Αίγυπτος: Βασανιστήρια και μαύρη προπαγάνδα από το καθεστώς Μόρσι

Αίγυπτος: Βασανιστήρια και μαύρη προπαγάνδα από το καθεστώς Μόρσι

 

Το πρωί της Τετάρτης, οργανωμένα στίφη μελών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας εισέβαλαν στο χώρο των διαδηλωτών που είχαν απομείνει έξω από το προεδρικό μέγαρο, μετά την τεράστια διαδήλωση της Τρίτης ενάντια στο πραξικόπημα του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι. Ο ίδιος ο Μόρσι αναγκάστηκε την Τρίτη να εγκαταλείψει άρον-άρον το προεδρικό μέγαρο κάτω από την πίεση και τις αποδοκιμασίες των διαδηλωτών. Αφού εκδίωξαν τους 300 περίπου διαδηλωτές της αντιπολίτευσης, αρκετούς λιντσάροντάς τους (φώτο 1), τοποθέτησαν σιδερένια κιγκλιδώματα και οδοφράγματα, προκειμένου να θωρακίσουν την παρουσία τους ενάντια στους διαδηλωτές της αντιπολίτευσης που θα έρχονταν αργότερα προκειμένου να ανακαταλάβουν το χώρο. Ολα αυτά σε αγαστή συνεργασία με τις δυνάμεις της κρατικής ασφάλειας.
 


Φώτο 1: Η πρωινή έφοδος των Αδελφών Μουσουλμάνων
 
Από το απόγευμα και μετά άρχισαν να καταφτάνουν απ’ όλο το Κάιρο οργισμένοι οπαδοί της αντιπολίτευσης, έτοιμοι να αντιπαρατεθούν με τους οργανωμένους οπαδούς της αδελφότητας και τα αιγυπτιακά ΜΑΤ που τους απωθούσαν, ρίχνοντάς τους χημικά. Μπροστά από την είσοδο του προεδρικού μεγάρου τα μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας από κοινού με την κρατική ασφάλεια είχαν στήσει πρόχειρο «θάλαμο βασανιστηρίων» και «ανάκρισης», ένα χώρο περιφραγμένο με σιδερένια κιγκλιδώματα, στον οποίο μέλη των Αδελφών Μουσουλμάνων έφερναν φουρνιές-φουρνιές τους «συλληφθέντες» τους. Από κάθε «συλληφθέντα» που ήταν με δεμένα τα χέρια (φώτο 2), αφαιρούνταν κινητό, πορτοφόλι, ταυτότητ, προσωπικά αντικείμενα. Επειτα, με έντονους προπηλακισμούς, μέλη της κρατικής ασφάλειας, συνοδεία στελεχών των Αδελφών Μουσουλμάνων, πίεζαν κάθε όμηρο να δηλώσει ότι είναι οπαδός της αντιπολίτευσης και ότι χρηματίστηκε από συγκεκριμένα κόμματα της αντιπολίτευσης, προκειμένου να χτυπήσει οπαδούς της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. 
 
Αποκαλυπτικό είναι το ρεπορτάζ του Μοχάμεντ Ελ-Γκάρχι, στην εφημερίδα Αλ-Μάσρι Αλ-Γιουμ [1]. Ο Μοχάμεντ κατάφερε να βρεθεί στο χώρο των βασανιστηρίων, υποκρινόμενος δημοσιογράφο που πρόσκειται στους Αδελφούς Μουσουλμάνους.
 


Φώτο 2: «Συλληφθέντες» της αδελφότητας
 


Φώτο 3: Διαδηλωτής της αντιπολίτευσης στο χώρο των βασανιστηρίων μπροστά από την κεντρική είσοδο του προεδρικού μεγάρου
 
Στο βίντεο [2] ανάμεσα σε πολλούς «συλληφθέντες» είναι και ο Mina Philip, ο εύσωμος που παρουσιάζεται στην αρχή να χτυπιέται αλύπητα από μέλη της Αδελφότητας, καθώς προωθείται στο θάλαμο βασανιστηρίων και «ανακρίσεων». Ο Mina προέβη σε δημόσια καταγγελία [3] στην οποία αναφέρει ότι τον έπιασαν μαζί με άλλους οπαδούς της αντιπολίτευσης κοντά στο χώρο των συγκρούσεων. Αφού τον ξυλοφόρτωσαν, τον έφεραν στο χώρο των βασανιστηρίων και τον πίεζαν να ομολογήσει ότι είναι οπαδός είτε του Μοχάμεντ Ελ-Μπαραντέι είτε του Χαμντίν Σαμπάχι. 
 


Φώτο 4: Mina Philip προσαγόμενος στο χώρο των βασανιστηρίων
 
Οι συγκρούσεις έξω από το προεδρικό μέγαρο έληξαν με οχτώ νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες. Από το πρωί της Πέμπτης τα υψηλόβαθμα στελέχη της Αδελφότητας άρχισαν να ξελαρυγγίζονται στα αιγυπτιακά ΜΜΕ, υποστηρίζοντας ότι υπεύθυνοι για τους νεκρούς στις συγκρούσεις της Πέμπτης ήταν πληρωμένοι προβοκάτορες της αντιπολίτευσης, ορισμένοι από τους οποίους συνελήφθησαν να έχουν στις τσέπες τους…δολάρια! 
 
Τη σκυτάλη της συνωμοσιολογίας πήρε ο Μόρσι την Πέμπτη το βράδυ στο τηλεοπτικό του διάγγελμα. Σχεδόν κανένα από τα διεθνή ΜΜΕ δεν ασχολήθηκε με έναν από τους λόγους που επικαλέστηκε ο Μόρσι ως βασικό για το πραξικόπημα που έκανε στις 22 Νοέμβρη, χρίζοντας τον εαυτό το Αιγύπτιο Βοναπάρτη. Ο Μόρσι αναφέρθηκε σε συνωμοσία εις βάρος της προεδρίας του, που έλαβε χώρα στη συνοικία Αλ-Ντόκι του Καΐρου. Υποστήριξε ότι έχει αποδείξεις και ότι γρήγορα ο γενικός εισαγγελέας θα τις αποκαλύψει. Στη συνοικία Αλ-Ντόκι βρίσκεται το δικηγορικό γραφείο του Μουρτάντα Μανσούρ, διάσημου δικηγόρου και πλούσιου επιχειρηματία, που είχε στενούς δεσμούς με την οικογένεια Μουμπάρακ. Ο Μανσούρ κατηγορήθηκε ότι ήταν ο ιθύνων νους πίσω από την «Μάχη της Καμήλας», όταν διάφορα καθίκια της μιλίτσιας του Μουμπάρακ επιτέθηκαν πάνω σε καμήλες ενάντια στους εξεγερμένους Αιγύπτιους στο Κάιρο. Ο Μανσούρ στήριξε ανοιχτά την καμπάνια του Αχμέντ Σαφίκ, του υποψήφιου του στρατού και του «συστήματος Μουμπάρακ», που με αρκετό «πουσάρισμα» (δηλαδή νοθεία) βγήκε δεύτερος στις προεδρικές εκλογές, τόσο στον πρώτο όσο και στο δεύτερο γύρο. Σύμφωνα, λοιπόν, με διάφορες «διαρροές» σε ιστοσελίδες όπως οι Al-Taghyeer και Al-Masreyoon, που δημοσιεύτηκαν πριν τις 22 Νοέμβρη, στο γραφείο του Μανσούρ έλαβε χώρα συνάντηση ανάμεσα στον νασεριστή Χαμπτίν Σαμπάχι, τον Ταχανί Αλ-Τζαμπάλι, δικαστή στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο και υποστηρικτή του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου κατά τη μεταβατική περίοδο μετά την πτώση του Μουμπάρακ, τον δικαστή Αχμέντ-Αλ Ζαντ, πρόεδρο του συνδικάτου των δικαστών στο Κάιρο, καθώς και πρώην αξιωματούχων του Μουμπάρακ και του Σαφίκ. Σύμφωνα με αυτά τα δημοσιεύματα, ο Αλ-Τζαμπάλι φέρεται να είπε στους υπόλοιπους συνωμότες ότι το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο επρόκειτο να διαλύσει τη Συντακτική Συνέλευση και ζητούσε από την αντιπολίτευση να ανεβάσει τους τόνους και να καλέσει το λαό στο δρόμο ενάντια στον πρόεδρο, με τελικό στόχο την υπονόμευση της προεδρίας Μόρσι.
 
Χωρίς να βάζουμε το χέρι μας στη φωτιά για κανέναν τύπου Σαμπάχι, έχουμε απλώς να επισημάνουμε πως τέτοιου τύπου συνωμοσίες είναι «πολύ καλές» για να είναι αληθινές: όλοι οι ετερόκλητοι, πλην βασικοί αντίπαλοι του Μόρσι σε πλήρη διάταξη, όχι δι’ αντιπροσώπων, αλλά αυτοπροσώπως, σε ένα δικηγορικό γραφείο, και μάλιστα όχι σε όποιο-όποιο αλλά στο γραφείο πασίγνωστου κακόφημου επιχειρηματία με στενότατους δεσμούς με το «σύστημα» Μουμπάρακ! Ολο το σύμπαν συνωμότησε ενάντια στον «θεόσταλτο» Μόρσι!
 
Στην πραγματικότητα, τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά. Στις 2 Δεκέμβρη, το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο θα έπαιρνε την οριστική απόφαση για το σχέδιο Συντάγματος που θα πρόκρινε η Συντακτική Συνέλευση. Ο Μόρσι, μετά από ατέλειωτα παζάρια, τα βρήκε με το Στρατό, και στις 22 Νοέμβρη αποφάσισε να χριστεί αυτοκράτορας προκειμένου να υπερκεράσει τον σκόπελο του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου. Πολύ σύντομα, άλλωστε, η συμφωνία με το στρατό φάνηκε από το γεγονός ότι τα στελέχη του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου συμφώνησαν στην πραγματοποίηση του δημοψηφίσματος για το σχέδιο Συντάγματος.
 
Το Σάββατο το βράδυ, έλαβε χώρα στο προεδρικό μέγαρο η φαρσοκωμωδία «Εθνικός Διάλογος». Την είχε προαναγγείλει στο διάγγελμά του ο Μόρσι την Πέμπτη. Στελέχη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, των Σαλαφιστών και άλλων «κοινωνικών φορέων», βιτρινών της Αδελφότητας, μαζεύτηκαν, τα είπαν στο προεδρικό μέγαρο και αργά το βράδυ αποφάσισαν να δημοσιοποιήσουν μια νέα «συνταγματική διακήρυξη»*, που θα αντικαθιστούσε το προεδρικό διάταγμα του Μόρσι. Η νέα «συνταγματική διακήρυξη», βέβαια, δεν προβλέπει ανάκληση των αποτελεσμάτων του προεδρικού διατάγματος του Μόρσι. Ετσι, ο γενικός εισαγγελέας που ορίστηκε από τον Μόρσι παραμένει στη θέση του και αργά ή γρήγορα θα κληθεί να αποδείξει τα της…συνωμοσίας. Τέλος, οφείλουμε να σημειώσουμε ότι η νέα «συνταγματική διακήρυξη» αναφέρεται ρητά στην ανάγκη δίωξης και καταδίκης των υπευθύνων για τις συγκρούσεις της Τετάρτης έξω από το προεδρικό μέγαρο.
 
[1] Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ για τα βασανιστήρια των Αδελφών Μουσουλμάνων: www.egyptindependent.com/news/al-masry-al-youm-goes-inside-brotherhood-s-torture-chambers
 
[2] Βίντεο από τα βασανιστήρια: http://youtu.be/cRQ0OTkTyd4
 
[3] Βίντεο καταγγελία του Mina http://youtu.be/lZ1ezlxoOug
 
*ο όρος «συνταγματική διακήρυξη» καθιερώθηκε στο τρέχον νομικό λεξιλόγιο της Αιγύπτου για διατάξεις που έχουν προσωρινά ισχύ συντάγματος
 
 
 

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License