Αφρική : Βίντεο από ΜΜΕ διαψεύδει την αστυνομία σχετικά με τη σφαγή στη Μαρικάνα

Σκηνές στα βρετανικά κανάλια ανατρέπουν ισχυρισμούς της αστυνομίας για τους δολοφονημένους στα ανθρακωρυχεία Μαρικάνα

post image

 

Πέντε μήνες μετά τη Σφαγή της Μαρικάνα στη Ν. Αφρική οι σκηνές από τη δράση της αστυνομίας στο "ματωμένο λόφο" άνοιξαν για το κοινό. Οι σκηνές αυτές, όπως αναμενόταν δεν έφτασαν σε μας από τα τοπικά ΜΜΕ που έχουν από καιρό εστιάσει τη προσοχή τους σε άλλα πράγματα μια και η ιστορία της Μαρικάνα δεν "πουλάει" πια. Ήταν το Κανάλι 4 στο Ηνωμένο Βασίλειο που έριξε φως στο βίντεο της ιστορίας. Γιατί όμως πήρε τόσο διάστημα για να έρθουν οι σκηνές αυτές σε μας και γιατί ήρθαν με τέτοιο τρόπο; "Φιμώθηκε" το βίντεο ή υπήρχε καταδότης ανάμεσα στους αστυνομικούς; Μπορούμε εκ τους ασφαλούς να υποθέσουμε ότι η αστυνομία έλαβε εντολή να διαγράψει τα τεκμήρια που μάζεψαν στα κινητά τους μετά τη σφαγή αλλά ένα είναι σίγουρο: Υπάρχουν και άλλα βίντεο τραβηγμένα από τη καταστολή της σφαγής.

Τέσσερις μήνες μετά που η ιστορία του ματωμένου λόφου έφτασε στα κυρίαρχα ΜΜΕ μέσω του Greg Marinovich και μιας νοτιοαφρικανικής ηλεκτρονικής ιστοσελίδας της Daily Maverick, βίντεο από κινητό που ανήκε σε αστυνομικό στο σημείο της σφαγής έρχεται να φέρει κι άλλες αποδείξεις σε υπεράσπιση των ισχυρισμών του Marinovitch’s περί "φόνων σε στυλ εκτέλεσης".

Το βίντεο αυτό που αναστατώνει δείχνει αστυνομικές δυνάμεις να κινούνται, να πυροβολούν στα τυφλά και να ανταλλάσουν καλαμπούρια σχετικά με αυτούς που δολοφονούσαν ακόμα και να κοκορεύονται για το ότι πυροβόλησαν και  σκότωσαν έναν "γαμιόλη" δέκα φορές παρόλο που κάποιος άλλος αστυνομικός τους παρακαλούσε να μην πυροβολήσουν τον "μπάσταρδο". Το βίντεο δείχνει επίσης μεγάλο αριθμό πτωμάτων γύρω από την περιοχή ενώ οι αστυνομικοί κάθονται απαθέστατα και κοιτάνε  τους τραυματισμένους να σφαδάζουν ενώ πεθαίνουν.

Το βίντεο μας δίνει την οπτική γωνία ενός από αυτούς που πυροβολούσαν καθώς το κινητό ήταν στραμμένο προς το όπλο αυτού που τράβαγε το βίντεο σαν να ήταν βιντεοπαιχνίδι ή ταινία δράσης. Συνδυάζει τον υπερρεαλισμό ένας βιντεοπαιχνιδιού με την αποκρουστικότητα ταινίας "σπλάττερ".

Μία σκηνή δείχνει δύο εργάτες να προσπαθούν να ξεφύγουν από τους αστυνομικούς, μια προσπάθεια χωρίς ελπίδα, καθώς οι αστυνομικοί τους έχουν περικυκλώσει διασκεδάζοντας με την αγωνία τους.  Τα σχόλια των αστυνομικών παρόλο που μετά βίας ακούγονται είναι μεσ' την καλή χαρά και γεμάτα αδρεναλίνη ότι επιτέλους τους δίνεται η ευκαιρία να βγάλουν τα απωθημένα τους πάνω στους "μπάσταρδους".

Φαίνεται ότι έρχονται κατα δω και άλλες σκηνές που "δραπέτευσαν" από αυτό που μπορούμε να χαρακτηρίσουμε μόνο σαν τη πιο αξιοθρήνητη προσπάθεια στην ιστορία της αστυνομίας να "κουκουλώσει" τα τεκταινόμενα. Ξεπερνάει σε ηλιθιότητα ακόμα και τις παλιές δακρύβρεχτες ιστορίες του πρώην καθεστώτος μας. Όλα τα γεγονότα είναι εκεί, παρόντα.  Το πρόβλημα ήταν ότι κανείς δεν μπήκε στο κόπο να ψαχτεί πέρα από τις δηλώσεις Τύπου και το αρχικό τηλεοπτικό βίντεο. Κανένας στην αρχή δεν μπήκε στο κόπο να μιλήσει στους εργάτες των ορυχείων εκτός από κάποιους αντιδραστικούς που αγνοήθηκαν λόγω της απόκλισής τους από την αποδεκτή νόρμα κοινής γνώμης.

Ο μύθος της Μαρικάνα είνα αυτοάμυνα και θα πρέπει πλέον να πεταχτεί στη χωματερή των ψεμάτων της Ιστορίας.΄Και όμως, τα σχόλια του αρχηγού της αστυνομίας Riah Phiyega’s είναι εξαιρετικά αποκαλυπτικά για να μη πούμε τίποτε άλλο:  "Το μόνο που θέλαμε ήταν να κάνουμε τη δουλειά μας και να τη κάνουμε με το τρόπο που εκπαιδευτήκαμε γι'αυτή." Και για να περιγράψει πώς η αστυνομία έκανε τόσο τέλεια τη δουλειά της είπε: “Ότι και να συνέβει αντιπροσωπεύει τις καλύτερες στιγμές υπεύθυνης αστυνόμευσης. Κάναμε αυτό που κάναμε γιατί είμαστε υπεύθυνα άτομα.  Ο σκοπός μας ήταν να τιμήσουμε τον όρκο μας."

Δεν θα λέγατε ότι αυτό αποτελεί επίσημο σπονσοράρισμα της σφαγής?

Το πιο τραγικό γεγονός της Μαρικάνα δεν ήταν ίσως η σφαγή αλλά η έλλειψη αντίδρασης από τη νοτιοαφρικανική κοινωνία στον απόηχο της σφαγής. Ούτε μαζικές διαδηλώσεις, ούτε συλλογική κατακραυγή, ούτε τίποτα, σε γενικές γραμμές μόνο παθητική αποδοχή και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και δηλώσεις αλληλεγγύης προς τη κρατική βία.  Όχι βέβαι πώς αυτή η συλλογική απάθεια αναχαιτισε το κύμα των μαζικών απεργειών που έγιναν κατά μήκος της Ζώνης του Λευκόχρυσου.

Πρέπει να περιμένουμε να δούμε αν τέτοιες τρανταχτές αποδείξεις απο τις θηρηιωδίες που έγιναν εκείνη την ημέρα θα πυροδοτήσουν μια πιό ζωηρή αντίδραση. Μέχρι στιγμής όμως η αντίδραση των ΜΜΕ τουλάχιστον είναι χλιαρή αφού χειρίζονται τη σφαγή λες και ήταν μπαγιάτικα νέα που δεν αξίζουν ούτη την ανανέωση του ενδιαφέροντος στα γεγονότα εκείνης της μέρας.

Ίσως, και λέω ίσως, μπορεί να αποτελέσουν έμπνευση μια συλλογικής επικριτικής ματιάς πάνω στο πώς προδόθηκε το "κουκούλωμα" της σφαγής και ενός μελλοντικού μποϋκοτάζ των συνεντεύξεων Τύπου. Όπως και νάχει, μάλλον θα υποχωρήσουν όλοι μέσα στο κάστρο της αντικειμενικότητας.

Στο μεταξύ η ιστορία της Μαρικάνα συνεχίζεται. Οι περισσότεροι εργάτες στα ορυχεία λευκόχρυσου της εταιρείας Lonmin δεν έχουν λάβει ακόμα την αύξηση του 22% που τους υποσχέθηκαν και υπάρχουν αρκετές αναφορές εξαφανίσεων και συνεχιζόμενου εκφοβισμού με πολλούς από τους εργάτες να έχουν εξαφανιστεί ή να μη τους βρίσκει κανείς.  Και όπως μας δείχνον τα πρόσφατα νέα περί μαζικών περικοπών στο Amplats, ο αγώνας των εργατών στα ορυχεία καλά κρατεί.

Πηγή : http://libcom.org/news/british-tv-news-airs-footage-refuting-south-african-police-claims-about-murdered-marikana-m

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License