Ιταλία : Απεργία από το σωματείο FIOM και φοιτητικές διαδηλώσεις

Ιταλία : Απεργία από το σωματείο FIOM και φοιτητικές διαδηλώσεις

post image

 

Το σωματείο FIOM (η ομοσπονδία των μεταλλουργών που είναι θυγατρική του CGIL) πραγματοποίησε 8ωρη γενική απεργία στις 5 Δεκεμβρίου στις περιφέρειες Λομβαρδία, Marche, και Τοσκάνη και στις 6 Δεκεμβρίου (σε άλλες ιταλικές περιφέρειες) σε διαμαρτυρία ενάντια στην χωριστή συμφωνία που υπογράφηκε από τα δεξία σωματέια του τομέα τους το FIM και το UILM. To FIOM διαμαρτύρεται ενάντια και στην αξία της συμφωνίας (που θεωρείται ανεπαρκής στη προστασία που προσφέρει στους εργάτες) και στο γεγονός ότι έγινε με χωριστές διαπραγματεύσεις από τις οποίες αποκλείστηκε το πλέον αντιπροσωπευτικό σωματείο του τομέα.

Οργανώθηκαν διαμαρτυρίες σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο σε αλληλεγγύη της απεργίας και τις δύο μέρες με εργάτες από τα σωματεία και αλληλέγγυους. Διαδηλώσεις έγιναν στο Μιλάνο, Μπρέτσια, Ανκόνα, Τορίνο, Βολόνια, Παλέρμο, Ρώμη, Μοντένα και Πίζα. Και πάλι, οι σπουδαστές και οι εργάτες βρήκαν κοινό έδαφος στη διαμαρτυρία τους κατά των μέτρων λιτότηας και την έλλειψη εργασιακής εξασφάλισης σε συνέχεια της εμπειρίας της απεργίας 14Ν ( the 14N strike).

Στο Μιλάνο, οι χωριστές πορείες εργατών και φοιτητών ενώθηκαν συμβολικά κάτω από πανό που έγραφε "Εργασία".

Στη Μπολόνια, οι φοιτητές συμβολικά προχώρησαν σε κατάληψη του τελευταίου ορόφου του κτιρίου της Unicredit (μία τράπεζα και χρηματοοικονομική εταιρεία-μεγαθήριο) και μετά συνέχισαν μπλοκάροντας τη κίνηση σε κάποια κομβικά σημεία.

Στη Πίζα, οι σπουδαστές κρέμασαν ένα πανό από το κτίριο της Provincial μετά από σοβαρή αντιπαράθεση με την αστυνομία. Μετά προχώρησαν σε κατάληψη του σιδηροδρομικού σταθμού μπλοκάροντας τις γραμμές του τραίνου.

Στη Μοντένα, οι φοιτητές που είχαν κατέβει σε διαμαρτυρία συγκρούστηκαν με αστυνομικές δυνάμεις μπροστά από το κτίριο της τοπικής Confindustria (τον ιταλικό σύλλογο βιομηχάνων).

Στο Τορίνο, χιλιάδες διαδηλωτών πραγματοποίησαν πορεία με εργάτες αλληλέγγυους από όλη τη χώρα.  Μία ομάδα φοιτητών μπήκε κι αυτή στη διαδήλωση κάπου προς τα πίσω και μετά προχώρησαν σε κατάληψη του κτιρίου Mole Antonelliana (ένα από τα μνημεία-σύμβολα του Τορίνου που τώρα φιλοξενεί το Εθνικό Μουσείο Κινηματογράφου).

Σύμφωνα με το FIOM, η απεργία είχε τεράστια επιτυχία με τη συμμετοχή να κυμαίνεται μεταξύ 70% και 80% σε πολλά από τα εργοστάσια που απεργούσαν και αρκετά συχνά σε ψηλότερο ποσοστό. Δυνατή συμμετοχή σημειώθηκε και στη Λομβαρδία, Εμίλια Ρομάνια και Απουλία. Στο εργοστάσιο Berco στην Ίμολα (κοντά στη Μπολόνια) όλοι οι εργάτες έβαλαν κάτω τα εργαλεία τους. Υψηλή συμμετοχή σημειώθηκε επισης σε αρκετά εργοστάσια της ILVA σε όλη την Ιταλία:  90% των εργατών σταμάτησαν να δουλεύουν στο εργοστάσιο της ILVA στο Cuneo και 80% στο εργοστάσιο στην Αλεσάντρια. Σύμφωνα με τον Μίρκο Ρότα, Περιφερειακό Γραμματέα του FIOM στη Λομβαρδία, τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι το FIOM είναι ακόμα συντριπτικά αντιπροσωπευτικό της πλειοψηφίας των εργατών παρόλες τις απόπειρες των σωματείων FIM και UIM's να προωθήσουν χωριστές και κρυφές διαπραγματεύσεις.

Πηγή : http://strugglesinitaly.wordpress.com/2012/12/15/en-fiom-strike-and-student-demonstrations/

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License