Αίγυπτος: Χιλιάδες κόσμου στους δρόμους

...

  Χιλιάδες κόσμου βρίσκονται για άλλη μια μέρα στους δρόμους του Καίρου, με επίκεντρο την πλατεία Ταχρίρ, για να διαδηλώσουν ενάντια στο καθεστώς του Μόρσι και των Αδελφών Μουσλουμάνων. Η μέρα έχει τον συμβολισμό της καθώς είναι 2η επέτειος της επανάστασης που ξεκίνησε στις 25 Ιανουρίου του 2011 και έριξε το καθεστώς του Μουμπάρακ. 

  Οι σημερινές συγκεντρώσεις, όπως και η χθεσινή,  είναι μαζικές και εκφράζονται από συνεχείς συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας και αρκετούς τραυματισμούς. Υπάρχουν φωτογραφίες που δείχνουν τους διαδηλωτές να χρησιμοποιούν ακόμη και όπλα για να απαντήσουν στις επιθέσεις των μπάτσων.

 

 

από adespotos 25/01/2013 4:59 μμ.


http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=EaMcjzzQAi8

από 4711 25/01/2013 8:55 μμ.


Οι διαδηλώσεις και οι συγκρούσεις για τα δύο χρόνια από την επανάσταση στην Αίγυπτο (#Jan25) συνεχίζονται. Φυσικά, δεν πρόκειται για «επέτειο», τα ζητήματα είναι ανοιχτά και οξύνονται.

Δεν μπορώ να ξέρω αν υπάρχει κάποιος κοινός στόχος, αλλά  το μένος των διαδηλωτών είχε στραφεί από νωρίς στα κτιστά τείχη που κρατάνε αποκλεισμένα και ασφαλή από τον κόσμο τα κυβερνητικά κτίρια στην πλατεία #Tahrir. Μπορεί η περιοχή να μην είναι ιδιαίτερος χώρος κατοικίας, αλλά στο κέντρο του Καΐρου υπάρχουν εδώ και δυο χρόνια ολόκληρες γειτονιές κομμένες στη μέση. Κάποια κομμάτια των τειχών έχουν ήδη πέσει.

 

}

Συγκρούσεις γίνονται σε διάφορα σημεία στο κέντρο του Καΐρου, αστυνομικά τμήματα πολιορκούνται, ενώ έχει αναφερθεί πυρπόληση των γραφείων της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στην Ισμαΐγια.

Υπάρχει διακριτή παρουσία των #Ultras, οπαδών δλδ ποδοσφαιρικών ομάδων (κυρίως της Al-Ahly) που είχαν βγει μπροστά από την πρώτη στιγμή της επανάστασης και είχαν πληρώσει με 74 νεκρούς αυτή τους τη στάση κατά τη διάρκεια ποδοσφαιρικού αγώνα στο Port Said. Η δίκη για την υπόθεση ήταν να αρχίσει τις επόμενες μέρες, και ενώ οι Ultras είχαν υποσχεθεί «δικαιοσύνη ή χάος», ο πρόεδρος Μόσρι ανέβαλε επ' αόριστον τη διεξαγωγή της. Νωρίτερα είχαν καταλάβει σταθμούς και γραμμές του μετρό.

Υπάρχουν αναφορές ότι οι Ultras έσπασαν το μπλόκο της αστυνομίας στην περιοχή #Maspero, το οποίο προστάτευε το κτίριο της κρατικής τηλεόρασης και επιχειρούν να το καταλάβουν. Η αστυνομία έχει ταμπουρωθεί στους τρεις πρώτους ορόφους και ρίχνει χημικά. Κι άλλος κόσμος κατευθύνεται προς τα εκεί.

Μεγάλη η συμμετοχή των γυναικών στις σημερινές διαδηλώσεις, ακόμα και με ξεχωριστές πορείες. Συνεχίζοντας την παράδοση της επανάστασης, έχει φτιαχτεί μια ομάδα περιφρούρησης από περίπου 300 άντρες και γυναίκες, διακριτή με πράσινα γιλέκα και κράνη. Η #TahrirBodyguard είναι προσανατολισμένη στην προστασία των γυναικών από παρενοχλήσεις, ώστε να γίνει η Ταχρίρ «ασφαλής τόπος για όλους». Έχει παρέμβει δεκάδες φορές ως τώρα, αλλά οι τελευταίες αναφορές λένε πως οι παρενοχλήσεις αυξάνουν όσο περνάει η ώρα.

 

Έχει εμφανιστεί ολιγάριθμο, οργανωμένο black bloc, το οποίο είχε προδηλώσει την παρουσία του λίγες μέρες πριν. Κυκλοφόρησε, μάλιστα, και προπαγανδιστικό βίντεο που τραβήχτηκε μάλλον στην Αλεξάνδρεια. Το βίντεο είναι, κατά τη γνώμη μου, τουλάχιστον περίεργο, αισθητικά/συμβολικά κυρίως, το τι λέει δεν το καταλαβαίνω έτσι κι αλλιώς.

          Εδώ          , https://www.livestream.com/prisotnoststeje υπάρχει για την ώρα λινκ με αγγλόφωνο τύπο που μεταδίδει ζωντανά και μιλάει με κόσμο στην Ταχρίρ.

Συγκρούσεις αναφέρονται και στην #Alexandria, στο  #PortSaid και στο #Suez με δεκάδες τραυματίες, αλλά και νεκρούς.

 

Η νύχτα φαίνεται πως θα ‘ναι μεγάλη, ας ελπίσουμε και οι επόμενες μέρες! Καλή δύναμη σε όσους και όσες αγωνίζονται, και εκεί και εδώ. Όπως λένε και οι αιγύπτιοι στενσιλάδες:

«Μπορείς να πατήσεις τα λουλούδια, δεν μπορείς να σταματήσεις την Άνοιξη»

από adespotos 25/01/2013 9:11 μμ.


  • Σφοδρές συγκρούσεις των διαδηλωτών με τις δυνάμεις ασφαλείας  στους δρόμους γύρω από την πλατεία Ταχρίρ.  Συγκρούσεις λαμβάνουν χώρα και στην Αλεξάνδρεια.
  • Διαδηλωτές στο Καίρο έχουν καταλάβει/μπλοκάρει τις σιδηροδρομικές γραμμές
  • Στην  Suez οι διαδηλωτές πυρπόλησαν κυβερνητικά κτίρια και συγκρούονται με τον στρατό.
  • Στην Ismailia επίσης,  πυρπολήθηκαν τα κεντρικά γραφεία των Αδελφών Μουσλουμάνων. 

 

  • Εντύπωση και σχολιασμό έχει προκαλέσει η οργανωμένη παρουσία του μπλακ μπλοκ

 


 

 

 

 

από 4711 26/01/2013 2:02 πμ.


Οι αναφορές για νεκρούς διαδηλωτές επιβεβαιώνονται και πληθαίνουν.

Δύο νεκροί στην Αλεξάνδρεια, η οποία απ' τη μια θεωρείται κάπως πιο "προοδευτική/φιλελεύθερη" πόλη, αλλά απ' την άλλη είναι και το ιστορικό κέντρο συγκρότησης και ανάπτυξης των Αδελφών Μουσουλμάνων (ΑΜ).

Από 5 ως 9 στο Σουέζ, ανάμεσά τους ένα 10χρονο αγόρι και δύο αστυνομικοί και εκατοντάδες τραυματίες. Στο Σουέζ, πόλη με ιστορία εργατικών αγώνων και άγριων απεργιών επί Μουμπάρακ, η χρήση όπλων από την αστυνομία έχει ξεκινήσει από νωρίς.

Στο Maspero, εξελίσσονται σφοδρές συγκρούσεις έξω από το κτίριο της κρατικής τηλεόρασης, με άπειρα χημικά, πετροπόλεμο και μολότοφ.

Επιθέσεις έχουν δεχθεί γραφεία των ΑΜ σε πολλές πόλεις, όπως και τα γραφεία της ηλεκτρονικής τους εφημερίδας Ikhwanonline, αλλά και άλλων μέσων.

Υπήρχαν φήμες ότι ο Μόρσι θα προβεί σε διάγγελμα, οι οποίες στη συνέχεια ανέφεραν  πως θα το έκανε μέσω twitter (!). Τελικά, δεν ήταν τρολιά και όντως το έκανε έτσι, μετά από τόσους νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες, με έναν λαό στα κεραμίδια! Έδωσε συλληπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων, ζήτησε να κρατηθούν οι υψηλές αρχές της επανάστασης (την οποία αυτός και το κόμμα του έβλεπαν από μακριά, περιμένοντας τον Μουμπάρακ να πέσει σαν ώριμο φρούτο), υποσχέθηκε ότι ο κρατικός μηχανισμός θα εξασφαλίσει την ειρήνη και ότι θα οδηγήσει τους υπαίτιους στη δικαιοσύνη και άλλα τέτοια. Υπάρχει ήδη προσπάθεια να σημανθεί το tweet του ως spam για να διαγραφεί.

Οι πρωινές εφημερίδες έχουν ήδη τυπωθεί και τα πρωτοσέλιδα γράφουν:

"Η Επανάσταση συνεχίζεται"

;)

από guest66 26/01/2013 3:58 πμ.


Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License