Συγκεντρωση στην Λεμεσο στην πλατεια Διοικητηριου

Συγκεντρωση στην Λεμεσο στην πλατεια Διοικητηριου το Σάββατο 23 Μαρτίου 2013.

post image

 

Για ποια παιδεία μιλάμε;
 


Η κρίση και η φτώχεια έχουν εισβάλει στην ζωή μας με τον πιο αστραπιαίο τρόπο. Οι τράπεζες όπου εδώ και χρόνια παρουσιάζονταν ως γη επαγγελίας και ασφάλειας για τα όνειρα μας τώρα κυνηγούν βάναυσα το μέλλον μας. Όπως και η ευρωπαϊκή ένωση όπου από ανθρώπους μας μετέτρεψε σε συγχρόνους δούλους. Καταδικάζουν τους φτωχούς και αφήνουν ανενόχλητους τους κεφαλαιοκράτες της Κύπρου και όχι μόνο. Εκτός από την συνεχή αύξηση της ανεργίας, την στέρηση των σπουδών μας, η κυβέρνηση τώρα μας προσφέρει και μια κουτσουρεμένη παιδεία. Τα τρέχοντα γεγονότα δεν είναι δυνατόν να αφήσουν ανεπηρέαστο τον τομέα της παιδείας, όπως πάντα η παιδεία ως ένας από τους τελευταίους τροχούς της αμάξης κατακρεουργείται δραματικά. Οι περικοπές στην παιδεία είναι ανεκδιήγητες από κάθε άποψη.

Ένα από τα πρώτα πράγματα που ήδη άρχισε να συμβαίνει εδώ και καιρό είναι η εξοικονόμηση πόρων στην παιδεία. Ένα αγαθό που μετά από αιματηρούς αγώνες παρέχεται δωρεάν από τα κράτη πρόνοιας. Με την έλευση της Τρόικας η παιδεία θα αντιμετωπίζεται ως εμπόρευμα με τους λογιστικούς όρους ανταποδοτικότητα, επιχειρηματικότητα και κέρδος. Όπως και στην περίπτωση της Ελλάδας που μετά από τα μέτρα λιτότητας που πέρασαν μετά από την έλευση του μνημονίου, τα σχολεία από κέντρα παιδείας κατάντησαν φυλακές ανηλίκων. Υπερπλήρεις τάξεις, έλλειψη βιβλίων και σχολικών πόρων, φασιστική παιδεία και απολύσεις καθηγητών είναι λίγα από τα προβλήματα όπου καλείτε να αντιμετωπίσει η παιδεία σήμερα και στην Κύπρο. Είναι φανερό ότι με το κράτος να νίπτει τας χείρας του στο θέμα της χρηματοδότησης της παιδείας και την δραματική μείωση των κονδυλίων, τα εκπαιδευτικά ιδρύματα δεν θα έχουν άλλο δρόμο παρά να στραφούν σε εναλλακτικούς πόρους χρηματοδότησης όπως είναι οι επιχειρήσεις. Ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα όπου το κράτος δεν είναι πλέον υπεύθυνο για την χρηματοδότηση του αλλά οι επιχειρήσεις, όπου δεν θα δεχτούν τίποτα λιγότερο από το κέρδος, για να έχει αξία η επένδυση τους. Με αυτόν τον τρόπο θα έρθει η πλήρης αποκέντρωση αλλά και η παιδεία θα ταχθεί στους νόμους της αγοράς σαν ένα άλλο προϊόν και δεν θα αντιμετωπίζετε σαν το αγαθό που πρέπει να είναι.

Μιας επιχειρηματικότητας οπού για να πλουτίσει θα αυξήσει τις διδακτικές ώρες των καθηγητών με αποτέλεσμα να υπάρχουν περίπου 120 άνεργοι κάθε χρόνο. Παραδείγματος χάρη εάν αυξήσουν μια διδακτική ώρα αυτό μεταφράζετε σε 120 αδιόριστους ανά έτος. Με στόχο  την εξοικονόμηση εργαζομένων, θέλουν να  προσθέσουν επιπλέον δυο μαθητές σε κάθε τάξη. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα το μάθημα να γίνεται ακόμη πιο αργό και πιο δύσκολο για τον μαθητή. Σε μερικές περιπτώσεις ο βασικός αριθμός 25 μεταφράζετε μέχρι και σε 30 λόγω ανικανότητας συμπλήρωσης καινούργιας τάξης. Ουσιαστικά πλέον προσφέρετε μια μαζική μη ποιοτική εκπαίδευση, όπου ο μαθητής θα διδάσκεται μέσα από το ίδιο το σχολείο ότι ο πλούτος είναι δύναμη. Απαξιώνοντας το δημόσιο που πλήρωσαν και ξαναπλήρωσαν οι γονείς μας και οι παππούδες μας τόσα χρόνια με τους κόπους τους.

Με τα σημερινά οικονομικά και δημοσιονομικά στοιχειά, και την πολιτική που μας υποβάλλουν , το μόνο αποτέλεσμα όπου θα επιφέρει είναι οι συνεχείς αυξήσεις στο χρέος, υποβάθμιση των ζωών μας, των αξιών μας, του μέλλοντος μας και την ακύρωση κάθε είδους δημόσιας παιδεία. Με αυτό τον τρόπο θα καταλήξουμε στη συνεχή πτώση του βιοτικού επιπέδου της κοινωνίας, όπου μας καλεί να γίνουμε υποχείρια κάποιον μεγάλων . Το δικό μας μέλλον είναι αναμφίβολα θόλο με την ανεργία και τα επερχόμενα μνημόνια. Η επιλογή πλέον βρίσκετε στο χέρι μας. Ήρθε η στιγμή να διεκδικήσουμε την παιδεία μας αλλά και το αύριο μας. Χωρίς υποβόσκουσες παρακινήσεις από μνημονιακά κόμματα αλλά με το δίκαιο όπου τάσσεται με το μέρος μας. Η μαζική, αλληλέγγυα δράση  και η αυτοεπίγνωση ας γίνουν συνεχής μήνυμα σε όλους μας, δεν θα μοιραστούμε τα λάθη των μεγάλων, θα διεκδικήσουμε τα δικαιώματα μας και το αύριο μας. Μέσα από την προώθηση της αυτοοργάνωσης και της αλληλεγγύης στα σχολεία, με συνελεύσεις μαθητών επιδιώκουμε την αντίσταση και την συμμετοχή στα κοινωνικά θέματα του τόπου. 

 

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License