Πανικός στην Κύπρο από τη δέσμευση των καταθέσεων

ύστερα απο απόφαση του Γιουρογκρουπ

post image

Πανικός μεταξύ των καταθετών στην Κύπρο από το πρωί καθώς απόφαση του Γιούρογκρουπ προκάλεσε το κλείσιμο των τραπεζών.

Χιλάδες καταθέτες προσπάθησαν να πάνε σήμερα το Σάββατο στις τράπεζες και να αποσύρουν τα χρήματά τους, μερα εργάσιμη για τις τράπεζες στην Κύπρο, καθώς το Γιουρογκρουπ αποφάσισε χτες το βράδυ να επιβληθεί για καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ τέλος   μέχρι και  6,75%, ενώ πάνω από τις 100.000 ευρώ  9,9%. Επιπλέον, οι τόκοι επί των καταθέσεων θα φορολογηθούν με 20-25%, ενώ ο εταιρικός φόρος στην Κύπρο θα αυξηθεί από το 10 στο 12,5%.

Τα ΑΤΜ δεν έδιναν χρήματα, πολλά υποκαταστήματα τραπεζών ήταν κλειστά ενώ οι λίγοι που απέσυραν καταθέσεις είδαν να έχει παρακρατηθεί το αντίστοιχο ποσοστό. Μέσα σε όλα και ένας που πήγε με μπουλντόζα και απέκλεισε την είσοδο μιας τράπεζας (έφυγε ήσυχα μετά από υποδείξεις των μπάτσων)

Στο Γιουρογκρουπ ακούστηκαν διάφορα ωραία, όπως ότι οι τράπεζες έχουν 5 φορές μεγαλύτερες καταθέσεις από το ΑΕΠ της χώρας, και 7 φορές αν υπολογιστούν και οι θυγατρικές σε άλλες χώρες

Επειδή Ρωσικά κεφάλαια έχουν επενδυθεί εκεί, εκτιμούν πως και οι Ρώσοι θα συνεισφέρουν στην κατάσταση με δάνεια και παρατάσεις συναλλαγών ενώ το ΔΝΤ θα συνεισφέρει περίπου 1 δις.

Η ουσία είναι λίγο παραπέρα. Το 2009, πασόκοι και δεξιοί κυρίως έλεγαν σε επιχειρηματίες να μεταφερουν τα χρήματά τους από την Ελλάδα στην Κύπρο για να τα γλιτώσουν. Στον πίνακα φαίνεται πως κυμάνθηκαν οι καταθέσεις αυτές, αφού ακολούθησαν πολλοί και κυρίως οι επιχειρηματίες των ΜΜΕ. Για να κατευνάσουν τις σημερινές ανησυχίες, ο Στουρνάρας έκανε δηλώσεις, πως δεν θα επηρεαστούν οι καταθέσεις σε Κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα.

Η Κύπρος, αφού απέκτησε φιλομνημονιακό πρόεδρο μεταξύ φιλομνημονιακών, έχοντας συσσωρεύσει μαύρο χρήμα από κάθε μαφιόζο της γης, αφού έχει καταφέρει με τα χρόνια η εκκλησία να συμμετέχει στις περισσότερες τράπεζές της, πλέον αποδεικνύεται πως δεν έχει ανάγκη να αποφασίζει ο λαός της για το μέλλον του, ούτε καν η εκλεγμένη κυβέρνηση, αφού υιοθετήθηκε απόλυτα και άμεσα η απόφαση του Γιουρογκρουπ. Ενδεικτικό είναι ότι ο πρόεδρος της Κύπρου προφασίστηκε πως έχασε το αεροπλάνο και δεν επέστρεψε περιμένοντας να δει τις αντιδράσεις του κόσμου.

 

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License