Βραζιλία : Αγώνας ενάντια στην Αύξηση Εισιτηρίων για δύναμη και θέληση στους δρόμους!

Αγώνας ενάντια στην Αύξηση Εισιτηρίων για δύναμη και θέληση στους δρόμους!

post image

 

Ποιος κερδίζει από την αύξηση των εισιτηρίων στα ΜΜΜ? Αυτονόητο! Οι ιδιοκτήτες των εταιρειών λεωφορείων που εκτός ότι προσφέρουν απαίσιες υπηρεσίες μαζικής μεταφοράς, εξαιρούνται από τους φόρους (PIS/PASEP και COFINS) με τις ευλογίες του κράτους. Με άλλα λόγια, οι εταιρείες λεωφορείων έχουν προνόμια από το κράτος και μπορούν να αυξήσουν τα εισιτήρια για το κέρδος και μόνο. Αλλά οι εργάτες, οι άνεργοι και οι φοιτητές αναγκάζονται να ανέχονται τις άθλιες υπηρεσίες των ΜΜΜ στο Ρίο ντε Τζανέϊρο μέρα μπαίνει μέρα βγαίνει και εκτός αυτού τώρα υποχρεώνονται να τις πληρώσουν και ακριβότερα.

Λεωφορεία, φέρυμποτ, τραίνα, μετρό...Κάθε μέρα μας βιάζει ένα εξαθλιωμένο σύστημα ΜΜΜ. Με τις ώρες στις ουρές, ταξιδεύουμε άλλες τόσες σα σαρδέλες μέσα σε ασυντήρητα παμπάλαια λεωφορεία ρισκάροντας τις ζωές μας. Υποφέρουμε λόγω της βίας που φέρνουν η απληστία, η παραμέληση, και η ληστεία των μαφιόζων των ΜΜΜ που υποβοηθούνται από τις κυβερνήσεις και όλοι μαζί να προσπαθούν να αρμέξουν την αγελάδα του κέρδους.

Στη πόλη αλλά και στα προάστεια υπάρχει έλλειψη λεωφορείων για τους κατοίκους κάποιων απομακρυσμένων περιοχών που περιμένουν ώρες και συχνά πρέπει ν'αλλάζουν μέσο μεταφοράς 2 και 3 φορές. Τα τραίνα πολλές φορές χαλάνε ανάμεσα στους σταθμούς. Είναι πάντα φίσκα, αποπνικτικά και χωρίς ασφάλεια. Ο κόσμος ταπεινώνεται και δέχεται επιθέσεις καθημερινά.

Και τί γίνεται όταν αυτός ο κόσμος βγαίνει στους δρόμους να παραπονεθεί γι'αυτή την αδικιά? Δέχεται επιθέσεις! Από τις μονάδες καταστολής, από δακρυγόνα, από σπρέϋ πιπεριού, σφαίρες καουτσούκ από κοντά που τυφλώνουν ή σκοτώνουν. Ολόκληρος ο μηχανισμός του πολέμου χρησιμοποιείται ενάντια στους απλούς ανθρώπους και δεκάδες διαδηλωτές έχουν συλληφθεί ή τραυματιστεί από την αστυνομία. Γιατί δηλαδή; Δεν μπορούμε να βγούμε στους δρόμους να διαδηλώσουμε ότι είμαστε έξαλλοι και να πολεμήσουμε για τη δικαιοσύνη; Δηλαδή, γυρίζουμε πίσω στη χούντα;

Αντιμέτωπη με τα κοινωνικά προβλήματα στο Ρίο, η κυβέρνηση απαντάει μέσα από μία σκοτεινή πολιτική τρόμου ενάντια στους φτωχούς. Μέρα με τη μέρα μας εκμεταλλεύονται κυβερνήσεις και επιχειρηματίες. Οι μικροπωλητές στους δρόμους θέλουν να δουλέψουν αλλά υφίστανται τη βία του νόμου και της τάξης.  Στη γειτονιά Aldeia Maracanã, οι ντόπιοi πολεμάνε για τα δικαιώματά τους και γη αλλά κακοποιούνται από τη Νομαρχία και τα συμφέροντα πίσω από το Παγκόσμιο Κύπελλο. Εκατοντάδες κάτοικοι σε εργατικές συνοικίες διώχνονται από τα σπίτια τους χωρίς συζήτηση και χωρίς δίκαιη αποζημίωση υφιστάμενοι τη βία των μεσιτών. Εργολάβοι και αφεντικά θα κερδίσουν από τα έργα αστικοποίησης και των συστημάτων μαζικής μεταφοράς BRT. Οι ασθενείς υποφέρουν τη βία της παραμέλησης στις ουρές των νοσοκομείων και οι μαθητές κάθονται σε δημόσια σχολεία σε άθλιες συνθήκες και χωρίς βοήθεια από το Κράτος.

Και η κτηνωδία της αστυνομίας και η αδιαφορία του κοινού για τα κοινωνικά προβλήματα καθώς και η έλλειψη σεβασμού που οι εταιρείες δημόσιων ΜΜΜ μας αναγκάζουν να ανεχόμαστε κάθε μέρα, όλα μα όλα είναι μορφές βίας ενάντια στο λάο. Και όλοι οι τρόποι μέσα από τους οποίους ο λαός επιλέγει να αμυνθεί ενάντια σε αυτή τη βία είναι δίκαιοι. Ο λαός, οργανωμένος σε κοινωνικά κινήματα διαδηλώνει για δικαιοσύνη και δεν θάπρεπε να ποινικοποιηθεί, να κατασταλεί, ή να συλληφθεί.

Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με τη στρατηγική της εξουσίας που ποινικοποιεί "ατομικά" μαχητικούς διαδηλωτές και ακτιβιστές που αγωνίζονται να μην αυξηθούν τα εισιτήρια. Πολλοί από αυτούς ήδη περνάνε από δίκες γιατί αμύνθηκαν. Ο αγώνας δεν είναι έγκλημα. Δεν θα πρέπει να αφήσουμε τους συντρόφους μας να ποινικοποιηθούν! Αντίθετα θα πρέπει να καταγγείλουμε αυτή την ποινικοποίηση.  Αυτό είναι το πραγματικό πρόσωπο της μπουρζουάδικης δημοκρατίας που κουκουλώνεται κάθε δύο χρόνια από τις κάλπες και την εκλογική προπαγάνδα αλλά που δείχνει τα γαμψά της νύχια όταν τα άνθη της αντίστασης σηκώνουν κεφάλι!

Πόσο ακόμη θα ανέχτούμε αυτή τη κατάσταση? Τα ΜΜΜ θα πρέπει να καλύπτουν τις ανάγκες του λαού όχι των επιχειρηματιών!

Η αύξηση στη τιμή των εισιτηρίων είναι μόνο η "κορυφή του παγόβουνου"

Η πρόσφατη αύξηση δείχνει ποιό είναι το μέλλον που σχεδιάζει η ελίτ της "υπέροχης" αυτής πόλης: εργαζόμενοι στα ΜΜΜ υπό καθεστώς μερικής και μόνο απασχόλησης, ένα γρήγορο λίφτινγκ προσώπου και η μεταμόρφωση του Ρίο ντε Τζανέϊρο σε τουριστική πόλη με υψηλό κόστος γι'αυτούς που δουλεύουν εκεί. Για να διασφαλίσουν ότι δεν θα συναντήσουν τη παραμικρή αντίσταση, οι κρατικές, πολιτειακές, και δημοτικές αρχές έχουν αρχίσει και δρουν συγχρονισμένα. Κατακερματίζουν την αντίσταση των ντόπιων μέσα από τον έλεγχο δημόσιων χώρων από τις "Αστυνομικές Ειρηνιστικές Μονάδες" ή απλά καταστέλλοντας οποιονδήποτε και οποιαδήποτε τολμάει να σηκώσει τη φωνή του/της κατά των κυβερνώντων της πρωτεύουσας! Με άλλα λόγια, τα πάντα για τους λεφτάδες και τους επιχειρηματίες αλλά καταστολη και παραμέληση για το λαό.

Χτίζουμε την ενότητα μέσα από τον αγώνα

Ζούμε στο Ρίο σε δύσκολους καιρούς. Ζούμε και αγωνιζόμαστε σε μία πόλη που ελέγχεται από τις πιό αδηφάγες δυνάμεις του εθνικού και διεθνούς κεφαλαίου, μεσιτικές σπέκουλες, μαφιόζους των ΜΜΜ και δημόσιες πολιτικές που καταστέλλουν και γυρίζουν τη πλάτη τους στους φτωχούς. Και όμως αρκετά κομμάτια της αριστεράς (πολιτικές οργανώσεις, κολλεκτίβες, σωματεία, κλπ) και κοινωνικών και φοιτητικών κινημάτων έχουν με θάρρος βγει στους δρόμους να αντιμετωπίσουν την εγκληματική επαναπροσαρμογή των καιρών.

Εμπνευσμένοι από τις πετυχημένες προσπάθειες να κινητοποιηθεί ο λαός σε άλλες πόλεις, οι διαδηλωτές έδειξαν δυναμικές πρωτοβουλίες αντίστασης ενάντια στις καταχρήσεις των μαφιόζων των ΜΜΜ. Αυτή ήταν η περίπτωση της τελευταίας διαδήλωσης ενάντια στις αλλαγές, μια περίπτωση που καταστάλθηκε από την αστυνομία με υπερβολική βία. Πιστεύουμε ότι η ενότητα στον αγώνα και στην οργάνωση από κάτω προς τα πάνω είναι οι τρόποι να νικήσουμε τους μαφιόζους των ΜΜΕ, ενότητα και οργάνωση χτισμένες από την αριστερά με κοινή σημαία: να νικήσουμε τους μαφιόζους των ΜΜΕ και να αγωνιστούμε ενάντια στις πειθαναγκαστικές αλλαγές με δράση στους δρόμους!

Δουλειά από την αρχή

Μαζί με αυτό έρχεται και η επιτακτική ανάγκη να οργανωθούμε ξέροντας ότι ακόμα και να χάσουμε τη μάχη έχουμε μακροχρόνιο πόλεμο μπροστά μας. Γνωρίζουμε ότι οι πολιτικοί δουλεύουν προς όφελος των επιχειρηματιών και όσο αυτό ισχύει τα εισιτήρια θα αυξάνονται κάθε χρόνο. Έτσι, πρέπει να δείξουμε υπομονή και να χτίσουμε αυτόν τον αγώνα μόνιμα στη ζωή μας, στις σπουδές μας και στους χώρους εργασίας μας! Αυτή η δουλειά είναι που χτίζει κοινωνική δύναμη και θέληση, με δυσκολία, να δημιουργήσουμε προκλήσεις και πρόοδο αυτό που εμείς εδώ αποκαλούμε "poder popular" [λαϊκή δύναμη]! Αν ο αγώνας της εργατικής τάξης περνάει δυσκολίες και υποχωρήσει κάπως, η σημασία της δουλειάς που έχει γίνει στους από κάτω, είναι ακόμα μεγαλύτερη.  Όταν βγαίνουμε στους δρόμους αυτό ειναι πάντα το αποτέλεσμα προηγούμενων κινηματοποιήσεων, αγώνα που ξεκινά στη γειτονιά, στις φαβέλες, στο πανεπιστήμιο, στο χώρο εργασίας, σε χώρους όπου υπάρχει παραδοσιακή οργάνωση. Η άμεση δράση είναι το αποτέλεσμα παραδοσιακής κινηματοποίησης σε καθημερινή βάση!

Η ανεξαρτησία του λαού:  χωρίς σεχταρισμούς και διαιρέσεις

Ένα άλλο σημαντικό θέμα είναι να σιγουρευτούμε ότι η ενότητα θα έρθει μέσα από την ανεξαρτησία του λαού. Ως ελευθεριακοί σοσιαλιστές του ταξικού αγώνα ξέρουμε ότι ο αγώνας δεν θα οδηγηθεί από μας παρόλο που θα αποτελούμε και εμείς μέρος του όσο συνεχίζεται. Αυτό σημαίνει ότι ο αγώνας είναι ο αγώνας του λαού, ανθρώπων που οργανώνονται και βγαίνουν στους δρόμους να δείξουν την αγανάκτησή τους. Ο αγώνας δεν είναι κτήμα κανενός κόμματος, δεν τιθασσεύεται από κανένα μύθο κι αυτό γιατί ο αγώνας είναι το έργο μίας ολόκληρης τάξης. Ο αγώνας δεν είναι "απολιτικός" ή μη οργανωμένος. Κι αυτό γιατί μέσα από τον αγώνα είναι που θα μορφωθούμε, θα μάθουμε από τα λάθη μας, θα ωριμάσουμε και θα χτίσουμε τη δύναμή μας για την επόμενη μέρα. Συνιστούμε ενότητα χτισμένη χωρίς σεχταρισμό και με σεβασμό προς όλες τις διαφορετικές δυνάμεις της αριστεράς. Το να κάνουμε ένα αγώνα που είναι μη κομματικός έχει διαφορά από το να έχουμε ένα αγώνα που είναι αντι-κομματικός. Σημαίνει να σεβόμαστε τις διάφορες απόψεις που ισχύουν μέσα από τη λαϊκή κινητοποίηση, να ενώνουμε τις διαφορετικές πολιτικές δυνάμεις για κοινούς στόχους.

Ούτε ισχυριζόμαστε -ως ταξική, αναρχική, πολιτική οργάνωση- ότι "εκπροσωπούμε" το σύνολο αυτού που είθισται να ονομάζεται αναρχικό κίνημα, όπως και δεν απαιτούμε από κάποιο συγκεκριμένο Μαρξιστικό κόμμα να είναι υπόλογο για όλους τους Μαρξιστές. Είμαστε μέρος μίας ταξικής, αναρχικής, πολιτικής οργάνωσης που δουλεύει με κοινές αρχές, κριτήρια ένταξης, μαχητικής στρατηγικής, και θεωρητική/ιδεολογική ενότητα. Έτσι, απορρίπτουμε τον προκατειλημμένο συνειρμό της αναρχίας με την μη οργάνωση που κάνουν κάποιοι προχειρολόγοι. Σεβόμαστε, παρόλες τις διαφορές μας όπου και τις κρατάμε, τις διάφορες μορφές σχηματισμών είτε κομματικών, είτε ανεξάρτητων, είτε άλλων πολιτικών ταμπέλων που θα προστεθούν στον αγώνα. Αλλά απορρίπτουμε όποιες απόπειρες διαιρούν το κίνημα εσωτερικά. Ο σεχταρισμός από όπου και να έρχεται βλάπτει και διαιρεί τη τάξη.

Οι προσπάθειες διαφόρων πολιτικών οργανώσεων, συλλογικότητων, μαχητικών διαδηλωτών και ακτιβιστών είναι εκείνο που διασφαλίζει τη δύναμη της κοινωνικής διαμαρτυρίας. Η οργανωμένη λαϊκή δράση που δεν παρέχει συνάμα σκάλα για πολιτικάντηδες καριέρας είναι αυτό που διακρίνει τη δύναμη της επαναστατικής μας καρδιάς.

Η διαμαρτυρία δεν είναι έγκλημα!

Ενάντια στην εγκληματοποίηση των κοινωνικών κινημάτων!

Να διατηρήσουμε ένα δυνατό λαό!Αγώνας, δημιουργία, λαϊκή δύναμη!

 

Ομοσπονδία Αναρχικών Ρίο ντε Τζανέϊρο

Μέλος του Συντονιστικού Αναρχικών Βραζιλίας

Πηγή : http://www.anarkismo.net/article/25772

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License