Μετρό: Υπερασπίζονται την αξιοπρέπεια τους οι εργαζόμενοι

Μετρό: Υπερασπίζονται την αξιοπρέπεια τους οι εργαζόμενοι

 

Συνεχίζουν τις 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, οι εργαζόμενοι στο Μετρό Θεσσαλονίκης με αίτημα την πληρωμή των 30 νεοπροσληφθέντων εργατών με αμοιβές ισάξιες με αυτές που αμείβονται οι υπόλοιποι εργαζόμενοι της ίδιας ειδικότητας

Οι εργαζόμενοι ζητούν αμοιβές δίκαιες βάση του Συντάγματος στην βάση της ισονομίας των εργαζομένων αλλά και αμοιβές δίκαιες ηθικά, μιας και κανείς εργαζόμενος στο Μετρό δεν μπορεί να δεχτεί, όπως αναφέρουν, ένας μικρός αριθμός εργαζομένων να αμείβεται με τις μισές αποδοχές και να παράγει την ίδια εργασία.
 
"Κανείς εργαζόμενος δεν μπορεί να δεχτεί να γίνει μάρτυρας και συνένοχος της κοινωνικής και εργασιακής εξαθλίωσης των συναδέλφων του" αναφέρουν οι εργαζόμενοι.
 
Απαντώντας σε ανακοίνωσή της εταιρείας οι εργαζόμενοι ξεκαθαρίζουν πως "θα ήμασταν ευτυχείς αν απολαμβάναμε τις αποδοχές που αναφέρουν, εκτός αν εννοούσαν ότι θα μας αυξήσουν τους μισθούς μας σε αυτά τα επίπεδα. Δυστυχώς όμως οι αμοιβές μας είναι πολύ μικρότερες".
 
Μάλιστα αυτό γίνεται ξεκάθαρο από την εικόνα που ακολουθεί και είναι η τελευταία μισθοδοσία του Προέδρου του Σωματείου Κυπριανίδη Χάρη, όπου είναι υπογραμμισμένο και φαίνεται καθαρά το ποσό των 951,62€ για το μήνα Σεπτέμβριο.
 
 
 
Σύμφωνα με τους εργαζόμενους ο μισθός για τους νεοπροσληφθέντες με βάση τις προθέσεις της εταιρείας είναι τα 460€ ενώ οι συναδελφοί τους ζητούν να αμείβονται βάση της κλαδικής σύμβασης των οικοδόμων που ισχύει για όλους τους άλλους εργάτες.
 
"Το αίτημα μας αυτό και το δικαίωμα μας να απεργήσουμε για να το διεκδικήσουμε, θα προτιμούσαμε να το κρίνει το Δικαστήριο την Τρίτη κι όχι η ίδια η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε., η οποία προκαταβάλει την απόφαση του Δικαστηρίου και χαρακτηρίζει καταχρηστική την κινητοποίηση μας" τονίζουν.
 
http://www.alterthess.gr/content/metro-yperaspizontai-tin-aksioprepeia-toys-oi-ergazomenoi

από εργαζόμενος μετρό 17/11/2012 11:42 πμ.


  

     Θα πρέπει αρχικά να επισημάνω πως οι 30 εργαζόμενοι για τους οποίους γίνονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις, ανήκουν στην ομάδα των 150 εργαζομένων που εχουν απολύθει απο τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο του 2012. Η κοινοπραξία, αφού τους απέλησε, τους τηλεφώνησε μετά απο λίγους μήνες για να τους επαναπροσλάβει με το μισθό των 460ευρω, και για να είναι νομικά καλυμένη τους προσέλαβε για "περιβαλλοντικές εργασίες", και όχι για να δουλεύουν στα σκάμματα όπως οι υπόλλοιποι εργάτες.

     Πολλοί από τους απολυμένους δεν δέχτηκαν να επιστρέψουν στην εργασία τους με αυτά τα λεφτά. Το ανέφεραν οι ίδιοι στις συνελεύσεις του σωματείου, λέγοντας πως εφόσον το ταμείο ανεργίας είναι 350ευρω, είναι ξεφτίλα να εργαστούν για λίγα παραπάνω και πως έτσι ανοίγει ο δρόμος για τις επιχειρησιακές συμβάσεις.

     Άραγε πού ήταν το σωματείο όταν απολύονταν 30 με 50 εργαζόμενοι κάθε μήνα από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο? Τί έκανε το σωματείο για τις απείλες της εργοδοσίας και τις εφόδους στους χώρους εργασίας? Γιατί ο αντιπρόεδρος του σωματείου υποστηρίζει τις επιχειρησιακές συμβάσεις ανοιχτά μέσα στους χώρους δουλειάς?

     Πολλοί από τους εργαζόμενους, αφού απήργησαν τις πρώτες μέρες, μετά από συμμετοχή στις συνελεύσεις και συζητήσεις με το σωματείο αποφάσισαν να μην συμμετέχουν στην απεργία, διότι σε ερωτήματα όπως τα παραπάνω δεν έλαβαν καμία απάντηση.

    Είναι ξεκάθαρο και γνωστό σε όλους ότι το σωματείο είναι εργοδοτικό! Απολύτως πουλημένο στην εργοδοσία. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η κοινοπραξία παίρνει 18% από το μισθό του κάθε εργαζόμενου.Επομένως, με την πρόσληψη αυτών των 30 με το μισθό των 460ευρω, το ποσοστό της μειώνεται αισθητά. Η κοινοπραξία έχει ιδιαίτερο συμφέρον από αυτή την απεργία, γιατί έτσι διασφαλίζει το ποσοστό της επί του μισθού και επίσης δεν πληρώνει τους μισθούς των εργαζομένων όσο διαρκεί η απεργία (4 εβδομάδες).

    Αδιάσιστη απόδειξη όλων αυτών είναι το γεγονός ότι ο κ. Ρεμούνδος, υπεύθυνος προσωπικού της κοινοπραξίας, τηλεφώνησε 2 εβδομάδες μετά την έναρξη της απεργίας στους χώρους εργασίας και δήλωσε πως "όσοι δεν συμμορφωθούν με την απεργία θα απολυθούν". Του ζητήθηκε αν αυτό μπορεί να το δήλώσει εγγράφως και εννοείται ότι αρνήθηκε κατηγορηματικά. Αυτό είναι πρωτάκουστο! Η εργοδοσια να σε απειλει με απόλυση αν δεν απεργήσεις! Επίσης μετά από αυτό το τηλεφώνημα, στην επόμενη συνέλευση των εργαζομένων κατέβηκε η πρόταση πως όσοι δεν απεργούν θα πρέπει να διαγραφούν απο το σωματείο. Και η πρόταση αυτή ψηφίστηκε.

    Κλείνοντας θέλω να πω ότι δεν είμαστε ούτε τσιράκια ούτε σκυλάκια του κάθε πουλημένου σωματείου, να τρέχουμε πίσω από στημένες απεργίες, οι οποίες καταλήγουν προς όφελος των εκάστοτε αφεντικών.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License