Τουλάχιστον 18 άνθρωποι τραυματίστηκαν το Σάββατο στην επαρχία του Νταγκεστάν στην καυκάσια Ρωσία, όταν μία γυναίκα βομβιστής αυτοκτονίας πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένη.

Η επίθεση έλαβε χώρα στην κεντρική πλατεία της επαρχιακής πρωτεύουσας Μαχατσκάλα, περίπου 100 μέτρα μακριά από το τοπικό υπουργείο Δημόσιας Τάξης, αφότου αστυνομικοί σταμάτησαν το όχημα όπου επέβαινε η δράστης προκειμένου να ελέγξουν τα έγγραφά της.

Τότε, η γυναίκα πυροδότησε το φονικό της φορτίο, προκαλώντας το θάνατό της και τραυματίζοντας 18 άτομα, συμπεριλαμβανομένων δύο παιδιών και πέντε αστυνομικών. Σύμφωνα με πληροφορίες των πρακτορείων Reuters και Associated Press, η βομβιστής είναι έως τώρα η μοναδική νεκρή της επίθεσης.

Η δράστης έχει ταυτοποιηθεί ως Μαντίνα Αλιέβα, «μαύρη χήρα» δύο ισλαμιστών μαχητών οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους μεταξύ του 2009 και του 2012 στο πλαίσιο συγκρούσεων με τις δυνάμεις ασφαλείας.

Βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας από «μαύρες χήρες» είναι αρκετά συνηθισμένο φαινόμενο στο Νταγκεστάν, μία κυρίως μουσουλμανική περιοχή μεταξύ της Τσετσενίας και της Κασπίας Θάλασσας, η οποία παραμένει το επίκεντρο της πολυετούς διαμάχης μεταξύ των ρωσικών ομοσπονδιακών δυνάμεων και ισλαμιστών ανταρτών.

Στόχος των ισλαμιστών είναι η δημιουργία ενός ανεξάρτητου εμιράτου στο καυκάσιο τμήμα της νότιας Ρωσίας.

Πρόκειται για το πρώτο περιστατικό βίας αφότου οι βομβιστικές επιθέσεις της Βοστόνης, στα μέσα Απριλίου, έφεραν την περιοχή του Νταγκεστάν στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος.

 

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License