Το θέμα της απελευθέρωσης των ομαδικών απολύσεων επαναφέρει η κυβέρνηση και η τρόικα

*

Το θέμα της απελευθέρωσης των ομαδικών απολύσεων επαναφέρει η κυβέρνηση και η τρόικα, στις μεταξύ τους συζητήσεις στο υπουργείο Εργασίας, σύμφωνα με το «Ριζοσπάστη».

 

Υπενθυμίζεται ότι το ίδιο ζήτημα είχε συζητηθεί και τον προηγούμενο Ιούλη. Τότε, τα στελέχη του υπουργείου Εργασίας είχαν επιχειρήσει να υποβαθμίσουν το θέμα, ισχυριζόμενα ότι δεν τίθεται θέμα αύξησης του ποσοστού των απολύσεων. Εκαναν λόγο για αλλαγές, με βάση «τα ισχύοντα στην ΕΕ» και σημείωναν ότι αυτό που επανεξετάζεται είναι η δυνατότητα του εκάστοτε υπουργού Εργασίας να μπλοκάρει τις ομαδικές απολύσεις πάνω από το ποσοστό που σήμερα ορίζει ο νόμος, αλλά και στην περίπτωση της «αναδιάρθρωσης» μιας επιχείρησης.

Ομως, στην περίπτωση που φύγει από τη μέση η προϋπόθεση της τυπικής έγκρισης, την οποία οι παράγοντες του υπουργείου επιχειρούν να παρουσιάσουν ως «διαδικαστικό» θέμα, το καθεστώς των ομαδικών απολύσεων οδηγείται σε πλήρη απελευθέρωση. Με αυτόν τον τρόπο, λύνονται τα χέρια στους μονοπωλιακούς ομίλους να κλείνουν θυγατρικές τους, μεγάλες επιχειρήσεις, «αλυσίδες» και τράπεζες, να κλείνουν υποκαταστήματα και να απολύουν χωρίς κανένα όριο και εμπόδιο τους εργαζόμενους.

Αλλωστε, «τα ισχύοντα στην ΕΕ» τα οποία επικαλούνται, και μάλιστα στις μεγάλες καπιταλιστικές χώρες, όπου δεν υπάρχει μνημόνιο, ορίζουν ότι μεγάλες πολυεθνικές μπορούν να κλείνουν εν ριπή οφθαλμού εργοστάσια, αυτοκινητοβιομηχανίες, ναυπηγεία, τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες, οδηγώντας χιλιάδες εργάτες στην ανεργία, στο όνομα της «αναδιάρθρωσης» επιχειρήσεων και κλάδων, για τη βελτίωση της «ανταγωνιστικότητας». Στόχος που είχε τεθεί από το 2000 στη Στρατηγική της Λισαβόνας και επαναλαμβάνεται σταθερά σε κάθε επικαιροποίησή της.

http://www.alfavita.gr/

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License