ΜΑΖΙΚΕΣ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΕΙΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ

....

Το ένα τρίτο των φοιτητών ετοιμάζεται να διώξει η κυβέρνηση από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο ενεργοποιώντας τη σχετική ρύθμιση για αυτοδίκαιη διαγραφή των φοιτούντων που έχουν υπερβεί τον χρόνο φοίτησης. Σε συνδυασμό με την αυτοδίκαιη αργία των δημόσιων λειτουργών που κατηγορούνται για κάποιο παράπτωμα, στα πανεπιστήμια εγκαθίσταται ένα σκοταδιστικό πλαίσιο, που καταδιώκει τόσο τους φοιτητές όσο και τους διδάσκοντες ή εργαζόμενους στα ιδρύματα. Οι πρυτάνεις στην τελευταία τους Σύνοδο έθεσαν στην κορυφή της ατζέντας τους και τα δύο αυτά προβλήματα, τονίζοντας ότι παραβιάζονται νόμιμα δικαιώματα.
 
Θα διαγραφεί ένας στους τρεις φοιτητές. Διαμαρτύρεται η Σύνοδος των Πρυτάνεων
Συγκεκριμένα, οι πρυτάνεις ζητούν άμεσες μεταβατικές ρυθμίσεις προκειμένου να σταματήσουν τις μαζικές εκκαθαρίσεις του φοιτητικού πληθυσμού. Όπως τονίζουν σε ψήφισμά τους, η αυτοδίκαιη διαγραφή παραβιάζει τα νόμιμα δικαιώματα των ενδιαφερομένων και δημιουργεί κοινωνικό πρόβλημα. Σε ό,τι αφορά τον νόμο Μανιτάκη, οι πρυτάνεις επισημαίνουν ότι οι αλλαγές που επιφέρει ως προς το καθεστώς της αυτοδίκαιης αργίας δεν κατισχύουν των ειδικών πειθαρχικών διατάξεων. Οι Πρυτανικές Αρχές όπως και οι πάσης φύσεως δημόσιοι λειτουργοί, καθώς και οι δημόσιοι υπάλληλοι, είναι προφανές ότι δεν μπορούν να λειτουργούν υπό τη δαμόκλειο σπάθη του διοικητικού μέτρου της αυτοδίκαιης αργίας.
 
Επιπλέον, για μία ακόμη φορά, οι πρυτανικές αρχές της χώρας καταγγέλλουν ότι, παρά τις προτάσεις τους, τα πανεπιστήμια έχουν περιέλθει σε διοικητικό και οικονομικό αδιέξοδο. Ιδιαίτερα επισημαίνουν τον αποκλεισμό της ακαδημαϊκής κοινότητας από τη διεθνή βιβλιογραφία, καθώς το υπουργείο Παιδείας δεν καλύπτει τη σχετική δαπάνη. Οι πρυτανικές αρχές καταγγέλλουν ότι ταυτόχρονα υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης των ερευνητικών χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων από το ΕΣΠΑ (με προϋπολογισμό τριετίας των πραγματοποιούμενων ερευνητικών έργων 250 εκατομμυρίων ευρώ) εξαιτίας της αδυναμίας πρόσβασης στις ηλεκτρονικές πηγές.
 
Τέλος, οι πρυτάνεις επισημαίνουν ότι μια νέα διάσταση της απορύθμισης του δημόσιου Πανεπιστημίου προκύπτει από την ασάφεια και σύγκρουση αρμοδιοτήτων μεταξύ αφενός των Πρυτανικών Αρχών και της Συγκλήτου, αφετέρου των Συμβουλίων των Ιδρυμάτων και ζητούν άμεσα ρυθμίσεις επίλυσης τις οποίες χαρακτηρίζουν προϋπόθεση για τη διοικητική ευρυθμία των πανεπιστημίων.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License