πολιτικούς αποκλεισμούς. Μήπως περιμένουν να ξέχασουμε τη θέση που είχε πάρει τις μέρες της εξέγερσης του Νοέμβρη του 1973; Ακολουθούν δύο αποσπάσματα από την «Πανσπουδαστική» Νο. 8:

«Καταγγέλουμε την προσχεδιασμένη εισβολή στο χώρο του πολυτεχνείου, την Τετάρτη 14 του Νοέμβρη 350 περίπου οργανωμένων πρακτόρων της ΚΥΠ σύμφωνα με το προβοκατόρικο σχέδιο των Ρουφογάλη-Καραγιαννόπουλου με βάση τις εντολές του παραμερισμένου τώρα τέως πρωτοδικτάτορα Παπαδόπουλου και της αμερικάνικης CIA, με σκοπό να προβάλλουν με κάθε μέσο τραμπουκισμού και προβοκάτσιας γελοία και αναρχικά συνθήματα και συνθήματα που δεν εκφράζανε την στιγμή και τις συγκεκριμένες δυνάμεις για να μπορέσουν έτσι να απομονώσουν το κίνημά μας και την εκδήλωσή μας του πολυτεχνείου από το σύνολο του λαού και της νεολαίας. Για να μπορέσουν παραπέρα κατασκευάζοντας (και με τη βοήθεια των χουντικών μέσων ενημέρωσης) την εικόνα μιας μεμονωμένης εξτρεμιστικής επαναστατικοαναρχικής εξέγερσης που δεν έχει τη συμπαράσταση του λαού, να ξαναχρησιμοποιήσουν το χιλιοτριμμένο πρόσχημα του 'επαπειλούμενου κοινωνικού καθεστώτος'.»

«Τα συνθήματά μας: ψωμί παιδεία ελευθερία, 20% για την παιδεία, κάτω η χούντα, εργάτες αγρότες φοιτητές όλοι ενωμένοι, λαϊκή κυριαρχία, εθνική ανεξαρτησία, έπνιξαν τις ψευτοεπαναστατικές κραυγές της ΚΥΠ και των χαφιέδων της, που αιφνιδιαστικά είχαν προβάλλει, με πανό και με την τραμπούκικη κατάληψη δύο μεγαφώνων, συνθήματα όπως: Κάτω το Κράτος, Κάτω η Εξουσία, Μάης του '68, και είχαν πρωτοστατήσει σε κάποιες ανεδαφικές εκκλήσεις για άμεση λαϊκή επανάσταση και άμεση γενική απεργία.»

από Γ. 18/11/2001 3:56 μμ.


Μπραβο στους αναρχικούς και τους φοιτητες της Πατρας που δρουν αυτόνομα και υπερασπίζονται αυτά που κάνουν .Καιρός είναι να σπάσει η αποκλειστικότητα που νομίζουν οτι έχουν τα κνατ για το πολυτεχνείο

από Δημήτρης 18/11/2001 4:16 μμ.


Αυτά είναι μερικά από τα συνθήματα που ακούστηκαν από το μπλοκ των αναρχικών, που αριθμούσε 200-250 άτομα. Ακούστηκαν τουλάχιστον άλλα τόσα, αλλά δεν μπορώ να θυμηθώ την ακριβή τους διατύπωση. * Τρόμος είναι ο πολιτισμός σας * Χθες ήταν σύμμαχοι, σήμερα εχθροί, πάντοτε στο στόχαστρο θα είναι οι λαοί * Όσο οι κοινωνίες θα ζούνε σε νιρβάνα, θα υπάρχουν Ταλιμπάν και Pax Americana * Και Bush και Ταλιμπάν, στο διάολο να παν * Σε Αφγανιστάν, Βαλκάνια, Αμερική, Ασία, ο εχθρός είναι στις τράπεζες και τα υπουργεία * Ίδια είν' τα αφεντικά, δεξιά κι αριστερά * Η αλληλεγγύη το όπλο των λαών, πόλεμος στον πόλεμο των αφεντικών * Ούτε φασισμός ούτε δημοκρατία, κάτω ο κρατισμός ζήτω η αναρχία * Η εθνική ενότητα είναι μια παγίδα, της γης οι προλετάριοι δεν έχουνε πατρίδα * Το πολυτεχνείο δεν ήτανε γιορτή, ήταν εξέγερση και πάλη ταξική * Το πάθος για τη λευτεριά, είναι δυνατότερο απ' όλα τα κελιά * Μπατσοκρατία στο πολυτεχνείο, και πάλι χούντα έχουμε με άλλο προσωπείο * Στείλτε τους μπάτσους στο Αφγανιστών, να φάνε χοιρινό οι Ταλιμπάν * Μπάτσοι, γουρούνια, δολοφόνοι * Μπάτσοι, δικαστές, αφεντικά, ρουφιάνοι, μια μέρα θα πληρώσετε το αίμα του Τζουλιάνι * Μπάτσοι, TV, νεοναζί, όλα τα καθάρματα δουλεύουνε μαζί * Αλήτες, ρουφιάνοι, δημοσιογράφοι * Λέει, λέει, να γίνει εδώ L.A., L.A. L.A. fuck the USA

από Π.Κ. 19/11/2001 1:43 πμ.


Πολύ σωστά όσα λέει το άρθρο, απλά θα κάνω κάποιες συμπληρώσεις: Στην πορεία/συγκέντρωση της πλατείας Γεωργίου, το κάλεσμα ήταν επίσημα από την Αντιπολεμική Επιτροπή, που είναι βέβαια γέννημα-8ρέμα του Κ.Κ.Ε. Σε αυτήν συμμετείχαν εκτός από την Α/συνέχεια, το Σ.Ε.Κ., υπό το κάλυμμα της "Πρωτοβουλίας Γένοβα 2001", και ο Συνασπισμός. Στην άλλη πορεία, στην οποία συμμετείχα κι εγώ, υπήρχε μεγάλο πάθος και παλμός. Στο μεγάλο φοιτητικό μπλοκ κυριαρχούσε το σύνθημα "θα γίνει χαμός, θα γίνει πανικός", ανάμεσα σε αρκετά αντιπολεμικά, αντικαπιτιλιστικά συνθήματα, και συνθήματα για το Πολυτεχνείο. Το μπλοκ της Π.Α.Σ.Π. ήταν πολύ μικρό, με λιγοστά συνθήματα (το μόνο που άκουσα ήταν "ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει δεξιά"). Στο μπλοκ του Ε.Α.Μ. κυριαρχούσε το σύνθημα "ο Τεμπονέρας ζει". Στελέχη των Ε.Α.Α.Κ. και της Α/συνέχειας, εκφράζοντας προσωπικές απόψεις, καταδίκασαν τη στάση της ομάδας περιφρούρησης (sic) του Κ.Κ.Ε. έναντι των αυτόνομων, τόσο πριν ξεκινήσουν οι πορείες όσο και κατά τον τερματισμό τους. Μην περιμένετε βέβαια επίσημες ανακοινώσεις. Κατά τη διάρκεια των αντιπαραθέσεων, άλλωστε, οι τρίτοι περιοριστήκαμε, λόγω αυτοπροστασίας ή μη προετοιμασίας, σε ρόλο θεατή, ελπίζοντας ότι δεν θα μετεξελιχθούν σε σκληρές συγκρούσεις. Κάτι που ευτυχώς δεν έγινε, χάρη στην άψογη στάση των αναρχικών. Συγχαρητήρια στο indymedia για την κάλυψη των γεγονότων. Χρειάζονται όμως ανταποκρίσεις και από άλλες πόλεις της Ελλάδας.

από Μπόνι και Κλάιντ 19/11/2001 6:09 πμ.


Όσον αφορά το τελευταίο σχόλιο του συντρόφου για την κάλυψη των γεγονότων και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας από το indymedia, θα θέλαμε απλά να υπενθυμίσουμε ότι τα indymedia δεν έχουν σαν σκοπό τους να υποκαταστήσουν τα υπάρχοντα media, αλλά να ενεργοποιήσουν τους ίδιους τους διαδηλωτές-τριες στο να παρουν την πληροφόρηση στα χέρια τους. Επομένως περιμένουμε "ανταποκρίσεις" και από άλλους-ες σύντροφους-ισσες από όλα τα μέρη της Ελλάδας για να ενημερωθούμε κι εμείς.

από Α-nomimos 19/11/2001 10:07 πμ.


Και στην Θεσσαλονίκη τα πράγματα δεν ήταν καλύτερα. Οι κουκουέδες και οι κνίτες κλέψαν πάλι την παράσταση. Αφού στόλισαν το κτήριο του πολυτεχνείου με τις σημαίες του κόμματος χωρίς να αφήνουν σε κανέναν την δυνατότητα να έχει την δικιά του παρουσία, ανάγκασαν 4000 χιλιάδες κόσμο που ακολουθούσε το μπλοκ τους να υποστεί το σόου που έκαναν μπροστά στην πρεσβεία. Το πιο πολύμορφο μπλοκ ήταν αυτό των φοιτητών, των διαφόρων ανεξάρτητων αριστερών παρεμβάσεων που μαζί τους τα τελευταία 2-3 χρόνια στις 17 Ν κατεβαίνουν οι αναρχικοί και oi αντιεξουσιαστές.

από Προλετάριος 25/11/2001 3:05 μμ.


1)Η «Πανσπουδαστική» ήταν το έντυπο της «Αντι-ΕΦΕΕ»(φοιτητική παράταξη την οποία στήριζε η ΚΝΕ). 2)Στο φύλλο Νο 8 (Γενάρης - Φλεβάρης 1974) δημοσιεύει την ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής(Σ.Ε.) κατάληψης του Πολυτεχνειόυ που κυκλοφόρησε τη Πρωτοχρονιά του 1974 ως απάντηση στη διαβόητη τότε ανακοίνωση της ΕΣΑ για τα γεγονότα του Νοέμβρη. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ 1: Δεν ήταν κείμενο της Αντι-ΕΦΕΕ ή του ΚΚΕ αυτό το οποίο αναφέρει ο «Κώστας» , αλλά ανακοίνωση της 2ης Σ.Ε. που εκλέχτηκε το βράδυ της Πέμπτης 15.11.1973 και είχε 32 μέλη από τους οποίους μόνο 7 αποτελούσαν μέλη της «Αντι- ΕΦΕΕ» . 3) Τα αποσπάσματα που αναφέρει ο Κώστας είναι μεν αληθινά αλλά όχι αρκετά για να παρουσιάσουν την ιστορική αλήθεια. Έτσι η πρώτη παράγραφος "Καταγγέλουμε την προσχεδιασμένη εισβολή ... " αποτελεί κομμάτι της 5ης παραγράφου της Ανακοίνωσης της Σ.Ε. Προησείται όμως το : "Σαν υπεύθυνη Συντονιστική Επιτρ. Αγώνα του Πολυτεχνείου καταγγέλουμε σε όλο το σπουδαστικό κόσμο, τη νεολαία και το λαό , τις αφηνιασμένες προσπάθειες της χουντικής ΚΥΠ και των πληρωμένων πραχτόρων της να διαστρέψουν , απ' την αρχή της μεγαλειώδους εκδήλωσής μας του Πολυτεχνείου , τη πορεία και το περιεχόμενό της." Το δεύτερο απόσπασμα που αναφέρει στο άρθρο του ο Κώστας "Τα συνθήματά μας: ψωμί παιδεία ελευθερία ...." αποτελούν τμήμα της 6ης παραγράφου της ανακοίνωσης της Σ.Ε. αλλά προηγείται το εξής: "Το σχέδιο όμως των Ρουφογάλη, Καραγιανόπουλου, Παπαδόπουλου , CIA απέτυχε παταγωδώς. Το οργανωμένο φοιτητικό μας κίνημα δίνοντας τη πιο αποφασιστική μάχη του , απομόνωσε και συνέτριψε τους προβοκάτορες...." ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ 2: Η ανακοίνωση αυτή δεν καταγγέλει τους καταληψίες φοιτητές - αγωνιστές , αλλά την οργανωμένη προσπάθεια πρακτόρων να διαστρεβλώσει την πορεία και το περιεχόμενο του αγώνα Κάτι που όπως αναφέρεται ΣΥΝΤΡΙΦΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ Φοιτητικό Κίνημα. 4) Εκτός από αυτή την ανακοίνωση της Σ.Ε. υπάρχουν και τα ηχητικά ντοκουμέντα του Ραδιοφωνικού σταθμού των φοιτητών που βρίσκονταν στο Πολυτεχνείο , όπου η Σ.Ε. καταγγέλει στοιχεία που προσπάθησαν να στήσουν δική τους μικροφωνική φωνάζοντας άλλα προβοκατόρικα συνθήματα κ.τ.λ.

από awright 27/11/2001 3:55 μμ.


"allo ennooysame..." to keimeno einai safes. oi 350 einai provokatores ths kyp kai EMEIS eimaste oi epanastates. kai meta "alla entksei, toys syntripsame", entelws aorista, gia thn dhmioyrgia entypwsen. oso kai an to kopsete kai to rapsete,h alitheia einai mia: Ta idia kanate kai tote.KNITHS DIXWS GRAMMH POTE TOY DEN GAMEI.

από δεν εχει σημασια 28/11/2001 3:54 πμ.


Τι προσπαθει να μας πει το ΚΚΕ.Οτι συμμετειχε στην εξεγερση του πολυτεχνειου?Μου θυμιζουν τον ''μεγαλο αδερφο''του Οργουελ,που ξαναεφτιαχναν την ιστορια.Ρε δεν μας χεζετε ρε....

από Ν.Ρ. 05/12/2001 3:51 πμ.


Τίτλοι ιδιοκτησίας υπάρχουν πολλοί. Όπως και ψευδαίσθηση αντικειμενικότητας από τάχα "ανένταχτους", αλλά κατά τα άλλα ενταγμένους. Κανένα κακό, απλά να δηλώνεται... Είμαι λοιπόν μέλος των Αριστερών Σχημάτων. Ο εορτασμός του Πολυτεχνείου στην Πάτρα όντως γινόταν ξεχωριστά εδώ και τέσσερα χρόνια (από το 1997). Θα μπορούσαν διάφοροι να διεκδικούν σήμερα την "πατρότητα" των ξεχωριστών εορτασμών. Θα μπορούσα λοιπόν να "θυμίσω" ότι οι πρώτοι φοιτητικοί σύλλογοι (και μοναδικοί για τη χρονιά εκείνη -1997) που αποφάσισαν να καταλάβουν τον εγκαταλειμμένο χώρο εξέγερσης και όχι απλά να "διοργανώσουν" - ανοίγοντας το δρόμο για τα επόμενα χρόνια, ήταν οι Σύλλογοι Μηχανικών Η/Υ και Ιατρικής. Αυτό δεν είναι "πατρότητα", είναι απλή και αντικειμενική (υπάρχει και τέτοια) ιστορική αλήθεια. Ο επίσημος πολιτικός κόσμος (από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Νομαρχία, Δήμο, Εργατικό Κέντρο έως ΚΚΕ) τα επόμενα χρόνια κατήγγειλε με εμετικό τρόπο την κατάληψη του Παραρτήματος. Φέτος για πρώτη φορά -κάτω από την πίεση του πολύ μαζικότερου εορτασμού και της πολύ μαζικότερης πορείας που έκαναν κάθε χρόνο οι φοιτητικοί σύλλογοι- το ΚΚΕ μέσω των μαζικών φορέων που ελέγχει πρότεινε να γίνει ο τριήμερος εορτασμός στο χώρο εξέγερσης και να ξεκινήσει από εκεί η πορεία του Πολυτεχνείου. Μια ενιαία στάση των δυνάμεων (πολιτικών και κοινωνικών) που συμμετείχαν στην κατάληψη του χώρου εξέγερσης κάθε χρόνο, θα μπορούσε να επιβάλει για πρώτη φορά άλλους όρους εορτασμού από τις γνωστές και αποκρουστικές λογικές ιδιοκτησίας και "περιφρούρησης", που επιδίδεται το ΚΚΕ εδώ και πέντε χρόνια σε κάθε πορεία του Πολυτεχνείου. Θα μπορούσε (και αυτό είναι πιο σημαντικό) να επιβάλει ένα πολιτικό πλαίσιο που όχι απλά να διαφοροποιείται, αλλά να δίνει τον τόνο και το περιεχόμενο, να καταγγέλει την επιχείρηση -δυόμισυ δεκαετίες τώρα- παραχάραξης, ενσωμάτωσης και διαστρέβλωσης των μηνυμάτων του Νοέμβρη. Αυτό απαιτούσε άνοιγμα μεγάλης κόντρας και πολιτικής αντιπαράθεσης. Ήταν ο μόνος δρόμος για να μην περάσει άβρεχτη η στάση των επίσημων δυνάμεων και πρώτα από όλα του ΚΚΕ, να χτυπά και να καταγγέλει την κατάληψη, συμβάλοντας στον αποχαραχτηρισμό του χώρου της εξέγερσης. Η επιλογή αυτή δεν έγινε, από δυνάμεις (ΕΑΑΚ) που δεν ήθελαν την κόντρα, που στην πραγματική υποχώρηση που έκανε το ΚΚΕ, συμπεριφέρθηκαν σαν μικρά παιδιά που τους πήραν το παιχνίδι (τον χώρο δηλαδή του Παραρτήματος) και αντί να ανεβάσουν και να οξύνουν την πολιτική αντιπαράθεση, γκρινιάζαν με παράπονο, υποχωρώντας και διοργανώνοντας "άλλη πορεία"... Για την ιστορία: 1. Η μοναδική φορά που διαλύθηκε κορδόνι του ΠΑΜΕ προς τους αναρχικούς ήταν όταν πέρασε μπροστά από το κορδόνι το μπλοκ φοιτητικών συλλόγων και πολιτικών οργανώσεων (Α/συνεχεια) που είπε ότι δεν ξεκινά η πορεία αν δεν διαλυθεί το κροδόνι. Το κορδόνι διαλύθηκε... 2. Γιατί τόση εμπάθεια για το αν μέλη των Αριστερών Σχημάτων ή των ΕΑΑΚ καταδικάζουν (αλλά μόνο σε προσωπικό επίπεδο!!!) την πρακτική του ΚΚΕ; Ανακοίνωση των Αριστερών Σχημάτων για τα γεγονότα, βρίσκεται ακόμη σε όλο το Πανεπιστήμιο... 3. Τις επόμενες μέρες πέρασε από ΔΣ και Συνελεύσεις ψήφισμα των αναρχικών που υπερψηφίστηκε από Αριστερά Σχήματα, ενώ καταψηφίστηκε αρχικά (περίπτωση Η/Υ) και πετσοκόφτηκε πραξικοπηματικά (περίπτωση Χημικών Μηχ.) από τα ΕΑΑΚ... 4. Για πρώτη φορά, και μάλλον μόνο στην Πάτρα, ομάδα αναρχικών είχε δικαίωμα να διαβάσει (όπως και έκανε) ανακοίνωσή της, από μικροφωνική του ΠΑΜΕ! Όχι γιατί οι Κνίτες αγαπήσαν την αναρχία, αλλά γιατί δεν μπορούσαν να κάνουν διαφορετικά. Τίνος είναι λοιπόν το Πολυτεχνείο; Σίγουρα όχι των τίτλων ιδιοκτησίας, των καπέλων, των πραξικοπημάτων, των περιφρουρητών, του μαγαζακισμού, του ηγεμονισμού. Είναι όλου του λαού και της νεολαίας. Η ευκαιρία (μοναδική στα χρονικά στην Πάτρα) και μοναδική και πανελλαδικά να επιβληθούν άλλοι όροι εορτασμού με τους φοιτητικούς συλλόγους να έχουν το πάνω χέρι (όχι λόγω προγονικών δικαιωμάτων, αλλά λόγω ζωντάνιας και μαζικότητας) δεν πραγματοποιήθηκε. Σε μια τέτοια περίπτωση οι όροι θα ήταν το να καταργηθούν οι περιφρουρήσεις, να μην ματώσει και να μην χτυπηθεί κανείς, να υπάρχει πλήρης δημοκρατία, δικαίωμα λόγου και αντιπαράθεσης. Σε μια τέτοια περίπτωση η καταγγελία του επίσημου πολιτικού κόσμου, ο πολλαπλασιασμός της πίεσης να γίνεται ολόκληρη η συγκέντρωση όλων των μαζικών-εργατικών φορέων στο Παράρτημα, η μαζικότητα και η διακριτότητα, θα χρωμάτιζαν τον εορτασμό. Αυτό δεν έγινε γιατί υπήρξαν δυνάμεις (που το "σκέπτομαι άρα υπάρχω" του Καρτέσιου, το αντικατέστησαν με το "κάνω διαφορετική πορεία γιατί μόνο έτσι υπάρχω"), που δεν θέλησαν να σηκώσουν την αντιπαράθεση με την επίσημη αριστερά και το Εργατικό Κέντρο. Το να υπάρξει λοιπόν ανοικτή και όσο γίνεται πιο δημόσια και μαζική αντιπαράθεση ανάμεσα σε διάφορες πτέρυγες που θέλουν να προσδιορίζονται σαν κίνημα, αγωνιστές κλπ, ήταν αυτό που έπρεπε να επιλεγεί. Από αυτό, οι μόνοι που δεν χάνουν -αιώνες τώρα- είναι αυτοί που έχουν δίκιο -και δεν διεκδικούν τίτλους και παπικά αλάθητα. Ποιοι φοβούνται ότι δεν έχουν; Μάλλον όλοι όσοι διεκδικούν "ιδιοκτησία" στους κοινωνικούς αγώνες και "πρωτοπορία" στις λαϊκές εξεγέρσεις, είτε είναι υποταγμένη και κοινοβουλευτική αριστερά, είτε "ανυπότακτη" και "ριζοσπαστική"...

από κάποιος 07/12/2001 4:52 πμ.


Γινόμαστε θεατές σε μια ακόμα προσπάθεια ενός κνίτη να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα κατόπιν εορτής.Άδικα προσπαθούν.Τους έχουμε μάθει πια για τα καλά.

από AdiaFthoRoS 17/11/2002 1:06 πμ.


Ta oria exoun kseperastei.nomizw tha eprepe na iparxei ligh antikeimenikothta apenanti sto kke.To kke einai agwnistiko koma k auto pou ksesikwse to lao stis diskoles stigmes alla de tha stathw edw.Tha pw ena paradeigmastous dithen antifasistes kai agwnistes anarxoautonomous!Otan perasete kamia bolta apo tin poli mou.kai erthete sto sxoleio mou.tha deite pos fasistes k akrodeksioi kathonte k ta pinoun mazi sta dialimata!otan malista mia fora perasa apo mprosta tous me mia mplouza tou che!h kopela pou einai stous anarxikous fwnakse .Bgalte ta simperasmata sas...

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License