Ανακοίνωση σε σχέση με γεγονότα που έλαβαν χώρα στην πορεία αλληλεγγύης στον Κ.Σακκά

Ανακοίνωση σε σχέση με γεγονότα που έλαβαν χώρα στην πορεία αλληλεγγύης στον αναρχικό απεργό πείνας Κ.Σακκά

Το Σάββατο 29 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα πορεία αλληλεγγύης στον αναρχικό απεργό πείνας Κώστα Σακκά ο οποίος βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση, απαιτώντας την άμεση διακοπή της παράνομης και εκδικητικής κράτησης του. Η προσέλευση του κόσμου ήταν μαζικότατη αποδεικνύοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη  στον αγώνα για την απελευθέρωση του συντρόφου.

Kατά τη διάρκεια της διαδήλωσης, με αφορμή ένα γεγονός ήσσονος σημασίας, κάποιος μέσα από το σώμα της πορείας αρχίζει να ωρύεται και να πετάει απειλές δεξιά κι αριστερά. Όταν ένας σύντροφος τον ειρωνεύτηκε για τη συμπεριφορά του αυτή, εκείνος τον χτύπησε στο πρόσωπο. Στη συνέχεια, λίγα μόλις μέτρα πιο κάτω, το ίδιο άτομο επιτέθηκε φραστικά με απόλυτα τραμπούκικο, σεξιστικό και χυδαίο τρόπο σε μια διαδηλώτρια που σχολίασε την επιθετικότητά του, ζητώντας παράλληλα να ηρεμήσουν τα πνεύματα. Εκεί έτυχε να είμαστε κι εμείς. Κρίναμε ορθό να παρέμβουμε. Όταν μια άλλη συντρόφισσα ζήτησε το λόγο για την απαράδεκτη συμπεριφορά, εκείνος γύρισε την έβρισε και στη συνέχεια κινήθηκε απειλητικά προς το μέρος της. Τότε, έσπευσε ένα αρκετά συμπαγές και συγκροτημένο σώμα «προστασίας» από την παρέα του εν λόγω ατόμου να μεσολαβήσει στο συμβάν.

 Όσο αντιδρούσαμε,επιχειρώντας να καταστήσουμε σαφές ότι τέτοιου τύπου συμπεριφορές εκφοβισμού δεν είναι ανεκτές, τόσο οξυνόταν η επιθετικότητα από πλευράς τους, συνοδευόμενη πλέον από σεξιστικό και απειλητικό παραλήρημα.

Το συμβάν έληξε όταν αντιληφθήκαμε ότι τα ΜΑΤ  άρχισαν να μας πλησιάζουν, κι η πρόθεση μας ήταν ξεκάθαρη, να υπερασπιστούμε την πορεία και να μην διακινδυνεύσει η ακεραιότητά της.

Η στάση του συγκεκριμένου ατόμου δεν μας εκπλήσσει και σίγουρα δεν αποτελεί μεμονωμένο γεγονός. Το πρότυπο του μάτσο τύπου,του μάγκα ή καλύτερα του εύθυκτου παλικαρά είναι αρκετά γνώριμο σε όλους και όλες. Ωστόσο, η αυτόματη αποδοχή της ύπαρξης τέτοιων συμπεριφορών εντός του κινήματος και η αναγνώρισή τους ως κάτι το οποίο σχεδόν μεταφυσικά υφίσταται από ένα προιστορικό «πάντα»,  επιχειρούν την αποπολιτικοποίηση της σημασίας τους.

Η διεκδίκηση της ορατότητας του αγωνιστή – επαναστάτη στη βάση της κυρίαρχης μάτσο αρρενοπώτητας αποτελεί ζήτημα πολιτικό. Όσοι επιμένουν να το αγνοούν ή να το παραβλέπουν, συντηρούν κι αναπαράγουν το «αρχετυπικό» παράδειγμα αρρενοπώτητας, γνήσιο απότοκο του πατριαρχικού κι εξουσιαστικού κόσμου τον οποίο εχθρευόμαστε και θέλουμε να καταστρέψουμε.

Ως εκ τούτου θεωρούμε τη συμπεριφορά αυτή αντισυντροφική και συγχρόνως ότι προσβάλει ευθέως την έννοια της αλληλεγγύης και του αλληλοσεβασμού που οραματιζόμαστε μέσα από τις πολιτικές διεργασίες και τα εγχειρήματα που συμμετέχουμε. Παράγει άτυπες ιεραρχίσεις μεταξύ συντρόφων και συντροφισσών καθώς και διακρίσεις μεταξύ ανδρών και γυναικών, δυνατών και αδυνάτων, “μάχιμων” και “φλώρων”, στη βάση της σωματικής δύναμης και της αρρενωπότητας.

Η συγγραφή του συγκεκριμένου κειμένου στόχο έχει την καταγγελία των όσων συνέβησαν, επιχειρώντας την ανάδειξη των πολιτικών προεκτάσεων που παίρνουν συμπεριφορές και νοοτροπίες που, κατά τη γνώμη μας, αφορούν τον καθένα και την καθεμία που συμμετέχει στο ριζοσπαστικό κίνημα. Και είναι στην ευθύνη των συλλογικοτήτων, των συνελεύσεων, κάθε συντρόφου και κάθε συντρόφισσας να το αντιμετωπίσουν ως τέτοιο.

Αλληλέγγυες που συμμετείχαν στην πορεία για την απελευθέρωση του αναρχικού απεργού πείνας Κώστα Σακκά.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License