Π. Κρούγκμαν: «Ατέλειωτος και αδιανόητος πόνος περιμένει την Κύπρο»

Το άμεσο οικονομικό μέλλον της Κύπρου θα έχει … «αδιανόητο πόνο» και χωρίς μάλιστα να μπορεί να εγγυηθεί ένα θετικό αποτέλεσμα. Αυτή την εκτίμηση κάνει ο νομπελίστας οικονομολόγος, Πώλ Κρούγκμαν, γνωστός για τις φιλο-κεϋνσιανές του προσεγγίσεις στην οικονομία σε άρθρο του στους N.Y TIMES, ενώ Κίνδυνο «bank run» βλέπει ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν σε σχόλιο του στο μπλογκ του στους Νιου Γιορκ Τάιμς, μετά την απόφαση για κούρεμα των καταθέσεων στην Κύπρο

Αποτιμώντας ότι η κρίση στην Κύπρο οφείλεται στην υπερδιόγκωση του τραπεζικού τομέα, που πρόσφερε μια περίοδο ανάπτυξης και σταθερότητας στα δημόσια οικονομικά , εκτιμά πώς πλέον « η Κύπρος χρειάζεται ένα τεράστιο δάνειο από την Τρόικα, και η σύμβαση για το δάνειο αυτό προβλέπει σκληρή λιτότητα. Μοιάζει με την έναρξη ενός ατελείωτου και αδιανόητου πόνου» .

Ο Πώλ Κρούγκμαν συγκρίνει τα προβλήματα του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Κύπρου με την τραπεζική κρίση της Ισλανδίας. Όπως επισημαίνει η Ισλανδία μπόρεσε να ανταπεξέλθει στην κρίση μεταφέροντας μέρος των τραπεζικών υποχρεώσεων στους διεθνείς πιστωτές ενώ ταυτόχρονα είχε την ευελιξία που προσφέρει ή ύπαρξη εθνικού νομίσματος.

Αναφέρει πως αν και η υποτίμηση της ισλανδικής κορώνας δημιούργησε μια έκρηξη του πληθωρισμού που ζημίωσε τους καταθέτες περισσότερο από όσο η έκτακτη φορολογία στις κυπριακές καταθέσεις, στο μέλλον οι απώλειες στην Κύπρο θα είναι μεγαλύτερες αφού – σε σχέση πάντα με την Ισλανδία- οι διεθνείς πιστωτές πέτυχαν μια πολύ καλύτερη συμφωνία.


To προηγούμενο σχόλιο του ίδιου οικονομολόγου μετά τα γεγονότα που αφορούν την Κύπρο, ήταν το εξής:

____________________________Πολ Κρούγκμαν για το «κυπριακό κούρεμα»: οι ευρωπαίοι σήκωσαν νέον πινακίδα που γράφει «Ελληνες και Ιταλοί, τρέξτε στις τράπεζες!»


«Ομολογώ πως δεν το προέβλεψα αυτό. Με όλα τα προβλήματα στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία, δεν παρακολουθούσα την Κύπρο. Εκεί είναι όμως που παίχτηκαν οι μεγάλες ειδήσεις αυτό το Σαββατοκύριακο. Ως αντάλλαγμα για τη διάσωση, η Κύπρος πρέπει να επιβάλει μεγάλο «κούρεμα» - δηλαδή απώλειες- σε όλους τους καταθέτες των τραπεζών της.

Μπορούμε κάπως να καταλάβουμε γιατί το κάνουν: η Κύπρος είναι ένας φορολογικός παράδεισος, ιδιαίτερα για τα assets των ρώσων επιχειρηματιών. Αυτό σημαίνει ότι έχει έναν τεράστιο, υπερμεγέθη τραπεζικό τομέα και μια διάσωση χωρίς «κούρεμα» θα θεωρούνταν ως διάσωση όχι μόνον της Κύπρο, αλλά και Ρώσων αμφίβολης τιμιότητας και χαρακτήρα (νομίζω ότι είναι ενδιαφέρον πως ο El Erian κατάφερε να γράψει για αυτό, αρκετά δίκαια, χωρίς όμως να αναφερθεί στο «ρωσικό θέμα»).

Το μεγάλο πρόβλημα, όμως, είναι πως δεν επιβάλλεται μόνο στις μεγάλες ξένες καταθέσεις το κούρεμα. Η απομείωση για τις μικρές εγχώριες καταθέσεις είναι ποιο περιορισμένη αλλά παρά ταύτα σημαντική. Είναι ως οι ευρωπαίοι να κρατούν μια πινακίδα “neon” η οποία γράφει στα ελληνικά και τα ιταλικά: καιρός να τρέξετε προς τις τράπεζες σας.

Το αύριο και οι επόμενες ημέρες θα είναι πολύ ενδιαφέρουσες...»

 

Οι μεταφράσεις έγιναν από το left.gr

από ενας φιλος απο τα παλια 20/03/2013 9:31 πμ.


αν ειναι δυνατον!!!!!!!!!!!!!!

Αν η κυπρος εχει υπερμεγεθη τραπεζικα χαρακτηριστικα τοτε το Λουξεμβουργο τι εχει ???????????

Ουστ αλητες !

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License