Ιταλία, Μιλάνο : Αγώνας στο Νοσοκομείο San Raffaele

Ιταλία, Μιλάνο : Αγώνας στο Νοσοκομείο San Raffaele

post image

 

Το πρωϊ της Δευτέρας, 5 Νοεμβρίου, εκατοντάδες εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Σαν Ραφφαέλε στο Μιλάνο διαδήλωσαν κατά μήκος της κεντρικής αρτηρίας της πόλης μπλοκάροντας τη κυκλοφορία για περίπου μία ώρα και προς τις δύο κατευθύνσεις. Η διαδήλωση αποφασίστηκε στη συνέλευση των εργαζόμενων έξω από το νοσοκομείο νωρίτερα το ίδιο πρωϊ.

Οι εργαζόμενοι με πανώ και πλακάτ διαμαρτύρονται μπροστά στο νοσοκομείο όλο το 24ωρο όπως κάνουν εδώ και μία βδομάδα από τη περασμένη Πέμπτη (1η Νοεμβρίου) μετά από ανακοίνωση της δίοικησης του νοσοκομείου ότι θέτουν σε διαθεσιμότητα 244 εργαζόμενους. Η απόφαση της διοίκησης έχει να κάνει με σχέδιο της να κάνει περικοπές όταν, τον Ιούλιο 2011, ανακαλυφθηκε ότι από το προϋπολογισμό του νοσοκομείου έλειπε 1 δισ. € (€1 billion).

Παρόλο που πολλές εφημερίδες στα άρθρα τους μιλούν για τις υποτιθέμενες "υψηλές αμοιβές" των εργαζόμενων στο Σαν Ραφφαέλε, οι κύριοι λόγοι πίσω από το πρόβλημα δεν είναι οι αμοιβές των εργαζόμενων αλλά η κακή οικονομική διαχείρηση και η διαφθορά σε διοικητικό επίπεδο μέσα στο νοσοκομείο. Πρόσφατα, ο Πιεράντζελο Ντακό, ένας ζάπλουτος επιχειρηματίας που έχει στενές σχέσεις με την ακροδεξιά θρησκευτική ομάδα  'Communione Liberazione', καταδικάστηκε σε δέκα χρόνια φυλάκιση για την εμπλοκή του στο σκάνδαλο που οδήγησε το νοσοκομείο σε πτώχευση.

Από τη μεριά της, η διοίκηση του νοσοκομείου χαρακτήρισε τις απολύσεις πάνω από 200 εργαζόμενων "ικανοποιητικό αποτέλεσμα" αφού αρχικά είχαν υπολογίσει να απολύσουν 450 εργαζόμενους. Παράλληλα, κατηγορούν τα σωματεία γιατί αρνούνται να δεχτούν προτάσεις της διοίκησης για περικοπές στις παροχές των εργαζόμενων που είχαν κατακτηθεί κατά τη διάρκεια συλλογικών διαπραγματεύσεων με τη προηγούμενη διοίκηση του ίδιου νοσοκομείου.

Και σαν να μην έφτανε αυτό η νέα διοίκηση όχι μόνο προχώρησε σε απολυσεις αλλά έκαναν περικοπές στους μισθούς, αύξησαν τις ώρες εργασίας και γενικά έγδυσαν τους εργαζόμενους που ήταν αρκετά τυχεροί να κρατήσουν τη δουλειά τους από παροχές και δικαιώματα.

Ακτιβισμός σε όλο το εύρος του τομέα Υγείας στο Μιλάνο
Οι αγώνες των εργαζόμενων στα νοσοκομεία δεν περιορίζονται όμως στο Σαν Ραφφαέλε. Τη Τριτη, 30 Οκτωβρίου, πάνω από 50 εργαζόμενοι που η θέση τους κινδυνεύει στο Νοσοκομείο Σαν Πάολο προχώρησαν σε κατάληψη του γραφείου του διευθυντή διαμαρτυρόμενοι για τις δικές τους απολύσεις που φημολογούνται. Στο αδιέξοδο έδωσε τέλος η αστυνομία που καλέστηκε να επέμβει.

Η κατάληψη αυτή ακολούθησε μια 8ωρη απεργία και διαδήλωση που είχαν οργανώσει μια βδομάδα πριν εργαζόμενοι στο Σαν Ραφφαέλε και στην οποία συμμετείχαν αλληλέγγυοι από άλλα νοσοκομεία και σταθμούς περίθαλψης μέσα στο Μιλάνο αλλά και στα περίχωρα.

Σε εκείνη τη διαδήλωση συμμετείχαν πάνω από 1.200 εργαζόμενοι αλληλέγγυοι που απαιτούσαν τη παραίτηση του Περιφερειακού Προέδρου Ρομπέρτο Φορμιγκίνι που εμπλέκεται προσωπικά στο σκάνδαλο του Σαν Ραφφαέλε λόγω της δοσοληψίας του με τον Ντακό. Λέγεται ότι στην απεργία που συνόδεψε τη διαδήλωση συμμετείχαν πάνω από 3.000 εργαζόμενοι.

Πηγή http://strugglesinitaly.wordpress.com/2012/11/11/en-struggle-at-san-raffaele-hospital-milan/

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License