Ιταλία : Η Πορεία της Γης στη Σαρδηνία ρίχνει το γάντι στη ρύπανση του Saras

Ιταλία : Η Πορεία της Γης στη Σαρδηνία ρίχνει το γάντι στη ρύπανση του Saras

post image

 

Το πρωϊ του περασμένου Σαββάτου (20 Απριλίου 2013), στην Arborea της Σαρδηνίας, 1.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν για τη Πορεία της Γης που αργάνωσε το ProgReS (Progetu Repùblica de Sardigna, μία αυτονομιστική ομάδα της Σαρδηνίας) και η επιτροπή πολιτών  No to Project Eleonora. Η πορεία σήκωσε την αυλαία για την επόμενη μέρα που ήταν η Παγκόσμια Μέρα της Γης με πορείας σε όλη την Ιταλία και τη Σαρδηνία για τη προστασία γης που δεν είναι σε χρήση και για εύφορα εδάφη. Οι διαδηλωτές έκαναν δηλώσεις σχετικά με τις απίστευετες απώλειες γήινων πόρων στην Ιταλία όπου τα εδάφη καλύπτονται από τσιμεντένιες κατοικίες, δρόμους και άλλα έργα (σφράγισμα του εδάφους).

Το Project Eleonora είχε εξουδιοθοτηθεί από τις περιφερειακές αρχές στις 18 Δεκεμβρίου 2009 να εξερευνήσει την ύπαρξη υγρών και αερίων υδρογοναθράκων. Τα έργα θα γινόντουσαν σε μια περιοχή 171 τετραγωνικών μιλίων κοντά στην  Arborea, μία από τις μεγαλύτερες πόλεις στη επαρχία Oristano. Το όνομά της, η πόλη το πήρε αρχικά λογω της πανέμορφης και δασωμένης περιοχής στην οποία είχε χτιστεί.

Το Project Eleonora ανήκει σε μία επιχείρηση-μαμούθ την Saras, που αντιπροσωπεύει οικογενειακά συμφέροντα. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας είναι ο Massimo Moratti, που είναι και ιδιοκτήτης αλλά και πρόεδρος του Α.Ο. Inter Milan. Η Saras ελέγχει ένα από τα μεγαλύτερα διυλιστήρια της Μεσογείου κοντά στο Cagliari, τη πρωτεύουσα της Σαρδηνίας. Το διυλιστήριο είναι διαβόητο στους κατοίκους τους Σαρδηνίας για τη ρύπανσή του και τους τραγικούς θανάτους εργατών του εργοστασίου. Το άρθρο “Στη χώρα του Moratti: Sarroch-Italia, μια συνηθισμένη ιστορία αποικιακρατικού καπιταλισμού" που δημοσιεύτηκε το 2010, έριξε φως στις δραστηριότητες του διυλιστηρίου και πολεμήθηκε σθεναρά από τους Moratti που απείλησα να μηνύσουν το συγγραφέα του και όποιον προσπαθούσε να μιλήσει γι'αυτό.

Το όνομα του έργου δεν ήταν τυχαίο: Έχει σφεταιριστεί το όνομα της Eleonora d’Arborea (1340-1404), μία από της τελευταίες και γνωστές δικαστές της Σαρδινίας, τους άρχοντες του τοπικού δικαστικού θεσμού της Σαρδηνίας που ήταν και η τελευταία μορφή αυτοδιοίκησης της περιοχής.

Οι δραστηριότητες του  Project Eleonora ενδέχεται να μολύνουν τη προστατευόμενη λίμνη S’Ena Arrubia και τα υπόγεια νερά της περιοχής που τροφοδοτούν τη πόλη Oristano αλλά και άλλες πόλεις. Η επιτροπή πολιτών επίσης ανησυχεί για την ενδεχόμενη διαρροή υδρόθειου, ένα επικίνδυνα τοξικό αέριο που βρίσκεται στα αποθέματα υδρογονανθράκων και για τις επιπτώσεις στο πληθυσμό της περιοχής και την αγροοικονομία του.  Για παράδειγμα, η Arborea παράγει τα 98% από το γάλα της Σαρδηνίας.

Η Σαρδηνία ήδη αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ρύπανσης. Η περιοχή Sulcis που εκτείνεται σε 1700 τετραγωνικά μίλια και είναι γνωστή για το προβλήματα ανεργίας είναι  μεγαλύτερη μολυσμένη περιοχής της Ιταλίας. Το νησί φιλοξενεί επίσης 65% των ιταλικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων από τις οποίες η πιό γνωστή είναι το σημείο Salto di Quirra, ένα πεδίο σκοποβολής και ρίψης πυραύλων των ενόπλων δυνάμεων στη δυτική ακτή του νησιού. Το σημείο βρίσκεται αυτή τη στιγμή κάτω από έρευνα για αρρώστειες που είναι συναφείς του Συνδρόμου των Βαλκανίων και του Πόλεμου του Κόλπου: Πάνω από 60% των πολιτών που ζούνε στους οικισμούς κοντά στο πεδίου πάσχουν  από λευχαιμία.

Με τη διαδήλωση του Σαββάτου στην Arborea, οι κάτοικοι της Σαρδηνίας σήκωσαν το ανάστημά τους. Ο καθένας τους έφερε μία χούφτα γης από το πόλη του και το έριξε σε ένα δοχείο με ένα σφένδαμο, το σύμβολο της Δικαστού Eleonora d’Arborea. Το δέντρο θα παραμείνει στη κεντρική πλατεία της Arborea σαν σύμβολο του αγώνα των κατοίκων της Σαρδινίας ενάντια σε άλλη μία απόπειρα καταστροφής της περιοχής τους, της ζωής τους, και του νησιού τους.

Πηγή : https://strugglesinitaly.wordpress.com/2013/04/26/en-sardinia-earth-march-challenges-saras-pollution/

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License