Αφρική : Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις στους εργάτες των Νοτιαφρικανών αμπελώνων

Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις στους εργάτες των Νοτιαφρικανών αμπελώνων

post image

 

Για δεύτερη φορά τους τελευταίους μήνες οι εργάτες στους αμπελώνες της Περιφέρειας του Δυτικού Κέϊπ στη Νότια Αφρική ήρθαν αντιμέτωποι με τα αφεντικά, τους απεργοσπάστες, τους πληρωμένους μισθοφόρους και την αστυνομία.  Το αίτημά τους είναι να διπλασιαστούν τα πενιχρά μεροκάματά τους και να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας τους.  Έχουν αναφερθεί αναρίθμητοι τραυματισμοί και τουλάχιστον 50 άτομα έχουν συλληφθεί.

Ανεξάρτητες, μη οργανωμένες απεργίες από τα συνδικάτα έχους επίσης αναφερθεί σε όλη τη περιοχή του Cape που για το κράτος της Νότιας Αφρικής είναι τεράστιας οικονομικής σημασίας και λόγω της οινοπαραγωγής της περιοχής αλλά και του τουρισμού της. Η κυβέρνηση τώρα ανησυχεί για την έλλειψη εμπιστοσύνης που μπορεί να επιδείξουν οι επιχειρήσεις λόγω των οικονομικών προβλημάτων.

Το επίκεντρο αυτής της τελευταίας αναταραχής είναι η πόλη Grabouw όπου οι διαδηλωτές έχουν οπλιστεί με ρόπαλα και έρχονται σε σύγκρουση με αστυνομικές δυνάμεις καθώς τρέχουν.  Κάποια οδοφράγματα έχουν στηθεί σε καίρια σημεία κομβικών δρόμων σε μία προσπάθεια να προακλέσουν τη μεγαλύτερη δυνατή παρεμπόδιση και να εμποδίσουν τους απεργοσπάστες από το να φτάσουν στα αμπέλια.

Ένα σουπερμάρκετ της περιοχής αδειάστηκε από εργάτες κάτι που δεν σταμάτησε παρά μόνο όταν εμφανίστηκε η αστυνομία και άρχισε να πυροβολεί με πλαστικές σφαίρες.  Οι διαδηλωτές είχαν βάλει φωτιά σε θάμνους, τρέϊλερ, μία μπουλντόζα και αστυνομικά αυτοκίνητα.

Από τις μέρες παρόμοιων γεγονότων στα τέλη του περασμένου χρόνου, γεγονότα που κατέληξαν σε 271 συλλήψεις, 2 θανάτους και απώλεια 100 εκατ. Νοτιαφρικανικού χρήματος από έλειψη παραγωγής, οι διαπραγματεύσεις δεν σταμάτησαν.  Πρόσφατα όμως κατέρρευσαν καθώς στάθηκε αδύνατον οι δύο πλευρές να έρθουν σε συμφωνία.  Παρόλα τα τεράστια κέρδη τους, οι τσιφλικάδες που ασχολούνται με την αμπελουργία-οινοποιϊα πληρώνουν αισχρά μεροκάματα.

Η Υπηρεσία Πολιτικής Τροφίμων και Γεωργίας (ένας ΜΚΟ με κρατικές εξουσίες) δήλωσε ότι τα τρέχοντα μεροκάματα των 65R ( 1ραντ = 0.09 ευρώ περίπου) δεν θα μπορούσαν να περιγραφούν παρά μόνο σα "μεροκάματα λιμοκτονίας" και ότι ακόμα και αν ανέβαιναν στα 150R πάλι δεν θα έφταναν για να ζήσει μία οικογένεια.  Η Υπηρεσία ισχυρίζεται επίσης ότι ο τομέας της αμπελουργίας/οινοποιϊας αδυνατεί να πληρώσει πάνω από 104R παρόλο που ο συγκεκριμένος τομέας στη Νότια Αφρική αποφέρει 26 δισ R το χρόνο!

Οι εργάτες των αμπελώνων ζητούν να ανέβουν τα μεροκάματά τους από τα 65R στα 150R. Ένας από τους εργάτες είπε ότι όταν ξεκίνησε να δουλεύει στους αμπελώνες στη δεκαετία του '70 έβγαζε 45R -κάτι που δείχνει πόσο λίγο σε πραγματικούς όρους και μεροκάματα έχει ανέβει αυτό το ποσό.  Ο ίδιος εργάτης δήλωσε:

“Θέλουμε 150R. Οι τσιφλικάδες προτιμούν να τα ξοδεύουν στις φρουρές τους στους σεκιουριτάδες και σε καινούργια αυτοκίνητα παρά να μας πληρώσουν."

Εκπρόσωπος του Συλλόγου ‘Agri Wes-Cape’ που αποτελείται από τους μεγαλο-αμπελουργούς/οινοποιούς δήλωσε:

“Τα 80% των εργατών που εργάζονται στο τομέα της παραγωγής φρούτου ήρθαν για δουλειά κανονικά τη Τετάρτη.  Οι περισσότεροι από αυτούς που δεν εμφανίστηκαν δεν ζούσαν στις φάρμες.  Είπαν ότι απειλήθηκαν ότι θα τους κάψουν τα σπίτια τους αν πήγαιναν στη δουλειά και δεν ήθελαν να το διακινδυνεύσουν.  Αυτή η απεργία δεν μπορούσε να έρθει σε χειρότερη στιγμή για τους αμπελουργούς.  Είμαστε στην αιχμή της σεζόν και δεν μας παίρνει. Ας ελπίσουμε ότι θα λυθεί σύντομα."

Τεκμήρια ότι 80% των εργατών δήλωσαν παρόντες δεν υπάρχουν και ας μη μιλήσουμε για την εκβιαστική στάση των τσιφλικάδων προς τους εργάτες ειδικά αυτούς που ζούνε μέσα στις φάρμες και που τα νοικοκυριά τους εξαρτώνται από το αν δουλεύουν ή όχι.

Αλληλεγγύη προς τους εργάτες των Νοτιοαφρικανικών αμπελώνων.

Πηγή : http://libcom.org/blog/south-african-vineyard-workers-erupt-09012013

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License