Cybermobs και φεμινισμοί στα χρόνια του Internet

Η Anita Sarkeesian γεννήθηκε στο Τορόντο το 1984 και ζει στην Αμερική. Είναι φεμινίστρια, κριτικός των media και blogger. Έχει δημιουργήσει το blog “Feminist Frequency” στο οποίο παρουσιάζει μια σειρά από διαλέξεις σχετικά με τον τρόπο που παρουσιάζονται οι γυναίκες στην ποπ κουλτούρα.

Η Anita Sarkeesian γεννήθηκε στο Τορόντο το 1984 και ζει στην Αμερική. Είναι φεμινίστρια, κριτικός των media και blogger. Έχει δημιουργήσει το blog “Feminist Frequency” στο οποίο παρουσιάζει μια σειρά από διαλέξεις σχετικά με τον τρόπο που παρουσιάζονται οι γυναίκες στην ποπ κουλτούρα με τίτλο “Tropes Vs. Women”. (trope= σχήμα λόγου, από το ελληνικό τρόπος).

Το 2012, η Sarkeesian δημιούργησε ένα project προς χρηματοδότηση στο Kickstarter. Το Kickstarter είναι μια διαδικτυακή πλατφόρμα συλλογικής χρηματοδότησης, όπου ανεξάρτητοι-ες δημιουργοί ανεβάζουν projects προς υλοποίηση και αυτά χρηματοδοτούνται από ανθρώπους από όλο τον κόσμο. Η Sarkeesian ζήτησε χρηματοδότηση για μια σειρά βιντεοδιαλέξεων σχετικά με την απεικόνιση των γυναικών στα video games.

Σαν αποτέλεσμα, μέσα στους επόμενους μήνες η Sarkeesian έγινε στόχος σεξιστικής επίθεσης ενός εξαγριωμένου κυβερνο-όχλου, ο οποίος χρησιμοποίησε κάθε δυνατό τρόπο για να την πλήξει. Τα σχόλια στις αναρτήσεις της περιλάμβαναν τα πάντα: από “light” αστεία με κουζίνες και σάντουιτς μέχρι απειλές για βιασμό και θάνατο. Της στέλνονταν e-mails με σκίτσα που την έδειχναν να βιάζεται από ήρωες video games, έγιναν προσπάθειες να χακάρουν τους διαδικτυακούς λογαριασμούς της, να “ρίξουν” το blog της και να αλλοιώσουν τη σελίδα της στην Wikipedia. Μάλιστα κυκλοφόρησε και ένα παιχνίδι με τίτλο “Beat Up Anita Sarkeesian” που την απεικόνιζε χτυπημένη και μελανιασμένη.

Το ενδιαφέρον είναι ότι οι επιθέσεις αυτές “αυτοοργανώνονταν” μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, τα “κατορθώματα” του όχλου αναρτούνταν και επιβραβεύονταν από την υπόλοιπη κοινότητα και οι γυναίκες που δημόσια δήλωσαν τη στήριξη τους στην Sarkeesian, έγιναν και αυτές στόχοι σεξιστικών επιθέσεων.

Κάποιος-α θα μπορούσε να υποστηρίξει ότι ίσως πρόκειται για έφηβα αγόρια που μέσω της ανωνυμίας που τους εξασφαλίζει το διαδίκτυο λειτουργούν σαν όχλος. Η αλήθεια είναι μάλλον αρκετά διαφορετική καθώς γενικότερα στον κόσμο αλλά και στην Αμερική συγκεκριμένα η μέση ηλικία των αντρών gamers είναι τα 30.

Παρ΄ όλα αυτά η καμπάνια της στο Kickstarter “έπιασε” τον στόχο των 6.000 δολαρίων από την πρώτη μέρα και συγκεκριμένα συγκέντρωσε περίπου 150.000 δολάρια. Στο blog “Feminist Frequency” μπορεί κάποιος-α να παρακολουθήσει τις πρώτες διαλέξεις.

Όπως δηλώνει η ίδια: “Η επικρατούσα ποπ κουλτούρα έχει γίνει -καλώς ή κακώς- η κυρίαρχη μορφή αφήγησης ειδικά στις Δυτικές κοινωνίες και αυτές οι αφηγήσεις έχουν σημαντική επιρροή στις ζωές μας, στις αντιλήψεις μας, στις αξίες μας και στα συστήματα πεποιθήσεων μας.- ακόμα και αν δεν θέλουμε πάντα να το παραδεχτούμε. Συνεπώς, ο στόχος μου μέσω του “Feminist Frequency” είναι να εξερευνήσω τα λεκτικά σχήματα, τα στερεότυπα και τα πρότυπα που συχνά σχετίζονται με τους γυναικείους χαρακτήρες στα μαζικά μέσα.”

 

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License