Ξύλο σε χρυσαυγίτες στην πλατεία Φανερωμένης (Λευκωσία)

ΟΥΤΕ ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ ΟΥΤΕ ΠΟΥΘΕΝΑ ΤΣΑΚΙΣΤΕ ΤΟΥΣ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΓΕΙΤΟΝΙΑ

 

Σύντροφος χτες το απόγευμα αντιλήφθηκε σε καφετέρια στην πλατεία Φανερωμένης τρία άτομα, δυο άντρες και μια γυναίκα(μάλλον ελληνίδα) η οποία φορούσε μπλουζάκι της χρυσής αυγής και μπουφάν pitbull. Αμέσως καλέστηκε κόσμος στην πλατεία για τυχόν άλλους φασίστες που μπορεί να βρίσκονταν στην γύρο περιοχή. Μετά από κάποιες απειλές(έκαναν νοήματα σε κάτι παιδιά ότι θα τους κόψουν το κεφάλι) και διάφορες λεχτικές διαμάχες, άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου επιτέθηκαν στα 3 αυτά άτομα. O ένας εξαφανίστηκε σε δευτερόλεπτα ενώ οι άλλοι 2 αφότου φάγανε ξύλο (καρέκλες, σπρέι κτλ) κλείστηκαν στην τουαλέτα της καφετέριας και εκλιπαρούσαν τους συντρόφους να σταματήσουν να τους χτυπούν φωνάζοντας ότι θα φύγουν. Οι φασίστες τηλεφώνησαν σε μπάτσους όπου ήρθαν και τους παρέλαβαν καθώς διάφορα αντιφασιστικά συνθήματα ακούγονταν από τα άτομα που ήταν παρόν. Λίγο αργότερα εμφανίστηκαν 5 άτομα από την περιφρούρηση του νεοναζιστικού κόμματος ΕΛΑΜ (2 μεγαλύτεροι σε ηλικία και 3 25χρονοι). Οι 2 μεγαλύτεροι διαχωρίστηκαν και προχώρησαν προς Λήδρας και οι άλλοι 3 έκατσαν στην πλατεία Φανερωμένης αλλά αναγνωρίστηκαν από συντρόφους. Κάποιοι τους μίλησαν και αυτοί αρνήθηκαν ότι είναι φασίστες, ψάρωσαν και έφυγαν.
 
ΟΥΤΕ ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ ΟΥΤΕ ΠΟΥΘΕΝΑ 
ΤΣΑΚΙΣΤΕ ΤΟΥΣ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΓΕΙΤΟΝΙΑ
 
Αν και καθόλου αντιπροσωπευτικό του συμβάντος, εδώ είναι το σχετικό άρθρο: 
http://www.alithia.com.cy/index.php/koinonia/item/9681-2013-04-08-08-11-03


 
 

από @ 10/04/2013 3:18 μμ.


από antifacy 22/04/2013 6:02 μμ.


Για την εκδίωξη Φασιστών από την Φανερωμένη

Η προκλητική εμφάνιση πριν δύο εβδομάδες, μελών του ΕΛΑΜ (και στελεχών της Ε.Φ.) με μπλούζα της Χρυσής Αυγής σε καφέ της Πλατείας Φανερωμένης στη Λευκωσία δε θα μπορούσε παρά να λάβει δυναμική αντιφασιστική απάντηση. Όταν έγινε αντιληπτή η παρουσία τους, αρκετός κόσμος που βρισκόταν στο χώρο της πλατείας απομόνωσε και έδιωξε τους ΕΛΑΜήτες φωνάζοντας αντιφασιστικά συνθήματα και δείχνοντας ουσιαστικά πως δεν υπάρχει καμία ανοχή στους πολιτικούς εκφραστές του ναζισμού.
Γιατί έγιναν όλα αυτά; Γιατί επιτέθηκε έτσι μια μερίδα κόσμου ενάντια στους “θαμώνες” του καφέ με την μπλούζα της Χρυσής Αυγής; Δεν είναι δημοκρατικό δικαίωμα να φοράει ο καθένας ότι θέλει και να πίνει τον καφέ του όπου θέλει; Γιατί ξεσηκώθηκε τέτοια φασαρία; 

Για έναν πολύ απλό λόγο...

Για μας ο αντιφασιστικός αγώνας δεν είναι μια στείρα επίκληση στο δημοκρατικό συναίσθημα και μόνο. Δεν είναι ο συμψηφισμός των “άκρων”, ο θρίαμβος της αστικής δημοκρατίας και ο καθωσπρεπισμός μιας κοινωνίας που κοιτά αμέτοχη το έγκλημα πλάι της. 
• Για μας αντιφασισμός σημαίνει καθημερινή μάχη στη δουλειά, το σχολείο και τη γειτονιά ενάντια στους υπερασπιστές της ναζιστικής φρίκης. 
• Σημαίνει κόπο για να κερδίσουν στην κοινωνία οι τάσεις χειραφέτησης, για να κερδίσει ένας άλλος πολιτισμός, της αλληλεγγύης και της συντροφικότητας
• Σημαίνει πείσμα για την οικοδόμηση μιας κοινωνίας ελεύθερης από τα υλικά και ιδεολογικά δεσμά του μίσους και της φασιστικής κτηνωδίας. 
• Σημαίνει επιμονή και μεράκι για το δημόσιο χώρο, για την ελεύθερη σκέψη για την ανθρώπινη συναναστροφή στην πλατεία, το δρόμο, τη γειτονιά. 

Η Πλατεία Φανερωμένης, όπως και οποιαδήποτε γειτονιά δεν μπορεί παρά να αποκλείει και να απομονώνει αυτούς που θέλουν ουσιαστικά να τσακίσουν έναν τέτοιο κόσμο .
Γιατί η απάθεια και η ανοχή οδηγεί στη νομιμοποίηση της σκέψης και δράσης των φασιστών και αργά ή γρήγορα μας κάνει να συνηθίζουμε το “πρόσωπο του τέρατος”. 

Βρισκόμαστε σε μια περίοδο που τόσο η όξυνση της κρίσης όσο και οι πρώτες κινητοποιήσεις των εργαζομένων περιγράφουν το τοπίο στην Κύπρο. Σε μια τέτοια περίοδο ο αγώνας ενάντια στα μέτρα, τη φτώχεια, τις απολύσεις και τις περικοπές δεν μπορεί παρά να είναι δεμένος με τον πολιτισμό και τις αξίες εκείνες που περιγράφουν την κοινωνία και τον άνθρωπο μακριά από τις στρεβλώσεις του εθνικισμού, του ρατσισμού, της ομοφοβίας, του μισογυνισμού και της μιλιταριστικής κουλτούρας. 

Η επέλαση του κεφαλαίου, στην εντός των τειχών πόλη, είναι πιο έκδηλη από ποτέ και οι γειτονιές της γίνονται πρόσφορο έδαφος κερδοφορίας για τους ιδιοκτήτες γης σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και τους επιχειρηματίες., Η πλατεία Φανερωμένης έχει μπει από καιρό στο στόχαστρο των σχεδίων “ανάπτυξης”. Σχέδια που θέλουν το δημόσιο χώρο αποστειρωμένο για καταναλωτική και τουριστική δραστηριότητα με ταυτόχρονο στόχο την άνοδο των αξιών γης και την υπεραξία στα χέρια των ιδιοκτητών. Σε αυτό το κλίμα, ο κυρίαρχος πολιτικός λόγος φροντίζει να προλειαίνει το έδαφος της “εκκαθάρισης” από τον κόσμο που δρα, συναναστρέφεται, συχνάζει και συγκεντρώνεται στην πλατεία προσδίδοντάς του περιθωριακά χαρακτηριστικά . Σειρά θα έχουν οι γειτονιές των μεταναστών, τα πολιτικά στέκια και άλλοι ελεύθεροι χώροι.

Οι φασιστικές συμμορίες ζουν και αναπνέουν μέσα από την πρόκληση, την επίδειξη δύναμης στον αδύναμο και τις παρακρατικές συμμαχίες με το ίδιο το σύστημα. Δε θα τους περάσει! Όπως δεν τόλμησαν να εμφανιστούν στις αντιμνημονιακές κινητοποιήσεις του λαού την προηγούμενη περίοδο έτσι θα ηττηθούν πριν στεριώσουν τόσο οργανωτικά όσο και σε ιδεολογικοπολιτικό επίπεδο. 

Για να μην ξαναζήσουμε ΕΟΚΑ Β, πραξικοπήματα και χούντες 
Για μια κοινωνία ελευθερίας, κοινωνικής ισότητας, δικαιοσύνης 

Ούτε στη Φανερωμένη, ούτε πουθενά να τσακίσουμε το φασισμό σε κάθε γειτονιά!

αντιφασίστριες / αντιφασίστες


http://www.islandanarchy.com/t3558-topic#9358

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License