Ιταλία : Οι Λίβυοι Πρόσφυγες Διαδηλώνουν στο Reggio Emilia

«Όχι Πια Πρόσφυγες αλλά Πολίτες:» Οι Λίβυοι Πρόσφυγες Διαδηλώνουν στο Reggio Emilia

post image

 

Την Κυριακή, 16 Δεκεμβρίου, μία ομάδα μεταναστών που δραπέτευσαν από τη Λιβύη διαδήλωσαν στους δρόμους του Reggio Emilia, της πόλης όπου τώρα πια ζούνε. Στη διαδήλωση καλέστηκαν αρκετές συλλογικότητες συμπεριλαμβανομένων των Città Migrante, GA3, Emergency Reggio Emilia και Laboratorio Aq16. Οι μετανάστες θύμησαν σε όλους ότι η πόλη του Reggio Emilia δεν έχει δώσει «πράσινη» κάρτα σ’αυτούς που, δραπετεύοντας από τη Λιβύη, ζήτησαν άσυλο στη πόλη. Όπως λέει και το πανό τους, «όχι πιά πρόσφυγες αλλά πολίτες.»

Μετά την ανατροπή του Καντάφι, γύρω στις 20.000 Λίβυοι δραπέτευσαν από εκεί και έφτασαν στην Ιταλία, μία χώρα που ο πληθυσμός της ανέρχεται στα 60 εκατ. Ο αριθμός των Λιβύων προσφύγων σε καμμία περίπτωση δεν θα μπρούσε να χαρακτηριστεί σαν «επείγουσα ανάγκη», μια γελοία και ανακριβής περιγραφή που διαδίδουν τα ΜΜΕ και οι πολιτικάντηδες.

Μετά από το σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τη Βόρειο Αφρική των ιταλικών αρχών πολιτικής προστασίας, αυτοί που ζήτησαν άσυλο μοιράστηκαν σε όλη τη χώρα σύμφωνα με συμφωνίες που είχαν γίνει με τις περιφέρειες, επαρχίες και δήμου και σύμφωνα με τη πυκνότητα πληθυσμου της κάθε περιοχής.  Κατά τη διάρκεια του τελευταίου ενάμισυ έτους, η Επαρχια του Reggio Emilia δέχθηκε 200 μετανάστες.

Οι περισσότεροι από αυτούς που ζητούν άσυλο δεν έχουν Λιβυακή εθνικότητα.  Αρχικά είχαν δραπετεύσει από άλλες χώρες όπως η Σομαλία, Ερυθραία, Γκάνα, Νιηγρία, Μάλι, Τσάντ, Σουδάν, τη Δημοκρατία της Ακτής του Ελεφαντοστού, το Μπανγκλαντές, Πακιστάν και τη Μπουρκίνα Φάσο αλλά όταν ξέσπασε η επανάσταση ζούσαν και εργαζόντουσαν στη Λιβύη.

Το πρόγραμμα των ιταλικών αρχών πολιτικής προστασίας θα τελειώσει στις 31 Δεκεμβρίου. Οι μετανάστες κινδυνεύουν να χάσουν τα νομικά τους δικαιώματα και έτσι να αντιμετωπίσουν τη πιθανότητα απέλασης και κράτησης, σύμφωνα με την ιταλική νομοθεσία περί μετανάστευσης. Παρόλες της επανειλλημμένες εκκλήσεις τους, προσωρινές βίζες άρχισαν να εκδίδονται μόλις τώρα και με τέτοιους αργούς ρυθμούς είναι πολύ πιθανό να μην έχουν εκδοθεί για όλους αυτούς που βρίσκονται υπό καθεστώς ασυλίας μέχρι το τέλος του χρόνου.

Άλλοι δήμοι (όπως η Πάρμα, η Πιατσέντζα, το Ρίμινι και η Ραβέννα) έχουν δώσει άδεια παραμονής στους μετανάστες αλλά αυτή η δυνατότητα δεν έχει καν συζητηθεί από τη πόλη του Reggio Emilia. Οι άδειες παραμονής θα επέτρεπαν στους μετανάστες να έχουν πρόσβαση στις τοπικές κοινωνικές υπηρεσίες, ένα πρώτο βήμα στη πορεία τους για συγχώνευση με τον ντόπιο πληθυσμό.

Στις 20 Δεκεμβρίου, πραγματοποιήθηκε άλλη μία διαδήλωση στο κτίριο της Περιφέρειας της Εμίλια Ρομάνια στη Μπολόνια, να απαιτήσει να πάψουν οι μετανάστες από τη Λιβύη να βρίσκονται υπό «διαχείρηση» έκτακτης ανάγκης αλλά, αντίθετα, να βοηθηθούν μέσα από μία στρατηγική συγχώνευσης που θα εμπλέκει όλες τις αρμόδιες αρχές.

Πηγή : http://strugglesinitaly.wordpress.com/2012/12/18/lybianrefugees/

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License