Βουδαπέστη : 30 ακτιβιστές του δικαιώματος στη στέγαση συνελλήφθησαν

30 ακτιβιστές του δικαιωματος στη στεγαση συνελληφθησαν

post image

 

Στις 19 Ιανουαρίου 2013, άστεγοι ακτιβιστές και αλληλέγγυοι τους έκαναν κατάληψη σε άδειο κτίριο στο 7ο Διαμέρισμα της Βουδαπέστης. Τα αιτήματα που είχαν οι καταληψίες απαιτούσαν τη θέσπιση δικαιώματος στέγασης και ένα διευρυμένο σύστημα κοινωνικής στέγης αντί των κατασταλτικών μέτρων και των κατάμεστων καταφύγιων που υπάρχουν σήμερα. Οι ακτιβιστές συνελήφθησαν και αντιμετωπίζουν κατηγορίες σε επίπεδο πλημμελήματος για ανυπακοή σε οδηγίες των αστυνομικών.

"Δεν θα φύγουμε μέχρι η κυβέρνηση και οι τοπικές αρχές πάρουν στα σοβαρά τα τεράστια πλήθη των αστέγων και την στεγαστική ένδοια," είπε ο Jenő Keresztes, ένας από τους άστεγους καταληψίες. "Είμαστε εδώ για να αφυπνήσουμε τη κοινωνική συνείδηση πάνω στο θέμα των δεκάδων χιλιάδων άδειων κτιρίων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για σπίτια από τους άστεγους. Η πλειοψηφία αυτών των άδειων κτιρίων βρίσκονται στα χέρια ιδιωτών αλλά οι τοπικές αρχές φέρουν και αυτές μεγάλο μερίδιο της ευθύνης για την εγκατάλειψη κτιρίων όπως αυτό εδώ σε αχρηστία για χρόνια. Αντί να τα φροντίζουν τα αφήνουν και καταρρέουν. Και μόνο αυτό εδώ το κτίριο θα μπορούσε να εξυπηρετήσει σα στέγη τουλάχιστον 10 οικογένειες," είπε ο Jutka Lakatosné, που ήταν επίσης ανάμεσα στους άστεγους ακτιβιστές.

Οι καταληψίες είχαν δίπλα τους δεκάδες νεαρούς ακτιβιστές που σχημάτιζαν μία ανθρώπινη αλυσσίδα μπροστά στο κτίριο και μία ολοένα αυξανομενη ομάδα διαδηλωτών που βρίσκονταν στην απέναντι μεριά του δρόμου. Οι αλληλέγγυοι φώναζαν συνθήματα όπως "ΣΤΕΓΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΦΥΛΑΚΕΣ" και "ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΕΓΗΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ". Ο προϊστάμενος του κτηματομεσιτικου γραφείου που λειτουργούν οι τοπικές αρχές επισκέφτηκε τους καταληψίες και είπε στους διαδηλωτές ότι οι τοπικές αρχές ουδεμία ευθύνη φέρουν για την στεγαστική κρίση και την εγκατάλειψη του κτιρίου. Πέντε ώρες μετά κατέφθασαν επιτόπου μεγάλος αριθμός αστυνομικών δυνάμεων που προχώρησαν στη σύλληψη ενός διαδηλωτή από την αλυσίδα που τους έφραζε την είσοδο στο κτίριο. Οι καταληψίες δεν έδειξαν καμία διάθεση να συνεργαστούν με τους αστυνομικούς  και οδηγήθηκαν από τις μονάδες καταστολής στα περιπολικά. Στην αρχή, το πλήθος των αλληλέγγυων διαδηλωτών ξεκίνησε να δείχνει την αλληλεγγύη του φωνάζοντας "ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΖΙ ΣΑΣ" ακριβώς δίπλα στους συλληφθέντες καταληψίες. Αργότερα, οι αστυνομικές δυνάμεις τους έσπρωξαν πίσω όπου δεν μπορούσαν να βλέπουν τις συλλήψεις, παρέμειναν όμως μέχρι να απομακρύνει η αστυνομία και τον τελευταίο καταληψία και ενθάρρυναν όλους τους συλληφθέντες με τύμπανα και συνθήματα.

“Εκεί που μένω τώρα δεν είναι ούτε για φτύσιμο, τόσο ανάξιο της ανθρώπινης αξιοπρέπειας ειναι. Προσωρινά μου έχει επιτραπεί να μένω σε κτίριο που στην ουσία είναι υπό εγκατάλειψη και που δεν έχει θέρμανση. Όπως και να έχει, δεν αγωνίζομαι για τη πάρτη μου μόνο: θα θέλαμε όλοι να αποκτήσουν πρόσβαση σε αξιοπρεπή, φτηνή, και υγειονομικά σωστή στέγη και απαιτούμε η κυβέρνηση και οι τοπικές αρχές να πάρουν τις ευθύνες τους πάνω σ'αυτό το ζήτημα," είπε ο László Dombovári, άστεγος ακτιβιστής. Στην Ουγγαρία υπάρχουν αυτή τη στιγμή εκατομμύρια κόσμος που υποφέρουν από διάφορες μορφές στεγαστικής ένδοιας. Δέκα χιλιάδες από αυτούς ζούνε σε δημόσιους χώρους ή καταφύγια της Βουδαπέστης. Γύρω στο μισό εκατομμύριο οικογένειες βρίσκονται πίσω στις πληρωμές των στεγαστικών τους δανείων και απειλούνται με έξωση. Κάθε πέμπτο νοικοκυριό βρίσκεται σε αδυναμία πληρωμής του δανείου της λόγω έλλειψης πόρων.

Η οργάνωση "Η Πόλη Είναι Για Ολους" είναι αλληλέγγυα των αιτημάτων των άστεγων ακτιβιστών. Οργανώσαμε αρκετές πορείες για να αφυπνίσουμε το κοινό σχετικά με τα εγκαταλειμένα κτίρια και να ζητήσουμε να τεθούν σε επαναχρησιμοποίηση, κάναμε ξεκάθαρες τις προτάσεις μας σχετικά με τη πολιτική που ακολουθείται αυτή τη στιγμή, και διαδηλώσαμε για να τεθεί σε ισχύ δικαίωμα στην στέγαση και για να καθιερωθεί ένα διευρυμένο σύστημα κοινωνικής στέγασης. Σύμφωνα με την οργάνωση "Η Πόλη Είναι Για Ολους", η εφαρμογή δικαιώματος στη στέγαση θα πρέπει να περιλάβει και μία διάταξη που θα απαγορεύει τις εξώσεις αν δεν έχει βρεθεί εναλλακτική στέγη για τους παθόντες. Η οργάνωση ζητά επίσης στεγαστική πολιτική που θα διασφαλίζει την πρόσβαση σε αξιοπρεπή στέγη από όλους. Το δικαίωμα στην στέγη δεν σημαίνει απαραίτητα τη παροχή δωρεάν οίκησης από το κράτος αλλά ότι το κράτος θα καθιερώσει και θα διαχειρίζεται ένα σύστημα στεγαστικών πολιτικών που διασφαλίζει τη δίκαιη πρόσβαση στην στέγαση για τη κοινωνία στο σύνολό της.

Πηγή http://en.squat.net/2013/01/21/budapestthirty-housing-rights-activists-arrested/

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License