«Στη σκιά του φόβου ζουν οι ομοφυλόφιλοι στην Ελλάδα»

«Στη σκιά του φόβου ζουν οι ομοφυλόφιλοι στην Ελλάδα»

post image

 

Στις επιθέσεις που δέχονται οι ομοφυλόφιλοι στο κέντρο της Αθήνας επικεντρώνεται δημοσίευμα της εφημερίδας Huffington Post, που δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική της έκδοση με τίτλο: «Στη σκιά του φόβου ζουν οι ομοφυλόφιλοι στην Ελλάδα».

Αναλυτικά όσα αναφέρει το δημοσίευμα:

"Αυτό που υποτίθεται ότι θα ήταν μια διασκεδαστική βραδιά για τον Σταμάτη Περαματζή, κατέληξε να είναι ένας εφιάλτης. Καθώς ο 39χρονος περπατούσε έξω από ένα χώρο στάθμευσης μαζί με τη σύντροφό του σε ένα εμπορικό κέντρο Αθήνας, ένας άνθρωπος από το πουθενά εμφανίστηκε και ούρλιαζε: «Π... θα σας πετάξουμε έξω από την Ελλάδα και δεν θα γυρίσετε ποτέ πίσω».

«Προσπάθησα να τον αγνοήσω, ελπίζοντας ότι θα έφευγε», θυμάται ο Περαματζής. «Αλλά δεν το έκανε. Επέστρεψε μαζί με έναν άλλο τύπο, ντυμένοι στα μαύρα, φωνάζοντας ότι επρόκειτο να μας δώσει ένα μάθημα». Όμως, οι δύο άνδρες ήταν τυχεροί. Ένας φρουρός ασφαλείας ήρθε και τους έσωσε από τα χειρότερα.

Ο Περαματζής, ο οποίος εργάζεται για μια διεθνή ΜΚΟ στην Αθήνα, δεν κατήγγειλε το περιστατικό στην αστυνομία. «Ο φίλος μου ήταν σοκαρισμένος και φοβισμένος. Γνωρίζαμε ότι η αστυνομία δεν θα κάνει πολλά για να μας βοηθήσει».

Αυτή είναι η νέα πραγματικότητα του να είσαι γκέι στην Ελλάδα σήμερα, όπου η οικονομική κρίση και η αύξηση των εθνικών θέρμη έχει οδηγήσει σε μία απότομη άνοδο των εγκλημάτων μίσους κατά μελών της λεσβιών, ομοφυλόφιλων, αμφιφυλόφιλων και της τρανσέξουαλ κοινότητας (LGBT).

Τον περασμένο Αύγουστο, ο 25χρονος Στέφανος Αγέλαστος, ένας φοιτητής Φυσικής και γκέι ακτιβιστής, συνόδευε ένα φίλο σε μια στάση λεωφορείου όταν δύο άνδρες σε μια μοτοσικλέτα τους ρώτησε αν ήταν ομοφυλόφιλοι. Όταν ο Αγέλαστος παραδέχτηκε πως ήταν, οι άνδρες τους επιτέθηκε.

«Ξαφνικά άρχισαν να με χτυπάνε και να με κλοτσάνε. Σοκαρίστηκα. Κατάφερα να αρπάξω το κινητό μου και να καλέσω την αστυνομία».

Ο Αγέλαστος με πικρία ανακαλεί στη μνήμη του ότι κανένας από τους περαστικούς δεν ήρθε να τους σώσει. «Οι άνθρωποι απλά αγνόησαν το τι συνέβαινε. Μόνο ένας μαγαζάτορας από το Πακιστάν και ένας χρήστης ναρκωτικών ο οποίος περιφερόταν στον δρόμο ήρθαν για να βοηθήσουν». Και παρόλο που ο νεαρός άνδρας ανέφερε το περιστατικό στην αστυνομία, οι δράστες του δεν εντοπιστήκαν ποτέ.

Παρότι, η Ελλάδα έχει νόμους κατά των διακρίσεων που προστατεύουν τους γκέι στον τομέα της απασχόλησης, δεν υπάρχουν εγκλήματα μίσους αυτά καθεαυτά στον ποινικό της κώδικα. Πολύ λίγες περιπτώσεις αναφέρονται στην αστυνομία, επειδή οι ομοφυλόφιλοι άνδρες και γυναίκες φοβούνται περαιτέρω διακρίσεις. Την ίδια στιγμή η αστυνομία παραμένει ανεπαρκώς εκπαιδευμένη για να διαχειριστεί την αυξημένη ομοφοβία και στις περισσότερες περιπτώσεις παροτρύνει όσους παραπονιούνται να αποσύρουν τις κατηγορίες.

Από τέσσερις τέτοιες περιπτώσεις που έχουν αρχειοθετηθεί από το Σεπτέμβριο στην Αθήνα, ούτε μία υπόθεση δεν έχει διωχθεί.

«Η ομοφοβία δεν είναι κάτι νέο. Η ελληνική κοινωνία υπήρξε πάντοτε βαθιά συντηρητική και καταπιεστική», λέει ο Αγέλαστος, ο οποίος τώρα ζει στην Ισπανία με τον σύντροφό του. «Μερικά χρόνια πριν, όταν φιλούσα τον φίλο μου, σε ένα δημόσιο λεωφορείο, οι επιβάτες διαμαρτύρονταν και μας κακομεταχειρίζονταν φραστικά».
Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη. Το 2003, σε έναν ελληνικό τηλεοπτικό σταθμό επιβλήθηκε πρόστιμο 100.000 ευρώ γιατί έδειξε δύο άντρες να φιλιούνται, ενώ τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους, ο δημόσιος σταθμός στην Ελλάδα, ΕΡΤ, έκοψε τη σκηνή ενός γκέι φιλιού από την βρετανική τηλεοπτική σειρά Downton Abbey.

«Πριν από την οικονομική κρίση, οι άνθρωποι ήταν ανεκτικοί για όσο διάστημα τα πράγματα δεν ήταν ορατά. Αυτή η ανοχή ήταν επιφανειακή. Οι άνθρωποι ήταν απλά  πάρα πολύ εγωιστές», λέει Έλενα Διαμαντοπούλου, ακτιβίστρια στη Color Youth, μια μη-κερδοσκοπική οργάνωση LGBT, προσθέτοντας ότι η αιτία των διακρίσεων είναι η έλλειψη παιδείας. «Δεν υπάρχει σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα ελληνικά σχολεία και δεν γίνεται συζήτηση σχετικά με τη σεξουαλική ταυτότητα και την ταυτότητα φύλου».

Ωστόσο, η κατάσταση έχει επιδεινωθεί με την οικονομική κρίση, η οποία έχει πλήξει έντονα την Ελλάδα τα τελευταία τρία χρόνια, λένε οι ακτιβιστές.

Το επίσημο ποσοστό ανεργίας έχει φτάσει το 25% και το ήμισυ των νέων στην Ελλάδα είναι χωρίς δουλειά. Οι μισθοί έχουν μειωθεί κατά ένα τρίτο από το 2009 και πάνω από τρία εκατομμύρια ζουν σε αυτό το έθνος των 11 εκατομμυρίων με λιγότερα από 300 ευρώ το μήνα, ενώ οι τιμές σε βασικά προϊόντα έχουν εκτιναχθεί στα ύψη.

Αυτή η αύξηση της φτώχειας και της πολιτικής αστάθειας έχουν δώσει αύξηση στο ακροδεξιό κόμμα της Χρυσής Αυγής, το οποίο μέχρι πρόσφατα υπήρξε σε μεγάλο βαθμό σκοτεινό, κερδίζοντας 18 έδρες στις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Ιουνίου.

Αναγνωρισμένη από τα μέσα ενημέρωσης, η Χρυσή Αυγή έχει από τότε αναδειχθεί σε  «παίκτη» της ελληνικής πολιτικής σκηνής, παίζοντας με τις πραγματικές κοινωνικές ανησυχίες και μετατρέποντας τους ευάλωτους της χώρας σε εξιλαστήρια θύματα  της τρέχουσας κρίσης.

Μετά από ξυλοδαρμό μεταναστών-ή όσων υποθέτουν ότι δεν είναι Έλληνες- μαζί με την ενίσχυση της παρουσίας τους στους δρόμους, οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής τώρα ηγούνται συμμοριών από οπαδούς για να κάνουν εφόδους και να καταστρέψουν πάγκους μεταναστών σε υπαίθριες τοπικές αγορές

Τον Οκτώβριο, οι υποστηρικτές και οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, επιτέθηκαν σε ένα θέατρο που ανέβαζε το έργο Corpus Christi του Terrence McNally- ένα έργο που απεικονίζει τον Ιησού και τους αποστόλους τους ως ομοφυλόφιλους άνδρες στο Τέξας - και αναγκάζοντας την παράσταση να ακυρωθεί.

Καθώς οι ηθοποιοί μαζεύτηκαν μέσα, καλώντας έξαλλα την αστυνομία, ένας βουλευτής της Χρυσής Αυγής καταγράφτηκε έξω να αποκαλεί τους ηθοποιούς «π…» και προειδοποιώντας ότι «ο χρόνος σας έχει έρθει, κ…".

«Πάντα υπήρχαν ομοφοβικές επιθέσεις στην Ελλάδα. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν καταγγέλλονται, καθώς υπάρχει ένας γενικός φόβος να αναφερθούν στην αστυνομία», λέει ο Ανδρέας Gilbert, εκπρόσωπος της Athens Pride, μιας οργάνωση ςγια τα δικαιώματα ομοφυλοφίλων.

«Ωστόσο, τον τελευταίο χρόνο υπάρχει μια σαφής αύξηση των αντι-γκέι επιθέσεων. Οι δράστες τώρα ενεργούν στην φαινομενική ατιμωρησία και παρόλο που δεν είμαστε πάντα σε θέση να τους αναφέρουμε ως μέλη της Χρυσής Αυγής, οι επιθέσεις τους ακολουθούν τα ίδια πρότυπα των επιθέσεων της Χρυσής Αυγής κατά των μεταναστών. Αυτοί οι άνθρωποι μισούν τους μετανάστες, τους ομοφυλόφιλους, τους ξένους, τις γυναίκες. Τους μισούν όλους ».

Τόσο άσχημη είναι η παρούσα κατάσταση που κάποιοι έχουν εξισωσει τις επιθέσεις ως όμοιες με αυτό που συνέβη κατά τις πρώτες ημέρες του ναζιστικού κόμματος στη Γερμανία, όταν φασιστικές συμμορίες ένστολων ανδρών επιτίθεντο ανοιχτά στους ομοφυλόφιλους, τους Εβραίους, και άλλους που θεωρούνταν κοινωνικά ανεπιθύμητοι.

«Οι άνθρωποι φοβούνται να βγουν έξω πια. Δεν τολμούν να κρατούν τα χέρια τους δημόσια. Οι επιθέσεις τους στερούν τα βασικά ανθρώπινα αγαθά, όπως την ελευθερία της έκφρασης ή το δικαίωμα να περπατούν ελεύθερα στους δρόμους», λέει ο Γκίλμπερτ.

Νωρίτερα, τον Νοέμβριο, μια συμμορία από 12 άνδρες ντυμένοι στα μαύρα, που αυτοπροσδιορίζονται ως μέλη της Χρυσής Αυγής επιτέθηκαν και κυνήγησαν εθελοντές που μοίραζαν φυλλάδια εναντίον του μίσους στο Γκάζι, μία περιοχή της Αθήνας που είναι φιλική προς τους ομοφυλόφυλους.

«Πώς μπορούμε να ζητήσουμε από τους εθελοντές μας να βγούμε έξω και να διανείμουν φυλλάδια στο κοινό; Πώς μπορούμε να στείλουμε έναν 19χρονο ή έναν εικοσάχρονο, έξω στους δρόμους για την ευαισθητοποίηση μόνο για να δεχτεί σωματική επίθεση από μια συμμορία υποστηριχτών της Χρυσής Αυγής:», διερωτάται ο Gilbert.

Αλλά αυτό που είναι ακόμα πιο ανησυχητικό τώρα είναι η κλιμάκωση των επιθέσεων. Από τον Αύγουστο, υπήρξαν τουλάχιστον δύο ομοφοβικές επιθέσεις ανά μήνα - και αυτά είναι μόνο αυτά που αναφέρθηκαν επίσημα, αν και ακτιβιστές πιστεύουν ότι αυτό είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.

Σήμερα, συμμορίες καβαλόντας  μοτοσικλέτες και ντυμένες στα μαύρα, συχνά κρατώντας μαχαίρια, περιπολούν τα περιοχές της ελληνικής πρωτεύουσας που είναι φιλικές προς τους ομοφυλόφυλους, προχωρόντας σε επιθέσεις λεκτικες και σωματικές εναντίον εκείνων που υποθέτουν ότι είναι ομοφυλόφιλοι, παρότι η ελληνική αστυνομία δεν αναφέρει κανένα επίσημο ποσοστό. «Οι επιθέσεις αυτές δεν αποτελούν έκπληξη. Η όλη στάση του ελληνικού κράτους και της ελληνικής κοινωνίας είναι ρατσιστική», λέει η Διαμαντοπούλου της Color Youth.

Μόλις πριν από λίγους μήνες, οι ελληνικές αρχές δημοσιεύσαν φωτογραφίες και τα προσωπικά δεδομένα οροθετικών ιερόδουλων γυναικών, που οδήγησε σε μια δημόσια κατακραυγή. Ο πρώην υπουργός Υγείας , κ . Ανδρέας Λοβέρδος προχώρησε τόσο ώστε να προτείνει την απέλαση των ξένων οροθετικών ιερόδουλων λέγοντας ότι «η ασθένεια μεταδίδεται από τους παράνομους μετανάστες στον Έλληνα πελάτη, και, κατά συνέπεια, στην ελληνική οικογένεια».

Όμως, παρά τα αυξημένα επίπεδα του φόβου στην ομοφυλοφιλική κοινότητα στην Ελλάδα, πολλοί παραμένουν αποφασιστικοί, σημειώνοντας ότι οι πρόσφατες επιθέσεις έχουν κάνει πραγματικά τους ανθρώπους πιο αποφασισμένους και ενωμένους.

«Εμείς ποτέ δεν θα εγκαταλείψουμε τον αγώνα και ποτέ δεν θα αφήσουμε τους δρόμους», λέει η Διαμαντοπούλου. «Θα είμαι εκεί κάθε μέρα διανομής φυλλαδίων εναντίον του μίσους και αύξησης της ευαισθητοποίησης. Έχουμε κάνει ένα μακρύ δρόμο, και δεν θα αφήσουμε ένα μάτσο κακοποιούς να μας εκφοβίσουν»".

Πηγή: Huffington Post

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License