Ιταλία : Νίκη αν και περιορισμένη στο νοσοκομείο San Raffaele

Νίκη αν και περιορισμένη στο νοσοκομείο San Raffaele

post image

Το πανό γράφει : Νοσοκομείο San Raffaele - Υπερασπιζόμαστε τα κοινά αγαθά

Μετά από μήνες κοπιαστικού αγώνα κατά τη διάρκεια του οποίου οι εργαζόμενοι μπλόκαραν κεντρικές οδικές αρτηρίες, έκαναν κατάληψη σε στέγες και αντιστάθηκαν στην αστυνομία, ήρθε επιτέλους κάποια συμφωνία στο νοσοκομείο Σαν Ραφαέλε στο Μιλάνο. Η συμφωνία έγινε με τα σωματεία σήμερα το πρωϊ, Παρασκευή 10 Μαϊου μετά από 16 ώρες διαπραγματεύσεων και έγινε τελικά δεκτή από τους εργαζομένους τη τελευταία στιγμή μετά από μία σειρά συνελεύσεων.

Όπως και με τη προηγούμενη συμφωνία που απορρίφθηκε από τους εργαζομένους νωρίτερα μέσα στο χρόνο, όλες οι απολύσεις σταμάτησαν όταν οι εργαζόμενοι συμφώνησαν να δεχθούν μία περικοπή 9% στο μισθό τους. Οι 66 εργαζόμενοι που ήδη είχαν πάρει την άγουσα θα επαναπροσληφθούν.  Όμως, αντίθετα με τη προηγούμενη συμφωνία, τ'αφεντικά του νοσοκομείου επίσης συμφώνησαν να μην μετακινήσουν κανέναν από τους εργαζόμενους από τη συλλογική σύμβαση δημόσιας περίθαλψης στις (πολύ χειρότερες) ιδιωτικές συμβάσεις περίθαλψης. Ακόμα, συμφωνήθηκε ότι όποιες αλλαγές είχαν γίνει στις συμβάσεις στο Σαν Ραφαέλε δεν θα είχαν αρνητικές επιπτώσις στη γενική συλλογική σύμβαση περίθαλψης. Τέλος, συμφωνήθηκε ότι οι περικοπές δεν θα γινόντουσαν αποκλειστικά στους μηνιαίους μισθούς των εργαζόμενων αλλά και στις παροχές που θα γινόντουσαν αντικείμενο διαπραγματεύσεων ξεχωριστά μεταξύ των εργαζόμενων και διάφορων βαθμίδων προϊστάμενων και μικρο-υπευθύνων.

Στη διάρκεια του αγώνα στο Σαν Ραφαέλε που ξεκίνησε όταν πάνω από 1 δις ευρώ εξαφανίστηκαν από το μπεζαχτά του νοσοκομείου λόγω διαφθοράς των αφεντικών, οι εργάτες άρχισαν τα μπλόκα σε κεντρικούς δρόμους και σταθμούς μετρό, στα ταμεία του νοσοκομείου και αντιστάθηκαν στις δυνάμεις καταστολής στον εξωτερικό χώρο του νοσοκομείου.

Οι κύριες συνομοσπονδίες σωματείων ήταν σχεδόν ολοκληρωτικά απούσες σ'αυτό τον αγώνα που οργανώθηκε κυρίως μέσω συνελεύσεων που κάλεσαν το USI-AIT και το USB. Το CGIL, το πιό αριστερό των κύριων σωματείων είχε μάλιστα ήδη υπογράψει μία πολύ χειρότερη συμφωνία με το νοσοκομείο που απορρίφθηκε από τη πλειοψηφία των εργαζόμενων.

"Ο αγώνας δικαιώνεται" εξήγησε το  USB στις 10 Μαϊου "και κάνει καλό για την εργασία και για τη παροχή υπηρεσιών.  Αν το θέμα εξαρτιόταν μόνο από τα CGIL, CISL και UIL, που γιορτάζουν αυτή τη νίκη σήμερα, η τρέχουσα προτεινόμενη συμφωνία δεν θα γινόταν ποτέ μια και αυτές οι οργανώσεις είχαν δεχθεί όλες τις απαιτήσεις των αφεντικών ευθύς εξαρχής."

Όπως εξηγεί δήλωση του USI-AIT, παρόλο που αυτό δεν μπορεί να θεωρηθεί απόλυτη νίκη, ήταν "μια αποφασιστική απάντηση στη βαριά επίθεση από τα αφεντικά."

"Πάντα ελπίζουμε," συνέχιζε η δήλωση "οτι κάθε μικρό γεγονός θα οδηγήσει κάποια στιγμή στο θάνατο της έννοιας της περίθαλψης ως εμπόρευμα, και ευχαριστούμε όλους τους εργαζόμενους που πάλεψαν και συνέβαλαν σ'αυτό το αποτέλεσμα".

Πηγή : http://strugglesinitaly.wordpress.com/2013/05/18/en-victory-albeit-limited-at-san-raffaele-hospital/

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License