Οι Occupy Wall Street ξαναχτυπούν ως Strike Debt

Οι Occupy Wall Street ξαναχτυπούν ως Strike Debt Ακτιβιστές εξαγοράζουν τα χρέη οικογενειών. 2.693 οι ωφελημένοι μέσα σε λίγους μήνες

Της ΛΗΔΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Στη διάρκεια των τελευταίων μηνών 2.693 άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες έλαβαν ένα απροσδόκητο γράμμα που τους ενημέρωνε ότι απαλλάσσονται από τα χρέη τους.

Κι όμως, είναι ακόμα εδώ... Δεν ήταν φάρσα, ούτε βεβαίως εκδήλωση μεγαλοψυχίας εκ μέρους των πιστωτών τους. Ηταν το αποτέλεσμα της προσπάθειας μιας ομάδας που δημιουργήθηκε μέσα από το κίνημα αμφισβήτησης Occupy Wall Street.

Η πρωτοβουλία της ομάδας Strike Debt (Χτυπήστε το Χρέος) ήταν τόσο αποτελεσματική όσο και απλή ως σύλληψη. Αξιοποιώντας τη φύση τής δευτερογενούς αγοράς χρέους, εξαγόρασε τις οφειλές απλών πολιτών σε πολύ χαμηλότερη τιμή, με σκοπό να τις διαγράψει αλλά και να ενημερώσει τον κόσμο για τον τρόπο που λειτουργεί το σύστημα.

Οταν οι τράπεζες, οι ασφαλιστικές εταιρείες ή άλλοι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί αδυνατούν επί μεγάλο χρονικό διάστημα να εισπράξουν τα οφειλόμενα ποσά, συχνά μεταπωλούν το χρέος σε μια τρίτη, εισπρακτική εταιρεία προκειμένου να μειώσουν τις ζημίες τους.

Η μεταπώληση γίνεται σε πολύ χαμηλότερη τιμή από την πραγματική αξία του χρέους -συνήθως 5 σεντς ανά δολάριο- και η εισπρακτική εταιρεία προσπαθεί με τη σειρά της να πάρει τα χρήματα από τον οφειλέτη βγάζοντας κέρδος.

Ακολουθώντας την ίδια στρατηγική, οι εμπνευστές της πρωτοβουλίας, που φέρει τον τίτλο Rolling Jubilee, κατάφεραν να εξαγοράσουν χρέη σχεδόν 15 εκατομμυρίων δολαρίων πληρώνοντας μόλις 400.000 δολάρια. Επικεντρώθηκαν κυρίως στην εξαγορά οφειλών από ιατρικές δαπάνες, οι οποίες αποτελούν καθοριστικό παράγοντα στο 62% των προσωπικών πτωχεύσεων. «Κανένας δεν πρέπει να χρεώνεται ή να πτωχεύει επειδή αρρώστησε», λένε οι διοργανωτές, επισημαίνοντας ότι στόχος τους δεν είναι μόνο ν' απελευθερώσουν όσο περισσότερους ανθρώπους μπορούν από τα δεσμά τους, αλλά κυρίως να τους δείξουν πώς μπορούν ν' αντιπαλέψουν τη βιομηχανία του χρέους. Κατά τον Αντριου Ρος, μέλος της ομάδας και καθηγητή Κοινωνικής και Πολιτιστικής Ανάλυσης στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, «πολύ λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν πόσο φτηνά αγοράζονται τα χρέη τους από τις εισπρακτικές εταιρείες. Η γνώση αυτή αλλάζει την ψυχολογία του οφειλέτη. Ετσι, όταν σε παίρνουν τηλέφωνο και σου ζητούν να καταβάλεις ολόκληρο το οφειλόμενο ποσό κι εσύ ξέρεις ότι το αγόρασαν τόσο φτηνά όσο κι εμείς, έχεις το ηθικό πλεονέκτημα και τη δυνατότητα να διαπραγματευτείς με τον εισπράκτορα από άλλη βάση».

Η πρωτοβουλία -η οποία συντηρείται με δωρεές πολιτών που ασπάζονται τις ιδέες του Occupy Wall Street- δεν χτυπά απλώς μεμονωμένα χρέη. Χτυπά απ' ευθείας στην καρδιά του συστήματος. Οχι μόνο χρησιμοποιώντας τους δικούς του στρεβλούς κανόνες εναντίον του, αλλά κυρίως αποκαλύπτοντας τον απατηλό κύκλο του χρέους.

(Πηγές: www.guardian.co.uk-www.occupywallst.org)

http://www.enet.gr/?i=news.el.kosmos&id=400341

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License