Ανταπόκριση από Ιταλία, 24/11: «Η Ρώμη είναι αντιφασιστική!»

Ανταπόκριση από την αντιφασιστική διαδήλωση της 24ης Νοεμβρίου στη Ρώμη, ενάντια στην προγραμματισμένη την ίδια μέρα διαδήλωση της φασιστικής Casapound. Μαζί, αναλυτική ενημέρωση από φίλο του left.gr για τη δραστηριότητα των φασιστών στην Ιταλία και τις απαντήσεις του αντιφασιστικού κινήματος.....

 

Ανταπόκριση από την αντιφασιστική διαδήλωση της 24ης Νοεμβρίου στη Ρώμη, ενάντια στην προγραμματισμένη την ίδια μέρα διαδήλωση της φασιστικής Casapound. Μαζί, αναλυτική ενημέρωση από φίλο του left.gr για τη δραστηριότητα των φασιστών στην Ιταλία και τις απαντήσεις του αντιφασιστικού κινήματος.

Το τι συνέβη, περιγράφουν στη σχετική ανακοίνωση οι διοργανωτές της αντιφασιστικής διαδήλωσης:

Στις 24 Νοεμβρίου, μετά την πρωινή μαθητική διαδήλωση ενάντια στα μέτρα λιτότητας, η αντιφασιστική Ρώμη βγήκε στους δρόμους, όπως άλλωστε γίνεται και σε ολόκληρη την Ιταλία, για να δηλώσει ηχηρά ότι «δεν υπάρχει χώρος στην πόλη» για τους νεοφασίστες και την διαδήλωση της Casapound . Η ANPI (Εθνική Ένωση Παρτιζάνων Ιταλίας, μια άκρως θεσμική ένωση) κατήγγειλε για ακόμα μια φορά το πόσο σοβαρό λάθος ήταν να δοθεί η άδεια (από τις αρχές της πόλης) για τη φασιστική διαδήλωση.

Χιλιάδες άνθρωποι μετακινήθηκαν από την αντιφασιστική καθιστική διαμαρτυρία στο Εσκιλίνο για να περπατήσουν στους δρόμους που ήθελαν να καταλάβουν οι νεοφασίστες. Και πράγματι, οι κινητοποιήσεις των τελευταίων εβδομάδων τούς ανάγκασαν να κάνουν τη θλιβερή τους παρέλαση μακριά από το κέντρο της Ρώμης, ως συνήθως με τη συνοδεία και υπό την προστασία της αστυνομίας.

Η αντιφασιστική διαδήλωση διέσχισε τους δρόμους του κέντρου και έπειτα επέστρεψε από το Κολοσσαίο στο Σαν Λορέντζο. Χιλιάδες διαδηλωτές είπαν για ακόμα μια φορά ότι οι λίγοι αυτοί φασίστες που τους συνοδεύει η αστυνομία είναι τα σκουπίδια της ιστορίας, είναι απλώς ρατσιστές, τραμπούκοι και προβοκάτορες που υπηρετούν την ίδια κυβέρνηση που ισχυρίζονται ότι καταγγέλλουν.

Για τη δράση της φασιστικής Casapound

Η Casapound δεν είναι μια συνηθισμένη φασιστική ομάδα. Έχουν δημόσιο πρόσωπο, χρησιμοποιούν δημοκρατική ρητορική και έχουν δηλώσει ότι έχουν διαρρήξει τους δεσμούς με τις παλαιού τύπου φασιστικές ομάδες. Ισχυρίζονται ότι δεν είναι πλέον ούτε ρατσιστές ούτε σεξιστές. Έχουν πει ότι είναι οι «φασίστες της τρίτης χιλιετίας». Η πολιτική τους δουλειά επικεντρώνεται στα πανεπιστήμια και τα σχολεία (όπου έχουν το “Blocco studentesco”, τη νεολαία της οργάνωσης). Έχουν μεγάλη βάση σε όλη την Ιταλία και σε πολλά σχολεία έχουν δικούς τους αντιπροσώπους μαθητές.

Όποτε υπάρχει μαθητικό κίνημα, προσπαθούν πάντοτε να εισχωρήσουν. Κατά το κίνημα του 2008 που είχε ονομαστεί «Το κύμα», συγκρουστήκαμε μαζί τους σε μια κεντρική πλατεία της Ρώμης, όπου αυτοί χτυπούσαν παιδιά γυμνασίου. Αντιφασίστες κατάφεραν να τους διώξουν από το κίνημα (τόσο με τη φυσική και δυναμική τους παρουσία, αλλά και με την πολιτική τους δουλειά στα σχολεία και τα πανεπιστήμια).

Οι αντιφασίστες έφτιαξαν ένα βίντεο για να καταγγείλουν τη συνεργασία των φασιστών με την αστυνομία: «Οι μαριονέτες της εξουσίας»

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=TnFgrJ3niL4

Τα τελευταία χρόνια έχουν βελτιωθεί οι σχέσεις των νεοφασιστών με τους θεσμικούς παράγοντες, σε εθνικό επίπεδο με ένα κομμάτι του κόμματος του Μπερλουσκόνι, κυρίως όμως σε τοπικό επίπεδο με τις κυβερνήσεις της πόλης της Ρώμης και της περιφέρειας του Λάτσιο. Πέρσι, ο Αλεμάνο (ο δήμαρχος της Ρώμης που έχει παρελθόν σε φασιστικές ομάδες) τους αγόρασε τη βάση τους: ένα μεγάλο κτίριο στην γειτονιά Εσκιλίνο (στο κέντρο της Ρώμης, κοντά στο Termini, μια περιοχή με πολλούς μετανάστες) στο οποίο είχαν κάνει κατάληψη πριν από μερικά χρόνια στο πλαίσιο του κινήματος «μη συμβατικές καταλήψεις» που είναι οι καταλήψεις της άκρας δεξιάς (γι’ αυτό και τις ονόμασαν μη συμβατικές, επειδή κατά κανόνα οι καταλήψεις γίνονται από ομάδες τις άκρας αριστεράς). Στις επόμενες περιφερειακές και κοινοτικές εκλογές η Casapound θα έχει τη δική της λίστα υποψηφίων.

Τις τελευταίες μέρες, οι φασίστες προσπάθησαν να μπουν σε αρκετά κατειλημμένα σχολεία (αυτή τη στιγμή πάνω από 50 σχολεία είναι κατειλημμένα από τους μαθητές που διαμαρτύρονται σχετικά με ένα σχέδιο σχολικής μεταρρύθμισης). Σχεδόν παντού οι μαθητές τους έδιωξαν αποδεικνύοντας ότι ο αντιφασιστικός αγώνας αποκτά γείωση και περα από τους χώρους της άκρας αριστεράς.

Ενόψει της διαδήλωσης της 24ης Νοεμβρίου, η ANPI και ορισμένα κεντροαριστερά κόμματα ζήτησαν από τον δήμαρχο της Ρώμης να απαγορεύσει τη φασιστική διαδήλωση, χρησιμοποιώντας και αυτοί την ρητορική των «δύο αντίθετων άκρων», μια ρητορική που ευρέως εντοπίζεται το τελευταίο διάστημα και στον κυρίαρχο λόγο της ελληνικής δημόσιας σφαίρας: είπαν ότι μετά τις συγκρούσεις της 14ης Νοεμβρίου (μεταξύ φασιστών και αντιφασιστών), στη Ρώμη, δεν υπάρχει χώρος για «εξτρεμιστικές ομάδες» (συγκρίνοντας με αυτόν τον τρόπο τις διαδηλώσεις κατά της λιτότητας με τις διαδηλώσεις των φασιστών).

Οι αντιφασίστες κυρίως στο επίπεδο των μαθητών (αυτή τη στιγμή στην Ιταλία το μόνο πραγματικό κοινωνικό κίνημα είναι το μαθητικό) αποφασίζοντας μαζί με τους μαθητές ότι η μαθητική διαδήλωση εκείνο το πρωί έπρεπε να καταλήξει μπροστά στο Κολοσσαίο, όπου οι φασίστες ήθελαν και αυτοί να τελειώσουν την πορεία τους και να κάνουν συγκέντρωση.

Για να αποφύγουν τις συγκρούσεις, η αστυνομία συμφώνησε με τους φασίστες να μεταφέρουν τη διαδήλωσή τους μακριά από το κέντρο της πόλης, προς μια παραδοσιακά άκρα δεξιά γειτονιά.

από ανταπόκριση ιταλού φίλου του Left.gr

στη φωτο το κτήριο που αγόρασε ο δήμαρχος της Ρώμης και το δώρισε στη φασιστική Casapound

 

πηγή-http://www.ksm.gr/%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B1%CF%80%CF%8C%CE%BA%CF%81%CE%B9%CF%83%CE%B7-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CE%B9%CF%84%CE%B1%CE%BB%CE%AF%CE%B1-2411-%CE%B7-%CF%81%CF%8E%CE%BC%CE%B7-%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9/
 


 

 

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License