Μαρτυρίες Αντωνακάκη / Βαλαβάνη για την ταχτική του “Κ”ΚΕ στο Πολυτεχνείο το

Η Σοφία Αντωνακάκη, πρώην μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και η Νάντια Βαλαβάνη, μέλος της αντι-ΕΦΕΕ το 1973 και στη συνέχεια μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ καταθέτουν την προσωπική τους μαρτυρία για τα γεγονότα του Νοέμβρη του 1973.

Η Σοφία Αντωνακάκη, πρώην μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ καταθέτει την προσωπική της μαρτυρία για τα γεγονότα του Νοέμβρη του 1973. Η μαρτυρία αυτή, μαζί με άλλες που καιρούς έχουν δει το φως της δημοσιότητας,  έρχεται να επιβεβαιώσει ότι η  γραμμή του “Κ”ΚΕ ήταν ενάντια στην κατάληψη του Πολυτεχνείου.

“Το Γραφείο του Κλιμακίου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ που ήταν στην Ελλάδα πήρε εξαρχής αρνητική θέση στα γεγονότα και διατήρησε τη θέση αυτή μέχρι το τέλος της εξέγερσης.”

“Ενώ η εξέγερση γενικεύονταν και αποκτούσε προωθημένα χαρακτηριστικά, η ηγεσία του ΚΚΕ δίνδει γραμμή να προβληθούν… “φοιτητικά αιτήματα”…”

“Καθώς η κατάληψη του Πολυτεχνείου και η εξέλιξη της εξέγερσης εξελίχθηκαν αυθόρμητα, φάνηκε έντονα ένα φόβος που διακατέχει την ηγεσία του ΚΚΕ απέναντι σε αυθόρμητα, μη ελεγχόμενα γεγονότα… Το Γραφείο του Κλιμακίου του ΚΚΕ της Κ.Ε. του ΚΚΕ είχε απορρίψει προτάσεις που υπήρχαν για νέα κατάσταση της Νομικής πριν από το Πολυτεχνείο για μαχητική συμμετοχή στο μνημόσυνο του Γ. Παπανδρέου δέκα μέρες νωρίτερα κλπ. Παρ’ όλο που το ΚΚΕ είχε ταχθεί ρητά εναντίον του Μαρκεζίνη, είναι έκδηλη στη στάση του η έπίδραση ενός κλίματος Κοινοβουλευτικής αναμονής”.

(Σοφία Αντωνακάκη, “ΠΡΙΝ”, Νοέμβρης 1989)

 

***

Η Νάντια Βαλαβάνη, μέλους της αντι-ΕΦΕΕ το 1973 και στη συνέχεια μέλους του ΚΣ της ΚΝΕ καταθέτει την προσωπική της μαρτυρία για τα γεγονότα του Νοέμβρη του 1973. Η μαρτυρία αυτή, μαζί με άλλες που καιρούς έχουν δει το φως της δημοσιότητας,  έρχεται να επιβεβαιώσει ότι η  γραμμή του “Κ”ΚΕ ήταν ενάντια στην κατάληψη του Πολυτεχνείου.

Αναδημοσίευση από Το Βήμα, 17/11/2002 , Σελ.: A18

«Η γραμμή του ΚΚΕ και του ΚΚΕ Εσωτερικού ήταν οργανωμένη απαγκίστρωση με διαδηλώσεις, μαζικοποίηση του κινήματος και σταδιακή κλιμάκωση του αγώνα, η οποία ξεπεράστηκε σύντομα. [..]» λέει η Νάντια Βαλαβάνη.

[…]Εκείνο το πρωί η Νάντια Βαλαβάνη χρειάστηκε να φύγει για μία ώρα. Είχε παράνομο ραντεβού με τον καθοδηγητή της: «Μου έβαλε το θέμα της απαγκίστρωσης, τον κίνδυνο αν γίνει κατάληψη να πισωγυρίσει το κίνημα, και μου έδωσε μια σακούλα με τρυκάκια που έγραφαν από τη μια μεριά "Κάτω η χούντα" και από την άλλη "Ελεύθερες Φοιτητικές Εκλογές". Δηλαδή όλα αυτά που είχαν ήδη τελειώσει. Πού να τα ρίξω στον αέρα; Τα κράτησα στην τσέπη μου και τα πέταξα πολύ αργότερα στο περιστύλιο της Σχολής Καλών Τεχνών». (οι υπογραμμίσεις δικές μας)


Εφόσον η κατάληψη του Πολυτεχνείου έγινε με απόφαση της ΑΝΤΙ-ΕΦΕΕ και μέσα σ΄αυτήν η ΚΝΕ είχε την πλειοψηφία δεν μπορεί παρά να διαχωρίστηκε η ΚΝΕ από το ΚΚΕ ήδη από το 1973.

Μέχρι στιγμής ξέραμε ότι η ΚΝΕ ήταν κατά της κατάληψης, τώρα προκύπτει ότι ήταν υπέρ αλλά δεν συμφωνούσε μ΄αυτήν το ΚΚΕ.

Θα πρέπει να είχε αποχωρίσει από το ΚΚΕ και ο ραδιοφωνικός του σταθμός: Η Φωνή της Αλήθειας, γιατί εξέπεμπε τότε και καλούσε τον κόσμο να πάει στο Πολυτεχνείο και να στηρίξει την πτώση της Χούντας.

Θα μπορούσε να δημοσιευτεί ολόκληρη η συνέντευξη της Βαλαβάνη από το Βήμα κι όχι ένα απόσπασμα για να δούμε τι ακριβώς λέει;

από Κίνηση για Ανασύνταξη του ΚΚΕ 1918-55 26/11/2012 8:06 μμ.


Η αρχή του τέλους για τη χούντα
 
* Πώς ξεκίνησε και πώς τελείωσε η εξέγερση * Τα γεγονότα μέσα από τις αφηγήσεις των πρωταγωνιστών

http://www.tovima.gr/relatedarticles/article/?aid=146907

από ατίθασα νιάτα 27/11/2012 10:19 μμ.


Αυτοί και αυτές που ήταν στη νεολαία του κόμματος από νεανικό και δίκαιο αυθορμητισμό, αίσθηση δικαίου, και λίγο κατά λάθος ή από λάθος πληροφόρηση και μη καλής πρόσβασης της καθοδήγησης, όπως και γιατί στη συγκεκριμένη συγκυρία (η νεολαία του πολυτενχείου) είχε τη δυνατότητα και την ικανόητα, δεν ακολούθησε την γραμμή και προχώρησε στην κατάληψη. Για να δεχτούν μετά (και μάλιστα συγκεκριμένοι) την γνωστή αλήτικη προβοκατορολογία από τα τσουτσέκια της ηγεσίας.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License