Αντιφασιστικό φεστιβάλ Ζρένιανιν (Σερβία)

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το αντιφασιστικό φεστιβάλ που συνενώνει συντρόφους από την πρώην Γιουγκοσλαβία και τα Βαλκάνια.

post image

Την Παρασκευή 11 και το Σάββατο 12 Οκτώβρη πραγματοποιήθηκε το 6ο Αντιφασιστικό Φεστιβάλ του Ζρένιανιν, στη Βοϊβοντίνα της Σερβίας.


Η Παρασκευή ξεκίνησε με συζήτηση για την κατάσταση στις φυλακές της Σερβίας, με συμμετοχή πρώην φυλακισμένων. Συνεχίστηκε με παρουσίαση της δράσης της Αντιφασιστικής Δράσης στην πόλη Νις κι έκλεισε με συναυλία με μπάντες από Σερβία και Κροατία.


Το μεσημέρι του Σαββάτου παρουσιάστηκε η εκδοτική κολεκτίβα Usiusk. Στη συνέχεια, σύντροφοι από τη Ρουμανία παρουσίασαν την πολιτική κατάσταση και τους αυτόνομους αγώνες στη χώρα (κινητοποιήσεις ενάντια στα μεταλλεία χρυσού στη Ρόσια Μοντάνια, αλληλεγγύη στους Ρομά, αγώνες ενάντια στις αυξήσεις και τις εξώσεις κ.ά.).


Ακολούθησε μια πολύ σημαντική παρουσίαση, από κροάτες συντρόφους, του αντιπολεμικού κινήματος στην Κροατία κατά τη διάρκεια των πολέμων της δεκαετίας του 1990 στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Ξύπνησαν μνήμες που η εξουσία θέλει να σβήσουν, η κατασκευή του πολέμου ως προϋπόθεσης για την επέλαση του κεφαλαίου, η κοινή έκδοση αντιπολεμικής εφημερίδας από κροάτες και σέρβους αναρχικούς η οποία τυπωνόταν στην Ιταλία και διακινούνταν υπόγεια στην πρώην Γιουγκοσλαβία, οι ανυπότακτοι, οι αυτοεξόριστοι, το μεταπολεμικό τραύμα και το αντιπολεμικό δελτίο Zaginflach (που έφτασε να τυπώνεται σε 30.000 αντίτυπα)…


Ακολούθησε παρουσίαση του αγώνα της ΒΙΟΜΕ, η οποία αντιμετωπίστηκε με ενθουσιασμό (είχε προηγηθεί μάλιστα συνάντηση, σε κλίμα διεθνιστικής συναδέλφωσης, του εκπροσώπου της ΒΙΟΜΕ με εργάτες από την αυτοδιαχειριζόμενη φαρμακοβιομηχανία Γιουγκορεμέντια).
Ακολούθησε παρουσίαση της κατάστασης στην Ελλάδα: η δαιμονοποίηση των μεταναστών και η κατασκευή εσωτερικού εχθρού, ο θεσμικός «αντιφασισμός» ως συνέχεια του θεσμικού και παρακρατικού φασισμού, η επίθεση στις καταλήψεις και ο αγώνας ενάντια στα μεταλλεία χρυσού στη Χαλκιδική.


Στο φεστιβάλ συμμετείχαν συντρόφισσες και σύντροφοι από Σερβία, Κροατία, Δημοκρατία της Μακεδονίας, Ρουμανία, Ελλάδα, Βουλγαρία, Γερμανία, Ισπανία και Καναδά. Παράλληλα με το Αντιφασιστικό Φεστιβάλ υπήρχε και Αναρχική Έκθεση Βιβλίου, όπου, μεταξύ άλλων, είδαμε τη σερβοκροατική έκδοση του «Antifascist» του Martin Lux και του «Ο Κάλιμπαν και η Μάγισσα» της Silvia Federici.

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License