Να τσακίσουμε το φασισμό / 40 Χρόνια μετά /Πολυτεχνείο 2013 / Οι νεκροί μας

Τίποτα αναπάντητο στους φασίστες...

post image

Να τσακίσουμε το φασισμό / 40 Χρόνια μετά /Πολυτεχνείο 2013 / Οι νεκροί μας

 

              Φασίστες, μη πιάνεται τους νεκρούς μας στο στόμα σας.

 

 

Κάθε χρόνο , μα κάθε χρόνο – σαν να παίζει κασετόφωνο ένα πράγμα-  και τέτοιες ημέρες, διάφορα ακροδεξιά αποβράσματα, σκουλήκια γλοιώδη,  βγαίνουν από τις τρύπες τους και με κορωνες και τσιρίδες θέλουν να «πείσουν» πως στην εξέγερση του πολυτεχνείου -την μεγαλύτερη κατά του δικτατορικού καθεστώτος των συνταγματαρχών- δεν υπήρχαν νεκροί.

Πρωτεργάτες αυτής τη άθλιας προπαγάνδας είναι οι γνωστοί- άγνωστοι κυβερνητικοί φασίστες Α.Γεωργιάδης και Μ.Βορίδης οι οποίοι συνεπικουρούνται από τα ασπόνδυλα της νεοναζιστικής γκρούπας του προφυλακισμένου ως μέλος εγκληματικής οργάνωσης Ν. Μιχαλολιάκου.

 

Και οι δυο κραδαίνουν και τσιρίζουν την τοτε έκθεση Τσεβα για τους νεκρούς του πολυτεχνείου, αναφερόμενοι αποσπασματικά και κατά το δοκούν στα στοιχεία του πορίσματος.

.

Τα συγκοινωνούντα δοχεία της δεξιάς και της ακροδεξίας αφενός υπερασπίζονται τις πρακτικές της Χούντας μέσω της απόκρυψης αληθινών γεγονότων αφετέρου όμως «αδειάζονται» από την ίδια την χούντα η οποία τις μέρες που ακολούθησαν της εξέγερσης ανακοίνωσε πως οι νεκροί είναι 11 και οι τραυματίες 138. Οι αριθμοί αυτοί, βέβαια, απέχουν από την πραγματικότητα (όπως θα έκανε κάθε χούντα που σέβεται τον εαυτό της «κρύβει» την αλήθεια ή την παραποιεί) αλλά ακόμα και αυτό το στοιχείο είναι ενδεικτικό της πολιτικής αμορφωσιάς και Γκεμπελίστικης νοοτροπίας που διακρίνει διάφορα φασιστοειδή τύπου Γεωργιάδη, Βορίδη, Κασιδιάρη κλπ κλπ

 

Εκείνη η πρώτη λίστα με τους καταγεγραμμένους νεκρούς της ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ του ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ, δόθηκε σε συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε ο υφυπουργός της χούντας Σπύρος Ζουρνατζής στις 19 Νοεμβρίου 1973, από τον προϊστάμενο της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών Δημήτρη Καψάσκη και αναφέρονται τα ονόματα των 11 νεκρών που είχαν νεκροτομηθεί ως το απόγευμα της Κυριακής 18 Νοεμβρίου 1973.

 

Και κάπου εκεί το φασιστικό τροπάριο αλλάζει. «Μέσα στο πολυτεχνείο δεν υπήρχαν νεκροί», λένε οι απόγονοι των ταγματασφαλιτών. 

 

Ναι. Σύμφωνα με το τοτε πόρισμα ΜΕΣΑ στο πολυτεχνείο μάρτυρες καταγράφουν νεκρούς ανδρες και γυναίκες ακομη και μαθητές. Στις μαρτυρίες αγωνιστών του πολυτεχνείου πολίτες που κατέθεσαν αλλα και γιατροί μίλησαν για άψυχα κορμιά θανάσιμα τραυματισμένους νεους/ες  μεσα στο πολυτεχνείο. Αλλά και οσοι το λένε δεν λενε κουβέντα για το Έξω από αυτό όμως αλλά και σε διάφορες περιοχές του κέντρου της Αθήνας υπήρχαν και μάλιστα πολλοί.

 

Λυσσασμένοι οι χουντικοί -επειδή ένα σημαντικό κομμάτι του λαού είχε ορθώσει ανάστημα- βγήκαν στους δρόμους και είτε με ελεύθερους σκοπευτές είτε με τυφλούς πυροβολισμούς από διερχόμενα άρματα μάχης σκόρπιζαν τον τρόμο και τον θάνατο.

 

Εκτός και αν ο μπουμπούκος και οι ομοϊδεάτες του χρυσαυγίτες θεωρούν πως αυτοί που δολοφονήθηκαν από τα πυρά των αρμάτων μάχης που αμέσως μετά τη καταστολή της εξέγερσης βγήκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας με σκοπό να τρομοκρατήσουν και να κρατήσουν κλεισμένους στα σπίτια τους, τους Αθηναίους, δεν είναι νεκροί της εξέγερσης αλλά... έτυχε να βρεθούν στη πορεία των σφαιρών που έριχναν οι χουντικοί για κάποιο άγνωστο λόγο.

 

Ας ρίξουμε μια ματιά στα καταγεγραμμένα γεγονότα...

σύμφωνα με εκείνο  το «Πόρισμα του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Δημήτρη Τσεβά» οι νεκροί της ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ του ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ είναι οι εξής:

 

Επισήμως ανακοινωθέντες νεκροί είναι οι ακόλουθοι:

1. Διομήδης Ιωάννου Κομνηνός, ετών 17, μαθητής. Εφονεύθη έξωθι του Πολυτεχνείου περί ώρα 22.15′ της 16.11.73. Βασίμως πιθανολογείται ότι δράστης του φόνου τούτου είναι ο προεκτεθείς Συνταγματάρχης (αναφορά στο πρόσωπο του αρχιχουντικού καθάρματος Νίκου Ντερτιλή)

2. Βασίλειος Παναγιώτου Φαμέλλος, ετών 26. Εφονεύθη εγγύς του υπουργείου Δημοσίας Τάξεως περί ώρα 22.30′ της 16.11.73, βληθείς προφανώς υπό τίνος των εκ του υπουργείου πυροβολούντων.

3. Toril Engelend, σπουδάστρια, Νορβηγίς. Εφονεύθη εις την πλατείαν Αιγύπτου περί ώρα 23.30′της 16.11.1973 παρ’ αγνώστου δράστου.

4. Γεώργιος Ανδρέου Σαμούρης, σπουδαστής, ετών 22. Εφονεύθη υπ’ αγνώστου εις άγνωστον σημείον εξ επαφής περί το μεσονύκτιον της 16.11.1973 και το πτώμα του μετεφέρθη και απερρίφθη εις την διασταύρωσιν των οδών Καλλιδρομίου και Ζωσιμάδων (Κατάθεσις υπ’ αριθμ. 137).

5. Αλέξανδρος Ευστρατίου Σπαρτίδης, ετών 16, μαθητής. Εφονεύθη επί της οδού Κότσικα (παρόδου Πατησίων) την 10.20 ώραν της 17.11.1973, βληθείς υπόστρατιωτών εκ του κτιρίου του ΟΤΕ.

6. Μάρκος Δημητρίου Καραμάνης, ετών 23. Εφονεύθη ευρισκόμενος εις την επί της οδού Πατησίων και Αιγύπτου 1 πολυκατοικίαν την 10.30 ώραν της 17.11.1973, βληθείς ομοίως υπό στρατιωτών εκ του κτιρίου του ΟΤΕ.

7. Βασίλειος Καράκας, Τούρκος υπήκοος, ετών 43. Εφονεύθη εις την πλατείαν Αιγύπτου περί ώραν 13.00′ της 17.11.1973, βληθείς εκ διερχομένου άρματος μάχης.

8. Δημήτριος Θεοφ. Θεοδώρας, ετών 6. Εφονεύθη επί της οδού Ορεινής Ταξιαρχίας Ζωγράφου περί ώραν 13.30 της 17.11.1973, βληθείς υπό στρατιώτου ευρισκομένου έμπροσθεν του Ναού του Αγίου Θεράποντος. (πρόκειται για το μικρότερο θύμα της εξέγερσης. Ο μικρός Δημήτρης είχε βγει για μεσημεριανή βόλτα συνοδευόμενος από τη μητέρα του η οποία είδε το γιο της να εκτελείται μπροστά της)

9. Βασιλική Φωτίου Μπεκιάρη, ετών 17. Εφονεύθη ευρισκομένη εις την ταράτσα της επί της οδού Μεταγένους 8 – Νέος Κόσμος οικίας της περί ώρα 12.30′ της17.11.1973, δεχθείσα εις την κεφαλήν της βλήμα αδέσποτον άρματος.

10. Γεώργιος Αλεξάνδρου Γεριτσίδης, ετών 48, εφοριακός υπάλληλος. Εφονεύθη ευρισκόμενος εν Ν. Λιοσίοις προς εκτέλεσιν υπηρεσίας περί ώραν 12.15′ της17.11.1973 δεχθείς ομοίως βλήμα αδέσποτον άρματος μάχης εις την κεφαλήν.

11. Νικόλαος Πέτρου Μαρκουλής, ετών 25. Εφονεύθη παρά την πλατείαν Βάθης περί ώραν 11.00′της 17.11.1973, βληθείς εκ διερχομένου άρματος μάχης.

12. Στυλιανός Αγαμ. Καραγεώργης, ετών 19, εργάτης. Ετραυματίσθη θανασίμως επί της οδού Πατησίων, έμπροσθεν του κινηματογράφου ΕΛΛΗΝΙΣ, περί ώρα 10.00′της17.11.1973, βληθείς εκ διερχομένου άρματος και απεβίωσεν εις το ΚΑΤ την30.11.1973.

13. Ανδρέας Στεργίου Κουμπος, ετών 63. Ετραυματίσθη σοβαρώς διερχόμενος την οδό Καποδιστρίου περί ώρα 14.00′ της 18.11.1973, βληθείς εκ διερχομένου άρματος και απεβίωσε την 30.1.1974. 

14. Μιχαήλ Δημήτριου Μυρογιάννης, ετών 20. Εφονεύθη εις την διασταύρωσιν των οδών Πατησίων και Στουρνάρα περί ώραν 13.30′ της 18.11.73, βληθείς δια περιστρόφου εις την κεφαλήν

και

15. Κυριάκος Δημητρίου Παντελάκης, ετών 45, δικηγόρος. Ετραυματίσθη σοβαρώς επί της οδού Γλάδστωνος περί ώραν 12.40′ της 18.11.1973, βληθείς εκ διερχομένου επί της οδού Πατησίων άρματος και απεβίωσεν την 18.12.1973.

 

Επιπλέον ο Τσεβάς συμπληρώνει τη λίστα των νεκρών της εξέγερσης, με τρία ακόμα άτομα τα οποία χαρακτηρίζει ως: «πλήρως βεβαιωθέντες νεκρούς».

 

1. Σπύρος Κοντομάρης, δικηγόρος. Απεβίωσεν τας απογευματινός ώρας της16.11.73 ευρισκόμενος επί της οδού Γεωργίου Σταύρου, συνέπεια θανατηφόρου επενέργειας των ριπτομένων υπό της αστυνομίας αερίων (κατάθ. υπ’ αριθμ. 93).

2. Αικατερίνη Αργυροπούλου, ετών 75. Ετραυματίσθη σοβαρώς ενώ ευρίσκετο εις την εν Αγ. Αναργύροις οικίαν της περί ώραν 11.00′ της 17.11.1973, δεχθείσα αδέσποτον βλήμα άρματος και απεβίωσεν κατά μήνα Μάιον 1974

και

3. Δημήτριος Παπαϊωάννου, ετών 60, ιδιωτικός υπάλληλος. Απεβίωσεν την μεσημβρίαν της 17.11.1973 εκ προσφάτου εμφράγματος του μυοκαρδίου κατά την ιατροδικαστικήν έκθεσιν σοβαρώς όμως, υπό της συζύγου του αμφισβητούμενης και υποστηριζούσης ότι ο σύζυγος της απεβίωσεν είτε βληθείς δι’ όπλου, είτε υποστάς συγκοπήν εκ των ριπτομένων αερίων, καταθεσάσης δε ότι μόνον εις το Νεκροταφείον της επετράπη να πλησιάσει απλώς και να ατενίσει το πρόσωπον του νεκρού συζύγου της.

Πέρα από τους 15+3 νεκρούς στο πόρισμα του εισαγγελέα Τσεβά, υπάρχει ένα ακόμα στοιχείο που αξίζει να σταθεί κανείς. Πρόκειται για το κεφάλαιο: «νεκροί βασίμως προκύπτοντες»! Οι νεκροί αυτοί προέρχονται κυρίως από καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων οι οποίοι όμως δεν είχαν τη δυνατότητα (πρέπει πάντα να συνυπολογίζουμε το κλίμα βίας και τρομοκρατίας που είχε επιβληθεί εκείνη την περίοδο) να συγκρατήσουν περισσότερα στοιχεία προκειμένου να βοηθήσουν στη ταυτοποίηση. Έστω και έτσι πάντως στο πόρισμα του εισαγγελέα υπάρχουν πέντε σημεία που πρέπει να σταθούμε:

 

1. Ο ιατρός – χειρουργός Γεώργιος Γρηγοριάδης, μετά λόγου γνώσεως καταθέτει ότι ο ίδιος προσωπικώς αντελήφθη και διεπίστωσεν ιατρικώς τον θάνατον (2) δύο αγνώστων νέων, πληγέντων: Του μεν ενός εις την πλατείαν Βικτωρίας περί ώραν11.00′ της 17.11.1973 δια βλήματος περιστρόφου υπό Ανθυπασπιστού της Χωροφυλακής ριφθέντος, του δε ετέρου εις την οδόν Γ Σεπτεμβρίου περί ώραν 12.00′της 18.11.1973 δια βλήματος διερχομένου άρματος (κατάθ. υπ’ αριθμ. 25).

2. Η μάρτυς Παναγ. Παπακυριακού καταθέτει περί θανάσιμου τραυματισμού μικράς κορασίδος, ηλικίας 9 περίπου ετών, εις την γωνίαν των οδών Πατησίων και Κλωναρίδου περί ώραν 14.00 της 17.1.1.1973 εκ βλημάτων διερχομένου άρματος, εξων και η ιδία ετραυματίσθη βαρύτατα (κατάθ. υπ’ αριθμ. 168).

3. Ο φοιτητής Λεωνίδας Ανωμερίτης, καταθέτει περί θανάσιμου τραυματισμού νεαράς μαθήτριας, εντός του χώρου του Πολυτεχνείου ευρισκόμενης, περί ώρα 11.45′της 16.11.1973, δια βλήματος ριφθέντος εκ του εκτός του Πολυτεχνείου χώρου(κατάθ. υπ. αριθμ. 32).

4. Ο Φαρμακοποιός Αλέξανδρος Παναγόπουλος καταθέτει ότι, ότε προ του μεσονυχτίου της Παρασκευής 16.11.1973, επεσκέφθη μετά της συζύγου του το Πολυτεχνείον προς παροχήν υπηρεσιών εις τους τραυματίας και εισήλθεν εις το αυτόθι υπάρχον πρόχειρον ιατρείον, ιδίοις όμμασιν αντελήφθη την ύπαρξιν (3) τριών νεκρών και μιας γυναικός θανασίμως τραυματισθείσης, τα τραύματα των οποίων σαφώς περιγράφει. Προσθέτει δε ότι εκ μελών της Συντονιστικής Επιτροπής Φοιτητών έλαβε την πληροφορίαν ότι είχαν και οκτώ (8) εισέτι νεκρούς, τα πτώματα  των οποίων είχον τοποθετηθεί και εφυλάσσοντο εις παρακείμενον χώρον ίνα μη υποπέσουν εις αντίληψιν των σπουδαστών και προκληθή πανικός (κατάθ. υπ’ αριθμ.245).

5. Περί των ανωτέρω νεκρών σαφώς καταθέτουν και σπουδασταί, μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής, οι οποίοι και περιγράφουν με ενάργειαν τα τραύματα τα οποία έκαστος των νεκρών συναδέλφων των έφερεν (Οράτε καταθέσεις υπ’ αριθμ.41,45 και 217).

 

Άρα το πόρισμα Τσεβά καταλήγει (επί της ουσίας και υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις) στο συμπέρασμα πως κατά τη διάρκεια της ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ του ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ έχασαν τη ζωή τους 34 άνθρωποι!

 

Σε ότι αφορά τους τραυματίες η αναφορά στο πόρισμα «κατά τα υπό της ερεύνης ημών συλλεγέντα στοιχεία και δη τας υπό των Νοσοκομείων, Κλινικών και Ιατρών υποβληθείσας καταστάσεις, οι επισήμως γνωσθέντες τραυματίαι του από 16ης μέχρι και 19ης Νοεμβρίου 1973 αιματηρού τριημέρου ανέρχονται εις χίλιους εκατόν τρεις (1.103) πολίτας και 61 αστυνομικούς». Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως (όπως και ο ίδιος ο εισαγγελέας τονίζει) ο συγκεκριμένος αριθμός ίσως να είναι εξαιρετικά μικρός και σίγουρα μακριά από την πραγματικότητα δεδομένου πως  πάρα πολλοί ήταν αυτοί που αν και τραυματίστηκαν ουδέποτε επισκέφθηκαν κάποιο νοσοκομείο καθώς ήδη από τις πρώτες ώρες μετά τη καταστολή της εξέγερσης είχε διαδοθεί από στόμα σε στόμα πως οι μπάτσοι είχαν ξαμολυθεί στα νοσοκομεία και ξυλοκοπούσανόσους πήγαιναν εκεί για τις πρώτες βοήθειες  (όσους, μάλιστα, μπορούσαν να τους πάρουν από τα φορεία τους συλλαμβάνοyν επιτόπου).

 

Το πόρισμα Τσεβά (που παραδόθηκε στη τότε κυβέρνηση τον Οκτώβριο του 1974) έχει χαρακτηρισθεί «μετριοπαθές» αλλά σίγουρα το πιο αξιόπιστο απ όλα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας.  Ένα χρόνο αργότερα ο αντιεισαγγελέας εφετών Ιωάννης Ζαγκίνης έκανε λόγο για 23 νεκρούς, ενώ κατά τη διάρκεια της δίκης των χουντικών που προστέθηκε ακόμη ένας. Οι πρώτες (κυρίως δημοσιογραφικές) προσπάθειες για την καταγραφή των γεγονότων μιλούσαν για 59 ή και 79 νεκρούς θύματα, με βάση τον κατάλογο Γεωργούλα.  Σύμφωνα με έρευνα του διευθυντή του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, Λεωνίδα Καλλιβρετάκη το 2003, ο αριθμός των επωνύμων νεκρών ανέρχεται σε 23, ενώ αυτός των νεκρών αγνώστων στοιχείων σε 16.

 

 

Οι νεκροί του πολυτεχνείου σύμφωνα με τα 10 χρονια ντοκουμέντα όπου  καταγράφονται από τη αυτόνομη πρωτοβουλία πολιτών το Χρονικό του αγώνα - Νοέμβρης 1973 -  Ο αγώνας συνεχίζεται

 

https://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=793124

https://gutneffntqonah7l.onion.to/front.php3?lang=el&article_id=1437166

 

 

1)      Διομήδης Ι Κομνινός, 17 ετων μαθητής

2)      Βασίλης Π Φαμέλος, 26 ετων ιδιωτικός υπαλληλος

3)      I orill Engelend  Νορβηγίδα σπουδαστρια

4)      Γιψργος Α Σαμούρης 22 ετων σπουδαστης

5)      Αλεξανδρος Ε Σπαρτιδης 16 ετων μαθητής

6)      Μάρκος Δ Καραμάνης 23 ετων ηλεκτρολόγος

7)      Βασίλης Καράκας  43 ετων Τούρκος υπηκοος

8)      Δημητρης Θ Θεοδώρας 6 ετων

9)      Βασιλική Φ Μπεκιάρη 17 ετων

10)   Γιώργος Α Γεριτσιδης 48 ετων εφοριακος υπάλληλος

11)   Νίκος Π Μαρκουλής 25 ετων

12)   Στέλιος Α Καραγεώργης 19 ετων οικοδόμος

13)   Ανδρέας Α Κούμπος 63 ετων

14)   Μιχάλης Δ Μυρογιάννης 20 ετων ηλεκτρολόγος

15)   Κυριακος Δ Παντελεάκης 45 ετων δικηγόρος

16)    Σπύρος Κοντομάρης δικηγόρος

17)   Αικατερίνη Αργυροπούλου

18)  Δημήτριος Παπαιωάνου

19)   Ευσταθιος Κολινιάτης

20)   Δημητρης Κυριακόπουλος

21)   Σωκρατης Μιχαήλ

22)  Τουρίλ Εκλέκ

23)  Σόρμαλης Ι

24)   Μιχαηλίδης

25)   Ηλιόπουλος

26)   Μικρώης

27)   Παπαροδόπουλος

28)   Πολυζωίδης

29)   Χαλκιαδάκης

30)   Χαραλαμπίδης

31)   Κόκκινος Δ

32)   Δαζαβίδης

33)   Μαζώρος

34)   Σχίτζας

35)   Κανιωτάκης

36)   Μανωλόπουλος

37)   Μπότης

38)   Κομηνάκης

39)   Παλέμος

40)   Κουτουμάνης

41)   Αναγωστόπουλος

42)   Βρυώνης

43)   Ευαγγελινός

44)   Μανιμάης

45)   Σαζιος

46)   Δημόπουλος

κ.α

 

 

στους Δεκάδες «γνωστούς» και άγνωστους νεκρούς αγωνιστές και διαδηλωτές της μεγάλης επαναστατικής εξέγερσης του Νοέμβρη του 1973 που ο πραγματικός τους αριθμός δεν εχει ακομη εξακριβωθεί.

 

Στους ασυμβίβαστους και για αυτό νεκρούς της μεταπολίτευσης

Στους Δώρο Λοίζου/ Σιδερη Ισιδωρόπουλο /  Αλέκο Παναγούλη / Παναγιώτη Λιβερέτο / Χρηστο Κασίμη / Βασίλη τσιρώνη /  Σταματινα Κανελοπούλου / Ιάκωβο Κουμή / Σωτηρία Βασιλακοπούλου / Αναστασία Τσιβίκα /

 

Και στους  Χρηστος Τσουτσουβής / Μιχαλης Πρέκας / Χριστόφορος Μαρίνος /  Μιχαλης Καλτεζα / Αλέξη Γρηγορόπουλο / Παύλο Φύσσα.

 

 

 

κόκκινοι αντι-ρεπόρτερ

Εικόνες:

από έναν παλιό αναγνώστη.. 16/11/2013 3:24 μμ.


...Πανω στην ώρα που λενε.

Περιμενουμε και ανταποκρίσεις απο τις πορειες.

Συντροφικούς χαιρετισμούς

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License