17 Νοέμβρη 1973 / 39 χρόνια μετά / Χούντα και τώρα / Πάντα ήταν.

17 Νοέμβρη 1973 / 39 χρόνια μετά / Χούντα τότε / Χούντα και τώρα / Πάντα ήταν. Το φασισμό βαθιά καταλαβέ τον. Δε θα πεθάνει μόνος, τσάκισέ τον.

post image


17 Νοέμβρη 1973 /  39 χρόνια μετά / Χούντα τότε. / Χούντα και τώρα  / Πάντα ήταν. Το φασισμό βαθιά καταλαβέ τον.  Δε θα πεθάνει μόνος, τσάκισέ τον.

 

               Ο φασισμός δεν έρχεται από το μέλλον

 

                                                 « Ο φασισμός δεν έρχεται από το μέλλον
                                                   καινούριο τάχα κάτι να μας φέρει.
                                                  Τι κρύβει μέσ΄ στα δόντια του το ξέρω,
                                                  καθώς μου δίνει γελαστός το χέρι.

                                                 Οι ρίζες του το σύστημα αγκαλιάζουν
                                                  και χάνονται βαθιά στα περασμένα.
                                                 Οι μάσκες του με τον καιρό αλλάζουν,
                                                 μα όχι και το μίσος του για μένα.

                                                 Το φασισμό βαθιά καταλαβέ τον.
                                                 Δε θα πεθάνει μόνος, τσάκισέ τον.
 
                                                 Ο φασισμός δεν έρχεται από μέρος
                                                 που λούζεται στον ήλιο και στ΄ αγέρι,
                                                 το κουρασμένο βήμα του το ξέρω
                                                 και την περίσσεια νιότη μας την ξέρει.
 
                                               Μα πάλι θέ ν΄ απλώσει σαν χολέρα
                                               πατώντας πάνω στην ανεμελιά σου,
                                               και δίπλα σου θα φτάσει κάποια μέρα
                                               αν χάσεις τα ταξικά γυαλιά σου»

 

Στιχοι Φώντας Λάδης

 

Σάββατο 17 Νοέμβρη… 2012.

Αυτή η πορεία ήταν διαφορετική. Πολύς κόσμος. Θα προχωρούσε ως την ισραηλινή πρεσβεία για το μακελειό που κάνουν στον παλαιστινιακό λαό.  Με κυβερνητική απόφαση όμως, η πορεία απαγορεύτηκε. Αμέσως ξύπνησαν μνήμες τους παρελθόντος… αλλά  αυτή τη φορά για έναν νέο αποκλεισμό Αλεξάνδρας και Κηφισίας.  Δεν υπήρχε περίπτωση να μην περασει η διαδήλωση προς την ισραηλινή πρεσβεία και ευτυχώς κάποιοι το κατάλαβαν έστω και την τελευταία στιγμή με παρέμβαση των κοινοβουλευτικών κομμάτων ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ. Η πορεία θα γινόταν και κάποιοι σκέφτηκαν ότι θα χυθεί αίμα. Πότε έχει απαγορευτεί πορεία του Πολυτεχνείου; Εύλογα η μνήμη κάνει άσχημα παιχνίδια. Βλέπε 1980: Μια αιματηρή πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου

 

Χάρη στην ψυχραιμία των διαδηλωτών και κατά κοινή ομολογία,  ενός ταξιάρχου που έπρεπε να κάνει τον διαμεσολαβητή ανάμεσα σε διαδηλωτές και επικίνδυνα ηλίθιους με στολή,  αποφεύχθηκε οποιαδήποτε επίθεση της αστυνομίας.Τελικά στον πολύτιμο  χρόνο που κερδήθηκε κατά τις διαπραγματεύσεις, κατάφεραν τα βουλευτικά κόμματα  Σύριζα / ΚΚΕ να διαπραγματευτούν σε κυβερνητικό επίπεδο και να αλλάξει η κυβερνητική εντολή. Έτσι επιτεύχθηκε  να ανοίξει τελικά ο δρόμος και να συνεχίσει η πορεία. Ένα ήταν σίγουρο. Ότι σίγουρα με κάποιο τρόπο θα γινόταν έτσι και αλλιώς η πορεία, γιατί ο κόσμος ήταν πολύς και το ήθελε. Και θα το έκανε. Και όσους μπάτσους κι ασφαλίτες και να έφερναν, θα ήταν λίγοι… 39 χρόνια μετά. 

«Να μας απαγορεύει πορεία του Πολυτεχνείου η Δεξιά και ΠΑΣΟΚ το ξέρουμε, αλλά να μας απαγορεύει και η ΔΗΜΑΡ; Αυτό το είδαμε τώρα»… από λεκτική διαμαρτυρία διαδηλωτή.

Μετά λοιπόν από πολύωρη και σκληρή διαπραγμάτευση  άνοιξε ο αστυνομικός φραγμός και πραγματοποιήθηκε η πορεία προς την πρεσβεία του Ισραήλ.

Τη προηγήθηκε:

Ο Παύλος Αντωνόπουλος της ΟΛΜΕ, από την ΑΝΤΑΡΣΙΑ αλλά και πανεπιστημιακοί φοιτητές από συλλόγους που μας διέφυγαν δυστυχώς και βοήθησαν με εκπληκτικό τρόπο με ψυχολογικό πρέσινγ, καθώς και ο Δημήτρης Στρατούλης. Σκληρή διαπραγμάτευση … πρόσωπο με πρόσωπο, λέξη – λέξη -  Μούρη με μούρη.

Από την πλευρά της Ελληνικής Αστυνομίας ο ταξίαρχος κ. Μιχερίνας, Διευθυντής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αθηνών. 

Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε και την προσπάθεια που κατέβαλε ο συγκεκριμένος αξιωματικός ο οποίος φέρθηκε αξιοπρεπέστατα και δεν έβαψε τα χέρια του με αίμα ούτε το όνομά του θα γραφτεί με μαύρα γράμματα.

Το κέντρο, το υπουργείο και πιο πάνω με κυβερνητική εντολή είχε διαταχθεί να κλείσει η Κηφισίας στο υψος της Αλεξάνδρας και να απαγορευτεί η πορεία. Ο άνθρωπος αυτός προσπάθησε και κράτησε τις ισορροπίες παρά το γεγονός ότι τα ΜΑΤ έκαναν ακόμη και τις πιο κρίσιμες στιγμές εξόφθαλμα προβοκατόρικες κινήσεις, από σχεδόν εμβολισμό της πορείας στο “Χίλτον” και στην βορειοαμερικάνικη πρεσβεία μέχρι την ισραηλινή.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ γινόντουσαν οι διαπραγματεύσεις, κόσμος άρχισε να αποχωρεί από την Λ. Αλεξάνδρας. Εκεί ξαφνικά οι μπάτσοι των ΜΑΤ άρχισαν να κάνουν προσαγωγές… Η παρέμβαση του συγκεκριμένου ταξίαρχου ήταν άμεση και προς τα ΜΑΤ και προς το κέντρο του… «Κέντρο, η κατάσταση είναι ήρεμη, να σταματήσουν αμέσως τέτοιες ενέργειες».

Επίσης χαρακτηριστικό είναι ότι ζητήθηκε από τους διαδηλωτές/ες να έρθει ο εισαγγελέας, ο οποίος αναζητήθηκε και από τους αξιωματικούς, αλλά είχε αποχωρήσει... πριν από ένα λεπτό... Λίγο αργότερα διέρρεε ότι δεν είχε δώσει εκείνος καμία εντολή να απαγορευτεί η πορεία.

Μάλιστα υπήρχαν έντονοι προβληματισμοί γιατι κατά τη διάρκεια των συνομιλιών μέσω ασύρματου  ο ιδιος όταν ελαβε αρνητική απάντηση από το κέντρο επιχειρήσεων ακούστηκε να ανταπαντάει με κατηγορηματικό τρόπο  «ΟΧΙ ΑΡΝΗΤΙΚΟ, Κέντρο. Τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά εδώ». Έδειξε ψυχραιμία όπως και ο Αντωνόπουλος από την ΟΛΜΕ και πολλοί άλλοι που σταματούσαν οποιαδήποτε παραφωνία που θα διατάρασσε την συγκεκριμένη διαπραγμάτευση.

«Αν δεν αφήσετε την πορεία να περάσει, θα βάψετε τα χέρια σας με αίμα. Και το όνομά σας θα γραφεί με μαύρα γράμματα παντού», ακούστηκε με κατηγορηματικό τρόπο από φοιτητές στη διαπραγμάτευση.

Την ιδια στιγμή από την πλευρα του ΚΚΕ γινόταν αυτό: Μπροστά από την αμερικάνικη πρεσβεία κι ενώ η αστυνομία με κυβερνητικές εντολές είχε κλείσει το δρόμο, σε μια προσπάθεια να εμποδίσει τους διαδηλωτές από το να φτάσουν στην ισραηλινή πρεσβεία, ο Θ. Παφίλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας, έκανε την ακόλουθη δήλωση

«Θέλουμε να καταγγείλουμε την απόφαση της αστυνομίας και της κυβέρνησης να εμποδίσει την πορεία να πάει στην ισραηλινή πρεσβεία. Αυτή τη στιγμή, εδώ και αρκετή ώρα κλούβες της αστυνομίας έχουν κλείσει το δρόμο και δεν μπορεί η πορεία ουσιαστικά να προχωρήσει. Κάναμε διάβημα στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης και η απάντηση που πήραμε ήταν ότι η απόφασή τους είναι να μην αφήσουν την πορεία να προχωρήσει. Θέλουμε παράλληλα να καταγγείλουμε τη διαρροή που γίνεται προς τους δημοσιογράφους και τα Μέσα Ενημέρωσης από την πλευρά του υπουργείου, ότι θα επιτρέψει στο μπλοκ του ΚΚΕ να περάσει. Η δική μας η θέση είναι ότι πρέπει να περάσει όλη η πορεία, ανεξαίρετα, και να διαδηλώσουμε έξω από την ισραηλινή πρεσβεία. Παραμένουμε στη θέση μας και επιμένουμε, το λέμε και δημόσια: Να αλλάξει απόφαση και η αστυνομία και η κυβέρνηση και να επιτρέψει στην πορεία να προχωρήσει έξω από την ισραηλινή πρεσβεία».

 αρχιδιμοιρίτες των ΜΑΤ - ΧΡΥΣΑΥΓΙΤΕΣ … και σε αυτή την επιχείρηση είχαν αναλάβει… καθήκοντα…

Η εντολή που είχαν τα ΜΑΤ πάντως ήταν να προκαλέσουν όσο το δυνατότερο και να πρεσάρουν την πορεία από το ξεκίνημά της μέχρι το τέλος της. Αυτό φάνηκε από την αρχή. Και με τις προσαγωγές που έγιναν από νωρίς.

Πίσω από τον ταξίαρχο λοιπόν Μιχερίνα, που δεν σταμάτησε να το παλεύει από την αρχή για να μην ηλεκτριστεί… η ατμόσφαιρα, το κράτος είχε στήσει τον άλλο στρατό… Της καταστολής και της Χούντας. Μαζί βέβαια και ο κ. Δαρείος Λυκιαρδόπουλος, Διοικητής των ΜΑΤ στον φραγμό,  Ο κ. Δαρείος Λυκιαρδόπουλος ήταν μάρτυρας υπεράσπισης ουσιαστικά της Χρυσής Αυγής και των συμμοριών της στη δίκη φασιστών για την δολοφονική επίθεση στον Κουσουρή, που ξυλοκοπήθηκε από φασισταριά με τη βοήθεια των ΜΑΤ.

Από παλαιότερη δημοσευση: https://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1335501  3η φωτογραφία

Ο ίδιος άνθρωπος ήταν διοικητής καθοριστικών διμοιριών εμβολισμού και επίθεσης και στις διαπραγματεύσεις στην Λ. Αλεξάνδρας και Κηφισίας για την συνέχιση της πορείας για το Πολυτεχνείο προς την ισραηλινή πρεσβεία.

Η κρίση δική σας.

 

Το κινηματογραφικό της Ασφάλειας ξανά σε δράση και σε αυτή την πορεία.

Επίσης από την αρχή της πορείας στα κάθετα στενά πίσω από τα ΜΑΤ ή πλάι τους, σε όλες τις διμοιρίες από το Κολωνάκι μέχρι την ισραηλινη πρεσβεία, υπήρχαν ασφαλίτες με κουκούλες και κράνη, εκ των οποίων κάποιοι βιντεοσκοπούσαν τους διαδηλωτές/ες και όχι μόνο. Συνδικαλιστές, φοιτητές, δημοσιογράφους, φωτορεπόρτερ κ.λπ. περίεργους…

Το κινηματογραφικό της Ασφάλειας ήταν και πάλι εδώ. Δεν ξέρουμε αν ήταν τα ίδια παιδάκια, αλλά ήταν περισσότερα. Και τα κουκουλάκια και τα κρανάκια πίσω από τα ΜΑΤ.

Η πρώτη φορα που εντοπίστηκε κινηματογραφικό της Ασφάλειας σε δημόσιο χώρο ήταν σε δημοσιογράφους εδώ: https://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=554982

https://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=553888

και της Αντιτρομοκρατικής… σε φοιτητές πολιτικών χώρων  εδώ: https://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1227052

 

 

Υ.Γ. (1): Στις παρεξηγήσεις οι εξηγήσεις είναι η καλύτερη λύση, γιατί κάποιοι είναι ασφαλίτες και απέναντι σε αυτούς πρέπει να προστατευόμαστε και να τους ξεμπροστιάζουμε...

Υ.Γ. (2): Η φωτογραφία με το δίδυμο μπάτσων  που οδηγεί διμοιρία… ο διάλογος των δυο κυρίων λίγο μετά το άνοιγμα του φραγμού. «Εγώ δεν τους φοβάμαι αυτούς του ΚΚΕ. Αυτούς όμως (εννοώντας του Σύριζα) ότους γράφω στα αρχίδια μου», Να τους χαίρεστε, κύριε Δένδια τους αξιωματικούς σας.  Αλλά εσείς δεν έχετε ανάγκη. Οι φίλοι σας είναι παντού στο βαθύ κράτος.

Υ.Γ. (3): Στην Αθήνα τη σημαία την κράταγαν μόνο κάτι μαντρόσκυλα της ΠΑΣΠ και ανάμεσά τους καμία γυναίκα. Στη Θεσσαλονίκη το αντίθετο.

Υ.Γ. (4): Κάτι πρέπει να γίνει με τη σημαία, ε; Καιρό τώρα έπρεπε να έχει λυθεί το θέμα και να μην πλένεται χρόνια τώρα σε πλυντήρια συνειδήσεων. Δεν γίνεται άλλο αυτό το παραμύθι. Ως Αιδώ, ρε αγύρτες.

 

 

 

κόκκινοι αντι-ρεπόρτερ

Εικόνες:

από κόκκινοι αντι-ρεπόρτερ 20/11/2012 12:55 πμ.


post image

.

Εικόνες:

από κόκκινοι αντι-ρεπόρτερ 20/11/2012 12:57 πμ.


post image

..

Εικόνες:

από κόκκινοι αντι-ρεπόρτερ 20/11/2012 12:58 πμ.


post image

...

Εικόνες:

από κόκκινοι αντι-ρεπόρτερ 20/11/2012 1:02 πμ.


post image

.,

Εικόνες:

από κόκκινοι αντι-ρεπόρτερ 20/11/2012 1:04 πμ.


post image

, ,

Εικόνες:

από κόκκινοι αντι-ρεπόρτερ 20/11/2012 1:07 πμ.


post image

,..

Εικόνες:

από κόκκινοι αντι-ρεπόρτερ 20/11/2012 1:09 πμ.


post image

/

Εικόνες:

από κόκκινοι αντι-ρεπόρτερ 20/11/2012 1:11 πμ.


post image

//

Εικόνες:

από κόκκινοι αντι-ρεπόρτερ 20/11/2012 1:14 πμ.


post image

/./

Εικόνες:


post image

«Είμαστε όλοι εδώ κομμουνιστών εγγόνια τα κονσερβοκούτια δε σκούριασαν ακόμα»

Εικόνες:


post image

/.,

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License