έκθεση του συνήγορου του πολίτη εκθέτει τους μπάτσους

*

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις τείνει να λάβει το φαινόμενο της ρατσιστικής βίας στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον Συνήγορο του Πολίτη. Η ανεξάρτητη Αρχή παρέδωσε στα κόμματα ειδική έκθεση που συνδέει ευθέως την κλιμακούμενη ένταση των ρατσιστικών επιθέσεων τον τελευταίο χρόνο με την είσοδο της Χρυσής Αυγής στη Βουλή.

Σύμφωνα με όσα δημοσιεύει η Αυγή, η έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη στηλιτεύει τη στάση της Αστυνομίας στην αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών, κάνοντας λόγο για αδράνεια και ολιγωρία, που συντηρούν την εσφαλμένη εντύπωση ότι οι ρατσιστικές συμπεριφορές είναι ανεκτές.

Ο Συνήγορος του Πολίτη κατέγραψε και διερεύνησε 281 καταγγελίες σε 16 μήνες, από την 1η Ιανουαρίου 2012 έως την 30ή Απριλίου 2013. Πηγές των περιστατικών είναι τα Μέσα Ενημέρωσης, οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και αναφορές που δέχτηκε ο ίδιος ο φορέας.

Περισσότερα από 135 ήταν τα περιστατικά που κατέληξαν στον τραυματισμό τουλάχιστον 400 ανθρώπων, ενώ υπήρξαν και τέσσερις νεκροί.

Τα τρία τέταρτα των καταγγελιών καταγράφηκαν στην Αττική και ειδικά στις περιοχές του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, της Κυψέλης και των Πατησίων.

Στα νησιά καταγράφηκαν περισσότερες από τριάντα επιθέσεις, συχνότερα στην Κρήτη, όπου καταγράφηκαν 23 και τη Ρόδο, όπου σημειώθηκαν άλλες τέσσερις. Στην ηπειρωτική Ελλάδα, εκτός της Αττικής, ξεχώρισαν η Πάτρα, η Θεσσαλονίκη και η Αιτωλοακαρνανία.

Σε όλες τις περιπτώσεις, οι δράστες ή οι φερόμενοι ως δράστες ήταν Έλληνες πολίτες, σχεδόν πάντα άνδρες έως 40 ετών, με περιορισμένη, αλλά ισότιμη σε βαναυσότητα, συμμετοχή γυναικών.

Έδρασαν σε ομάδες, ώρες βραδινές, με θύματα στην πλειονότητά τους Ασιάτες, από Πακιστάν, Μπαγκλαντές, Αφγανιστάν και Αφρικανούς, από Αίγυπτο.

Επίσης ως προβληματικός χαρακτηρίζεται ο «Ξένιος Δίας»: επιχείρηση καταστολής που δημιουργεί και αναπαράγει τον κοινωνικό αποκλεισμό των ξένων.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και στη ρατσιστική συμπεριφορά των Σωμάτων Ασφαλείας, με τον Συνήγορο του Πολίτη να τονίζει πως σε 44 περιπτώσεις αστυνομικοί έχουν προχωρήσει σε ρατσιστικές ενέργειες, σε 2 έχουν καταφύγει σε ρατσιστική βία στελέχη του Λιμενικού και σε μία περίπτωση στελέχη της Δημοτικής Αστυνομίας.

Ο Συνήγορος του Πολίτη κάνει ακόμη λόγο και για οργανωμένα «τάγματα εφόδου» που έχουν συγκροτήσει πολιτοφυλακή σε περιοχές του κέντρου, όπως ο Άγιος Παντελεήμονας, η πλατεία Αττικής και η Αχαρνών, με μόνιμη και σταθερή παρουσία.

Τέλος, στην έκθεση επισημαίνεται πως υπάρχει σημαντική απόκλιση ανάμεσα στην επίσημη και την ανεπίσημη καταγραφή ρατσιστικών επιθέσεων από το 2012, καθώς την ώρα που ο ΣτΠ έχει στη διάθεσή του 253 καταγγελίες, από την ΕΛ.ΑΣ. έχει καταγραφεί λιγότερο από το ένα τρίτο των περιστατικών.

από καθεστωτικά

 

από @ 25/09/2013 6:09 μμ.


Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License