Ανακοινώσεις PCOF, PCEML, APK, EMEP, Piataforma Communista για την επέμβαση στη Συρία

Αντιδρούν τα κομμουνιστικά και εργατικά κόμματα στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Συρία

APK και DKU : Σταματήστε την επίθεση ΗΠΑ-ΝΑΤΟ κατά της Συρίας! Καμία συμμετοχή της Δανίας στον πόλεμο!
 

28 Αυγούστου 2013

Αυτή τη στιγμή σχεδιάζεται μια στρατιωτική επίθεση εναντίον της Συρίας από τις φιλοπόλεμες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Αυτό θα εξασφαλίσει τη συνέχιση του αντιδραστικού εμφυλίου πολέμου που έχει λεηλατήσει και καταστρέψει τη Συρία, με δεκάδες χιλιάδες νεκρούς, περισσότερους από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες και θα επιφέρει μαζική καταστροφή. Η δανική κυβέρνηση έχει υπογράψει να ρίξει τη Δανία σε μια ακόμη πολεμική περιπέτεια μαζί με τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και άλλες χώρες πρόθυμες χώρες.

[...]

Το κύριο πρόσχημα για την ξένη στρατιωτική επιθετικότητα είναι ότι το καθεστώς Άσαντ έχει χρησιμοποιήσει δηλητηριώδη αέρια κατά των αμάχων. Μπορεί να είναι μια στημένη προβοκάτσια.

Μια στρατιωτική επίθεση στη Συρία θα είναι έγκλημα πολέμου κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Αυτό θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη δυστυχία και την καταστροφή της Συρίας και σε όλη την πολιορκούμενη περιοχή.
Είναι ο συριακός λαός που πρέπει να βρει μια ειρηνική λύση.

[...]

Σταματήστε κάθε ξένη επέμβαση στη Συρία!

APK
Κομμουνιστικό Κόμμα Εργατών
DKU
Δανικός Κομμουνιστικός Συνασπισμός Νεολαιών

 

***

Κομμουνιστικό Κόμμα Ισπανίας (Μ-Λ): ΟΧΙ στην ιμπεριαλιστική επιθετικότητα κατά της Συρίας (απόσπασμα)

 

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ομπάμα, κάτοχος του Νόμπελ Ειρήνης( !), προετοιμάζεται για στρατιωτική επίθεση εναντίον της Συρίας, άλλος και για πόλεμο στη Μέση Ανατολή. Η κυβέρνηση Ομπάμα -ακολουθώντας το μονοπάτι που διαγράφεται από τον εγκληματία πολέμου Μπους, που κατέστρεψε το Ιράκ και το οδήγησε σε χάος με ψευδείς κατηγορίες και ψέματα - φαίνεται να είναι διατεθειμένος να κάνει το ίδιο στη Συρία με τη στρατιωτική βοήθεια της Μεγάλης Βρετανία, της Γαλλίας και του Ισραήλ, τη χρηματοδοτική συμμετοχή της Σαουδικής Αραβίας και του Κατάρ, και την υποστήριξη του ΝΑΤΟ.

[…]

Είναι ο συριακός λαός που πρέπει να λύσει τα προβλήματά του χωρίς παρεμβολές ή ξένες επιβολές.

Από την πλευρά μας, θα συμμετάσχουμε στο υπό διαμόρφωση αντιπολεμικό κίνημα στην Ισπανία. Και για άλλη μια φορά, καταγγέλλουμε τις αμερικάνικες βάσεις στη χώρα μας, βάσεις που χρησιμοποιήθηκαν για να βομβαρδίσουν το Ιράκ, όπως επίσης και την πυραυλική ασπίδα των ΗΠΑ που χτίζεται στην Ανδαλουσία.

Αλληλεγγύη με το λαό της Συρίας! Έξω οι αμερικάνικες βάσεις από την Ισπανία ! Έξω από την Ισπανία το αντιδραστικό οργανισμό του ΝΑΤΟ!

Κομμουνιστικό Κόμμα της Ισπανίας (Μ-Λ)
28 Αυγούστου 2013

 

***

Κόμμα Εργασίας Τουρκίας (EMEP): Η κυβέρνηση του AKP αποδέχθηκε με ενθουσιασμό την απόφαση των ιμπεριαλιστών για να ξεκινήσει ένοπλη επίθεση εναντίον της Συρίας

 

Η κυβέρνηση του AKP (Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης) της Τουρκίας αποδέχθηκε με ενθουσιασμό την απόφαση των ιμπεριαλιστών για να ξεκινήσει ένοπλη επίθεση εναντίον της Συρίας με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Αγγλία . Το ΑΚΡ ελπίζει ότι η επίθεση μπορεί να πραγματοποιηθεί με άμεση στρατιωτική επέμβαση.

[...] Το EMEP, το Κόμμα Εργασίας της Τουρκίας είναι ενάντια στην στρατιωτική επέμβαση στη Συρία και ζητεί να τεθεί τέλος στην ιμπεριαλιστική υποστήριξη μη - συριακών ενόπλων δυνάμεων, δηλαδή ομάδων όπως η Αλ - Κάιντα και Al - Nusra.

Υπερασπίζεται τη θέση ότι ο συριακός λαος θα πρέπει να αποφασίσει για το μέλλον της Συρίας, σε μια δημοκρατική διαδικασία και χωρίς καμία εξωτερική παρέμβαση.
Λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα πολιτική κατάσταση, το κόμμα μας θέτει στο επίκεντρο της πάλης τον αγώνα για την ειρήνη , εργάζεται για τη δημιουργία ενός λαϊκού μετώπου για την ειρήνη.

Την 1η Σεπτεμβρίου , Ημέρα Ειρήνης , πραγματοποιούνται στην Κωνσταντινούπολη και πολλές άλλες πόλεις της Τουρκίας πορείες Ειρήνης . Το Κόμμα εργασίας καλεί όλα τα αδελφά κόμματα, τις επαναστατικές και δημοκρατικές δυνάμεις να απορρίψουν την στρατιωτική επέμβαση εναντίον της Συρίας και να στηρίξουν τον αγώνα για την εδραίωση της ειρήνης στη Μέση Ανατολή.

***

Κομμουνιστικό Κόμμα Εργατών Γαλλίας: Όχι σε στρατιωτική επέμβαση κατά της Συρίας

 

Οι ηγέτες των μεγάλων δυτικών δυνάμεων ετοιμάζουν μια στρατιωτική επέμβαση στη Συρία. Η απόφαση λαμβάνεται με τη συνδρομή και του Ομπάμα, ο οποίος εξακολουθεί να θέλει να εξασφαλίσει την υποστήριξη των συμμάχων του αλλά και της πλειοψηφίας των εκλεγμένων του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Οι περισσότεροι από τους ηγέτες των ευρωπαϊκών κρατών, τα μέλη του ΝΑΤΟ, συντάσσονται με αυτή την επιλογή, ειδικά εάν επιλεγεί ο βομβαρδισμός, με ελάχιστη ανάπτυξη στρατευμάτων στο έδαφος. Το ίδιο είναι και στις ΗΠΑ, όπου η Δεξιά μέσω κυβερνητικών εκπρόσωπων πίεζε εδώ και μήνες για μια στρατιωτική επέμβαση για την ανατροπή του καθεστώτος του Μπασάρ αλ - Άσαντ, με την ίδια επιθυμία να αποφευχθεί η μαζική αποστολή αμερικανικών χερσαίων στρατευμάτων, έχοντας το φόβο συνεχούς αύξησης της στρατιωτικής ισχύος των ομάδων δράσης τζιχαντιστών, που ήδη δρουν στο Συριακό έδαφος, και να είναι σε θέση να κερδίσουν.

Η στρατηγική που επιλέγεται είναι αυτή των «στοχευμένων» βομβαρδιστικών επιθέσεων με στόχο την αποσταθεροποίηση του καθεστώτος, πιο συγκεκριμένα να του στερήσουν την αεροπορική του ικανότητα των κέντρων λήψης και μετάδοσης – εικόνα που θυμίζει τον πόλεμο κατά του καθεστώτος Μιλόσεβιτς. Αυτό επιτρέπει σε ομάδες να αγωνίζονται ελεύθερα ενάντια στο συριακό καθεστώς , να επιτεθούν και να καταστρέψουν στρατηγικούς τομείς της κυβέρνησης... Οι επιχειρήσεις αυτές ελέγχονται ήδη από το στρατό και τους ειδικούς από την Ιορδανία, το Ισραήλ, τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο... Η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ θα αναλάβουν ένα μέρος της χρηματοδότησης όλων των επιχειρήσεων. Είναι αυτό που είχε κάνει το ΝΑΤΟ στη Λιβύη.

Ο Ολάντ και η κυβέρνησή του έχουν ζητήσει εβδομάδες τώρα μια στρατιωτική επέμβαση. Ανδρες των ειδικών Δυνάμεων είναι στο έδαφος, όπως έχει φανεί επανειλημμένα, χωρίς να διαψευστεί. Οι πρόσφατες δηλώσεις του Φαμπιούς επιβεβαιώνουν αυτό τον προσανατολισμό.

Η δικαιολόγηση αυτής της επέμβασης γίνεται με την απόδοση στο συριακό καθεστώς της χρήσης τοξικών αερίων εναντίον αμάχων. Αυτή η κατηγορία επαναλαμβάνεται συνεχώς από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, για την προετοιμασία της κοινής γνώμης για μια στρατιωτική επέμβαση και να δικαιολογήσει τη σκληρότητα που αποδίδεται στο καθεστώς. Αυτό μας θυμίζει τα «αποδεικτικά στοιχεία» που κράδαινε ο Μπους και ο στρατός του για να δικαιολογήσει τον πόλεμο κατά του Ιράκ.

Καταδικάζουμε προφανώς τη χρήση τοξικών αερίων εναντίον του λαού.

Δεν έχουμε κανέναν τρόπο να ελέγξουμε το αληθές των κατηγοριών εναντίον του καθεστώτος, όπως και δεν το εμπιστευόμαστε, όταν λέει ότι είναι μια πράξη που διαπράχθηκε από « ξένους τρομοκράτες».

Αλλά γνωρίζουμε ότι οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις χρησιμοποιούν αυτό το είδος των επιχειρημάτων, προσπαθώντας να δικαιολογήσουν τις επεμβάσεις και τους πολέμους τους στα μάτια των λαών τους.

Έχουμε καταγγείλει επανειλημμένα το αντιδραστικό καθεστώς του Μπασάρ αλ - Άσαντ, αλλά κυρίως προειδοποιήσει και εκφράσει την αντίθεσή μας σε οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που θέλουν να απαλλαγούν από το συριακό καθεστώς, να βάλουν στη θέση του Άσαντ κάποιον άλλο, ευνοϊκό γι’ αυτούς.

Αλλά ο επερχόμενος πόλεμος δεν θα είναι «στοχευμένος» ή «περιορισμένος». Θα έχει τεράστιες ανθρώπινες και υλικές ζημιές και θα βυθίσει τη Συρία σε εμφύλιο πόλεμο. Θα επιστρέψει η χώρα αυτή σε κατάσταση παρόμοια με αυτή που επικρατεί στο Ιράκ, το Αφγανιστάν, τη Λιβύη... δηλαδή της φτώχειας, τις συγκρούσεις μεταξύ φατριών, τη διάλυση της χώρας... αποσταθεροποιώντας περαιτέρω ολόκληρη την περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της ενθάρρυνσης του ισραηλινού καθεστώτος να συνεχίσει τις αντιδραστικές πολιτικές του εναντίον του παλαιστινιακού λαού και τις προκλήσεις εναντίον του Ιράν.

Καλούμε τους εργαζόμενους, το λαό, τις προοδευτικές δυνάμεις, τις αντι - ιμπεριαλιστικές δυνάμεις να εκφράσουν την αντίθεσή τους σ’ αυτό τον πόλεμο και τη συμμετοχή της Γαλλίας.

 

Παρίσι, 27 Αυγούστου 2013
Κομμουνιστικό Κόμμα Εργατών Γαλλίας
www.pcof.net

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License