Egocide* [Kevin Tucker]

http://adamasto.squat.gr

Egocide* [Kevin Tucker]

 

Ο αρχέγονος πόλεμος είναι ένας πνευματικός πόλεμος.

Ξεκίνησε καθώς το πνεύμα της αγριότητας θάφτηκε κάτω από τα συμφέροντα των εξημερωτών: μέσα στην ιστορία και μέσα μας.

Στον πυρήνα της βρίσκεται η πνευματική διασύνδεση, η βουβή αίσθηση του είναι που ρέει μέσα από τον κόσμο. Δεν πρόκειται για έναν αγώνα για τη «Φύση» ή για τις ατομικές επιθυμίες. Πρόκειται για την εγωκτονία: το να σκοτώσεις το διαχωρισμό εαυτού /αλλότριου που ενισχύει όλες τις πολιτισμένες σχέσεις.

Δεν υπάρχει «Φύση», μόνη και απομονωμένη έξω από την αντίληψη μας. Υπάρχει μόνο η ζωή που είναι μέσα και σε ‘μάς. Αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να διδαχθεί, να γραφτεί ή να περιγράφει. Δεν είναι συμπλήρωμα στο χώρο για τον θεό ή τους θεούς, την ανυπαρξία, τα οικονομικά ή την επιστήμη. Δεν είναι μια γνωστική δύναμη που ακούει κάθε προσευχή.

Δεν μπορώ να πω τι είναι αυτό που αισθάνομαι. Δεν μπορώ να αποδείξω αντικειμενικά την ύπαρξή του. Αλλά χωρίς το πνεύμα μου, είμαι σχεδόν νεκρός.

Οι εξημερωτές το γνωρίζουν αυτό για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Μπορώ να πω ότι αισθάνομαι κάτι. Είναι κάτι που ξέρω πως είναι πραγματικό. Είναι κάτι για το οποίο αξίζει να αγωνιστώ.

Αυτό είναι κάτι που οι άγριοι λαοί και οι περιοχές μας λένε για δέκα χιλιάδες χρόνια.

Οι άνθρωποι, όπως και όλα τα όντα, είναι εγγενώς πνευματικοί. Όχι με την έννοια των περίτεχνων τελετουργικών ή θρησκευτικών πεποιθήσεων ή οτιδήποτε παρόμοιων, αλλά πνευματικοί με ένα πολύ διαφορετικό τρόπο: μιας ζωντανής πνευματικότητας.

Υπάρχει μια απορρέουσα, οργανική φύση στον κόσμο. Είναι κάτι που μπορείς να αισθανθείς ακολουθώντας διαδρομές μέσα στις νέες χιονοπτώσεις. Κάτι που νιώθεις σε μια χούφτα από άγρια μούρα ή στη μυρωδιά των ριζών. Είναι κάτι που βλέπεις στα μάτια ενός ζώου όταν οι κόρες του διαστέλλονται για τελευταία φορά. Το τσίμπημα από ένα αγκάθι, οι διαμαρτυρίες των σκίουρων και οι κηλίδες της βροχής στα φύλλα, ο ήχος του ορμητικού νερού: υπάρχει ζωή σε όλα αυτά τα πράγματα. Σου δίνει μία αίσθηση απλής ζωής.

Ο κόσμος των νομάδων τροφοσυλλεκτών / κυνηγών δεν γνωρίζει το «Αλλότριο». Δεν υπάρχει η έννοια της φύσης. Αλλά υπάρχει μια μεγαλύτερη συνδεσιμότητα. Δεν υπάρχει επιβίωση, ούτε αίσθημα μικρότητας ή μεγαλοπρέπειας. Υπάρχει μόνο ζωή και θάνατος, συνυφασμένα και ειλικρινώς τιθέμενα πριν από εσένα.

Ένα άτομο υφίσταται ως μέρος αυτού. Όχι με την βιομηχανική έννοια της κομμουνιστικής μαζοποίησης, αλλά με την πνευματιστική έννοια του όρου. Η ζωή είναι άρρηκτα συνδεδεμένη. Δεν υπάρχει καμία εξάρτηση. Δεν υπάρχει κανένας φόβος του μέλλοντος. Κανένα μονοπάτι προόδου. Μπορείς να πεις ότι υπάρχει μια σιωπηρή αίσθηση εμπιστοσύνης και ειλικρίνειας, αλλά καμιά από τις δυο λέξεις δεν το κάνει δίκαιο. Καμία λέξη δεν το κάνει δίκαιο. Είναι απλά η ζωή.

Αυτό πρέπει να επαναδιατυπωθεί: για τους περισσότερους από μας, η ζωή είναι απλά ένα ιδανικό. Είναι μια ουτοπική επιθυμία ή ένα ανεπανόρθωτο παρελθόν. Μπορούμε απλά να έρθουμε πιο κοντά σε αυτό ή δεν μπορούμε. Αλλά η ζωή μπορεί να είναι απλά ζωή. Ήταν πάντα και πάντα θα είναι εκεί. Αλλά εμείς δεν το σκεφτόμαστε έτσι. Δεν μπορούμε να το σκεφτούμε έτσι. Έχουμε εκπαιδευτεί να το βλέπουμε με διαφορετικό τρόπο. Η ζωή είναι απλά κάτι «Άλλοτροιο»: είτε ως θρησκευτικό / αντι-θρησκευτικό ιδεώδες είτε ως απονεκρωμένος επιστημονικός ορισμός .

Θα πρέπει πάντα να είναι μακρινή.

Πώς μπορείς να στρέψεις κάποιους εναντίον του εαυτού τους; Ενάντια στους γύρω τους; Πώς μπορείς να δαμάσεις το πνεύμα; Αυτά είναι τα ζητήματα που οι εξημερωτές πάντα έπρεπε να απαντούν. Η αναγκαία απάντηση είναι αυτό που καθορίζει την καθημερινή μας ζωή: για να εξημερώσεις, θα πρέπει να κατακερματίσεις κάποιον ψυχικά, σωματικά, και πνευματικά.

Με απλά λόγια, θα πρέπει να τον αποσυνδέσεις.

Αυτή η αποσύνδεση,αυτή η διαμεσολάβηση, ήταν πάντα ο πρωταρχικός στόχος των εξημερωτών. Ο λόγος είναι απλός: η εξημέρωση έχει να κάνει με την εξάρτηση. Αλλά αυτή η εξάρτηση δεν έχει να κάνει με την αναγκαιότητα, είναι αντιληπτική εξάρτηση. Εδράζεται στην πίστη.

Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι η πολιτεία και ο πολιτισμός είναι απαραίτητα τώρα, γιατί δεν ξέρουμε τίποτα άλλο. Είμαστε εγκλωβισμένοι σε μια κατασκευασμένη πραγματικότητα. Ένα αποστειρωμένο, προγραμματισμένο κόσμο ολοκληρωμένο με θερμαινόμενα καθίσματα, κλιματισμό, και φράγματα. Το φαγητό είναι η επεξεργασμένη πλευρά σχετικά με την κατανάλωση μας. Η εργασία είναι κάτι που πρέπει να κάνεις και το αφεντικό είναι κάποιος που πρέπει να υπακούς.

Η ιδέα της ζωής χωρίς πολιτισμό, και ακόμα περισσότερο, το να ζεις καλά, είναι περίπου τόσο ξένο προς εμάς, όσο θα ήταν η ιδέα του να ζεις σε αυτή την πραγματικότητα σε όποιον ζει έξω από αυτήν. Αυτοί είναι εγγενώς διαφορετικοί τρόποι αντίληψης και ύπαρξης στην πραγματικότητα. Το ένα σχετίζεται με την ζωτικής σημασίας ελευθερία να επιλέγεις το λιγότερο μεταξύ δύο δεινών και το καλύτερο από δύο μάρκες. Το άλλο σχετίζεται με τη δύσκολη επιλογή σχετικά με το προς ποια κατεύθυνση αισθάνεσαι να περιηγηθείς σήμερα και ποιο φύλλο φαίνεται πιο δελεαστικό.

Πώς φτάσαμε από το δεύτερο στο πρώτο; Πώς φτάσαμε να δεχόμαστε τόσο λίγα από τη ζωή; Πώς γίναμε τόσο εξαρτημένοι;

Πώς τα τρόφιμα στις αποθήκες έγιναν πιο σημαντικά από τον έξω κόσμο; Το να γεμίσουμε τις αποθήκες με μεγάλες ποσότητες άγριων σπόρων ή αποξηραμένου κρέατος ή ψαριού είναι ένα αρκετά εύκολο πράγμα. Για το μεγαλύτερο μέρος, μπορεί να χρειαστούν μερικές ημέρες για μια τεράστια ποσότητα τροφίμων για τις κοινωνίες που θα ήθελαν κάτι τέτοιο. Να γίνει κάποιος το πρόσωπο που ελέγχει το πλεόνασμα στο σιτηρέσιο δεν είναι κάτι περίπλοκο. Να κάνεις τους ανθρώπους να ακούνε το εν λόγω πρόσωπο, όμως, είναι.

Το ζήτημα είναι ο έλεγχος. Η ισχύς απορρέει από τον έλεγχο. Αλλά ο έλεγχος απαιτεί σωματική και ψυχική δύναμη. Μπορείς να κλείσεις κάποιον σε ένα κλουβί, αλλά είναι άλλο πράγμα να τον κάνεις να το αποδεχθεί.

Για να αποκτηθεί ο έλεγχος με επιτυχία πάνω σε ένα άλλο ον, αυτό το κλουβί πρέπει να εσωτερικεύεται.

Για εμάς, δυστυχώς, αυτό το κλουβί έχει εσωτερικευτεί. Αυτή είναι η διαδικασία εξημέρωσης στην εργασία.

Κανείς δεν δίνει την αυτονομία του ελεύθερα. Το πνεύμα της αγριότητας που ρέει μέσα σε κάθε μορφή ζωής πρέπει να διαλυθεί.

Για να διαλυθεί το πνεύμα, θα πρέπει πρώτα να το απομονώσεις . Αυτό είναι και το πιο δύσκολο και το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να γίνει. Γεννιόμαστε σωματικά και ψυχικά για μια ζωή νομαδική τροφοσυλλεκτική και κυνηγετική. Όπως η αγριότητα και η ζωή είναι παντού, έτσι και το πνεύμα μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τον κόσμο γύρω μας.

Αυτό χρειάζεται κάποια διευκρίνιση.

Δεν μιλάω για κάποια νεοτερική «ενότητα» περισσότερο από ό, τι υποστηρίζω κάποιο είδος καθολικής ”αυτόχθονης προοπτικής” . Μιλώ για μια αδιαμεσολάβητη σχέση με τον κόσμο. Μιλώ για κάτι που γίνεται αισθητό και γνωστό χωρίς λόγια. Σχεδόν όλες οι ανθρώπινες κοινωνίες που έχουν υπάρξει έχουν ζήσει με αυτό το πνεύμα στη ζωή τους. Μιλώ για το ίδιο πνεύμα που έπρεπε να θανατωθεί, ώστε να μπορέσουμε να γίνουμε αυτό που είμαστε τώρα. Το πνεύμα έπρεπε να σκοτωθεί, έτσι ώστε να μπορούμε να στραφούμε ενάντια στους εαυτούς μας και τη γη.

Το να σκοτώσεις αυτό το πνεύμα είναι αδύνατο. Υπάρχει σε όλες τις μορφές ζωής. Αλλά κάποια στιγμή οι άνθρωποι άρχισαν να το θάβουν: αρχίζοντας να δέχονται φθηνά υποκατάστατα. Ήταν ένα μακροχρόνιο, σκληρό και μεμονωμένο πρόβλημα, αλλά το αρχικό τραύμα της εξημέρωσης είναι μια βαθιά πληγή. Είναι τέτοιο που εξαπλώνεται γρήγορα και καταστρέφει τα πάντα στο πέρασμά του: πάντα σε κίνηση και αναζήτηση κάποιου είδους νοήματος. Το ποιό είναι αυτό το νόημα θα αλλάζει πάντα σχήμα και μορφή, αλλά οι αιτούντες εκπαιδεύονται να βλέπουν παντού και να καταστρέφουν οτιδήποτε βρίσκεται στο δρόμο.

Είμαστε εκπαιδευμένοι να κοιτάμε παντού, εκτός από τις δικές μας κατεστραμμένες ψυχές. Είμαστε εκπαιδευμένοι να ψάχνουμε για κάτι, αλλά ποτέ να μην αισθανόμαστε. Αυτό, βέβαια, είναι σκόπιμο.

Δεν έχει σημασία το πώς βλέπουμε τον κόσμο, εγωκεντρικά, ανθρωποκεντρικά, βιοκεντρικά, κλπ.: πρέπει πάντα να βλέπουμε τον κόσμο (βλέπε: «Φύση»), σαν ένα μέρος εντελώς ξεχωριστό. Ορισμένοι άνθρωποι είναι/ήταν ένα μέρος αυτού (βλέπε: «αυτόχθονες»), αλλά αυτό έχει χαθεί, τουλάχιστον σε βαθμό που θα έπρεπε να ανησυχούμε. Η γη είναι ένας τόπος, η ζωή είναι ένα ιδανικό: έχεις μόνο τον εαυτό σου.

Αποσυνδεδεμένοι, μόνοι και απελπισμένοι, βυθιζόμαστε ή κολυμπάμε στην πραγματικότητα τους. Αυτό είναι εξημέρωση. Είμαστε εμείς μια κατειλημμένη γη και έχουμε λίγη συναίσθηση αυτού και μόνο σε ένα περιβάλλον πλημμυρισμένο με δισεκατομμύρια άλλους.

Αυτή είναι η ψυχή σας για το Prozac.

Ο διαχωρισμός του εαυτού από το αλλότριο αρχίζει με την εξημέρωση. Δεν μπορείς να πάρεις τον έλεγχο πάνω σε έναν κόσμο που είσαι κομμάτι του. Σύμφωνα με τους μονοθεϊστές, ο Αδάμ και η Εύα έκαναν το πρώτο βήμα δίνοντας ονόματα στα ζώα της Εδέμ. Μπορεί να έκαναν καλά σε κάποιο βαθμό: η ζωή που τεμαχίζεται και κατηγοριοποιείται είναι πολύ περισσότερο ένα πείραμα παρά μια κοινότητα.

Αλλά η μεγαλύτερη ζημιά ήταν εκείνη που μετέτρεψε τη ζωή σε ιδιοκτησία. Μετέτρεψε το πνεύμα των άγριων δημητριακών, ψαριών και μεγάλων θηλαστικών σε πλεόνασμα: σε πλούτο. Ο κόσμος του κηπουρού μετατρέπει τον κόσμο του τροφοσυλλέκτη / κυνηγού σε έναν κόσμο ζιζανίων, καλλιεργειών, κήπων σε χρήση, κήπων σε αγρανάπαυση, και στο χωριό. Ο αγρότης κατακρημνίζει αυτό ακόμα περισσότερο σε σειρές καλλιεργειών στις πεδιάδες, στα ζώα ως τρόφιμα ή στα ζώα ως εργάτες, στοχαστές και πράττοντες. Ο καπιταλιστής βλέπει καταναλωτές, διανομείς, διαχειριστές, παραγωγούς, και φύλακες.

Ο κόσμος της αγριότητας γίνεται επεξεργασμένος και εξευγενίζεται. Το πνεύμα όλων των πραγμάτων γίνεται το πνεύμα όλων των ”χρήσιμων” πραγμάτων. Ο διαχωρισμός συνεχίζει: δεν είμαστε πλέον απλοί πίθηκοι ή άγρια θηρία. Είμαστε οι διαχειριστές της γης, οι κομιστές του μέλλοντος. Υποκείμενο, αντικείμενο.

Η ψυχή πρέπει να απομονωθεί για να επανανοηματοδοτηθεί.

Αυτό γίνεται διακριτικά στην αρχή. Καθώς οι άνθρωποι σε κάποια σημεία είχαν εγκατασταθεί μόνιμα και άρχισαν να παίρνουν αποθηκευμένα τρόφιμα, οι αρχικοί ρόλοι για την εξουσία άρχισαν να εμφανίζονται. Αλλά αυτή η εξουσία χρειάζεται να είναι απεριόριστη, ακόμη και η συμβουλευτική εξουσία που θα ασκήσει ο Μεγάλος Άνδρας. Αυτό σημαίνει σταδιακές αλλαγές του πνεύματος. Αυτό έγινε η δουλειά των σαμάνων: των πρώτων ειδικών.

Ο ρόλος του σαμάνου ξεπηδά από το θεραπευτή. Ένας σαμάνος είναι συνήθως ακόμα ένας θεραπευτής, αλλά σπάνια υπάρχει έλλειψη θεραπευτών. Για σχεδόν όλους τους νομάδες τροφοσυλλέκτες / κυνηγούς, η θεραπεία είναι μια κοινόχρηστη δραστηριότητα. Οι θεραπευτές ασχολούνται με την πραγματικότητα τους μέσω του κοινοτικού πνεύματος. Όλοι οι άνθρωποι εμπλέκονται. Ο σαμάνος, από την άλλη πλευρά, ερμηνεύει αυτή την πραγματικότητα. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό.

Πολλοί σαμάνοι ελάχιστα εντάσσουν το μήνυμά τους στις ερμηνείες τους για το πνεύμα. Η πιο σημαντική ιδέα είναι αυτή που υπονοείται μέσα από την ύπαρξή τους: η ψυχή του κόσμου είναι πιο ανοικτή σε ορισμένα άτομα. Η θέση τους ήταν ως διαμεσολαβητή μεταξύ του ατόμου και του υπόλοιπου κόσμου. Και μέσα από αυτό, γεννιούνται οι σπόροι για το διαχωρισμό εαυτού/ Αλλότριου.

Το μήνυμα του σαμάνου, όπως και το μήνυμα του ιεροκήρυκα και της αυθεντίας, επικυρώνει την κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα. Καθώς η κοινωνία γίνεται όλο και περισσότερο εξαρτημένη από συγκεκριμένα τρόφιμα, οι θεοί γίνονται εξειδικευμένοι για να εξασφαλίσουν την ανάπτυξή τους (ήλιος, νερό, γη / έδαφος, και σπόροι). Καθώς το πολιτικό πεδίο γίνεται πιο ιεραρχικό, το ίδιο συμβαίνει και με το κοσμικό. Όσο οι οικισμοί γίνονται πιο μόνιμοι και εξαπλώνονται σε χωριά, ο άλλοτε ενιαίος κόσμος μετατρέπεται στο χωριό, στα χωράφια, και το δάσος. Οι νεκροί γίνονται τρομαχτικοί πρόγονοί όπως οι μάγισσες, οι λυκάνθρωποι, και οι μάγοι γίνονται το μάτι της ηθικής που τα πάντα θωρεί.

Η ερμηνεία του κόσμου γύρω μας γίνεται υποκείμενο των προγόνων, των θεών, και έπειτα του θεού και της επιστήμης. Αλλά στη βάση αυτού είναι ο διαχωρισμός εαυτού / Αλλότριου. Ο κόσμος του νομάδα τροφοσυλλέκτη / κυνηγού που βασίζεται στη συνεργασία και την ειλικρίνεια αντικαθίσταται από τον ανταγωνισμό και το φόβο. Οι άνθρωποι ακολουθούν το χέρι που τους ταΐζει καθώς υποκαθιστά την αδιαμεσολάβητη σχέση τους με τον κόσμο μέσα από το όραμά του.

Αρχικά χωριστήκαμε από τον κόσμο και στη συνέχεια τον φοβηθήκαμε. Εκεί είναι που αρχίζει η εξημέρωση. Ο φόβος και η εξάρτηση αναπτύσσεται στο σημείο όπου οτιδήποτε άλλο είναι αδιανόητο και ακόμα περισσότερο, τρομακτικό.

Αυτός είναι ο κόσμος μέσα στον οποίο έχουμε γεννηθεί. Αυτή είναι η εξάρτησή μας. Αυτή είναι η κληρονομιά μας.

Είμαστε σε θέση να το δεχθούμε και να συνεχίσουμε να αντικαθιστούμε το πνεύμα της αγριότητας για τον άψυχο κόσμο της εξημέρωσης και της διαμεσολάβησης. Το μόνο πνεύμα που απομένει είναι ο εαυτός.

Σε έναν κόσμο αλληλοσπαραγμού, ή βυθίζεσαι ή κολυμπάς.

Υποκείμενο ή αντικείμενο. Τουλάχιστον αυτό υποτίθεται ότι είναι στο χέρι σου.

Οι εξημερωτές έχουν κάνει τη δουλειά τους εδώ και πολύ καιρό. Στο μεγαλύτερο μέρος πέτυχαν την αντικατάσταση του συνόλου του κόσμου που ξέρουμε στις καρδιές μας με τη συνολικότητα που έχουν τοποθετήσει γύρω από το μυαλό μας. Αλλά η δουλειά τους δεν μπορεί ποτέ να είναι πλήρης. Μας κατευνάζουν, μας αποσπούν και μας καταλαμβάνουν, αλλά η αγριότητα θα γλιστράει πάντα μέσα από τις ρωγμές.

Για πάρα πολλούς η ανεξέλεγκτη παρόρμηση να ζουν ελεύθερα είναι πολύ μακρινή. Καταλήγει στην αυτοκαταστροφή ή την διάσπαση του νου.

Το κέλυφος σπάει μόνο εν μέρει.

Το σύνολο του πολιτισμού στο μυαλό μας αντικατοπτρίζεται από τον κόσμο που έχει δημιουργήσει. Σκυρόδεμα, χάλυβας, γυαλί και σίδερο κάνουν για το σώμα αυτό που η εκκλησία και το κράτος έχουν κάνει για το μυαλό. Η Ιεραρχία και Η κυριαρχία γίνονται διαρθρωτικές. Η μικρότητα και η ασημαντότητα μας συνεχώς ενισχύονται.

Η εξέγερση ενάντια στον πολιτισμό σημαίνει ότι πρέπει να επιτεθούμε τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά. Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ των δύο. Η επίθεση αυτή είναι μια απάντηση: μια απάντηση στη συνολικότητα που μας έχει κάνει να εφησυχάσουμε και αποσκοπεί στο να καταστρέψει τα πάντα. Για κάποιους αυτό αντικατοπτρίζεται κυριολεκτικά. Ο στόχος τους είναι να εξαλείψουν τα πάντα από το σκυρόδεμα μέχρι τη Φύση, έτσι ώστε να είναι ελεύθεροι να κάνουν οτιδήποτε ή να πάνε οπουδήποτε. Είναι μια μηδενιστική οργή που εμπεριέχει ειλικρίνεια μόνο στην περίπτωση που το άτομο παραμένει απομονωμένο: να αφαιρέσει οποιαδήποτε και όλες τις πιθανές αλυσίδες.

Σε ένα βαθμό μπορώ να καταλάβω αυτόν τον ενεργό μηδενισμό. Όταν όλα όσα ξέρεις μοιάζουν αλλοιωμένα, φαίνεται ενστικτώδες να αποδομήσεις, όχι μόνο ό, τι γνωρίζεις, αλλά ό,τι σκέφτεσαι και αισθάνεσαι. Είναι λογικό ως μέρος μιας διαδικασίας απόρριψης του σύνολου του πολιτισμού, αλλά είναι μόνο αυτό. Πάρα πολύ συχνά θεωρείται ως αυτοσκοπός: μια μεθοδολογία για τη ριζική καθαρότητα απαλλαγμένη από κάθε περιορισμό. Στέκεται ως μια απομονωμένη απάντηση στο αποστειρωμένο πτώμα της πόλης και της εξοχής.

Αλλά ο μηδενισμός, όπως και ο πιο ειλικρινής συγγενής του, ο εγωισμός, αδυνατεί να απελευθερωθεί από την αρχική σύλληψη της εξημέρωσης: το διαχωρισμό εαυτού/αλλότριου. Και οι δύο βασίζονται στην εν λόγω απομόνωση, σε αυτή την Ουτοπία του Εαυτού. Για τους μηδενιστές και τους εγωιστές δεν μπορεί να υπάρξει καλύτερη σύνδεση χωρίς ηθική. Οι δύο αντιθέσεις παραμένουν: εαυτού και του αλλότριου.

Το αρχικό ψέμα των εξημερωτών επαναλαμβάνεται.

Ο πολιτισμός σκοτώνει το πνεύμα. Πρέπει να το κάνει, προκειμένου να υπάρχει.

Πιστεύουμε, χτίζουμε και διατηρούμε τον πολιτισμό. Είναι η πραγματικότητα που δημιουργήθηκε για μας και η πραγματικότητα που αναδημιουργούμε καθημερινά. Είναι ο εθισμός μας. Είναι ό, τι μας έχει δοθεί, έτσι ώστε η ψυχή να μην μπορεί να αναπνεύσει: όλα τα φθηνά υποκατάστατα για την αγριότητα, για το πνεύμα. Είναι αυτό που μας δίνεται, έτσι ώστε το πνεύμα να μην μπορεί να θυμηθεί την αγριότητα. Έτσι ώστε να μην επιθυμούμε πλέον την αγριότητα.

Έτσι ήταν πάντα. Έτσι έπρεπε πάντα να είναι για να υπάρχει πολιτισμός.

Βασίζεται στην εξημέρωση.

Αλλά η εξημέρωση δεν είναι μη αναστρέψιμη περισσότερο από ότι είναι εξελικτική. Πάντα έβρισκε αντίσταση από τα πνεύματα που αρνιόνταν να εξημερωθούν. Άγρια όντα, ανθρώπινα ή μη, έχουν πάντα πολεμήσει εναντίον της: αν όχι με το μυαλό και την ψυχή τότε με το σώμα.

Αυτός είναι ο αρχέγονος πόλεμος: η άρνηση της ζωής να εξημερωθεί. Είναι η άρνηση της αγριότητας να γίνει οριοθετίσημη και πολιτισμένη. Είναι το πνεύμα που αρνείται να πεθάνει.

Δεν πρόκειται για ένα ορισμένο λαό, τόπο ή χρόνο: πρόκειται για τη ζωή. Εκείνοι που γνωρίζουν αυτό το πνεύμα χωρίς τη διαμεσολάβηση δίνουν πάντα τον πιο σκληρό αγώνα. Δεν υπήρξε καμία πάλη ή επανάσταση για αφηρημένα ιδανικά, για κάποιο άγνωστο ή απροσδιόριστο μέρος μιας αμφισβητήσιμης ελευθερίας ατομικοτήτων. Ο αγώνας ήταν για κάτι που μπορείς να αισθανθείς, κάτι έμφυτο. Ο αγώνας, τότε, τώρα και πάντα, είναι η οργή του πνεύματος της ζωής και της αγριότητας. Δεν γνωρίζει καμιά απομόνωση ή διαμεσολάβηση. Αναπτύσσεται μέσα από τις ρωγμές στο πεζοδρόμιο και την άρνηση των τοξινών στο σώμα μας. Δεν θα σταματήσει για τίποτα και είναι εξαιρετικά θανατηφόρος.

Είναι μέσα μας, περιμένοντας με αγωνία. Φωνάζει για την επούλωση του πνεύματος (επιστροφή στην αγριότητα) και την επούλωση του σώματος (αντίσταση). Και τα δύο είναι ένα και το αυτό. Οι βαθύτερες πληγές μας κραυγάζουν για επούλωση. Αυτή είναι μια κραυγή για δράση.

Για τους μηδενιστές και τους εγωιστές, η αντίσταση προέρχεται από την άμεση ανάγκη να καταστρέψουν ό, τι μας καταστρέφει. Η μόνη τους κατασκευή είναι μέσα από την καταστροφή. Δεν πρόκειται να πω ότι είναι πάντα κάτι κακό. Αλλά εγώ θα πω το εξής: δεν έχω καμία αμφιβολία στην ύπαρξή μου ότι υπάρχει κάτι για το οποίο αγωνίζομαι, όχι μόνο κάτι ενάντια στο οποίο αγωνίζομαι. Δεν πρόκειται για ηθική ή για κάποιο νεοτερικό ευγενή σκοπό: έχει να κάνει με κάτι αδιαμεσολάβητο και υπάρχον. Κάτι πραγματικό.

Όσο οι ιδέες μου για τον εαυτό και το αλλότριο διαλύονται, έχω συνειδητοποιήσει ότι υπάρχει ζωή σε αυτόν τον κόσμο. Ξέρω ότι είναι αλληλένδετη. Έρχεται μέσα από το πνεύμα που ποτέ δεν πεθαίνει, αλλά διοχετεύεται και εγκλωβίζεται από τους εξημερωτές. Το τελικό αποτέλεσμα των δέκα χιλιάδων χρόνων της διαμεσολάβησης.

Το ξέρω αυτό όπως ξέρω ότι ο πολιτισμός πρέπει να καταστραφεί. Το πνεύμα μου το γνωρίζει. Το πνεύμα μου το νιώθει. Το πνεύμα ολόκληρης της ζωής το γνωρίζει. Ήταν γνωστό πάντα.

Απλά έχω αρχίσει να ακούω.

 

*Στμ:  Egοside -Εγωκτονία, μάλλον πρόκειται για  παράφραση του Ecoside που σημαίνει οικοκτονία.

 

Μετάφραση από http://theanarchistlibrary.org/

Δημοσιευμένο στο 20ο τεύχος του περιοδικού Green Anarchy

 

από Σαρανταφεύγας 30/01/2013 11:23 πμ.


 

 

 

1. Δεν υπάρχει λάθος στροφή στην Ιστορία

Είναι αδύνατον να προσδιορίσει κανείς πότε ή πώς η ιστορία πήγε στραβά. Ο πριμιτιβισμός (1) επιλέγει αυτά τα γεγονότα τα οποία υποτίθεται ότι επιβεβαιώνουν το σκοπό του και απορρίπτει μια τάση της ιστορίας (παραδοσιακή-κλασική ιστορία) στο όνομα άλλων, οι οποίες ανήκουν επίσης στην καπιταλιστική γνώση (ανθρωπολογία). Αντί να αποχωρίζεστε το «μαρξιστικό» ντετερμινισμό, μετατοπίζετε την έμφαση από την οικονομία στις αντιθέσεις ανθρώπου/ζώου. Είτε είναι γραμμένο από τον Rousseau, είτε από σας είτε από μας, οποιοδήποτε “Discours Des origines” συνήθως λέει περισσότερα για αυτόν που το έγραψε παρά για το παρελθόν. Η ιστορία μας εφοδιάζει με γεγονότα και στοιχεία που επιβεβαιώνουν την μετεξέλιξη του ανθρώπου σ’ αυτό που είναι τώρα. Όχι πολλά παραδείγματα, αλλά αρκετά για τον καθένα για να επιλέξει και να τα επεξεργαστεί λεπτομερώς. Γιατί θα πρέπει ο κυνηγός να είναι ο πρώτος παλιάνθρωπος; Γράφετε ότι η γεωργία οδήγησε στη συσσώρευση, άρα στις τάξεις, κ.λπ... Τι γίνεται, όμως, με την τροφοσυλλογή; Δε θα μπορούσε κάποιος να συσσωρεύσει αυτά που ο άλλος είχε συγκεντρώσει; Θα μπορούσε να ήταν το ίδιο λογικό να ξεκινήσει κανείς από ένα παρόμοιο γεγονός (τον τροχό παραδείγματος χάριν) και να αναδομήσει 10000 χρόνια πάνω σ αυτό. Κανένα μεμονωμένο γεγονός δεν μπορεί να εξηγήσει τα πάντα. Η αξία δεν εξηγεί όλο το Κεφάλαιο. Δεν μπορεί κανείς να διαλέξει μια μορφή (μιας αναπόφευκτα αλλοτριωμένης) ζωής και να τη μετατρέψει σε αιτία για όλα τ άλλα. Τροφοσυλλογή εναντίον εξημέρωσης των ζώων. Γεωργία εναντίον κυνηγιού. Χωριό εναντίον πόλης. Στατικότητα εναντίον νομαδισμού. Άτομο εναντίον κοινωνίας. Κοινότητα εναντίον ατομικότητας. Ελεύθερο κυνήγι και ψάρεμα εναντίον κτηνοτροφίας. Ελίτ εναντίον ανθρώπων. Κεντρική εναντίον τοπικής εξουσίας. Συνθήκες ζωής γυναικών. Καταπίεση παιδιών. Τεχνική και μηχανές. Μην ξεχνάμε και τον πόλεμο! Πολλά άλλαξαν από τότε που ο τελετουργικός πόλεμος επεκτάθηκε και οι αιχμάλωτοι οδηγήθηκαν σ αυτό που αργότερα έγινε «δουλειά». Το πιο πιθανό, είναι να συνέβησαν πολλά συγχρόνως, π.χ. κατά τη διάρκεια μερικών χιλιάδων χρόνων. Η γεωργία δεν οδήγησε στις τάξεις και την πολιτική εξουσία. Υπήρχε ο «πρωτόγονος κομμουνισμός», μετά υπήρξαν η γεωργία και οι τάξεις και η πολιτική. Ο μαρξιστικός ντετερμινισμός (ορισμένες φορές εμφανής στα γραπτά μας) εξήγησε την ιστορία με βάση την εμφάνιση ενός «αποθέματος» που αρπάχτηκε από μια μειοψηφία. Ο Freddy Perlman το αντικαθιστά αυτό με το αρδευτικό και υδρευτικό σύστημα. Αλλά δε μας λέει, γιατί οι τοπικές κοινότητες διαλύθηκαν και γέννησαν τις τάξεις και το κράτος. Δε θα μπορούσαν συλλογικά να κατασκευάσουν φράγματα και κανάλια, χωρίς να βασιστούν σε διαμεσολαβητές; Δεν υπήρχε τίποτα το μοιραίο σ αυτήν την τεχνική εξέλιξη. Αλλιώς, θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι η ανθρωπότητα θα αυτοϋποδουλώνεται κάθε φορά που θα χρησιμοποιεί μεγάλης έκτασης άρδευση. Υπάρχουν στοιχεία για κυνηγετικές ή αλιευτικές ή αγροτικές κοινωνίες οι οποίες δεν έγιναν καταπιεστικές για τους ανθρώπους. Γιατί; Κανείς δεν ξέρει. Δεν υπάρχει καλύτερη εξήγηση για το γιατί τα πράγματα πήγαν στραβά όπως δεν υπάρχει και εγγύηση για το πως θα γίνουν (και θα μείνουν) καλά στο μέλλον. Δεν μπορούμε να παίρνουμε κάτι το οποίο (συνήθως σωστά) αντιπαθούμε και να το ανάγουμε σε παγκόσμια αιτία για τα πάντα. Γιατί να μη διαλέξουμε τις σπηλαιογραφίες; Σχετίζονται με τη γλώσσα και άρα με τη συμβολική εξουσία, στην οποία οι άνθρωποι αυτοπαγιδεύονται, όπως υποστηρίζει ο Zerzan. Αυτό είναι τόσο άσχετο όσο και βάσιμο: μετατρέπει μια πτυχή της κοινωνίας σε αιτία για τα πάντα. Αν μείνουμε στο μερικό και όχι στο σύνολο, η (προ)ιστορία μπορεί να επιστρατευτεί για να αποδείξει οτιδήποτε. Οι μαχητικοί χορτοφάγοι μπορούν εύκολα να αποδώσουν όλα τα κακά της κοινωνίας στην κρεοφαγία και να αντιπαραβάλλουν σ αυτά τη φαινομενικά καλύτερη ζωή του χορτοφάγου ανθρωποειδούς πίθηκου. Ωστόσο, η άλλη πιθανότητα είναι το ίδιο καλά τεκμηριωμένη. Η κρεοφαγία έχει ειδωθεί ως απαρχή μιας απαραίτητης πτυχής της ανθρωπότητας: της κοινωνικότητας. Όπως πολλά αρπακτικά, έτσι και τα δελφίνια παρουσιάζουν ένα τύπο συνεργασίας, ιεραρχίας, κώδικες κ.λπ. Έτσι, ενώ εσείς θεωρείτε το κυνήγι βασικό παράγοντα καταπίεσης, άλλοι το αντιμετωπίζουν ως προέλευση της κοινωνίας. Νοημοσύνη σημαίνει το να είσαι ικανός να αντικρίζεις νέες καταστάσεις και να τις προσαρμόζεις σε διαρκώς εμφανιζόμενα δεδομένα. Τα ζώα τα οποία σκοτώνουν, συνήθως, έχουν πολύ περισσότερες κοινωνικές σχέσεις απ αυτά με τα οποία τρέφονται. Τώρα, αυτό που μας οδηγεί; Σε ανώτερο επίπεδο φυσιολογίας, έχει υποστηριχθεί ότι η εμφάνιση της ζωικής πρωτεΐνης στη διατροφή μικρών εθνών (αρχαία Ελλάδα, Αγγλία, Ιαπωνία) επιβεβαίωσε τα πλεονεκτήματα της κρεοφαγίας. Και πάλι, αυτό τι σημαίνει; Η φύση μας εφοδιάζει με τόσα πολλά στοιχεία που αποδεικνύει κάθε επιχείρημα και γίνεται άχρηστη. Λόγω του ότι οι άνθρωποι αντιμετωπίστηκαν σαν πράγματα, επαναπροσδιορίστηκαν και τα ζώα και τα δέντρα; Η αυτοκινητοβιομηχανία δεν είναι αποδοκιμαστέα, επειδή κατάγεται από τη φιλοσοφία του σφαγείου. Η κριτική μας ενάντια στον καπιταλισμό γίνεται ακριβώς, γιατί η παραγωγή αξίας μετατρέπει τα πάντα, είτε είναι κρέας είτε είναι ποιήματα, σε εμπορεύματα, και έτσι, είναι άσκοπο να απαιτεί κανείς περισσότερα ερωτικά ποιήματα και λιγότερα hamburgers. Όσο και τα δύο θα είναι προσοδοφόρα, οι βιομηχανίες θα συνεχίζουν να τα παράγουν. Θα μπορούσε να υπάρξει μια βιομηχανία για τα πάντα. Είναι η κοινωνία του μεταφορικού ιμάντα αυτή που θα πρέπει να κατανοηθεί και να μετασχηματιστεί, άσχετα με το αν μεταφέρει βιομηχανικά συσκευασμένο μπιφτέκι ή ψωμί από μαύρο αλεύρι ή ψυγεία.

2. Η ενασχόληση με οποιοδήποτε ζήτημα (στην προκειμένη περίπτωση: κρεοφαγία/χορτοφαγία ή συνθήκες ζωής των ζώων), προϋποθέτει να ρωτήσουμε ποιος θέτει το ζήτημα.

Γιατί ο μέσος νεαρός αστός της Δυτικής Ευρώπης στις αρχές του 21ου αιώνα μισεί την εικόνα ενός ντυμένου στα χακί άντρα που έχει βγει για να κυνηγήσει κουνέλια ή πάπιες; Η γνώση της φύσης, οι οικολογικές ανησυχίες και οι αντιδράσεις για την καταπίεση των ζώων δεν είναι ενδείξεις μιας ανθρωπότητας η οποία τελικά αρχίζει να συνειδητοποιεί τη σύγκρουσή της με το υπόλοιπο του πλανήτη, αλλά είναι αποτέλεσμα της αναγκαιότητας του Κεφαλαίου να σκεφτεί συνολικά και να λάβει υπ όψη του τόσο το παρόν όσο και το παρελθόν, από τους ναούς των Maya μέχρι τις φάλαινες και τα γονίδια. Οτιδήποτε εξουσιάζει πρέπει να ελέγχεται και να ταξινομείται με σκοπό να το διαχειρίζεται σωστά. Ότι είναι αγοραίο πρέπει να προστατεύεται. Το Κεφάλαιο είναι ο ιδιοκτήτης του κόσμου και ως γνωστόν κανέναν ιδιοκτήτη δεν τον παίρνει να είναι απρόσεχτος όσον αφορά αυτά που κατέχει. Στις αρχές του 19ου αιώνα, η μπουρζουαζία σπατάλησε τη ζωή και την εργατική δύναμη εκατομμυρίων προλεταρίων. Χάρη, εν μέρει, στους αγώνες των εργατών, αυτό μετατράπηκε σε λιγότερο καταστροφική και περισσότερο προσοδοφόρα εκμετάλλευση. Τώρα, το Κεφάλαιο δεν μπορεί να συνεχίσει, σπαταλώντας εκατομμύρια πιθήκων και δέντρων. Δεν είναι σύμπτωση το ότι μια έντονη ευαισθητοποίηση πάνω στις συνθήκες ζωής των ζώων εμφανίστηκε την ίδια περίοδο με το βιομηχανοποιημένο φαγητό και την κτηνοτροφία βασισμένη στο μοντέλο του στρατοπέδου συγκέντρωσης. Ο ανθρωπισμός και η σύγχρονη κρατική εξουσία γεννήθηκαν ταυτόχρονα. Η βιομηχανοποίηση όλων (ανθρώπων, ζώων, καθώς και του ανθρώπινου και ζωικού φαγητού) συμβαδίζει με τη διαμαρτυρία για τις αδικίες που γίνονται εις βάρος όλων. Τα τελευταία 30 χρόνια, η χορτοφαγία έχει αναπτυχθεί με τον ίδιο ρυθμό όπως και οι αγροτικές επιχειρήσεις και τα συναισθήματά μας επίσης: τρώμε, περιτυλιγμένα με πλαστικό, σάντουιτς με χοιρινό, αλλά αρνούμαστε να φορέσουμε γούνα από μινκ. Ο σύγχρονος άνθρωπος θέλει κρέας χωρίς αίμα, τσιγάρα χωρίς νικοτίνη, εμπορεύματα χωρίς κηλίδες ιδρώτα, πόλεμο χωρίς πτώματα, αστυνομία χωρίς γκλομπς, γκλομπς χωρίς χτυπήματα, χρήματα χωρίς κερδοσκοπία. Μ αυτή την έννοια, οι πιο σύγχρονοι τύποι εκμετάλλευσης βοηθούν στην κατανόηση των αντίστοιχων παλαιοτέρων. Αυτό που συμβαίνει στα ζώα είναι ένα υποβιβασμένο αποτέλεσμα ταξικού αγώνα, αποτέλεσμα της εξέλιξης της σχέσης Κεφαλαίου-εργασίας μετά τις εξεγέρσεις των δεκαετιών του ’60 και του ’70 στο χώρο της παραγωγής. Οι υπεύθυνοι προσπαθούν να δημιουργήσουν εργασιακούς χώρους πιο ασφαλείς και λιγότερο καταστροφικούς (=περισσότερο παραγωγικούς) για ένα πολύτιμο κεφάλαιο: την εργασία. Η εκμετάλλευση των ζώων αναπαράγει αυτήν τη διαδικασία. Σκοπεύει στο να πειραματίζεται λιγότερο στα ζώα με σκοπό να κερδίσει περισσότερα απ αυτά, επώδυνα αν χρειάζεται, ανώδυνα αν μπορεί: μείωση του αριθμού των ζώων που θυσιάζονται, λεπτότητα στις τεχνικές που προκαλούν πόνο και αντικατάσταση των ζωντανών από προσομοιώματα και καλλιέργεια κυττάρων (Newsweek, 16 Ιανουαρίου 1989). Οι διαμαρτυρίες ενάντια στην εκμετάλλευση των ζώων παραλληλίζονται με τη γενική απαίτηση για μια πολυπολιτισμική, πιο ανοιχτή, μη-επιθετική κοινωνία. Το ίδιο το ζήτημα πρέπει να αμφισβητηθεί. Η έμφαση στη σκληρότητα συνεπάγεται ότι μια δίκαιη μεταχείριση θα ήταν αποδεκτή. Ο συνεχής λόγος για τις ελεεινές συνθήκες εργασίας καλεί για μια ανεκτή εργασία. Ο αγώνας ενάντια στην υπερβολή υποστηρίζει, λογικά, τη μετριοπάθεια. Ας υποθέσουμε ότι αυτά τα στυγερά (και συχνά καθαρά ηλίθια) πειράματα ήταν πραγματικά ανώδυνα, ακόμη και διασκεδαστικά για τα ζώα που θα συμμετείχαν. Εσύ κι εγώ θα συνεχίζαμε να εναντιωνόμαστε στις μελέτες-πειράματα για το στρες και στα πειράματα για το make-up, όπως ακριβώς θα θεωρούσαμε τους ευτυχισμένους εργάτες της Ford ακόμη περισσότερο αλλοτριωμένους.

3. Οι συνθήκες ζωής των ανθρώπων και των ζώων χειροτερεύουν μόνο κατά την έννοια ότι κεφαλαιοποιούνται. Επομένως, οι πιο εμφανείς φρίκες εις βάρος των ανθρώπων και των ζώων γίνονται όλο και λιγότερο εμφανώς φρικτές.

Η μπροσούρα σας ξεκινάει με τον ισχυρισμό ότι δεν είναι μόνο οι μάζες που υποφέρουν από την αυξανόμενη καταπίεση και τη φτώχεια, που όλο και εξαπλώνεται, αλλά και τα ζώα σφάζονται και βασανίζονται περισσότερο από ποτέ. Η ζωή έχει χειροτερέψει, αλλά όχι ακριβώς με την έννοια που εσείς εννοείτε. Δεν υπάρχουν περισσότεροι λιμοί και μαζικές δολοφονίες ανθρώπων απ ότι στα 1900 ή στα 1945. Ως προς την τροφή, η διατροφή του μέσου δυτικού εργάτη είναι σίγουρα πλουσιότερη και πιο ισορροπημένη απ αυτή στα χρόνια του Marx: έχει τόσο βιομηχανοποιημένο φαγητό όσο και βιομηχανοποιημένη διασκέδαση ή ταξίδια. Οι προσδοκίες της ζωής συνεχώς αυξάνονται: Αν συμβαίνει το αντίθετο στη Ρωσία, είναι γιατί αυτή πάσχει από τον οπισθοδρομικό καπιταλισμό. Τα εργαστήρια και τα εργοστάσια, στα οποία οι εργάτες δούλευαν σκληρά με πολύ μικρό μισθό, δεν είναι το μέλλον του καπιταλισμού, ούτε τα κοινωνικά επιδόματα και το επίδομα ανεργίας είναι η κύρια πηγή εσόδων για τους προλετάριους. Θα ήμασταν λάθος, αν περιγράφαμε ως κόλαση ένα μέρος που κανείς δεν το θεωρεί παράδεισο. Αυτό που είναι χειρότερο από το 1848, το 1917 ή το 1945, είναι ότι ποτέ άλλοτε δεν έχουν μετατραπεί τόσα έμψυχα και άψυχα όντα σε χρήμα και σε διαδικασίες παραγωγής χρήματος. Ποτέ οι άνθρωποι δεν ήταν τόσο εξαρτημένοι από κάτι πέρα απ αυτούς και...μέχρι τώρα, ανίκανοι ή απρόθυμοι να αλλάξουν την κατάσταση. Όπως έλεγε η Καταστασιακή Διεθνής, αυτό που μετράει είναι η κριτική στον πλούτο που παρέχεται από την κοινωνία και όχι στη φτώχεια η οποία επιβάλλεται σε μας. Επειδή και τα δύο πάνε μαζί. Υπάρχει τόση φρίκη στην πολιτικά ορθή, ζαχαρένια εικόνα της αγάπης για τα ζώα την οποία αυτή η κοινωνία εμφανίζει, όση και στις σφαγές οι οποίες πραγματοποιούνται πίσω από τους ψηλούς τοίχους (των σφαγείων). Δεν ήταν η Αστυνομία της Σκέψης και το Δωμάτιο 101 που έκαναν τον κόσμο του “1984” μια βδελυγμία, αλλά ο όλος κομφορμισμός που τον περίκλειε. Η τελική αγάπη που είχε ο Winston για το Μεγάλο Αδελφό είναι τόσο τρομερή όσο (τρομερά είναι) και τα βασανιστήρια που πέρασε. Το Κεφάλαιο ακρωτηριάζει και εξευτελίζει τους ανθρώπους. Σκοτώνει εκατομμύρια ζώα. Σωστά. Αλλά οπουδήποτε το Κεφάλαιο αναπτύσσεται και γίνεται πιο αγνά καπιταλιστικό, καταφεύγει πολύ λιγότερο σε βασανιστήρια και σε ανοιχτή βία. Η ουσία (και κατ επέκταση η αντίθεση) του καπιταλισμού δεν μπορεί να βρεθεί στα άκρα του. Οι γενοκτονίες και οι σφαγές ζώων είναι αναπόφευκτες συνέπειες του Κεφαλαίου, αλλά δεν αποτελούν ορισμό του. Όπως ακριβώς η εκμετάλλευση των ζώων, έτσι και ο σεξισμός και ο ρατσισμός, είναι απαραίτητα συστατικά (στοιχεία) του καπιταλισμού. Αλλά μόνο όταν τα χρειάζεται. Περιοδικά, τα αχρηστεύει, τα αντικαθιστά με καλύτερα προσαρμοσμένες μορφές. Ο ανεπίσημος ή θεσμικός ρατσισμός πάντα θα επιβιώνει σε κάποιες καπιταλιστικές χώρες, αλλά δεν είναι πουθενά απαραίτητος στο Κεφάλαιο. Για παράδειγμα, δεν ενσάρκωνε το Apartheid τη μορφή της μισθωτής εργασίας στη Νότια Αφρική. Πριν 15 χρόνια, φίλοι μας έλεγαν ότι μέσω των αγώνων ενάντια στο Apartheid αντιμάχονταν και τον ίδιο τον καπιταλισμό, μιας και η Νότιο-Αφρικάνικη οικονομία βασιζόταν στο ρατσισμό και δε θα μπορούσε ποτέ να κάνει διαφορετικά. Μπορεί, όμως, τώρα. Και στην πραγματικότητα, το Κεφάλαιο ήταν ανάμεσα στις κινητήριες δυνάμεις που ξεφορτώθηκαν το Apartheid. Έχετε δίκιο ότι τα McDonald’s είναι το ουσιώδες ζήτημα σε πολλές πτυχές της παρούσας κοινωνίας. Αλλά ακριβώς, τα McDonalds δεν μπορούν να απεικονιστούν ως ένα συνονθύλευμα τρομακτικών στοιχείων (κακό φαγητό + υποβαθμισμένες κοινωνικές συνθήκες για τους εργάτες, χαμηλοί μισθοί + τρομακτικές συνθήκες εργασίας, σφαγές ζώων + επέκταση της κυριαρχίας των αμερικανικών επενδύσεων και του αμερικάνικου τρόπου ζωής). Όλα αυτά είναι πραγματικά, αλλά από τη στιγμή που αμφισβητείτε από μια ποιοτική οπτική γωνία, σας διαφεύγει τόσο η ελκυστικότητα όσο και η επιρροή του σκουπιδο-φαγητού (junk food) και της σκουπιδο-εργασίας (junk work). Η έννοια του fast food (ταχυφαγίας) είναι ιστορικά συνδεδεμένη με τις έννοιες του υγιεινού φαγητού (τα ταχυφαγεία έχουν τουλάχιστον τους ίδιους όρους υγιεινής με τις περισσότερες pub και τα περισσότερα cafe που μας αρέσουν), του τρώω μόνος μου, αν το επιθυμώ, της αποδέσμευσης από τους άλλους, της ελάχιστης επαφής και επικοινωνίας, της ταχύτητας αλλά και της προσφοράς μιας ημι-απασχόλησης, κυρίως για τους νέους. Αυτές οι έννοιες είναι κάτι περισσότερο από μια ιδεολογία, εκφράζουν την πραγματικότητα της σχόλης και της εργασίας στα χρόνια της τηλεόρασης και του ηλεκτρονικού υπολογιστή. Εκμετάλλευση υπάρχει πράγματι, αλλά η υποβόσκουσα βία (σε ανθρώπους και ζώα) μπορεί να κατανοηθεί μόνο ως η άλλη όψη του νομίσματος των fast food. Τα McDonalds είναι τόσο εκμεταλλευτικά και καταπιεστικά όσο και οποιαδήποτε άλλη επιχείρηση, αλλά ισχυρίζεται πως είναι (και είναι σε κάποιο βαθμό) φιλική προς τον πελάτη, προς το προσωπικό και προς τα ζώα. Παίρνοντας ένα hamburger από fast food μπορεί να έχει λιγότερη κοινωνική βαρύτητα απ ότι αν κάθεσαι σε μια pub ή σε ένα Joes cafe. Το Κεφάλαιο παίρνει τη ζωή (σε όλες τις μορφές της, από την ανθρώπινη εργασία, τα δέντρα και τις αγελάδες, μέχρι τα παραμύθια με νεράιδες και τα αισθήματα), την αναπαράγει και την επιστρέφει σε μας. Αυτή είναι και η διαφορά από παλαιότερα συστήματα εκμετάλλευσης. Εκεί βρίσκεται η δύναμή του. Σε αντίθεση με ένα βαμπίρ, ρουφάει από εμάς ενέργεια, αλλά μας αφήνει ζωντανούς να μεγαλώνουμε, να αγοράζουμε και να ενεργούμε. Η παραγωγή αξίας και ο καπιταλισμός δουλεύουν, γιατί είμαστε ενεργητικοί αλλά και παθητικοί. Γιατί τα computer είναι δημοφιλή; Γιατί τα σπορ; Το κρέας είναι πράγματι σύμβολο της αστικής τάξης. Αλλά μήπως αντιστρέφετε τα πράγματα; Είναι το ίδιο πιθανό οι αρχηγοί να κρατούσαν για τον εαυτό τους αυτό που είχε μεγαλύτερη θρεπτική αξία. Εντούτοις, ο δυτικός εργάτης (ιδιαίτερα ο άντρας) πιστεύει ακόμη στην υπερκατανάλωση κόκκινου κρέατος, ενώ η ελίτ έχει τώρα οδηγηθεί σε πιο ισορροπημένες δίαιτες. Το να είσαι πλούσιος σήμερα, σημαίνει να πηγαίνεις σε ακριβά μαγαζιά υγιεινής-συχνά χορτοφαγικά προσανατολισμένα. Στην Καλιφόρνια, μπαίνοντας σε ένα μαγαζί με junk food για τις χαμηλότερες τάξεις και ύστερα σε μια αγορά με οργανικό-βιολογικό φαγητό για τις μεσαίες τάξεις, είναι σαν να επισκέπτεσαι δύο διαφορετικούς πλανήτες. Ωστόσο, όπως γνωρίζουμε, ο καταναλωτισμός βαθμιαία επεκτείνεται σ αυτά που ήταν προνόμιο των λίγων και την ίδια στιγμή, η μαζικοποίηση υποβαθμίζει αυτά που φέρνει στα σπίτια όλων. Η τεχνολογία μπορεί να δημιουργήσει φαγητό οποιουδήποτε σχήματος, υφής και γεύσης. Κάποια μέρα, μπορεί να υπάρχουν Χριστουγεννιάτικες γαλοπούλες, τέλειες με κόκαλα, δέρμα και ίδιο ακριβώς χρώμα, κατασκευασμένες από συνθετικούς ζωντανούς οργανισμούς, τόσο νόστιμες όσο η αληθινή, καλές για την υγεία, φθηνές και σε άφθονη ποσότητα. Τότε, η σφαγή των πουλερικών θα μειωνόταν στο ελάχιστο και μόνο για τις υψηλές τάξεις, κάτω από υποθετικά ανώδυνες και χωρίς άγχος συνθήκες, σε παραδοσιακές φάρμες, όπου οι κότες θα περπατούν γύρω-γύρω στην αυλή, πιθανόν υπό την επίβλεψη του RSPCA. Φυσικά, οι περιθωριοποιημένες μάζες του ημι-βιομηχανοποιημένου κόσμου θα συνέχιζαν να σκοτώνουν κότες με τους πιο φρικτούς τρόπους και θα τρομοκρατούσαν τους δημοσιογράφους της Δύσης. Επιστημονική φαντασία; Τίποτα διαφορετικό από τη μη βίαιη, φιλική προς τους εργάτες βιομηχανία. Η σχέση του ανθρώπου με το υπόλοιπο της φύσης αντανακλά τη σχέση ανάμεσα στους ανθρώπους. Το Κεφάλαιο, όντως, βασίζεται στην κακομεταχείριση, τον εξαναγκασμό και την καταπίεση. Αλλά η ουσία του δεν είναι περισσότερο βίαιη απ ότι μη βίαιη. Είναι σκληρό, όταν πρέπει, χαλαρό, όταν γίνεται πιο προσοδοφόρο. Το να αναγκάζει πεντάχρονα παιδία να δουλεύουν 12 ώρες την ημέρα ήταν αναγκαίο στα 1830, αλλά όπως έδειξε και η ιστορία, όχι ομοούσιο με τα συμφέροντα των επιχειρήσεων. Μαχόμενοι για μη βίαιες μορφές, συνεισφέρουμε στη μετακίνηση των καταπιεστικών μορφών από το ένα επίπεδο στο άλλο. Η προσδοκία για συνθετικό φαγητό επιτρέπει στο Κεφάλαιο να πραγματοποιήσει τερατωδώς το όνειρο της βιολογικής τροφής (bio-food).

4. Το ζήτημα των ζώων μπορεί να τεθεί μόνο ως ζήτημα των ανθρώπων.

Θα ήταν παράλογο να τοποθετήσουμε τον ταξικό αγώνα πάνω απ τη φύση. Το κομμουνιστικό κίνημα δεν υποστηρίζει το βιομηχανικό εργάτη έναντι της αγελάδας. Σκοπός δεν είναι να ανασυνθέσουμε την προλεταριακή τάξη, αλλά να αποσυνθέσουμε όλες τις τάξεις. Ακόμη, η εκμετάλλευση των εργαζομένων στα McDonalds έχει μεγαλύτερη σχέση με την ιστορία απ αυτήν των αγελάδων. Και όχι επειδή οι άνθρωποι υποφέρουν περισσότερο, ούτε γιατί η κακομεταχείριση των αγελάδων μας ενδιαφέρει λιγότερο. Αλλά επειδή μόνο οι άνθρωποι μπορούν να δώσουν ένα τέλος στα McDonalds. Τα ζώα δεν εργάζονται. Είναι παραπλανητικό να αποκαλούμε εργασία αυτό που ένα άλογο ή ένας μεταξοσκώληκας έχουν μάθει και αναγκάζονται να κάνουν. Γιατί τότε στη λέξη εργασία αποδίδεται μια τελείως διαφορετική ερμηνεία από τις πολλές παραλλαγές που γνωρίζουμε γι αυτήν (σκλάβος ή δουλοπάροικος, μισθωτή εργασία, νοικοκυριό, εργασία στο σπίτι). Η εργασία οργανώνεται απ το αφεντικό, τον προϊστάμενο, το διευθυντή..., αλλά ο εργάτης πάντα πρέπει να παίξει το δικό του ρόλο σ αυτήν την οργάνωση και μπορεί να εναλλάξει τη θέση του με οποιονδήποτε τον οργανώνει και να αμφισβητήσει την οργάνωση αυτή. Το έργο που παράγουν τα ζώα δεν είναι ούτε το αντίθετο ούτε το ίδιο με την αλλοτριωμένη εργασία: είναι κάτι άλλο. Το κομμουνιστικό κίνημα δεν αντιδρά στη μοίρα των θυμάτων είτε αυτά είναι άνθρωποι, είτε είναι ζώα. Ο τρόπος με τον οποίο αυτός ο κόσμος θα μπορούσε να αλλάξει εξαρτάται απ αυτά στα οποία έχει θεμελιωθεί. Ο Camatte, ο F.Perlman, οι πριμιτιβιστές και σε μεγάλο βαθμό οι αυτόνομοι, ξεκινούν από το γεγονός ότι υπάρχει κυριαρχία πάνω σ όλα: βλέπουν την κοινωνία σαν να στηρίζεται πάνω στον έλεγχο (του οποίου η παραγωγή είναι μονάχα ένα κομμάτι) της κάθε μορφής ζωής. Συνεπώς, το κοινό στοιχείο ανάμεσα σε ανθρώπους και ζώα έχει μεγαλύτερη σημασία απ ότι η διαφορά τους. Εμμένουμε στην άποψή μας πως ο καπιταλισμός κυριαρχεί και πως το Κεφάλαιο βασίζεται στην εργασία που παράγει αξία. Το να οδηγείς τους ανθρώπους στην εργασία είναι το κλειδί για να ελέγχεις τα πάντα. Όλα τα παραδείγματα που δίνονται στο κείμενο (δουλειά, εγκλεισμός, εκκαθαρίσεις, γραμμή συναρμολόγησης) επισημαίνουν μια κοινωνική (=μεταξύ ανθρώπων) σχέση, εξαιτίας της οποίας τα ζώα πράγματι υποφέρουν, αλλά το κίνητρο αυτού του μαρτυρίου είναι ο εξαναγκασμός των ανθρώπων να δουλέψουν (το πρόβατο δεν κουρεύει πρόβατο). Μια οργάνωση εργασίας αντικατέστησε κάποια άλλη, η οποία ήταν λιγότερο παραγωγική. Η βιομηχανία των ζώων δε γέννησε ένα προλεταριάτο: η γέννηση του προλεταριάτου ήταν μια από τις συνθήκες για τη βιομηχανία των ζώων.

5. Κανένα lifestyle δεν είναι ανατρεπτικό.

Ο Arthur Cravan ισχυρίζεται πως είναι λιποτάκτης από 17 χώρες. Είμαστε λιποτάκτες. Αλλά όχι επειδή με την αποχή μας από τον κόσμο θα τον αλλάζαμε. Απλά, δεν ανήκουμε. Αν απέχω από την εκλογική διαδικασία, δεν είναι επειδή κατά βάθος θα προτιμούσα τον Callaghan αντί της Thatcher για πρωθυπουργό, αλλά επειδή απαγορεύω στον εαυτό μου να ψηφίσει, λόγω επαναστατικών αρχών. Δεν είμαι αναγκασμένος να πιέσω τον εαυτό μου. Πιστεύω γνήσια πως ο Callaghan δεν είναι καλύτερος από τη Thatcher. Και (σε αντίθεση με τον αριστερό που ψηφίζει Εργατικούς ως το λιγότερο κακό) γνωρίζω καλά, παρ όλα αυτά, ότι αυτή η στάση μου δεν επιφέρει κανένα άμεσο αποτέλεσμα. (Στην καλύτερη περίπτωση η συνεισφορά της είναι να βοηθήσει να κρατήσουμε ζωντανή κάποια κοινότητα ανάμεσα σ αυτούς τους λίγους ανθρώπους που δεν ψηφίζουν για λόγους παρόμοιους με τους δικούς μου). Η αποχή από τον κόσμο δεν εμποδίζει τον τελευταίο να συνεχίσει να λειτουργεί. Αν δε θέλω να πάρω μέρος στην εκμετάλλευση κανενός, το καλύτερο είναι να μην αγοράσω ποτέ μετοχές και να ζω χωρίς λογαριασμό τράπεζας και έτσι είτε να ξοδεύω όλα μου τα χρήματα με το που τα παίρνω ή να τα κρατώ σπίτι μου σε μετρητά. Γιατί όχι; Στο τέλος της ζωής του, ο Jean Genet σχεδόν δεν είχε υπάρχοντα, ζούσε σε ξενοδοχεία και επέμενε να πληρώνεται σε μετρητά, μπορώντας, έτσι, να τα χρησιμοποιεί και να τα διοχετεύει κατά τον τρόπο που ήθελε. Δεν έκανε το μέγιστο, αλλά το καλύτερο που μπορούσε για να διαχειριστεί χρήματα σ έναν κόσμο χρημάτων. Θα πρέπει να ζητήσουμε από τους εαυτούς μας να κάνουν το ίδιο; Θα πρέπει να το ζητήσουμε από τους φίλους μας; Ο vegan-ισμός είναι προσωπικό ζήτημα, όπως και η στάση του Genet. Ορισμένες στάσεις είναι τελείως κακές, αλλά καμιά δεν είναι ανώτερη από τις άλλες. Είναι άσκοπο να αναρωτιόμαστε τι είναι πιο κοντά στον κομμουνισμό. Το εισόδημα του Genet προερχόταν από τη συμμετοχή του στο φιλολογικό κόσμο. Που φυτρώνει η σόγια; Ποιος τη φυτεύει; Για πόσα χρήματα; Η λιγότερο μη κομμουνιστική στάση ίσως είναι το να μην επιλέξεις τρόπο ζωής. Το να ζεις μ ένα μίνιμουμ τάσεων της μόδας, το να παραμείνεις όσο το δυνατόν πιο ανοιχτός: η διανυκτέρευση σ ένα ιγκλού στη Γροιλανδία, μια καλύβα ερυθρόδερμου στη Βόρεια Αμερική, μια συνέλευση κατοίκων πολυκατοικίας, το να οδηγείς ένα φορτηγό στην Κένυα και να διδάσκεις αγγλικά στη Νότια Κορέα, το να ψωνίζεις από τα Tescos στη Battersea με τους ντόπιους προλετάριους και να ψαρεύεις με τους χωριανούς των νησιών του Νότιου Ειρηνικού. Το να προσαρμόζεσαι σε πολλές διατροφικές και σεξουαλικές συνήθειες, χωρίς να προσκολλάσαι σε καμία. Αυτό θα ήταν τόσο διαφορετικό από τον αντιστεκόμενο που απομονώνεται εντελώς από τον κόσμο όσο και από το άτομο ενός εναλλακτικού κοινωνικού περιβάλλοντος που βρίσκει καταφύγιο μέσα στο μικρόκοσμό του. Ένας τέτοιος (φανταστικός) πολίτης του κόσμου ή ταξιδιώτης της ανθρωπότητας δε θα έθετε τον εαυτό του ως πρότυπο. Χωρίς αμφιβολία θα συναντούσε δυσάρεστες πτυχές αυτού του πλανήτη: το κενυατικό φορτηγό μπορεί να συμβάλλει στην παρεμπόδιση της τοπικής ζωής, μερικοί φίλοι από την pub στη Battersea μπορεί να μη συμπαθούν τους μαύρους, κ.λπ. Δεν παρουσιάζουμε ένα νέο ιδανικό του τύπου στο Δρόμο (2). Αυτός ο απίθανος τύπος, απλά, μας βοηθά να κατανοήσουμε ότι ο κομμουνισμός θα επιτρέψει την αλληλεπίδραση μιας κατηγορίας με όλες τις άλλες. Ίσως το κύριο λάθος του vegan-ισμού (όπως και οποιασδήποτε θεώρησης για τον κόσμο που βασίζεται πάνω σε μια συγκεκριμένη διατροφή) είναι η άποψη ότι ο άνθρωπος είναι ότι τρώει. Είναι ότι κάνει, το οποίο περιλαμβάνει και αυτά που τρώει, και οτιδήποτε κάνει πάντα γίνεται μαζί με άλλους. Οι άνθρωποι μπορεί να είναι vegan και κομμουνιστές. Μπορεί να είναι vegan χωρίς να είναι κομμουνιστές ή όντας αντι-κομμουνιστές. Αν οι πανκς είναι πιθανόν να παίξουν ένα μεγαλύτερο ρόλο στις κοινωνικές αναταραχές απ αυτούς που πηγαίνουν στην όπερα, αυτό δεν έχει να κάνει με μια υποτιθέμενη ανωτερότητα των Sex Pistols έναντι του Monteverdi, αλλά έχει περισσότερο να κάνει με το γεγονός ότι το πανκ κοινό προέρχεται από πιο χαμηλές τάξεις απ ότι αυτό του Covent Garden. Οι πανκς δε θα είναι επαναστάτες ως πανκς. Ο vegan-ισμός ασχολείται με την κοινωνική και συμβολική εξουσία του κρέατος. Κανείς vegan δεν πιστεύει ότι πετυχαίνει ένα αληθινό χτύπημα ενάντια στη ζωική βιομηχανία: ενεργεί απλά εναντίον μιας εικόνας. Τότε, γιατί να μην αρνούμαστε να οδηγούμε; (Το οποίο, φυσικά, είναι και ευκολότερο, αν μπορείς να ζεις στο κέντρο της πόλης και όχι σ ένα απομακρυσμένο προάστιο με ανεπαρκή μέσα μαζικής μεταφοράς). Γιατί να μην απέχουμε από την πατρότητα και τη μητρότητα; Αλλά αν το κριτήριο είναι να είσαι ανταγωνιστικός της κοινωνίας (όπως στην αρχαία Ελλάδα, όπου η άρνηση του κρέατος ήταν μια επίθεση στις σχέσεις ανάμεσα στους θεούς, τους ανθρώπους και τα ζώα), τότε στην καθολική επαρχία του 1700 ή ακόμη και του 1900 θα ήταν ανατρεπτικό να τρως κρέας την Παρασκευή (όπως πράγματι, κάποιοι μαχητικοί άθεοι συνήθιζαν). Είναι αδύνατον να ανάγεις μια ιδιαίτερη συμπεριφορά ή χειρονομία σε κανόνα ή αντι-κανόνα. Απ την άλλη, αυτοί που πιστεύουν ότι η ανθρωπότητα πήρε μια λάθος στροφή, είναι λογικά σίγουρο ότι θα αγωνιστούν για έναν κόσμο οργανωμένο ειδικά ενάντια στην επιστροφή σ αυτό το αρχικό λάθος και, για παράδειγμα, θα υιοθετήσουν μια ειδική διατροφή. Επομένως, αυτή η συζήτηση έχει μια ακόμη αξία. Μας υπενθυμίζει ότι ο κόσμος δεν περιστρέφεται τριγύρω από μία αιτία ή αμαρτία. Η κρεοφαγία δεν είναι η ρίζα όλων των κακών. Αλλά ούτε το χρήμα, για παράδειγμα, είναι η πηγή όλων όσων πάνε στραβά. Η ανθρωπότητα δεν υποφέρει από μια αρρώστια που ο κομμουνισμός θα γιατρέψει. Δεν υπάρχει φάρμακο. Είμαστε αμφισβητίες, όχι γιατροί. Δεν αντιτάσσουμε την υγεία έναντι της ασθένειας. Ο κομμουνισμός δεν είναι το αποτέλεσμα μιας ζωής οργανωμένης διαφορετικά, χωρίς νομοθέτες, για παράδειγμα ή χωρίς χρηματικές συναλλαγές. Μπορεί, μόνο, να χαρακτηρισθεί ως ενεργός κοινότητα. Οι άνθρωποι δε θα αναζητούν τρόπους διακίνησης των αγαθών χωρίς να χρησιμοποιούν χρήματα. Θα ζουν και θα δραστηριοποιούνται με διαφορετικό τρόπο κι αυτή η διαφορά θα περιλαμβάνει την απουσία του χρήματος, δηλαδή η εργασία δε θα είναι αποκλειστικά συνδεδεμένη με την παραγωγή. Όσο οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να σκέφτονται πρώτα και πάνω απ όλα προς την κατεύθυνση της εξάλειψης του χρήματος και της κατανομής της πολιτικής εξουσίας, τόσο θα είναι γι αυτούς η απόδειξη ότι δε φαντάζονται απλώς, αλλά κάνουν ότι είναι δυνατό για να ζήσουν χωρίς αυτές τις μάστιγες.

6. Η χορτοφαγία αρνείται, αλλά αποδεικνύει τη ριζική διαφορά του ανθρώπου.

Κανείς δε ζητάει από το λιοντάρι να μη σκοτώνει αντιλόπες. Οι άνθρωποι το θεωρούν δεδομένο ότι η φύση έχει τους κανόνες της. Το κάλεσμα της άγριας φύσης… Ο άνθρωπος είναι ο μόνος που καλείται να συμπεριφέρεται διαφορετικά. Η χορτοφαγία τον προσδιορίζει ως το ζώο που έχει την επιλογή, που μπορεί να αποφασίσει να μη βλάψει τα άλλα πλάσματα και ως εκ τούτου πρέπει να αποφασίσει να μην τα βλάψει. Με άλλα λόγια, ζητείται από τον άνθρωπο να δράσει στο ίδιο ανώτερο επίπεδο το οποίο απαρνείται. Λέγεται ότι ανήκει στη φύση, ότι τη γνωρίζει και ακριβώς επειδή τη γνωρίζει υποτίθεται ότι δεν την εκμεταλλεύεται. Δεν υποδεικνύουμε μία ασυνέπεια, προκειμένου να διαψεύσουμε τη χορτοφαγία. Αυτό που πράγματι διαψεύδουμε είναι η δυνατότητα επιλογής. Αυτή η λογική αντίθεση δεν είναι παρά ένας άλλος τρόπος προσδιορισμού της ανθρώπινης φύσης, δείχνοντας πώς η ανθρωπινότητα υπεκφεύγει του προορισμού της. To μόνο πράγμα που, πραγματικά, γνωρίζουμε για την ανθρώπινη φύση είναι ότι αλλάζει. Η αλλαγή είναι το μοναδικό ανθρώπινο χαρακτηριστικό που μπορούμε να προβλέψουμε. Τα συστήματα που αποτυγχάνουν είναι εκείνα που στηρίζονται στη στατικότητα της ανθρώπινης φύσης και όχι στην εξέλιξη και την ανάπτυξή της. (O. Wilde , The Soul of Man under Socialism) Ο άνθρωπος είναι το μόνο ον που σκοτώνει για ευχαρίστηση, ακούμε να λένε, το οποίο υπονοεί ότι ο φόνος δεν μπορεί ή δε θα πρεπε να είναι διασκεδαστικός. Συμφωνούμε απόλυτα, αλλά, υποστηρίζοντας κάτι τέτοιο, δεν κάνουμε τίποτε άλλο απ το να ανοίγουμε τη μοιραία πόρτα στο αλλόκοτο, χωρίς περιορισμούς, βασίλειο της ευχαρίστησης. Ποιος ή τι θα θέσει περιορισμούς σ αυτό; Για ποιο λόγο; Για το κοινό καλό; Για να κατανοήσουμε ότι η ευχαρίστησή μας αυξάνεται, όταν φροντίζουμε να διευρύνουμε την ευχαρίστηση των άλλων και όχι να τη συνθλίβουμε; Πόσο απλό! Πόσο αφελές! Ο Ντε Σαντ ήξερε κάτι παραπάνω. Το ίδιο και ο Φουριέ. Ποτέ, τίποτα δε θα μπορέσει να εξουδετερώσει τελείως την αντικοινωνική και αρνητική πλευρά της ανθρωπινότητας. Ο άνθρωπος δεν είναι πλασμένος για να τρώει ή να μην τρώει σάρκα. Στην πραγματικότητα , ο άνθρωπος δεν ήταν πλασμένος για τίποτα. Είναι μάταιο να υπερασπιζόμαστε την ομοφυλοφιλία με το επιχείρημα ότι εμφανίζεται σε ορισμένα είδη ζώων. Αυτό είναι βέβαια αλήθεια, αλλά δε μας λέει πολλά πράγματα, πέρα από την (ήδη γνωστή) ύπαρξη της ομοφυλοφιλίας. Ο άνθρωπος είναι μέρος της φύσης, αλλά ταυτόχρονα είναι ξεχωριστός από τον υπόλοιπο φυσικό κόσμο. Κατά πόσο αυτό έχει να κάνει με την ορθή στάση; Κατά πόσο με κοινωνικούς παράγοντες; Κάθε περίοδος μεταφράζει διαφορετικά τις διαθέσιμες πληροφορίες, ανάλογα με τις κυρίαρχες ιστορικές προοπτικές. Η συμπεριφορά του ανθρώπου κατευθύνεται και από τη φύση του και από την επιδεξιότητά του. Ο ανθρωποκεντρισμός (η άποψη, δηλαδή, ότι ο άνθρωπος είναι ανώτερος από τα άλλα είδη) και η φυσιοκρατία -naturalism– (η άποψη ότι ο άνθρωπος πρέπει να αφομοιώσει την υπόλοιπη φύση) αγνοούν και οι δύο ότι η ανθρώπινη φύση είναι προορισμένη να αναζητά την ανθρώπινη φύση. Ο άνθρωπος είναι το ον που ποτέ δεν ξέρει ακριβώς τι είναι. Τα συστήματα προσπαθούν να τον καθησυχάσουν. Όταν έχει πλήρως καθησυχαστεί, όπως συμβαίνει στα ολοκληρωτικά καθεστώτα (και ο καπιταλισμός αποτελεί ένα τέτοιο καθεστώς), ο άνθρωπος γίνεται πιο καταστροφικός. Αυτό που κάνει τον άνθρωπο να διαφέρει από τα άλλα είδη είναι το ίδιο που κάνει δυνατή την πτώση του και την περιπλάνησή του. Υπάρχει κάτι αδύνατο στην ανθρωπινότητα που τίποτα δε μπορεί να το απαλείψει. Αν ήμασταν χιμπατζήδες, γάτες ή έντομα δε θα είχαμε γνωρίσει ποτέ τη μηλόπιτα, το αεροπλάνο, ούτε αυτή τη συζήτηση.

7. Το να ελπίζουμε σε μια ειρηνική συνύπαρξη ανάμεσα στο δικό μας είδος και τα υπόλοιπα, είναι τόσο άσκοπο, όσο και το να αποβλέπουμε σε μια μη-βίαιη ανθρώπινη κοινότητα.

Παρ όλο που πολύ λίγοι από μας έχουν δει το εσωτερικό μιας φάρμας γουρουνιών, κάθε παιδί έχει μια γενική ιδέα για το πώς ένα γουρούνι μετατρέπεται στο μπέικον που τρώει. Κανείς δεν προσπαθεί να αρνηθεί τη σύνδεση. Κάθε πολιτισμός το χειρίζεται με το δικό του τρόπο. Οι κοινωνίες των κυνηγών θεοποιούσαν τα άγρια ζώα. Στην παραδοσιακή αγροτική ζωή, τα παιδιά έπαιζαν με το γουρούνι που εκτρέφανε οι γονείς τους και γιόρταζαν το θάνατό του. Μια ανέκδοτη ταινία που απεικονίζει αυτόν το συνδυασμό θανάτου και χαράς θα ανατρίχιαζε τους τηλεθεατές πολύ περισσότερο από το θέαμα των χιλιάδων λιμοκτονούντων Αφρικανών. Καμιά κοινωνία, εκτός από τη δική μας, δεν έφτασε σε τέτοιο σημείο το συνδυασμό μαζικής σφαγής και υποκρισίας. Μεταχειριζόμαστε τα ζώα σαν ανθρώπους, όχι το αντίστροφο, αλλά πολύ χειρότερα. Ένας απαισιόδοξος θα πει ότι τίποτα δε μπορεί να γίνει γι αυτό. Ένας χορτοφάγος θα προσπαθήσει και θα προωθήσει τον ερχομό ενός κόσμου όπου οι άνθρωποι δεν εκτρέφουν, δε χρησιμοποιούν και δεν τρώνε ζώα. Και οι δύο, όμως, ξεχνούν την αντίθεση που και τα ζώα, επίσης, αγνοούν (η γάτα δεν αναρωτιέται αν είναι σωστό ή λάθος να σκοτώσει το ποντίκι). Σε αντίθεση με τις απαισιόδοξες ή κυνικές συστάσεις, δε μπορούμε να αγνοήσουμε τη μοίρα των ζώων. Σε αντίθεση με τις ευχές των χορτοφάγων, δε μπορούμε να φερόμαστε στα ζώα όπως στο συνάνθρωπό μας: μπορούμε μόνο να προσποιούμαστε ότι το κάνουμε. Και δε μπορούμε να το ξεχάσουμε. Ο άνθρωπος είναι ένα ζώο διαφορετικό από τα άλλα και αυτό είναι κάτι που πρέπει να γνωρίζει και να υπομένει. Η ανθρώπινη ύπαρξη βασίζεται σε τέτοιες αντιθέσεις. Το να σκεφτόμαστε τους εαυτούς μας ως μελλοντικά πτώματα μπορεί εύκολα να μειώσει τη δίψα μας για ζωή. Το να συλλογιζόμαστε πάνω στην άνοδο και την πτώση των πολιτισμών μπορεί να αναστατώσει τις μεγάλες ιστορικές μας προσδοκίες. Ο κομμουνισμός θα αλλάξει τη σχέση των ανθρώπων μεταξύ τους αλλά και με οτιδήποτε άλλο, συμπεριλαμβανομένων και των ζώων, και επομένως τους όρους, όχι την ύπαρξη της αντίφασης. Το 3000 η ανθρωπότητα θα αριθμεί 5.000.000 πληθυσμό που όλοι τους θα είναι vegan. Ίσως όμως μια και μόνη δίαιτα μοιάζει τόσο πιθανή όσο μία και μόνη στάση στον έρωτα και ένα είδος κατοικίας στη στέγαση. Ωστόσο, τέλος πάντων, γιατί όχι! Το πρόβλημα είναι πως κανείς δεν μπορεί να ξέρει. Τα ανθρωπολογικά δεδομένα υποδηλώνουν την απόλυτη ποικιλία και τη μη-προβλεψιμότητα, όσον αφορά τους τρόπους και τα μέσα. Η συμπόνια για τα έμβια όντα, φυσικά, επεκτείνεται σ όλες τις μορφές ύπαρξης, ακόμα και πέρα από τη ζωή. Όλοι έχουμε νιώσει ντροπή και θυμό, όταν κάποιος άγονος λόφος κόβεται στα δύο ή σβήνεται από το χάρτη για να φτιαχτούν αυτοκινητόδρομοι. (Αλλά είναι εκπληκτικό το ότι δε νιώθουμε λύπη για το ίδιο είδος λόφου, όταν μετατρέπεται σε κάτι που θεωρούμε ως ένα ευφάνταστο πάρκο στο οποίο συναντιόμαστε και διασκεδάζουμε.) Από μια συνολική ή συμπαντική οπτική γωνία, μπορούμε να συμπονέσουμε το τριαντάφυλλο που τρέμει, όταν νιώθει πως όπου να ναι θα το ξεριζώσουν. Κάποιοι άνθρωποι νιώθουν μια παράξενη έλξη για τα φυτά. Ένας φίλος κάποτε προσπάθησε να σώσει ένα μικρό δέντρο από ένα μοτοποδήλατο που είχε πέσει πάνω στα εύθραυστα κλαδιά του. Οι λάτρεις των αγριολούλουδων αισθάνονται πιο πολλή στενοχώρια, όταν βλέπουν κομμένα λουλούδια, παρά όταν ακούνε για ένα σφαγείο. Δεν είσαι καθόλου ευαίσθητος; ρωτάνε. Μια συχνή απάντηση είναι: Τα φυτά δεν έχουν νευρικό σύστημα. Εκεί ακριβώς είναι το πρόβλημα: που τραβάμε τη διαχωριστική γραμμή; Με ποιο κριτήριο; Για ένα λάτρη των φυτών, είναι το φυτό σιωπηλό ή αθώο, όχι το αρνί που το τρώει. Πρέπει να τον αποκαλέσουμε ανώμαλο;! Η φρίκη των σφαγείων διαιρεί τα όντα σε ζώα και φυτά. Τι γίνεται, όμως, με τους Αφρικανούς που κάνουν τα μυρμήγκια και τους τερμίτες γεύμα; Το πιο πιθανό, χίλιες νέες κατηγοριοποιήσεις θα άνθιζαν στον κομμουνισμό. Όπως το Για Ένα Κόσμο Χωρίς Ηθική Τάξη προσπάθησε να εξηγήσει, αυτό δε σημαίνει πως το να περάσεις τη διαχωριστική γραμμή θα είναι εύκολο και απλό. Αν τα πάντα ήταν πιθανά και ανώδυνα οποιαδήποτε στιγμή, το μόνο που θα το αποδείκνυε αυτό είναι πως όλα θα είχαν γίνει τα ίδια, αδιαφοροποίητα, ουδέτερα. Αν δε ρισκάρεις κάτι, δε μπορείς να κερδίσεις και τίποτα. Ποιος θα θελε να ζει σε μια κοιμισμένη πολιτεία, όπου η ανταμοιβή για το να μην κάνεις τίποτα, είναι το να μην πληγώνεσαι ποτέ; Ποιος θα θελε να ζει σ έναν κόσμο που θα είναι βγαλμένος από τις διαφημίσεις της τηλεόρασης; Αυτά που σου αρέσουν προϋποθέτουν αυτά που δε σου αρέσουν και οι προτιμήσεις μας συμβαδίζουν μ αυτά που μας αηδιάζουν. Μια μεγάλη διαφορά μεταξύ του κομμουνισμού και των καιρών μας, ωστόσο, είναι πως οι άνθρωποι δε θα προσποιούνται ότι οι κανόνες, οι συνήθειες και οι δίαιτές τους είναι παγκόσμιες σε χρόνο ή τόπο. Η πανάρχαια συζήτηση μεταξύ κρεοφαγίας και χορτοφαγίας συνεισφέρει περισσότερο στην κατανόηση της ανθρώπινης φύσης παρά στο να μας μάθει τι να τρώμε. Δεν υπάρχει “καλή” ή φυσική διατροφή (η πολλή βότκα και τα πολλά chips βλάπτουν, όμως). Ο κομμουνισμός συμφιλιώνει τους άντρες μεταξύ τους, τον άντρα με τη γυναίκα, τον ενήλικο με το παιδί, τον άντρα με τον εαυτό του, τα ανθρώπινα με τα μη ανθρώπινα ζώα, τους ανθρώπους με την υπόλοιπη φύση...αλλά όχι εννοώντας πως βάζει τέλος στις συγκρούσεις. Είναι αδύνατο να προβλέψουμε με ποια μορφή θα παραμείνει η βία σ έναν κομμουνιστικό κόσμο. Αυτό που ξέρουμε είναι πως οι άνθρωποι δε θεωρούν ούτε αντιμετωπίζουν τους εαυτούς τους σαν ζώα προς εξημέρωση, αλλά ούτε σαν πιθανούς αγγέλους. Δεν έχουν έμφυτο συναίσθημα ενοχής, αλλά ούτε είναι αθώοι. Κάποια μέρα οι άνθρωποι θα σταματήσουν να αντιμετωπίζουν τα ζώα με τον τρόπο που τα αντιμετωπίζουν εδώ και χιλιετίες. Αλλά οι άντρες και οι γυναίκες δε θα πράττουν ενάντια στον εαυτό τους και για χάρη των ζώων, λόγω της ευσπλαχνίας. Οι άνθρωποι δε θα θυσιάσουν τα διατροφικά τους γούστα, δε θα κόψουν το κρέας παρ όλο που τους αρέσει, επειδή θέλουν να βάλουν τέλος στο βασανισμό των ζώων. Θα τροποποιήσουν τη συμπεριφορά τους απέναντι στον κόσμο των ζώων τόσο για τον εαυτό τους όσο και για τα ζώα, επειδή η γενική συμπεριφορά τους απέναντι στο σύμπαν θα αλλάξει. Παρόμοια, οι άνθρωποι δε θα σταματήσουν να δουλεύουν στη γραμμή συναρμολόγησης της Volkswagen επειδή, παρ όλο που μπορεί να τους αρέσουν τα αυτοκίνητα, θα δώσουν προτεραιότητα στην οικολογία, σε αντίθεση με τις προσωπικές τους προτιμήσεις. Θα σταματήσουν, επειδή θα έχουν ανακαλύψει μια καινούρια ζωή και επομένως νέα μέσα μεταφοράς. Ένα άλλο παράδειγμα είναι πως αν ο βιασμός είναι απίθανο να συμβεί, δε θα συμβαίνει επειδή οι άντρες θα απέχουν απ αυτόν για το κοινό καλό ή επειδή θα αποφασίσουν να μην προκαλούν πόνο στις γυναίκες, αλλά γιατί δε θα αισθάνονται την ανάγκη να τον διαπράξουν. Ζούμε ανάμεσα σε δυο όνειρα ή εφιάλτες. Ο τεχνολογικός μύθος του όλα είναι πιθανά από τη μία, τον οποίο οι φυσικές καταστροφές, φρικτές καθώς είναι, διαλύουν ευτυχώς από καιρού εις καιρόν. Και ο μύθος της Μάνας Φύσης απ την άλλη, συνήθως πιο εύπεπτος αλλά συχνά το ίδιο παράλογος: δεν υπάρχει επιστροφή (σε πιο σημείο;). Η φύση δεν είναι μη βίαιη. Ούτε η ανθρωπότητα. Καμιά ζωή δε θα ήταν τόσο γλυκιά, ώστε να εξαλείψει οποιαδήποτε πιθανότητα επιθετικότητας. Δεν μπορούμε να πούμε τίποτα παραπάνω για τη βία προς τα ζώα σ ένα μελλοντικό κόσμο, απ ότι για τη βία ανάμεσα στους ανθρώπους. Χωρίς αμφιβολία, η εξέλιξη της δεύτερης θα επηρεάσει την πρώτη: μια κοινωνία στην οποία οι άντρες και οι γυναίκες δε θα φυλακίζουν τους εαυτούς τους σε κελιά, δε θα φυλακίζει πια και άλλα όντα, όπως έκανε στο παρελθόν. Μπορούμε να πούμε κάτι περισσότερο; Όλα θα ανατρέπονται, από το να ζεις μέσα σε σπίτι, μέχρι το να διαβάζεις ένα βιβλίο. Ομοίως, μάλλον υπάρχει κάτι βαθιά ανθρώπινο στα σπίτια και στα βιβλία, κάτι που θα διατηρούνταν και θα εκπληρωνόταν, πιθανόν χωρίς τις μορφές του σπιτιού και του βιβλίου τις οποίες έχουμε συνηθίσει. Το μόνο που ξέρουμε είναι πως ένας άλλος τρόπος ζωής, που τώρα ονομάζουμε κομμουνισμό, δε θα χρειάζεται πολλές από τις φρίκες του παρόντος και του παρελθόντος, γιατί οι άνθρωποι δε θα θέλουν ή δε θα έχουν την ανάγκη να τις διαπράξουν. Ας μη ζητάμε άλλες εγγυήσεις: δε θα υπάρξουν και δε θα μπορούσαν να υπάρξουν.

Υ.Γ.: Υπάρχουν και κάποια άλλα σημεία με τα οποία θα θέλαμε να είχαμε ασχοληθεί. Ένα είναι ο αγγλο/αγγλοσαξωνικο-κεντρισμός που παρουσιάζει το Beasts Of Burden. Για παράδειγμα, στην Αγγλία το κυνήγι είναι προνόμιο της άρχουσας τάξης. Στη Γαλλία είναι μια (μπουρζουάδικη) επαναστατική κατάκτηση: μετά το 1789 οι αγρότες απέκτησαν το δικαίωμα να κυνηγούν, το οποίο μέχρι τότε το είχαν μόνο οι αριστοκράτες. Το ελιτίστικο γεγονός του κυνηγιού είναι ιστορικό, π.χ. σχετικό. Μόνο το 2ο αιώνα π.Χ. οι Ρωμαίοι αυτοκράτορες απέκτησαν τη συνήθεια να κυνηγούν για διασκέδαση και για κύρος, κατά ένα μέρος μιμούμενοι τους βασιλιάδες της Μέσης Ανατολής. Σήμερα, μια παρακμάζουσα, αγροτική, ιεραρχική Αγγλία υποστηρίζει το κυνήγι σε μια χαμένη μάχη ενάντια στους μοντέρνους μισθωτούς που ονειρεύονται μια εφησυχασμένη, εξισωμένη κοινωνία. Ένα άλλο σημείο που δε συμπεριλάβαμε είναι η πίστη μας πως η Απελευθέρωση των Ζώων είναι θετική, όταν και εφόσον είναι παράνομη και συγκρούεται με τους μπάτσους. Αλλά πολλές απεργίες, διαδηλώσεις και ταραχές καθοδηγούμενες από αριστεριστές, μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος ή αντιδραστικά σωματεία έχουν συγκρουστεί με τους μπάτσους, πολλές φορές φτάνοντας ακόμα και στο σημείο του ένοπλου αγώνα και δεν κατέληξαν σε τίποτα άλλο παρά ένα βίαιο συντηρητισμό.

     Gilles Dauve

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

(1) πριμιτιβισμός: Η θεωρητική τάση η οποία επικεντρώνει την κριτική της στο ζήτημα του πολιτισμού και της τεχνολογίας, εστιάζοντας, παράλληλα, στα θετικά της κοινωνικής οργάνωσης των πρωτόγονων κοινωνιών. Κυριότεροι εκφραστές της είναι ο John Zerzan, ο Fredy Perlman και άλλοι.

(2) Αναφέρεται στον τύπο του ανθρώπου που παρουσιάζεται στο ομώνυμο βιβλίο του beatnik συγγραφέα Jack Kerouac.

http://libcom.org/library/letter-on-animal-liberation-gilles-dauve

Μετάφραση: http://www.reocities.com/anarcores/letter.html

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License