Και οικογενειακό "κραχ" προκαλεί η ανεργία

Η στήριξη των συγγενικών προσώπων στους ανέργους μειώθηκε κατά 40% Καταρρέει και το τελευταίο ανάχωμα, δηλαδή το οικογενειακό - συγγενικό περιβάλλον στο οποίο προσφεύγουν κατά εκατοντάδες χιλιάδες οι άνεργοι την τελευταία τετραετία της οικονομικής κρίσης, προκειμένου να συντηρηθούν έστω και προσωρινά.

Σε δειγματοληπτική έρευνα του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ που πραγματοποιήθηκε το πρόσφατο διάστημα Μαΐου - Σεπτεμβρίου στην Αττική και αντιστοιχείται με παρόμοια που διενεργηθεί το 2004 (δηλαδή σε εποχή χαμηλής ανεργίας) αποτυπώνεται η δραματική μείωση (φθάνει το 40%) των δυνατοτήτων που έχουν πλέον οι οικογένειες και τα συγγενικά πρόσωπα να συντηρήσουν για κάποιο διάστημα άνεργα μέλη, τα οποία με τη σειρά τους υφίστανται πρωτοφανή πίεση σε σχέση με την προ κρίσης περίοδο, προκειμένου να βρουν δουλειά -και φυσικά χωρίς κριτήρια ή αντιστοίχιση με τα προσόντα του άνεργου μέλους.

Επιπλέον, σε συνθήκες πρωτοφανούς ύφεσης και ανεξέλεγκτης ανεργίας που φθάνει το 30% και με δεδομένο ότι 1 στους 5 άνεργους είναι άνω των 45 ετών, δηλαδή έχουν σε μεγάλο βαθμό και οι ίδιοι οικογένειες, η συμβολή του κράτους περιορίζεται δραματικά, καθώς επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ λαμβάνει μόλις το 12% των ανέργων!

Το καταφύγιο της οικογένειας κλυδωνίζεται συθέμελα, καθώς:

* Μόλις το 37% του συνόλου των ανέργων στηρίζεται στο συγγενικό περιβάλλον για να επιβιώσει, ενώ το αντίστοιχο των ανέργων που προστατευόταν από την οικογένεια το 2004 έφτανε το 56,1%, δηλαδή έχει σημειωθεί μια μείωση που αγγίζει το 40%!

* Μόνο 1 στους 4 άνεργους άνδρες και 1 στις 2 γυναίκες στηρίζονται σήμερα στο συγγενικό περιβάλλον, ενώ η αντίστοιχη αναλογία το 2004 ήταν 1 στους 3 άνδρες και 2 στις 3 γυναίκες. Επιπλέον η συμβολή του φιλικού περιβάλλοντος ή των λεγόμενων "ασθενών δεσμών" παραμένει πολύ χαμηλή, στο 9,3%.

* Έστω και με αυτές τις συνθήκες η οικογένεια παραμένει το τελευταίο καταφύγιο, καθώς μόλις το 14% των ανέργων δηλώνει ότι ζει μόνο του, ποσοστό που ανέρχεται στο 23,6% για όσους είναι άγαμοι. Μάλιστα στην έρευνα εκτιμάται ότι το ποσοστό αυτό οφείλεται στην απόκτηση ιδιόκτητης κατοικίας κατά το προηγούμενο διάστημα της έντονης ανόδου των στεγαστικών δανείων.

* Οι άνεργοι χρησιμοποιούν τα όποια χρηματικά αποθέματα είχαν αποκτήσει την προηγούμενη περίοδο, δηλαδή "τρώνε από τα έτοιμα". Οι άνδρες σε ποσοστό 28,4% δηλώνουν ότι αναλώνουν τις οικονομίες τους και οι γυναίκες σε ποσοστό 20,9%.

 
Μειώνεται και η... ψυχολογική στήριξη

Το πλέον ανησυχητικό που καταγράφεται στην έρευνα είναι η ραγδαία μείωση της ηθικής στήριξης που παρέχεται στα άνεργα μέλη των οικογενειών.

* Το 51,2% των άνεργων ανδρών και το 40,2% των άνεργων γυναικών δηλώνουν ότι έχουν μικρή ή και καθόλου ψυχολογική στήριξη εν αντιθέσει με την περίοδο της χαμηλής ανεργίας, κατά την οποία η ψυχολογική στήριξη ήταν αυτονόητη και ανερχόταν σε επίπεδα άνω του 90%! Μάλιστα η αλλαγή είναι δραματικότερη για τους έγγαμους, για τους γονείς δηλαδή που μένουν άνεργοι, καθώς σε ποσοστό 70,3% υφίστανται πίεση για ανεύρεση εργασίας, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό το 2004 ήταν μόλις 8%.

* Το 50% των γονέων ζητούν επιτακτικά από τα άνεργα παιδιά τους να αναζητήσουν εργασία, ποσοστό που αυξάνεται στο 56% όταν αυτά είναι άνδρες. Η εικόνα θα μπορούσε να ήταν και ειδυλλιακή, συγκρινόμενη όμως με τα δεδομένα της έρευνας του 2004 δείχνει μια δραματική αλλαγή καθώς στην εποχή της χαμηλής ανεργίας η οικογένεια παρείχε περίπου καθολικά (91%) πλήρη άνεση χρόνου όσον αφορά την αναζήτηση της επιθυμητής εργασίας.

* Τέλος η έντονη πίεση που ασκεί η οικογένεια προς τα άνεργα μέλη της, λόγω των αξεπέραστων οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει και σε συνδυασμό με τη χλιαρή ψυχολογική στήριξη, οδηγεί τους άνεργους στην αναζήτηση οποιασδήποτε εργασίας, χωρίς την παραμικρή δυνατότητα διαπραγμάτευσης για την πλειοψηφία (60%).

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License