Ιταλία : διάχυτος ρατσισμός

Ιταλία : διάχυτος ρατσισμός

post image

 

Κάθε χρόνο, οι εποχές διαδέχονται η μία την άλλη. Καθώς η ανθισμένη άνοιξη δίνει τη θέση της στο καυτό καλοκαίρι, ο κόσμος που ζει στην άλλη πλευρά της Μεσογείου ετοιμάζεται να φύγει προς την Ευρώπη. Κάθε χρόνο, ο ζεστός καιρός φέρνει ηρεμότερες θάλασσες και το επαναλαμβανόμενο μοτίβο των έκτακτων περιστατικών.  Οι πηχυαίοι τίτλοι των εφημερίδων προσπαθούν να "γαργαλήσουν" τους αναγνώστες τους να διαβάσουν γι' αυτό το ανεξήγητο γεγονός. Προσπαθούν να εξηγήσουν γιατί κάθε χρόνο υπάρχουν άνθρωποι που πεθαίνουν προσπαθώντας να φτάσουν στο Φρούριο Ευρώπη, να εξηγήσουν πώς πνίγονται στη θάλασσα.

Τα τελευταία νέα μιλάνε για 95 μετανάστες που διασώθηκαν από το ιταλικό Λιμενικό Σώμα ενώ ήταν γαντζωμένοι από ένα κλουβί με τόνους. Οι επιζώντες είπαν στο συνεργείο διάσωσης ότι επτά άτομα είχαν πνιγεί καθώς προσπαθούσαν να σκαρφαλώσουν στη τράτα ενώ το πλήρωμα έκοβε το σκοινί που συνέδεε το πλοίο με το κλουβί. Υπάρχουν μάρτυρες που λένε ότι τα θύματα τα είχαν ξανασπρώξει πίσω στη θάλασσα. Το περασμένο Σαββατοκύριακο (15-16/6) γύρω στους 1000 ανθρώπους κυρίως από τη Λιβύη και τη Τυνησία έφτασαν στη Σικελία και τη Καλαβρία.  Οι περισσότεροι απ'αυτούς ήταν Αιγύπτιοι, Τυνίσιοι ή από την Ερυθραία.

Με το νέο κύμα μεταναστών, στο CIE, το κέντρο κράτησης μεταναστών, στο Λαμπεντούζα επικρατεί το αδιαχώρητο. Κατασκευασμένο για 300 άτομα, το κέντρο αυτή τη στιγμή κοντεύει να "σκάσει" με 855 άτομα και χωρίς κανένα σχέδιο για μεταφορές.

Ποιός ευθύνεται για αυτή την άθλια κατάσταση πραγμάτων; Συνήθως, οι ιταλικές εφημερίδες αναφέρουν τα νέα ειρίσθω εν παρόδω:  ε, συμβαίνουν αυτά. Κάποιες φορές οι ευθύνες επιρρίπτονται στους "ασυνείδητους" καπετάνιους που δεν έχουν προμηθευτεί αρκετά καύσιμα, που αποπλέουν με κακές καιρικές συνθήκες ή που έχουν κάποιο σαπιοκάραβο. Κάποιες φορές το άδικο πέφτει και στους ίδιους τους μετανάστες με τις εφημερίδες να αφήνουν υπονοούμενα ότι η Φύση τους τιμωρεί για "το άνομον" της παράνομης μετανάστευσης. Σπάνια, μα πάρα πολύ σπάνια αναφέρουν ένα βαθύτερο αίτιο γι'αυτούς τους θανάτους: τον θεσμό του ρατσισμού.

Και ο ορισμός του ρατσισμού από την Έκθεση Macpherson: “Ο θεσμικός ρατσισμός είναι η συλλογική αποτυχία ενός οργανισμού να παρέχει μία σωστή και επαγγελματική υπηρεσία σε άτομα λόγω του χρώματός τους, της κουλτούρας τους, ή της εθνικής τους καταγωγής. Ανιχνεύεται ή απαντάται σε διαδικασίες, στάσεις και συμπεριφορές που ισοδυναμούν με κοινωνικό αποκλεισμό μέσα από μη ηθελημένη προκατάληψη, άγνοια, απονιά, και ρατσιστικά στερεότυπα που θέτουν τις εθνικές μειονότητες σε μειονεκτική κατάσταση."

Για να έχεις ένα θεσμό ρατσισμού δεν χρειάζεται να έχεις έναν αξιωματούχο ρατσιστή ή μία σαφή ρατσιστική ιδεολογία. Όλο κ' όλο που έχεις να κάνεις είναι να ρίξεις μια ματιά στις επιπτώσεις πολιτικών, διαδικασιών και λειτουργιών ενός θεσμού. Κατά μία στενή έννοια ο συστηματικός ρατσισμός υπάρχει εκεί που η κοινωνική δομή αντανακλά προκαταλήψεις. Νόμος που σταματά την έκτακτη ανάγκη των μεταναστών της Β. Αφρικής χωρίς να παρέχει καταφύγιο ή στοιχειώδη βοηθεια στους μετανάστες αναγκάζοντάς τους έτσι να καταφύγουν στο έγκλημα είναι θεσμικός ρατσισμός. Νόμος ιθαγένειας που βασίζεται στο "jus sanguinis" (Δίκαιον αίματος) είναι ένα πεντακάθαρο παράδειγμα θεσμικού ρατσισμού όταν εφαρμόζεται σε μία χώρα με μεγάλα ποσοστά μεταναστών και έναν αυστηρό μεταναστευτικό νόμο που συνδέεται άμεσα με την εργασία ή την έλλειψή της.

Οι επιζώντες του περιστατικού με τη ψαρόκλουβα θα πρέπει να αποδείξουν ότι έπεσαν θύματα βίας, διαχωρισμού ή απειλής προς της ζωή τους στη χώρα προέλευσής τους ειδάλλως θα σταλούν αμέσως στο CIE, σύμφωνα με το νόμο. Συστηματικός κοινωνικός αποκλεισμός κατά ενός κοινωνικού πληθυσμού βάσει εθνικότητας ή εθνότητας και άρνηση να να δοθεί σ'αυτόν τον πληθυσμό ελεύθερη μετακίνηση είναι θεσμικός ρατσισμός.

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης που επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο δεν είναι κατάσταση έκτακτης ανάγκης αλλά η απόρροια των πολιτικών, διαδικασιών και λειτουργιών ενός θεσμού, η "συλλογική αποτυχία ενός οργανισμού να παρέχει μία κατάλληλη και επαγγελματική υπηρεσία σε άτομα λόγω του χρώματός τους, της κουλτούρας τους, ή της εθνικής τους καταγωγής".

πηγή : https://strugglesinitaly.wordpress.com/2013/06/21/en-ubiquitous-racism/

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License