Η επέτειος του Πολυτεχνείου να γίνει αφορμή

ΕΞΩ ΟΙ ΗΠΑ- ΕΞΩ ΤΟ ΝΑΤΟ ΚΑΙ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ! ΕΞΩ Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ ΟΧΙ ΣΤΟ ΦΑΣΙΣΜΟ, ΣΤΟΝ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ! ΨΩΜΙ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ – ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ

Η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΟΥ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΦΟΡΜΗ

Νοέμβρης 2012

Συμπληρώνονται 39 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, παρ’ όλα αυτά, το σύνθημα «ψωμί παιδεία ελευθερία» είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Στις 17 Νοέμβρη του 1973 φοιτητές και όχι μόνο, μέσα στα χρόνια της αμερικανοκίνητης δικτατορίας των Συνταγματαρχών, προχώρησαν σε κατάληψη του Πολυτεχνείου της Αθήνας για να διαμαρτυρηθούν για την κατάσταση που υπήρχε και για να υπερασπιστούν όχι μόνο το δικαίωμα στη μόρφωση και την εκπαίδευση αλλά και το δικαίωμα στην ελευθερία και στη ζωή.

Συγκρίνοντας εκείνη την εποχή με το σήμερα είναι εμφανές ότι στερούμαστε τα δικαιώματα που προαναφέρθηκαν. Όταν η χώρα στερείται την ανεξαρτησία της, όταν οι μεγάλες δυνάμεις του κεφαλαίου (ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία) αποφασίζουν για το μέλλον του λαού μας, όταν το ποσοστό ανεργίας ξεπερνάει το 26% αλλά και όταν η κυβέρνηση δηλώνει ότι αυτές οι μεταρρυθμίσεις –μνημόνια και μέτρα αποφασισμένα από τους δανειστές- είναι η λύση, και ότι αυτά θα φέρουν ευημερία και ανάπτυξη στην χώρα και στους πολίτες της λέει ψέματα. Δεν υπάρχει ελευθερία.

Στην παιδεία η κατάσταση είναι εξίσου διαλυμένη όπως και στους υπόλοιπους θεσμούς της κοινωνίας. Η χρηματοδότηση της παιδείας σύμφωνα με τον τελευταίο προϋπολογισμό που ψηφίστηκε από την ελληνική Βουλή αποτελεί το 0,4 του ΑΕΠ. Εκτός από αυτό, τα τελευταία χρόνια έχουν καταπατηθεί δικαιώματα και κατακτήσεις όπως το πανεπιστημιακό άσυλο, οι παροχές υπηρεσιών: σίτιση-στέγαση-δωρεάν συγγράμματα, το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων. Αυτά καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει δημόσια και δωρεάν παιδεία.

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα για τους αγώνες του σήμερα. Συνθήματα όπως «ψωμί παιδεία ελευθερία-εθνική ανεξαρτησία» και «έξω οι ΗΠΑ έξω το ΝΑΤΟ» πρέπει να βγουν ξανά από τα χείλη μας. Παράλληλα όμως, πρέπει να συνοδευτούν με τις διεκδικήσεις του σήμερα όπως έξοδο από την ΕΕ, την ευρωζώνη και κατοχύρωση της εθνική ανεξαρτησίας και κυριαρχίας. Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι η επίθεση είναι συνολική και ότι πρέπει να την αντιμετωπίσουμε ως τέτοια. Για αυτό το λόγο ο αγώνας πρέπει να είναι μαζικός, ανυποχώρητος, ανεξάρτητος για να προστατέψει τα δικαιώματά μας αλλά και να ορίσει τις νέες διεκδικήσεις μας.

  • ΕΞΩ ΟΙ ΗΠΑ- ΕΞΩ ΤΟ ΝΑΤΟ ΚΑΙ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ!
  • ΕΞΩ Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ
  • ΟΧΙ ΣΤΟ ΦΑΣΙΣΜΟ, ΣΤΟΝ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ!
  • ΨΩΜΙ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ – ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ

Όταν σου στερούν το δικαίωμα στο όνειρο
σου στερούν το δικαίωμα στη ζωή.

ΕΜΠΡΟΣ ΓΙΑ ΤΗΣ ΓΕΝΙΑΣ ΜΑΣ ΤΑ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΑ

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License